«Іноді приходять люди, які на межі суїциду». Про особливості роботи психотерапевта

«Іноді приходять люди, які на межі суїциду». Про особливості роботи психотерапевта
  • Стерильних людей не існує – вважає психотерапевт Інна Яворська. У кожної особистості є свої невирішені проблеми, які мають негативний вплив на її життя.
  • У великому інтерв’ю психоаналітикиня розказала, яким чином проходять сеанси, про проблеми з якими звертаються люди. А також про те, чому вона не може відмовляти людину навіть від самогубства.

– Люди не приходять до мене, коли в їхньому житті все добре, легко і приємно. Як правило, вони приходять, коли щось йде не так. Причому тривалий час: вони вже поговорили з подругою або другом, сходили до ворожки та порадилися із нашим конкурентом Гуглом. Більшість майбутніх клієнтів, нібито, про себе все вже знає. Але ці знання їм рівно нічого не дають. Їм стає дедалі гірше і вони не в змозі із цим впоратися.

Зазвичай люди думають, що відвідають одну-дві консультації і все буде добре. Вважають, що я скажу їм пару чарівних слівець або випишу якийсь рецепт щасливого життя. Але в процесі спілкування я виходжу на більш глибинні речі. І коли ми дістаємося потрібної глибини, людина починає усвідомлювати, розуміти, проживати, переживати, витягувати звідти якісь фрагменти і розбирати їх. Іноді на це потрібен час.

Це своєрідна переробка та перезавантаження, що відбувається всередині людини. Але цим займається не тільки психотерапевт. Це його спільна робота з клієнтом. Ти, умовно кажучи, йдеш поряд з цією людиною, заглиблюєшся в її переживання, роздивляєшся фрагменти життя, підіймаєш спогади, повертаєш в реальність. Самотужки тут не впоратися.

Чи можна розпізнати в оточуючих ознаки того, що у них щось йде не так?

Було би набагато легше, якби все можна було прочитати по виразу обличчя: той поганий, а той хороший, тій боляче, а та дійсно щаслива. Але все не так, тому це велика проблема. Людині має бути вкрай погано, щоб її істерика або депресія проявилася ззовні. Тому ми часто дивуємося новинам, що людина, яка ніколи не жалілася на життя, раптово зістрибнула з даху або кинулась під потяг.

Можливо ви помічали за собою, що далеко не завжди ми демонструємо те, що насправді відбувається всередині нас. Мало того, більшість з нас вихована таким чином, що власні почуття – то варіант десятий. Тому прилюдно ми, нібито, маємо зображати тільки радість, зручність, комфорт і задоволення життям.

Якщо ніхто нікому і нічого не хоче розповідати, то яким чином ви спонукаєте своїх клієнтів до розмови?

Секрет в тому, що людину не потрібно виводити на розмову. Ці «ритуальні танці» нам ні до чого. Я працюю тільки з тим людьми, які хочуть працювати. Вони приходять і кажуть: «Послухай. У мене сталася ось таке і це призвело до таких наслідків». Я ставлю клієнтам різні питання, щоби вони краще розуміли, що з ними, чому це з ними, що тепер робити – у цьому полягає моє завдання. Психотерапевти не мають радити людям щось робити.

Часто клієнти розповідають про щось зовнішнє. А мені ж потрібно підвести їх до того, що у них всередині: «Так, твоя робота справді цікава. Але як тобі із цим живеться? Що ти від цього відчуваєш? Що це для тебе означає? На що схоже?»

Яка ваша роль в роботі з клієнтами?

Психотерапевт – це менеджер по зв’язку з душею або реальністю. Це жарт, але в цьому багато чого реального. Це про внутрішній голос. Ми є частиною, яка є в реальному світі, яка підтримує, яка стимулює уходити в глибину, щоб стати чесним по відношенню до самого себе.

Не даю клієнтам ніяких підказок. Я ж не Господь Бог, щоб брати на себе таку відповідальність. Я нічого не знаю про те, що відбувається у клієнтів всередині, адже не була на їх місці. Натомість знаю багато теорій, механізмів і сценаріїв про те, як у людей все влаштовано. Тому я завжди іду за людиною, а не веду її за собою.

