Мапа України в 70 пар рук. Вінничанка організувала проєкт для українських вишивальниць

Мапа України в 70 пар рук. Вінничанка організувала проєкт для українських вишивальниць
  • 70 майстринь-вишивальниць з різних куточків України зібралися разом, щоб створити рельєфну карту країни. Одна з учасниць живе в Ізраїлі, а в проєкті «Art Map Ukraine» взяла участь, бо її бабуся — українка.
  • Кожна учасниця вкладає в свій фрагмент особливу символіку з найкращими побажаннями батьківщині. Робота буде виконана в різних техніках та різними матеріалами — не лише нитками, а й бісером, стрічками, паєтками та камінням.
  • Ми поспілкувалися з організаторкою креативного проєкту Ольгою Петлюк і дізналися більше про її творчий задум.  

Вінничанка Ольга Петлюк вже давно займається дизайном прикрас і постійно перебуває в пошуках натхнення. Власне, карантин став причиною для створення проєкту «Art Map Ukraine», мета якого об’єднати майстринь з усієї країни і створити велике панно з зображенням України.

— У нашій сфері вишивальниці всі дуже згуртувалися останнім часом. Ми більше не конкурентки, ми стали підтримкою одна для одної. Тижні два тому в мене виникла ідея створити спільний проєкт, а не просто марафон по вишивці, де всі виконували б однакові завдання. Тому вирішили командно попрацювати над картою України, — розповідає Ольга Петлюк.

Відео дня

Організаторка проєкту розповідає, що охочих взяти участь було багато і менше, ніж за добу назбиралася необхідні кількість майстринь.

— Я була шокована, що учасниці знайшлися так швидко. В сторіз я розповіла про ідею, ми планували залучити 50 людей, розбили карту України на відповідну кількість фрагментів. Буквально за добу ми зібрали всю команду. А ще кілька днів потому нам дописували дівчата і говорили, що теж хочуть взяти участь. Тому ми розширили карту до 70 фрагментів, — всміхається Ольга Петлюк.

У результаті панно за розмірами буде 70х100 см. Ольга Петлюк каже, що картина вийде ніби й не дуже велика, але зважаючи на те, що всі її фрагменти будуть повністю зашиті різними техніками вишивки — це неймовірно великий обсяг роботи.

У проєкті беруть участь майстрині з різних куточків України. Відтак кожен фрагмент карти буде виконаний індивідуально — тут може бути класична або об’ємна вишивка гладдю та використання різних матеріалів — ниток, паєток, бісеру, каміння Сваровські.

— Це дівчата, які сидять в декреті і вишивають, або професійні вишивальниці, майбутні технологи і дизайнерки. Колектив в нас дуже різний, але всі неймовірно талановиті, — підкреслила Ольга Петлюк.  — Дівчата, які вишивали гори, знайшли потрібного відтінку натуральне каміння і ним оздобили свої фрагменти. Це дуже символічно.

Одна з учасниць проєкту Вікторія мешкає у Вінниці. Дівчина за освітою фінансист, але ще з дитинства захоплюється виробами ручної роботи. Нині Вікторія сидить в декретній відпустці і виготовляє брошки у вигляді квітів, звірят та пейзажів.

— Моя бабуся вміла і шити, і в'язати, і вишивати. Для мене вишивка стала не просто захопленням, а стилем життя. Спочатку я вишивала хрестиком. Моя найбільша гордість картина, яка налічує 376 000 хрестиків (розмір 1,3мх80 см), вишивала її три роки. Зараз, після довгої перерви, я почала створювати вишиті нитками брошки, а не з бісеру, каміння чи паєток. У кожен стіжок вкладаю свою душу та любов, — каже Вікторія.

Для всіх учасниць створили чат, де вони обговорюють всі організаційні моменти. Разом майстрині підбирали палітру відтінків, аби всі клаптики в результаті виглядали цілісно.

— Оскільки в нас рельєфна карта, ми не робимо міток конкретних міст. Тому вирішили внести сюди ще й особистісні послання на благо країни. Кажуть, що думки матеріальні, тому на фрагментах є вірші чи цитати відомих українських класиків, які зверху зашиваються. Дівчата самі обирали таємні послання, які вони хотіли  б внести в цей проєкт, — додає Ольга Петлюк.

Організатори вирішили присвятити створення панно пам’ятній даті для України. Відтак, до дня Конституції воно вже має бути готове. Місяць в учасниць є на виконання свого фрагменту, а потім всі клаптики буде зшивати в одне ціле Ольга Петлюк. Вона додає, що деякі учасниці справилися зі своїми фрагментами раніше і навіть надіслали свої роботи їй.

— На фінішній прямій вже дуже багато дівчат, які вишивали сушу. До них прийшла якась конкретна ідея і вони сіли й виконали. Мені вже надіслали фрагмент з лебедем та фрагмент з вишитими камінням горами. Тобто, за два тижні деякі учасниці виконали роботу, — каже Ольга Петлюк.

