Два гектари за 500 гривень. Активіст показав, як у Вінниці почали скуповувати землю

Два гектари за 500 гривень. Активіст показав, як у Вінниці почали скуповувати землю
  • У соцмережах почали рекламувати новий вид заробітку — потрібно лише дві години вільного часу і паспортні дані.
  • Виявилось, що швидкі гроші вінничанам пропонують за право власності на два гектари землі, призначені для сільськогосподарських потреб.
  • Вінницький активіст Андрій Гайдай побував в приймальні нотаріуса, через якого почали оформлювати довіреності на земельні ділянки, і зняв все на відео.

Заробити 500 гривень за годину-дві вільного часу. Гроші одразу «на руки». Вчора, 9 квітня, читачка розповіла 20minut.ua про підозрілу рекламу, на яку вона натрапила в Інстаграмі. Дівчина списалась з «роботодавцями» і надіслала нам скріншоти листування.

Вінничанка запідозрила паблік у підкупі виборців. Ми спробували написати за оголошенням, але журналісту не відповіли.

Відео дня

Вінницький активіст Андрій Гайдай теж відреагував на рекламну пропозицію та прийшов за грошима. Він зафільмував, як все це відбулось, виклав відео у себе на сторінці та попросив максимально його поширити.

Виявилось, що гроші вінничанам пропонували за те, що вони підпишуть довіреність, якою передадуть право власності на приватизацію земельних ділянок сільськогосподарського призначення іншим особам.

Вінничан збирали в приймальні нотаріуса на вулиці Замостянській, де їм видали віддруковані довіреності. Дорученням, виданим Андрію Гайдаю, право його власності на землю мало перейти вінничанам Леоніду Дзюбенку або Костянтину Фіщуку.

— У дорученні мова йде про земельну ділянку для сільськогосподарського призначення, для ведення особистого селянського господарства. Говорять в народі про город, — каже нотаріус. — Цих земельних ділянок в містах немає, вони є тільки в селах і за межами села. Тобто, будинки на цих земельних ділянках будувати не можна. Ви віддаєте своє право приватизації. Вони на ваше ім’я реєструють земельну ділянку, здають в оренду або продають. Швидше за все, продають, але можуть здати в оренду.

Нотаріус пояснила, що для цього цільового призначення земельну ділянку розміром до двох гектарів можна приватизувати лише раз в житті. Але це не стосується спадщини. Також жінка запевнила, що доручення стосується лише земельних ділянок, а не іншого майна.

— По цьому дорученні вони не можуть продати ваш будинок, вашу квартиру і так далі, — каже нотаріус. — Бо для цього мало бути написано конкретно: продати належну мені квартиру номер такий-то, у місті Вінниці.

— Тобто ми за 500 гривень продаємо 2 гектари своєї землі? — запитав Андрій Гайдай

— Ну, напевно так, — відповіла нотаріус.

Як все було, дивіться на відео. Доручення видають на 12 хвилині відео, пояснення нотаріуса — з 14.50.

 

Ось як «сірі» земельні схеми прокоментував Центру журналістських розслідувань земельний експерт Георгій Могильний.

— Стандартні схеми, які існують – приватизація ділянок державної або комунальної землі по два гектари, а потім їхній перепродаж, — каже Георгій Могильний. — Великі агрохолдинги не будуть цим займатися, бо якщо їм потрібно 10 або 100 тисяч га землі, то знайти 50 тисяч людей, щоб скупити землю – нереально. А невеликі сільгосппідприємства, якісь перекупники, які захочуть торгувати землею – цілком можливо. Це для них досить прибуткова тема. Набрати за оголошеннями 500-600 студентів, які пишуть довіреність та передають право на отримання землі, а потім через знайомих в Держгеокадастрі приватизувати по 2 га, отримати тисячу га загалом. Потім за ринковою ціною продати землю. Це великі гроші.

Читайте також:

«Помремо — скажуть коронавірус» Як вінничанка з дитиною лікує пневмонію вдома

«Вона по 100 разів викликає швидку», — медики про пацієнтку з дитиною, яка лікує пневмонію вдома

Як правильно купувати та дезінфікувати продукти під час карантину. Відеоінструкція

Як працює карантинний блокпост на в’їзді у Вінницю. Відеорепортаж

Спецперепустки у громадському транспорті перестали перевіряти. Ми перевірили

Слідкуйте за новинами Вінниці у Telegram.

Коментарі (21)
  • Сокульская Наталья

    Так закон ще не вступив в дію!!! Те що діють старі схеми не вина закону!!! Якщо гектар городу ви продаєте за 500грн, то це чисто ваші проблеми!
  • Grigoriy Onopko

    За  шо  ж  боремся??  За  таке??  І  кажемо,це  наша  земля---нікому  не  віддамо...А,як  до  справ---голова  в  кущах...І  де  ж  ті,шо  відстоюють  національні  інтереси  України??СУМНО  ЗА  УКРАЇНУ....
  • Вероника Пичугина

    И мне 2 плиз )
  • Надежда Олейникова

    А вас що, за вуха тягнуть,примушують?
    Де ваші мізки?
    За 500гр продасте маму рідну?
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Вінниці за сьогодні
20:14 Орденом нагородили молодого бойового медика Нацгвардії Богдана Гижу з Козятина 20:02 «Він навчив мене бути щасливою, але не сказав, як бути без нього». Розповідь дружини полеглого бійця 19:33 Дев'ять днів у Вінниці за рядом адрес не буде газу. Список будинків 19:25 Онови дані в ТЦК або станеш ухилянтом. До чого ще зобовʼязує новий закон про мобілізацію? Від читача 19:06 Молодь Вінниччини ярмаркувала у Хмельницькому 18:02 На Вінниччині вирує негода: рятувальники прибирають повалені вітром дерева photo_camera 18:00 Кращі клінінгові компанії та хімчистки Вінниці: де і як замовити? (партнерський проєкт) 17:01 Справа на мільйон. Заступника мера Гнівані знову звинувачують у розкраданні бюджетних коштів 16:00 Афіша Вінниці. Де і як відпочити дітям і дорослим на вихідних 20 та 21 квітня 15:31 У Вінниці на «зебрі» Volkswagen збив пенсіонерку. Жінка у лікарні 15:19 Браконьєр на Вінниччині наловив риби на 117 тисяч гривень photo_camera 14:04 Через два роки вінницькі ліцеї перероблять у гімназії та школи. Пояснюємо рішення виконкому 13:13 Обгін по зустрічній закінчився автотрощею. Постраждала 13-річна дівчинка photo_camera 12:10 Лабораторія ДІЛА - не лише про дослідження, а про турботу до команди, благодійність та підтримку госпіталів (новини компаній) 12:02 Окупанти втратили ще 870 солдатів та два засоби ППО — Генштаб ЗСУ 11:01 У Вінниці знеструмили 10 вулиць: адреси, де немає світла та причина відключення 11:00 Що таке вініри? Де їх встановити у Вінниці (партнерський проєкт) 10:10 «Ця картина — не порнографія». Чому через роботу вінницького художника спалахнув скандал photo_camera 09:35 Мікрорайон Слов'янка та ще п'ять вулиць без води. АДРЕСИ 09:05 Наші оборонці вночі знищили ворожий бомбардувальник, 15 ракет та 14 ударних безпілотників
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Вінниці Ваші відгуки про послуги у Вінниці
keyboard_arrow_up