Трапляються випадки, коли розумію, що людині не потрібно щось проходити. Але для неї це важливо. Добре, тоді ми йдемо туди і проходимо. Але тільки разом. Тобто робота з психотерапевтом – це ще й той випадок, коли можна цілковито безпечно спускатися в темні і потаємні частини підсвідомості і при цьому розуміти, що поряд завжди є хтось на кого можна спертися.

Неоднарозово чув, як люди один одного посилають до психологів або психіатрів. При цьому, як на мене, багато хто навіть не знає, чим один спеціаліст відрізняється від іншого. Можете пояснити, хто такі психологи, психотерапевти і психіатри?

Одразу варто розділити: психіатр займається людьми з достатньо сильними порушеннями. Коли ми говоримо про конкретні діагнози. Психолог – це консультант. Людина, яка отримала психологічну освіту і може проводити суто консультації: на тему невпевненості або заниженої самооцінки, наприклад. З глибинними речами він ніколи не працює.

Психотерапевт – це психолог, який отримав п’ять років освіти, у нього є свої опрацювання і власний психотерапевт, щоб не вішати на клієнтів своїх тарганів. Він є тим спеціалістом, який працює глибоко всередині. Його завдання не пояснювати людині про те, що у неї є тривога чи страхи. Він розбирається, що це за тривога, які там страхи, чому це відбувається і що з цим робити.

Наскільки мені відомо, під час своїх зустрічей психотерапевти застосовують всілякі методики. Розкажіть про це.

Методик існує багато. Вони створені для того, щоби виводити людей, які знаходиться у важному стані, на кращу якість життя. Але у кожній різні теорії та способи застосування.

Наприклад у гештальт-терапії багато вправ, що пов’язані з почуттями, їх розумінням та проживанням. Ті ж самі проблеми ми можемо розібрати у пісочній терапії. Це коли людина зображує свої переживання на піску, обираючи фігурки і наділяючи їх символізмами. Можемо увімкнути арт-терапію – намалювати власні страхи або зліпити їх із пластиліну. Але важливіше не терапія, як така, а майстерність фахівця, який нею володіє.

Наскільки на сьогоднішній день затребувані послуги психотерапевта у Вінниці?

Дуже затребувані. Іноді просто фізично не встигаєш потягнути таку кількість людей. Також на це впливають і пори року: осінь – характерна різними психічними розладами, особливо для молоді; весна – звертаються люди у віці; літо – проблемний час для дітей.

Проблеми з якими звертаються також різні. Хтось з психосоматикою. Хтось з панічними атаками. Це такий стан, коли раптово з’являється страх, або, навіть, жах. Він супроводжується потужними переживаннями в тілі: тахікардія, тремер, запаморочення, і люди не розуміють, чому це відбувається. У медичних центрах, зазвичай, розводять руками, мовляв, ви здорові. Тому дослідивши інтернет, або після чиєїсь поради розуміють, що варто звернутися до психолога чи психотерапевта.

Іноді кабінет психотерапевта є для людини останньою інстанцією. Вони сидять у кріслі і розповідають, що готові покінчити життя самогубством. Але, якщо вони сюди прийшли, то це якраз і свідчить про те, що вони не хочуть помирати. Вони шукають допомоги. Вони продовжують боротися.

Чи можете ви переконувати або пояснювати людині, що суїцид – це не правильно? Що так робити не можна?

Я не можу вигадати фразу, яка витягне її з такого стану. Мало того, тут взагалі не має бути «Мене» і «Моїх порад». Є тільки фахівець, який має зрозуміти, що такого сталося, що людина по добрій волі хоче піти з життя, піти проти інстинктів, які завжди відводять від небезпеки. Вона розділяє з тобою свій біль і розуміє, що поряд є ти і тебе щиро цікавлять її проблеми. Розуміє, що тобі важливо розібратися і зрозуміти, що з цим робити далі.

