Чи можна дітям говорити про секс? А сварити за мастурбацію? 8 сороміцьких питань до сексолога

Чи можна дітям говорити про секс? А сварити за мастурбацію? 8 сороміцьких питань до сексолога

Питання до сексолога знайдуться, напевно, у кожного, але далеко не кожен наважується їх поставити. Як батькам розповідати дітям про секс? Чи нормально  займатися мастурбацією? Як сказати другій половинці, що хочеш чогось новенького? Про це та інше розповіла сексолог Олександра Єфремова.



Олександра Єфремова

Хто такі сексологи і коли до них потрібно звертатися?

– Варто одразу сказати, що сексолог та сексопатолог це доволі різні фахівці. До останнього звертаються, коли є певні відхилення, патології.

Сексолог – це людина, з якою говорять про секс і власний світогляд сексу. Цей спеціаліст налаштовує і морально підтримує.

Раджу час від часу відвідувати сексолога задля профілактики.

Звідки беруться проблеми пов’язані з сексом?

– З голови. Це 99% усіх випадків. Як правило вони через невдалий досвід, погані стосунки в родині, модель виховання.

Багато людей зростали в родинах з радянським менталітетом. Чи в занадто релігійних. Комусь довелося стати свідком насильства в сім’ї. Вони дивляться на все це і часто наслідують батьків.

Проблематику можна поділити на три позиції. Перша – цнотливі люди. Ті, які завжди: а що, а як, а куди, мені страшно…

Вони не знають, як формувати стосунки і як психологічно та фізично до них підготуватися.

Те, що вони приходять до сексолога і цікавляться – це дійсно круто. Але не круто , що ці питання вони не можуть вирішувати вдома. У першу чергу потрібно налагоджувати діалог саме там.

Друга ситуація з людьми віком 25-30 років, які не мають стосунків. Або вони є, але короткострокові та завжди «не такі».

У таких людей в голові включене «блокування» до всього не властивого їм раніше і вони не знають, як цього позбутися.

Ми живемо в суспільстві, де одне покоління вважає секс чимось ганебним, але сприймає стосунки. А інше цікавиться одним лише сексом

І останнє, коли ти сам вже батько або мама і постає питання, як правильно спілкуватися на ці теми з власними дітьми.

З тобою батьки про секс не говорили, а ти хочеш зрозуміти дітей, але не знаєш, як правильно і коли треба починати.

Яке вирішення таких проблем?

– Для початку видихніть. Чим би ви не займались, що б не робили, все, що вас при цьому блокує називається страхом. Це боязнь, що тебе не зрозуміють, що не зможеш правильно пояснити, не так покажеш.

Краще діяти і помилятись, ніж нічого не робити і жалкувати. Спроби – це вже 50% успіху. Помилки – це нормально.

Або навіть так, вони найкраще, що може статися.

Тому що у вас буде безцінний досвід і ви ніколи більше цього не повторите. Всі без виключення їх роблять. Всі на них вчаться.

Якщо навіть кілька попередніх стосунків були невдалими, це не означає, що так буде з наступними. Нас, на секундочку, сім мільярдів. І знайти серед них свою людину шанси все-таки є.

Секс до цих пір є табуйованою темою в суспільстві. Чому?

– Не зовсім так. Це питання має дві сторони медалі.

З одного боку ми живемо у пострадянському просторі, де збереглося старе виховання. Наші батьки, або ми самі, зростати в рамках тієї епохи. Через це у багатьох йде несприйняття теми сексу.

З іншого, з чим я стикаюся все частіше, молодь взагалі стирає будь-які рамки. Вона не розглядає поняття стосунків, як таке.

Тепер ми живемо в суспільстві, де одне покоління вважає секс чимось ганебним, але сприймає стосунки. А інше цікавиться одним лише сексом. Тобто з одних крайнощів в інші.

Як сказати другій половинці, що хочеш спробувати щось нове?

– Було би класно не соромитися і прямо про це говорити. Якщо ні, то говоріть на прикладі когось: «Знаєш, мені подруга розповідала, що пробувала зі своїм хлопцем те і те і воно їм так сподобалось. Мені було би цікаво спробувати. А ти як думаєш?».

Якщо людина не хоче, знайдіть тимчасову альтернативу, а через якийсь час спробуйте повернутися до теми ще раз.

Через страх нерозуміння з боку батьків, для занять сексом підлітки шукають якісь безпечні для себе місця. Закінчитися це може вбиральнями кафешок, під’їздами та  дворами

Головне нормально пояснити, чому ви хочете спробувати те або інше.

Батьки часто знаходять на девайсах своїх дітей порно або помічають їх за мастурбацією. Після починають читати моралі про те, як це погано і не правильно. Як потрібно вести себе у таких випадках?

– Сексуальне бажання формується змалку. Можливо ви себе не пам’ятаєте, але всі в дитинстві намагалися розгледіти статеві органи одне одного або пробували мастурбувати.

Коли вам розминають спину або шию, вам приємно? Так само підліток. Якщо він знайшов на своєму тілі точки, які приносять задоволення, то його логіка – чого раптом мені припиняти це робити? Логіка батьків – це соромно.

Єдине, що можуть зробити батьки, коли помічають подібне за дітьми, пояснити, що цього не варто робити на людях.

Щодо порно, то звісно воно там є. А як ще? Це неминуче під час формування.

Можете врешті-решт сайти нормальні підказати.

А якщо «зловили» на заняттях сексом?

– Аналогічна ситуація. Через страх нерозуміння з боку батьків, підлітки шукають якісь безпечні для себе місця.

