В центрі оплати за комуналку йдуть обшуки СБУ. Вінничани шість років платили гроші не туди?

В центрі оплати за комуналку йдуть обшуки СБУ. Вінничани шість років платили гроші не туди?
Стоп-кадр з прямої трансляції телевізійного випуску новин
  • Зараз тривають обшуки в Центрі муніципальних систем управління. Вони проводяться рамках кримінального провадження про службовий злочин із величезною сумою збитку.
  • Більше нічого правоохоронці не коментують, але дізнатися суть справи журналісту «20 хвилин» вдалося.
  • Оплата вінничан за комунальні послуги шість років ішла в приватну структуру, як доводять слідчі, незаконно.

Сьогодні, 5 серпня у рамках кримінального впровадження СБУ провело обшуки в Центрі муніципальних систем управління, який знаходиться на вулиця Єрмака, 7а. Співробітники спецслужби викрили злочинну схему міськвиконкому, де з кожного вінничанина роками «капало» приватній структурі. Так про цю справу розповіло редакції наше джерело.  

А офіційно поширена інформація дуже скупа:

«Співробітники УСБУ у Вінницькій області в межах відповідного кримінального провадження за ознаками кримінального правопорушення, передбаченого частиною п’ятою статті 191 Кримінального кодексу України, 5 серпня проводять санкціоновані слідчі дії (обшуки) за адресами місцезнаходження низки суб’єктів господарювання Вінницького регіону та житловими приміщеннями фігурантів кримінального провадження».

Відео дня

Названа стаття каже про привласнення, розтрату майна або заволодіння ним шляхом зловживання службовим становищем. І йдеться про дії, вчинені в особливо великих розмірах або організованою групою. За такий злочин загрожує до 12 років позбавлення волі з забороною займати посади і конфіскацією майна.

Чому все те, що почалося ще у 2014 році, тільки сьогодні стало кримінальним провадженням? З власних джерел та з тієї інформації, яку публікували раніше, 20minut.ua дізнався дещо більше.

— Посадові особи міської влади Вінниці продали комунальний Обчислювальний центр житлово-комунального господарства приватному Центру муніципальних систем управління, — повідомляє наше джерело. — До речі, комунальний комплекс не був банкротом, фінансовий стан мав позитивний. Але міська влада продала 566 квадратних метрів за 1 мільйон 615 тисяч гривень, хоча у 2013 році оцінювали дорожче (у 1 мільйон 731 тисячу 791 грн). Долар у 2013 році був 8,7 гривень, а у 2014 році – 15,7 гривень. 

Офіційно комунальне підприємство припинило свою діяльність 30 жовтня 2013 року. Його видом діяльності було оброблення даних, розміщення інформації на веб-вузлах і пов’язана з ними діяльність.

За документами, 23 квітня 2014 року Антимонопольний комітет надав дозвіл ТОВ «Центр муніципальних систем управління» на придбання активів у вигляді цілісного майнового комплексу комунального підприємства — Обчислювальний центр житлово-комунального господарства Вінницької міськради. Тоді про це повідомляли на сайті Антимонопольного комітету.

Продали будівлю, пасиви і активи громади Вінниці. Адреса залишилась — вулиця Єрмака, 7а.  Як писали «Наші гроші», у 2012 році КП-ОЦ ЖКГ став співзасновником проекту pay.vn.ua, за допомогою якого жителі Вінниці сплачують комунальні послуги онлайн. Сьогодні на цьому сайті стоїть копірайт ТОВ «Центр муніципальних систем управління».

— Таку «переєстрацію» вінничани не відчули. Все те саме, от тільки в квитанціях не вказано, що з 2014 року платять вони у ТОВ — не дописують ці три букви. Але ж вся база мешканців Вінниці тепер у приватній структурі. Тобто з кожної квитанції шість років щомісяця «капає» не в бюджет міста, а конкретним прізвищам ТОВ ЦМСУ, — пояснило 20minut.ua наше джерело.

Також надало таку інформацію: на документах передачі комунального комплексу у власність ТОВ ЦМСУ стоїть підпис заступника тодішнього мера (Гройсмана) Сергія Матусяка, який і зараз працює на аналогічній посаді.