Наприклад ви розлучаєтеся з близькою людиною. Вам важко і ви звертаєтеся за допомогою до спеціаліста. Ви не хочете від мене чути «Викресли її з життя, будуть інші. Вір у свої сили, адже ти такий класний. Побудь з друзями. Сходи в клуб». Ви не знаєте де ваша душа, але відчуваєте, що вона кровоточить. Вас розриває зсередини і будь-які розваги та інші стосунки вам не допоможуть. І тоді потрібно лікувати не модними словами, а душею. Через свою душу я можу зцілювати вашу. Розділяти ваш біль.

Яким чином це відбувається?

Іноді простим мовчанням. Іноді одним, але потрібним словом. Іноді поглядом. Кожного разу орієнтуєшся по ситуації. Згадайте себе, в одному випадку вам скажуть, пробач, але таке вже наше життя. В іншому, що у всьому ви самі винні. А є ті, хто просто буде поруч, або обійме, або скаже якусь одну важливу фразу. І ви відчуєте, що з цією людиною ви на одній хвилі. Майстерність психотерапевтів полягає, якраз, у розумінні.

Мені здається, що складно пропускати через себе таку кількість людських історій, особливо важких. Напевно саме тому у кожного психотерапевта є власний психотерапевт?

Так. Має бути велика кількість власної психотерапії. Психотерапевт має бути чистим і гарно сканованим, щоб не починалося: «О, так у мене таке саме було! І що ти зробив? Та ладно? А навіщо так? Треба було зробити інакше!»

Що потрібно робити, щоб ніколи не потрапити до кабінету психотерапевта?

Нічого. Я навпаки раджу звертатися до спеціалістів. Ви не обов’язково маєте бути хворими, щоб прийти до психотерапевта. Багато моїх клієнтів хочуть поліпшити життя за рахунок розуміння, самопізнання та розширення власних здібностей. Стерильних людей не існує. А значить у кожного є невирішені проблеми, з якими треба розбиратися.

Фото: http://www.petegamlen.com

Слідкуйте за новинами Вінниці у Telegram.

Коментарі
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Вінниці за сьогодні
14:24 У поліції показали уламки ворожого дрона, що вибухнув біля будинку на Вінниччині photo_camera 14:11 Поранених воїнів із порушенням зору у Вінниці запрошують на безкоштовні тренування із дзюдо 13:21 На блок-посту в Гайсині затримали водія, у якого було 150 патронів photo_camera 13:00 Цех 9, Токайо, Етно чари - нові заклади, що відкрились у Вінниці в 2023 (партнерський проєкт) Від читача 13:19 «Мистецтво вільних людей»: на Вінниччині проведуть безкоштовний майстер-клас із петриківського розпису для дітей та дорослих 12:19 У Вінниці зіткнулись три автівки, постраждали водії та дворічна дитина photo_camera 11:50 Запрошуємо на відкриття персональної виставки керамічних робіт ветерана Івана Шостака 11:17 Без води та світла. Де у Вінниці 29 березня відключатимуть послуги 11:00 Чому вивчати англійську з дитинства актуально як ніколи (Новини компаній) 10:36 В останню путь проводжатимуть вінничанина Романа Стрільчука 10:12 Минулої ночі ворог застосував 99 засобів повітряного нападу: деталі нічної атаки 08:53 Ворожий безпілотник здетонував біля житлового будинку на Вінниччині 08:30 Що таке вініри? Де їх встановити у Вінниці (партнерський проєкт) 08:17 Сьогодні відзначають День фокусника. Історія, заборони та прикмети 29 березня 21:11 В Україні планують закрити майже всі сільські школи 20:17 У Козятині чоловік осквернив Меморіал полеглим воїнам 19:46 Під час спільного застілля донька побила батька сокирою 19:15 Екстремальна їзда на даху Range Rover: як поліція покарала «каскадерів» photo_camera 18:27 «Патрульний мало не зашпортнувся з TruСАМ у руках». За що поліцейські покарали подружжя військових офіцерів? 18:21 До яких лікарів можна звернутися без електронного направлення?
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Вінниці Ваші відгуки про послуги у Вінниці
keyboard_arrow_up