Чому суворі заборони на карантині незаконні, але їх потрібно дотримуватись. Розповідає адвокат

Чому суворі заборони на карантині незаконні, але їх потрібно дотримуватись. Розповідає адвокат
  • Заборона ходити без масок, відвідувати парки та обмеження пересування по вулицях міста.
  • Адвокатеса Олена Грабік розповіла, чому посилений карантин суперечить законодавству, але він обов’язковий для виконання, доки не буде скасований.

Від 6 квітня набула чинності постанова Кабміну, яка вводить в Україні посилені карантинні заходи. На час карантину українцям заборонили:

  • Відео дня
    /li>

За словами адвокатеси Олени Грабік, введені посилені карантинні заходи однозначно незаконні, адже вони суперечать не лише Конституції України, але й Закону України «Про захист населення від інфекційних хвороб» та Закону України «Про правовий режим надзвичайного стану».

Жорсткі заборони обмежують конституційні свободи та права громадян, зокрема свободу пересування (стаття 33 Конституції України), право проведення мирних зборів (стаття 39 Конституції України), право на свободу віросповідування, відправлення одноособово чи колективно релігійних культів (стаття 35 Конституції України).

Конституційні права громадян дійсно можуть бути обмеженими, але лише за вказаних в законодавстві умов:

Карантин — це обмеження прав людей. Саме тому стаття 40 Закону України «Про забезпечення санітарного та епідемічного благополуччя населення» встановлює, що карантин може бути встановлений не інакше, як у разі оголошення надзвичайного стану.

Кабінет Міністрів України не має повноважень оголошувати надзвичайний стан і запроваджувати обмеження прав громадян. Це виключні повноваження Президента, Верховної Ради України і в деяких випадках суду.

Також, Уряд відповідно до статті 30 Закону України «Про захист населення від інфекційних хвороб» може лише встановлювати карантинно-обмежувальні заходи, а не заборонні.

Не дивлячись на явне суперечення положень Постанови нормам Конституції, вони залишаються чинними та діють на всій території України та обов’язкові для виконання до моменту їх скасування або зміни самим Кабміном, або визнання їх неконституційними Конституційним Судом України. Або ж — до скасування в судовому порядку.

Докладніше про усі обмеження вже розповідав 20minut.ua. Навіщо і де потрібно одягати маску? Чи можуть оштрафувати перехожого без маски? Чи можна старшим 60 років виходити на вулицю? Навіщо носити з собою документи? Відповіді на усі важливі питання знайдете в цій публікації: Як зміниться наше життя з 6 квітня. Роз’яснення нових обмежувальних заходів.

 

Читайте також:

«Помремо — скажуть коронавірус» Як вінничанка з дитиною лікує пневмонію вдома

«Вона по 100 разів викликає швидку», — медики про пацієнтку з дитиною, яка лікує пневмонію вдома

Як правильно купувати та дезінфікувати продукти під час карантину. Відеоінструкція

Як працює карантинний блокпост на в’їзді у Вінницю. Відеорепортаж

Спецперепустки у громадському транспорті перестали перевіряти. Ми перевірили

Слідкуйте за новинами Вінниці у Telegram.

Коментарі (13)
  • аноним

    Соблюдать нужно только не всем, все ровны но некоторые просто ровнее
  • Джаспер Данлоп

    А то мы не знали, блядь, открыла глаза нам спасибо. С удовольствием полежу в гробу, преисполненный гордости за свои соблюденные права
  • Жора

    И это лапша что говорят мол если болел то организм вырабатывает антитела, второй раз тоже можно заболеть. И если раньше люди болели орз+насморк , то сейчас будет короновирус+ пневмония. То что врачи не могут дать помощь и нет денег на лекарства это одно, но есть и главное человек после такой болезни теряет работоспособность на месяц. Это не та пневмония что была после гриппа, этап пневмония гораздо тяжелей . И то что некоторые говорят мол -Я несколько раз болел пневмоний в год , ответ такой - не надо пиздеть!
  • Ss

    Тот,кто жертвует свободой ради безопасности,теряет и то и другое
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Вінниці за сьогодні
20:05 Вічна пам'ять Героям: 13 захисників з Вінниччини відзначили посмертно photo_camera 19:23 БК «Вінниця» виграв Першу лігу, а Юрія Шкондю визнали найкращим гравцем чемпіонату photo_camera 19:17 Великдень онлайн: де дивитися богослужіння ПЦУ та УГКЦ play_circle_filled 18:31 Пожежа у недіючому столярному цеху: вогонь охопив площу у 100 квадратів photo_camera Від читача 15:59 Командир батальйону полку ССО «Рейнджер» розповів про службу у спецпідрозділі 18:22 Щоб великодні святкування не перетворити на лікарняні 18:16 У Хмільнику під час пожежі загинула людина 17:55 В Єрусалимі зійшов Благодатний вогонь play_circle_filled 17:09 Є 25 вакансій для медиків у Вінницькій області: де шукати пропозиції 17:05 Ведучий «Орел і Решка» відвідав Вінницю. Розповів про місцевих малих виробників play_circle_filled photo_camera 17:00 Три види пасок та шоколадні яйця готували на майстер-класі разом з учасницею МастерШеф та ТМ Зерносвіт (партнерський проект) 16:16 У 16-му ліцеї провели «Парад капелюшків» на підтримку українських військових play_circle_filled 15:12 Освітяни Калинівщини приготували для українських захисників майже три тисячі пасок photo_camera 14:45 Збірна України зіграє у Польщі на чемпіонаті Європи з хокею-5 14:25 Щоб не плакати, ми сміялись: добірка нових мемів про війну photo_camera 13:13 У Вінниці водій ВАЗу збив жінку на пішохідному переході. Потерпіла в лікарні 13:05 Футболісти, черлідери і фрізбісти згуртувалися, аби разом прибрати рідне місто 12:35 Як поводяться вінничани під час хвилини мовчання? Ми запитали 12:17 Великдень у Вінниці: правила безпеки та обмеження play_circle_filled 11:13 Понад сотня відбитих атак та 13 збитих Shahed: Україна дає жорстку відповідь окупантам
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Вінниці Ваші відгуки про послуги у Вінниці
keyboard_arrow_up