Окрім того, дівчині теж дістався шматок з картини, який потрібно вишити.

— Спершу я мала бути лише організатором і потім зшивати всю картину. Але оскільки згодом ми ще добирали людей і розбивали карту на більше фрагментів, мені теж дістався шматочок. Ми провели жеребкування: кому який шматочок випав, той його і вишиває. Мені дістався білий фон, — розповідає Ольга.

Дівчата, які вишивають фон, закладають сюди теж певну символіку. Ольга, наприклад, буде вишивати оксамитом,  тяганиною та бісером в техніці класичної гладі. Родзинкою її фрагменту стане символ миру — голуб з оливковою гілкою в дзьбику.

Ольга зізнається, що спершу думала вишивати на своєму фрагменті кульбабку. Ця квітка символізує радість та мир і має особливе значення для майстрині. Колись саме кульбабка була першою її авторською роботою, як дизайнера.

— Я буквально днями намалювала ескіз і, сподіваюся, за тиждень виконаю свій фрагмент. Найважче – вигадати, що саме будеш вишивати.  В мене було два ескізи — три кульбабки, як символ радості й миру. А інший ескіз — це гілки оливи, куди сам по собі напросився білий голуб миру. Олива має в собі теж сильну енергетику. Хоч Україні не дуже притаманна ця рослина, але я дізнавалася, що останнім часом в нас розвивається галузь вирощення оливкових садів. Зараз трохи змінюється клімат і для оливкових дерев наша температурна зона досить актуальна, — розповідає майстриня.

Після того, як все буде готово, організатори проєкту планують показати вишиту карту України на виставках. Зараз Ольга Петлюк домовляється з Вінницьким художнім музеєм про те, щоб залишити панно там в експозиції.

— Ми б дуже хотіли, щоб наша карта побачила світ. Зараз домовляємося з адміністрацією нашого художнього музею, щоб залишити готовий виріб там в експозиції. А згодом, я думаю, картина помандрує трохи й іншими містами. Учасниці проєкту теж зараз домовляються з музеями в своїх обласних центрах, — сказала Ольга Петлюк.

Фото та відео надала Ольга Петлюк

Читайте також:

З любов'ю до рідного міста, або Як студентки вишивали книгу про Вінницю

Затоплені села, скельні монастирі та криваві легенди. Куди поїхати у подорож на Поділлі?

«Його обов’язково відновлять», — сказав 20minut.ua художник, який створив напис на набережній

 

Слідкуйте за новинами Вінниці у Telegram.

Коментарі (1)
  • Max Fireline

    Боже, пані Діано,
    Не перестаєте дивувати та тішити чудовими матеріалами,
    І проект цей, доречі, неймовірний,
    Якби Ви могли б долучитись, було б дуже цкаво,
    Ще раз хочу висловити Вам найщирішу подяку - читати Ваші матеріали саме задоволення,
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Вінниці за сьогодні
17:07 На Вінниччині ввели обмеження використання електрики підприємствами 17:02 «Реальні смертники: ми по них б’ємо, а вони все одно повзуть» — Як вчитель став військовим 16:55 Конкурс із закупівлі послуг з підготовки грантових заявок для бізнесу (Прес-служба Спілки підприємців "Стіна") 16:07 Була піна та мертва риба. Екоінспекція перевірила воду в озері «Миру» Від читача 19:25 Допоможіть зібрати підписи петиції (посмертно) моєму чоловікові на звання Героя України 16:00 Зубки як у казці: історія успіху клініки "ПАВЛІН" (Новини компаній) 15:10 Малюють місця сили Вінниччини. Стартував восьмий пленер «Кращий художник» 14:03 Вінницький суд виніс вирок громадянину Молдови. Він переправляв чоловіків за кордон 13:20 Дитяча стоматологія у Вінниці: обирайте кращих дитячих стоматологів! (партнерський проєкт) 13:03 У Вінниці випав помаранчевий дощ. Знову піски Сахари? 12:26 Льодовий клуб у Вінниці передали «Дирекції парків». Що з нею буде? 12:07 Адреси, де у Вінниці 24 квітня тимчасово не буде світла чи води 11:20 Тромбоз: чому виникає і чи можливо його уникнути? (Новини компаній) 10:45 Загинув у вересні 2022 року. Сьогодні прощаються з солдатом Олександром Дячуком 10:05 На Вінниччині під час ремонту каналізації загинув чоловік 09:05 Заміські комплекси поруч з Вінницею, де можна відпочити з родиною (партнерський проєкт) 09:03 Ліквідували ще 880 окупантів. Зведення Генштабу на ранок 24 квітня 08:05 Сьогодні вітаємо секретарів та водопровідників. Історія та прикмети 24 квітня 08:00 Альпійські шале як вдала інвестиція: 22% річних в євро (Новини компаній) 21:07 Вінничани можуть оформити пенсію дистанційно, без відвідування держустанови. Навіть з-за кордону
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Вінниці Ваші відгуки про послуги у Вінниці
keyboard_arrow_up