А за інформацією системи You Control, Цент МСУ заснував наприкінці 2012 року колектив фізосіб. Основними власниками з частками по 30% були Валентин Орловський і Андрій Боцюн, який також був директором ТОВ «Гранд-Дистрибюшн» (володіла Галина Яблонська, дружина Павла Яблонського — секретаря Вінницької міської ради). 

Засновниками ЦМСУ значились усього 14 людей. Директором і власником 47,5% є Леонід Тимчук, начальник ліквідованого комунального підприємства, який прийшов на цю посаду в січні 2012 року. Ще 45% записані на Валентина Орловського. Також серед засновників є Галина Дерун, яка у свій час була зареєстрована в одному будинку з Юрієм Сахнюком, начальником Вінницької об’єднаної державної фінансової інспекції.

До речі, щодо приватизації, у 2013 році ЦМСУ Тимчука орендувало майно КП-ОЦ ЖКГ, яке він водночас очолював.


Читайте також:

Чи складно без хабаря продовжити дозвіл на зброю? Перевірив агент «20 хвилин» 

Ноутбук, п’ять телефонів, 16 тисяч доларів… Що ще вилучили під час обшуку у Вербецького?

Слідкуйте за новинами Вінниці у Telegram.

Коментарі (103)
  • Гарик Самойлов

    а коли вже будуть обшуки в МКП "АБС" які збирають гроші за гаражі - за 2020 рік оплата становить 2640грн , з них - 1940грн тіпа оплата за гараж в кішеню МКП , а 700 грн - в бюджет на розвиток міської тер. громади....?! Це як?!?
  • Жора

    Малина тоже  хочет быть руководителем города, ну или его замом)  А есть еще братья Ткачуки, Продиус. Вообщем  после выборов может быть жизнь 90-х, по понятиям )))
  • Жора

    Кармалита уже делает рекламу на полную))))  Скоро выборы)
  • без

    Пятниця... плановий брифінг мера....
    хоть би слово сказав...
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Вінниці за сьогодні
08:30 Сьогодні вітаємо Марка та не кричимо на дітей. Історія та прикмети 25 квітня 08:20 Будівельні та ремонті послуги по дому. Актуальні оголошення від вінницьких компаній 21:16 Про що потрібно знати, якщо у вас сезонна алергія? Розповідає професорка медичного університету 20:55 Дівчатам та жінкам не можна в церкву в штанах? Це вигадка — сказали в ПЦУ Від читача 18:08 Присвоєння звання ГЕРОЯ УКРАЇНИ посмертно Бондаренко Ігорю Вікторовичу 20:05 У Вінниці завершився чемпіонат міста з волейболу серед чоловіків сезону 2023–2024 photo_camera 19:40 Юлія Тимошенко вимагає негайної відставки Сольського з посади міністра аграполітики (Прес-служба ВО "Батьківщина") 19:30 Дощі і пил із Сахари. Коли до Вінниці повернеться сонце? 19:09 «Чому їм можна, а нам ні?» Через незаконне будівництво у селі Прибузьке затоплює ліс photo_camera 19:03 Майже 200 тисяч гривень для ЗСУ: у Вінниці завершився благодійний шкільний марафон photo_camera 18:36 У світі відзначили День книги. Що почитати у вінницьких авторів та авторок 18:34 П’ять років позбавлення волі за розбещення дітей: суд виніс вирок чоловіку 18:30 Допоможуть у тяжку хвилину: ритуальні послуги та товари, кафе та обіди на замовлення (партнерський проєкт) 18:13 Зловили ухилянта-екстремала. Він плив на надувному матраці до Молдови play_circle_filled photo_camera 17:25 Вимагав 2 тисячі доларів за нерозкриття ДТП. На Вінниччині затримали в.о. командира photo_camera 17:07 На Вінниччині підприємствам ввели обмеження використання електрики 17:02 «Реальні смертники: ми по них б’ємо, а вони все одно повзуть» — Як вчитель став військовим 16:55 Конкурс із закупівлі послуг з підготовки грантових заявок для бізнесу (Прес-служба Спілки підприємців "Стіна") 16:07 Була піна та мертва риба. Екоінспекція перевірила воду в озері «Миру» 16:00 Зубки як у казці: історія успіху клініки "ПАВЛІН" (Новини компаній)
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Вінниці Ваші відгуки про послуги у Вінниці
keyboard_arrow_up