Ми перевірили воду у вінницьких школах. Чи можна її пити?

Ми перевірили воду у вінницьких школах. Чи можна її пити?
  • Читайте про те, хто займається очищенням води у вінницьких школах та наскільки вона якісна.

Рік тому у вінницьких школах почали встановлювати нові системи фільтрації води. Новинка дозволяє дітям пити чисту воду зі спеціальних кранів. Журналісти RIA/20minut.ua вирішили перевірити чи дійсно вода чиста та відповідає нормам.

Передісторія

До початку навчального року у 2018-му Вінницька міська рада прозвітувала про те, що у всіх міських школах встановлять та підключать інноваційні системи 9-ступеневої очистки води. Крім самих установок, які будуть очищувати воду, на якій готуватиметься їжа та напої для учнів у їдальнях, також у закладах встановлюються бювети.

У наступному, тобто у 2019-му, такими ж системами муніципалітет облаштовує всі дитячі садочки.

Відео дня

«Розробкою й монтажем цих систем, які не мають аналогів у країні, займалась вінницька компанія», — написано на сайті мерії.

Очистка води передбачає систему зворотного осмосу — це технологія очищення води, яка використовує напівпроникні мембрани. Основна ціль полягає в продавлюванні води під високим тиском через напівпроникну мембрану з метою усунення з води шкідливих речовин, органіки, колоїдних часток і бактерій. Вода проходитиме 9 ступенів очистки з ультрафіолетовою лампою та мінералізатором.

«Діти у всіх школах міста питимуть чисту, живу, корисну воду. Ця система є унікальною, адже в ній передбачені всі ступені захисту, є можливість чітко контролювати кількість води й систему фільтрації. А також встановлені датчики для контролювання напруги, щоб не згоріла система», — повідомляє прес-служба міської ради з посиланням на депутата міської ради Володимира Онофрійчука.

Чиновники повідомляли, що встановленням обладнання та бюветів займалася місцева компанія «Аквасет». Яка спеціально для Вінниці розробила цю систему.

«Система очищення забирає з води абсолютно всі шкідливі домішки, збагачує її мінералами, які корисні для організму дітей, й у фіналі також ще є ультрафіолетове очищення», — казав інженер компанії «Аквасет» Олександр Омельчук.

Компанія-привид

Журналісти та громадські активісти компанії «Аквасет» не знайшли в жодному реєстрі. Скоро цю фірму навіть назвали «привидом».

Аналітики громадської організації «Філософія Серця» перевірили казначейські рахунки вінницьких шкіл та з’ясували кому ж сплачувались кошти за інноваційні системи. Майже всі школи сплатили однакові послуги ФОПу Бурківському Ярославу Юрійовичу.

Школи розбили послуги на різні договори на суму до 50 тисяч гривень, відтак закупівлі не проводилися через «Prozorro».

Але школа-гімназія № 30 все ж таки намагалася дотриматися вимог положення виконкому й розмістила інформацію в Прозорро. Загальна вартість «апаратів для дистилювання, фільтрування та ратифікації» в кількості 15 штук склала для школи 49 964 грн.

У березні цього року виконком Вінницької міської ради прийняв рішення, яким знизив поріг здійснення закупівель через систему «Prozorro» до 30 тисяч гривень.

Тобто всі школи мали б провести конкурентну допорогову закупівлю й обрати найвигіднішу пропозицію. Але цього зроблено не було.

Про якість

Журналіст RIA/20minut.ua Віталій Павловський нещодавно замовив аналіз води, яка фільтрується за допомогою нової системи. Послуга така платна, вона коштувала 862 гривні.

Аналізував Вінницький районний відділ лабораторних досліджень. Воду брали у двох школах. До речі, набирала воду фахівець лабораторії.

Аналізували воду на санітарні та бактеріологічні показники. В обох випадках дослідження показали, що все в нормі.

У коментарі журналістам Ярослав Бурківський, який займається встановленням систем очищення води, сказав, що фільтри у школах міняють кожні три місяці.

Редакція буде час від часу повторювати експеримент, щоб мати актуальні результати.

Слідкуйте за новинами Вінниці у Telegram.

Коментарі (2)
  • Vasiliy Guzenko

    Не зрозуміло аьсолютно --Чиновники повідомляли, що встановленням обладнання та бюветів займалася місцева компанія «Аквасет».Цю фірму навіть назвали «привидом».--А разом з тим -інженер компанії «Аквасет» Олександр Омельчук дає інтервью.І монтаж і обслуговування веде Ярослав Бурківський. Питання - то що там не могли знайти журналісти та громадські активісти ? Вчорашній день?

    Анонім reply Vasiliy Guzenko

    Що Вам не зрозуміло?
    Було досліджено воду з бювету в школах. Є результати, допустимі. Але є проблема, це фірма-привид що типу розробила цю систему та Фоп, що не на конкурентній основі, можна зробити такий висновок, її встановлює та обслуговує, про що написано в ГО Філосовія серця..
  • Vasiliy Guzenko

    Не зрозуміло аьсолютно --Чиновники повідомляли, що встановленням обладнання та бюветів займалася місцева компанія «Аквасет».Цю фірму навіть назвали «привидом».--А разом з тим -інженер компанії «Аквасет» Олександр Омельчук дає інтервью.І монтаж і обслуговування веде Ярослав Бурківський. Питання - то що там не могли знайти журналісти та громадські активісти ? Вчорашній день?
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Вінниці за сьогодні
21:28 «Це поставить хрест на Буші». Власники екосадиб проти створення кар'єру у заповіднику photo_camera 21:01 Судитимуть браконьєрів, які хотіли поласувати рибкою за 174 тисяч гривень 20:25 «Це конкуренти поширюють чутки, що нас уже нема». Інститут землеустрою продовжує працювати 20:03 Вінниччина готується до сильного вітру: оголосили жовтий рівень небезпеки Від читача 20:06 У Вінниці чутно вибухи 19:40 Будівельні та ремонті послуги по дому. Актуальні оголошення від вінницьких компаній 19:17 Суддя з Тульчина наїхав на поліцейського. Покарання винесли лише одному — копу 18:06 У Могилів-Подільському районі під колесами автомобіля Toyota загинула жінка 17:32 Скотомогильник площею у дві тисячі квадратів виявили у Барській громаді 17:03 ТОП-5 пам'яток Вінниці для незабутнього вікенду та подорожі крізь епохи 16:37 Екс-голова лісового управління Бондар вийшов з-під варти за два мільйони гривень застави 16:20 Допоможуть у тяжку хвилину: ритуальні послуги та товари, кафе та обіди на замовлення (партнерський проєкт) 16:11 На Келецькій п'яний та «під кайфом» водій потрапив у ДТП 15:15 Музиканту Джанго, який публічно підтримує росію, вінницькі СБУшники оголосили підозру 14:50 Ветерани та ВПО можуть скористатись безкоштовною послугою переїзду в Україні (Новини компаній) 14:13 Війна — не завада любові: історія сапера зі Жмеринки Івана та його коханої Яни photo_camera 14:10 Де поставити зубні імпланти у Вінниці? Огляд кращих стоматологій Вінниці (партнерський проєкт) 13:19 Зникла 82-річна Лілія Марценюк з Вінниці. Допоможіть розшукати жінку 12:20 Військові чекають ваші книги! У Вінниці розпочався збір «Літературний донат» photo_camera 12:06 Загиблі мирні люди, зруйновані лікарні та багатоповерхівки: про 784-й день війни
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Вінниці Ваші відгуки про послуги у Вінниці
keyboard_arrow_up