Закінчитися це може вбиральнями кафешок, під’їздами та дворами. Хіба їм не безпечніше буде робити це вдома?

Врешті, що такого страшного може статися. Небажана вагітність? У більшості випадків вона є наслідком блоку вашого з дітьми спілкування.

Потрібно розкласти їм по поличках, що таке секс, як їм займатися і які можуть бути наслідки.

Діти мають виростати в любові, а не в комплексах.

А ще люди мають, хоч трішки розумітися на темі сексу. Але як це зробити?

– Сьогодні дуже популярні порно сайти. Почерпнути звідти щось дійсно корисне навряд чи вдасться. Підійти і прямо запитати у батьків також проблематично. Деякі з них при слові презерватив самі починають червоніти.

Через те існують різні організації або люди на кшталт мене, які запускають профільні курси та проекти (Олександра веде власний безкоштовний проект «Те, про що не говорять вголос». У ньому вона разом з іншими фахівцями розбирає «гарячі питання» - авт.)

Нехай інформація доходить до людей через інтернет або живі лекції, не важливо. Головне донести до суспільства, що секс – це нормально, природно і обов’язково для вашого життя, здоров’я, повноцінності та самооцінки.

Але наголошую, що секс має бути в почуттях.

Гарна освіта – елементарно вивчати себе. Є чимало людей, які закомплексовані, тому що соромляться власного тіла. Можна просто роздягатися перед дзеркалом, дивитися на себе, крутитися, що завгодно.

Експериментуйте і пробуйте все, що завгодно. Це ваша справа, що робиться у вашій спальні

Коли піднімаю тему мастурбації, взагалі паніка починається. Ніби кажу, щось неприродне і вони ніколи цього не робили. Усі це роблять. Хто вам сказав, що це погано? Батьки? А їм хто?

Мастурбація шикарний розвиток у пізнанні власного тіла. Це допомагає перестати себе соромитися. На секундочку, як ти можеш вільно почуватися з іншими, якщо навіть наодинці себе соромишся?

При цьому ти дізнаєшся, де і як тобі приємно, а де навпаки. Потім про це можна розповісти партнеру, щоб йому було легше принести тобі задоволення.

Мовчати та чекати, поки він/вона прочитає ваші думки і зробить саме так, як вам хочеться, можна безкінечно.

Ще є секс-шопи (Нещодавно ми побували в одному з них і зробили звідти великий репортаж - авт.) Раджу всім туди сходити. Бодай просто подивитися, що там є. Не обов’язково купувати страшні на перший погляд іграшки для дорослих.

Можна елементарно придбати еротичні свічки, якісні презервативи або настільні ігри, щоб зібратися компанією і подуріти.

Експериментуйте і пробуйте все, що завгодно. Це ваша справа, що робиться у вашій спальні. Головне, щоб це сприймалося нормально обома партнерами, було у межах закону і без насильства.
 


А ще ми робили інтерв’ю з психотерапевтом і дізналися, яким чином проходять сеанси, з якими проблемами до них звертаються і чому вони не можуть відмовляти людину навіть від самогубства.

 

Слідкуйте за новинами Вінниці у Telegram.

Коментарі (2)
  • Марія

    Пробачте. І серед 20-річний, і навіть серед дітей люди старого виховання Є. а є навіть люди зі скоригованим до сучасних часів старим вихованням. Правильне виховання - воно і нове, і старе водночас ;)))
    Уміти бажати гарного дня - ще не виховання.
  • Задунайский Торонтуй

    Так что, Курдюков, можешь смело.
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Вінниці за сьогодні
21:11 В Україні планують закрити майже всі сільські школи 20:17 У Козятині чоловік осквернив Меморіал полеглим воїнам 19:46 Під час спільного застілля донька побила батька сокирою 19:15 Екстремальна їзда на даху Range Rover: як поліція покарала «каскадерів» photo_camera Від читача 00:11 Учні з Вінниці здобули призове місце на Таборі підприємництва у Львові 18:27 «Патрульний мало не зашпортнувся з TruСАМ у руках». За що поліцейські покарали подружжя військових офіцерів? 18:21 До яких лікарів можна звернутися без електронного направлення? 17:58 Зібрали 66 тисяч гривень на ЗСУ. В техколеджі відбувся благодійний бал в стилі 60 – 70 років photo_camera 17:23 Родинам полеглих військових у Вінниці вручили державні нагороди, присвоєні захисникам посмертно photo_camera 16:46 ТОП 3 ідеї, як відсвяткувати день народження сучасного підлітка у Вінниці (партнерський проєкт) 16:19 Сьогодні у Вінниці завершують опалювальний сезон 15:30 Що таке шале? Про затишні будиночки на природі та хто їх будує (Новини компаній) 15:21 З палаючої квартири на вулиці Дачній у Вінниці врятували чоловіка 15:15 Власна справа від 100 тисяч гривень: який готовий бізнес можна придбати у Вінниці photo_camera 14:24 Чемпіон підняв гирю 220 разів. В області визначили найкращих спортсменів серед аграріїв 14:14 У лабораторії виготовляли кілограм амфетаміну на місяць і збували через мережу клієнтів у Вінниці play_circle_filled photo_camera 13:20 Напівфабрикати: шкода чи користь? (партнерський проєкт) 13:16 Внаслідок масштабного обстрілу 22 березня пошкоджені всі енергоблоки на Ладижинській ТЕС 12:57 Чому «Долина» має забрати водомати з Вінниці? Отримали пояснення від мерії 12:12 Судитимуть ділків, які пропонували «посприяти» отримати посаду ректора медуніверситету
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Вінниці Ваші відгуки про послуги у Вінниці
keyboard_arrow_up