Студентський Парламент Вінниччини ділиться досвідом щодо реалізації Закону України "Про вищу освіту"

6 вересня 2014 року набув чинності новий Закон України «Про вищу освіту». Експерти та аналітики передрікали, що його реалізація стане колосальним  надбанням для української молоді.
Минуло майже два роки, а чи виправдались сподівання студентства ? Про це і багато іншого говорили учасники круглого столу, який відбувся 28 квітня  у Департаменті інформаційної діяльності та комунікацій з громадськістю.


«Проект нової редакції Закону, порівняно з чинною, враховує сучасні параметри розвитку вищої освіти , - зазначила модератор зустрічі Телегузова Олександра , демократизувався процес управління вищими навчальними закладами . Однак поряд із цим, існує велика кількість проблемних місць і не у самому Законі, а у фактичному його виконанні» .
Головною темою круглого столу була «Імплементація Закону «Про вищу освіту» : реалії та стереотипи» . Учасниками заходу стали представники ( здебільшого голови ) органів  Студентських Самоврядувань ( далі ОСС)  вищих навчальних закладів міста.   Молоді лідери вели конструктивний полілог з приводу проблем, які виникають у ході роботи.
« Лише 20% виборів керівного апарату органів студентських само врядувань у області можна визнати такими, що відповідають Закону» , - зауважила координатор моніторингової кампанії Крамаренко Дар’я. Нагадаємо, що Студентський Парламент Вінниччини проводив власне  незаангажоване експертне дослідження протягом лютого – березня 2016 року , з метою встановлення кількісного та якісного співвідношення ефективного виконання процедури проведення виборів до ОСС.
Окрім того, що було визначено норми Закону, які здебільшого не виконує жоден навчальний заклад, студентам вдалося з’ясувати, що ряд регламентованих Законом положень все ж виконується.  Не виникає негараздів із пунктом, який регламентує наявність підпису голови органу студентського самоврядування у нормативно-правових актах, що стосуються виключення студента, надання гуртожитку тощо.  Учасники також говорили про фінансування само врядувань. ( Нагадаємо, що згідно нового Закону на  фінансування ОСС виділяється не менше 0,5% від надходжень до спеціального фонду ВНЗ)

« Сьогодні система надання коштів вже не викликає ніяких суперечок. Адміністрація , ознайомившись із «буквою Закону»  не створює перешкод і студентське самоврядування, попередньо склавши річний кошторис , отримує свої законні кошти на реалізацію проектів» , - зазначила Президент Студентської Ради Політехнічного університету Франчук Катерина.

Розповідаючи про здобутки у роботі Ради Торгівельно-економічного інституту , голова – Денис Бантос зауважив, що важливим аспектом у функціонуванні структури як такої є фандрайзинг та популяризація ОСС. Таким чином студентство вирішило, що наступною темою круглого столу стане обговорення саме методів поширення інформації серед студентів.
 

Коментарі (0)

javascript:void(0)Сформували офіційне звернення до Прем'єр-Міністра України Гройсмана Володимира Борисовича! Оскільки...

Сьогодні, на сайті Верховної Ради України було оприлюднено проект закону “Про Державний бюджет України на 2017 рік”. На...

Наймолодший депутат Вінницької обласної Ради 7 скликання,  екс-депутат Студентського Парламенту Вінниччини , людина...

Зовнішнє незалежне залишилось позаду, приймальна комісія розпочнеться уже за декілька днів, але до якого ВНЗ вступати остаточно...

Новини за сьогодні
Новини Вінниці за сьогодні
21:01 На Вінниччині випустили марку на честь 32-річчя прикордонного загону photo_camera 20:05 Вічна пам'ять Героям: 13 захисників з Вінниччини відзначили посмертно photo_camera 19:23 БК «Вінниця» виграв Першу лігу, а Юрія Шкондю визнали найкращим гравцем чемпіонату photo_camera 19:17 Великдень онлайн: де дивитися богослужіння ПЦУ та УГКЦ play_circle_filled Від читача 15:59 Командир батальйону полку ССО «Рейнджер» розповів про службу у спецпідрозділі 18:31 Пожежа у недіючому столярному цеху: вогонь охопив площу у 100 квадратів photo_camera 18:22 Скільки їсти і що краще не їсти взагалі, щоб великодні святкування не перетворити на лікарняні 18:16 У Хмільнику під час пожежі загинула людина 17:55 В Єрусалимі зійшов Благодатний вогонь play_circle_filled 17:09 Є 25 вакансій для медиків у Вінницькій області: де шукати пропозиції 17:05 Ведучий «Орел і Решка» відвідав Вінницю. Розповів про місцевих малих виробників play_circle_filled photo_camera 17:00 Три види пасок та шоколадні яйця готували на майстер-класі разом з учасницею МастерШеф та ТМ Зерносвіт (партнерський проект) 16:16 У 16-му ліцеї провели «Парад капелюшків» на підтримку українських військових play_circle_filled 15:12 Освітяни Калинівщини приготували для українських захисників майже три тисячі пасок photo_camera 14:45 Збірна України зіграє у Польщі на чемпіонаті Європи з хокею-5 14:25 Щоб не плакати, ми сміялись: добірка нових мемів про війну photo_camera 13:13 У Вінниці водій ВАЗу збив жінку на пішохідному переході. Потерпіла в лікарні 13:05 Футболісти, черлідери і фрізбісти згуртувалися, аби разом прибрати рідне місто 12:35 Як поводяться вінничани під час хвилини мовчання? Ми запитали 12:17 Великдень у Вінниці: правила безпеки та обмеження play_circle_filled
Дивитись ще keyboard_arrow_right
keyboard_arrow_up