На що витрачають кошти вінницькі школи тепер можна побачити на їх веб-сайтах

«Прозора фінансова звітність допоможе оцінити, скільки реально коштів зараз українське суспільство вкладає у шкільну освіту і дасть батькам прозору картину того, на що витрачаються кошти», – так Міністр освіти і науки України Лілія Гриневич на нараді з керівниками усіх обласних управлінь освіти України 2 листопада 2017 року прокоментувала нововведення в фінансовій діяльності шкіл відповідно до нового закону про освіту. Всі школи мають оприлюднити інформацію про надходження та використання як бюджетних, так і позабюджетних коштів. 

Вже зараз на сайтах усіх шкіл є розділи з інформацією про використання позабюджетних шкіл та бухгалтерські звіти про надходження і видатки шкіл, а річні плани закупівель. Проте ця інформаціє не дає розуміння того кому, скільки і за які товари та послуги було сплачено закладом. Та ці відомості можна знайти у спеціально розробленому Центром «Ейдос» додатку Paywatch та Платформі «Відкритий бюджет». Ці додатки було презентовано активістами ГО «Центр громадської активності «Результат» директорам шкіл Вінниці під час наради у Департаменті освіти 5 березня.

Отже, перші 14 шкіл Вінниці вже розмістили інтерактивну систему візуалізації витрачання бюджетних коштів. Це школи номер 10111416212223262930323334 та 35 (натисніть на номер потрібної Вам школи і відкрийте посилання на її веб-сторінку)
Хороший темп задано і ми впевнені, що це лише початок! 

Ми запитали у батьків наскільки корисний для них додаток Paywatch і чи цікавляться вони по яким цінам купують школи необхідні їм товари та у яких постачальників.

«Дуже цікавий та корисний додаток, як для мами двох дітей, які навчаються в різних школах. Я не завжди маю час слідкувати за використанням бюджетних та позабюджетних коштів школами, але як нам мене такі он-лайн додатки є дуже зручними і дозволяються в будь який момент перевірити інформацію, не відвідуючи навчальний заклад особисто» – Тетяна Марчик, мама двох діток, які навчаються в 33 та 34 школі.

Марчик

Директор загальноосвітньої школи №34 Крамар Володимир Петрович на наше запитання про доцільність розміщення додатку, що дозволяє на сайті школи перевірити транзакції школи, зазначив: «Це позитивний момент, який дійсно підвищує прозорість використання коштів. Він дає можливість батькам в будь- який момент слідкувати за рухом коштів. На нашому сайті в розділі «Прозорість та інформаційна відкритість закладу» уже розміщений додаток Paywatch» .

Директор школи

Запровадження додатку Paywatch на сайтах шкіл стало можливим за сприяння та підтримки директора Департаменту освіти Вінницької міської ради Оксани Яценко. Ми поцікавились у пані Оксани про її ставлення до інновацій та транспарентності: «Питання куди йдуть бюджетні кошти завжди цікавлять батьків. Відповідно до ст.30 нового Закону “Про освіту”, заклади освіти формують відкриті та загальнодоступні ресурси з інформацією про свою діяльність та оприлюднюють таку інформацію. На виконання Закону заклади освіти міста на своїх веб-сайтах оприлюднюють перелічену у статті інформацію, в тому числі й фінансову документацію. Крім того, триває підключення шкіл до платформи “Відкритий бюджет”, яку розробив Центр “Ейдос”. Це дасть батькам можливість контролювати витрати навчальних закладів через Інтернет і зробить наші освітні заклади більш прозорими. Дякую Центру громадської активності “Результат” за плідну співпрацю!»

Ми в свою чергу дякуємо за розуміння і бажання працювати на спільне благо громади міста!

ФОТО 3

Ще хочеться нагадати, що зовсім нещодавно дану систему мали змогу використовували виключно органи влади та місцевого самоврядування, але завдяки додатку Paywatch, яку розробила команда експертів Центру “Едйос”, дана система доступна для всіх бюджетних установ, які досить швидко та просто можуть розмістити у себе на сайті даний додаток та бути ще більш прозорими та підзвітними. Деталі за посиланням: https://openbudget.in.ua

“У 2015 році Вінниця стала одним з найперших міст України, яка запровадила візуалізацію місцевого бюджету за допомогою Платформи «Відкритий бюджет». Чудово, що зараз цей інструмент адаптували для шкіл. Сподіваюся, садочки і лікарні так саме не будуть пасти задніх і чекати вказівки. адже для візуалізації фінансової інформації про заклад необхідне лише бажання керівництва і декілька хвилин часу. Жодної копійки з бюджету на таку корисну справу витрачати не потрібно” – Юлія Грига, голова ГО “Філософія Серця”.

Публікація підготовлена та здійснена в рамках проекту «Прозорі комунальні підприємства», що виконується Центром Ейдос за підтримки Посольства Королівства Нідерландів в Україні. Зміст публікації не відображає офіційної позиції Королівства Нідерландів.

Коментарі (0)

 ГО «Центр громадської активності «Результат» у межах всеукраїнської громадської кампанії «Атестація...

У середу, 13 грудня, о 11:30 відбудеться пресконференція «Результати проведення прийому громадян депутатами Вінницької...

ГО «Центр громадської активності «Результат» у межах громадської кампанії «Атестація депутатів місцевих...

Як вінницькі депутати відвідували сесії та комісії у 2022 році

ГО «Центр громадської активності «Результат» у рамках громадської кампанії «Атестація депутатів місцевих...

Новини за сьогодні
Новини Вінниці за сьогодні
21:11 В Україні планують закрити майже всі сільські школи 20:17 У Козятині чоловік осквернив Меморіал полеглим воїнам 19:46 Під час спільного застілля донька побила батька сокирою 19:15 Екстремальна їзда на даху Range Rover: як поліція покарала «каскадерів» photo_camera Від читача 00:11 Учні з Вінниці здобули призове місце на Таборі підприємництва у Львові 18:27 «Патрульний мало не зашпортнувся з TruСАМ у руках». За що поліцейські покарали подружжя військових офіцерів? 18:21 До яких лікарів можна звернутися без електронного направлення? 17:58 Зібрали 66 тисяч гривень на ЗСУ. В техколеджі відбувся благодійний бал в стилі 60 – 70 років photo_camera 17:23 Родинам полеглих військових у Вінниці вручили державні нагороди, присвоєні захисникам посмертно photo_camera 16:46 ТОП 3 ідеї, як відсвяткувати день народження сучасного підлітка у Вінниці (партнерський проєкт) 16:19 Сьогодні у Вінниці завершують опалювальний сезон 15:30 Що таке шале? Про затишні будиночки на природі та хто їх будує (Новини компаній) 15:21 З палаючої квартири на вулиці Дачній у Вінниці врятували чоловіка 15:15 Власна справа від 100 тисяч гривень: який готовий бізнес можна придбати у Вінниці photo_camera 14:24 Чемпіон підняв гирю 220 разів. В області визначили найкращих спортсменів серед аграріїв 14:14 У лабораторії виготовляли кілограм амфетаміну на місяць і збували через мережу клієнтів у Вінниці play_circle_filled photo_camera 13:20 Напівфабрикати: шкода чи користь? (партнерський проєкт) 13:16 Внаслідок масштабного обстрілу 22 березня пошкоджені всі енергоблоки на Ладижинській ТЕС 12:57 Чому «Долина» має забрати водомати з Вінниці? Отримали пояснення від мерії 12:12 Судитимуть ділків, які пропонували «посприяти» отримати посаду ректора медуніверситету
Дивитись ще keyboard_arrow_right
keyboard_arrow_up