Йод від радіації не рятує! То навіщо його приймати при ядерній загрозі? Все про дозування і наслідки

Йод від радіації не рятує! То навіщо його приймати при ядерній загрозі? Все про дозування і наслідки
  • Коли, кому і скільки приймати йодовмісні препарати у разі аварії на АЕС чи застосуванні рф ядерної зброї?
  • Як замаскувати специфічний смак йоду, даючи діткам? Які наслідки передозування? І чи можна убезпечити своїх домашніх тварин?
  • Все, що треба знати про йод, розказав доцент кафедри ендокринології Вінницького медуніверситету Анатолій Паламарчук.

Загроза аварій та вибухів на найбільшій атомній електростанції Європи у Запоріжжі через підлі обстріли та дії рашистів нині непокоїть весь світ. Українці, які після аварії у Чорнобилі добре знають про страшні наслідки впливу радіації на здоров’я, стурбовані ще більше. Тому ще з початку повномасштабної війни рф почали масово скуповувати в аптеках препарати калію йодиду.

Та бездумно і ненормовано їх самостійно приймати «для профілактики наперед», як наголошує доцент кафедри ендокринології Вінницького національного медичного університету ім. М. Пирогова Анатолій Паламарчук, категорично не можна!

— Якщо, не дай Бог, станеться ядерна аварія, всі мають діяти лише за офіційною інформацією і вказівками влади, — говорить лікар. — Фахівці мають досвід, пов’язаний із катастрофами, які були у 1945 році у Хіросімі й Нагасакі, є досвід випробування ядерної зброї на атолі Бікіні й Маршаллових островах, а також безпосередньо наша країна пережила страшну аварію на ЧАЕС у 1986 році. У Чорнобилі, як відомо, була йодно-цезієва аварія, тобто переважно ніс небезпеку цезій і радіоактивний йод. Променева хвороба спіткала ліквідаторів аварії і тих, хто був безпосередньо близько до АЕС. Населення ж інших регіонів зіткнулися здебільшого із проблемами щитовидної залози.

Відео дня

Задача — заблокувати радіоактивний йод, щоб пройшов транзитом!

Щитоподібна залоза — критичний орган для променевого впливу радіоізотопів йоду. Основних шляхів опромінення щитовидки два. Радіоактивний йод може потрапити всередину за рахунок інгаляцій — при вдиханні (тому одразу після оголошення небезпеки потрібно герметично закривати всі вікна вдома і не перебувати на відкритому повітрі), а також внутрішньо — через їжу. Коли проходять радіоактивні опади, забруднюється довкілля і далі спрацьовує харчовий ланцюг: наприклад, корова з’їла траву, ми випили молоко — і процес запущено. Оскільки після ядерних катастроф виловлена риба з відкритих водойм, овочі й фрукти з городу можуть бути заражені, споживати у такі моменти можна лише їжу, що до аварії була герметично закритою (консерви).

— Люди мають розуміти, що препарати йоду не захищають від радіації! Вони зовсім не мають впливу на цезій, стронцій чи інші небезпечні елементи. При ядерних катастрофах йодні препарати приймають не «від радіації», а для захисту щитовидної залози, аби попередити віддалені негативні результати у вигляді раку щитовидки, — звертає увагу Анатолій Паламарчук. — Все працює так: після катастрофи при великій кількості радіоактивного йоду, наш організм починає його жадібно поглинати, адже потребує йод для синтезу тиреоїдних гормонів і не розбирається — це хороший чи поганий йод. Відповідно — препарати йоду приймають, щоб блокувати йодопоглинальну функцію. Насичують щитовидну залозу стабільним йодом, щоб радіоактивний йод, потрапляючи у щитоподібну, пройшов транзитом і вийшов з організму, не завдавши шкоди.

Без самодіяльності! Про дози скаже влада

Як говорить лікар, у разі потреби оптимально прийняти одноразову дозу препарату йодиду калію за 6 годин до надходження радіоактивного йоду або протягом 30 хвилин від початку вдихання його аерозолів.

Захисний ефект стартує через 30 хвилин після прийому на повний шлунок (коли є запас часу, краще саме після їжі прийняти) і через 5 хвилин після прийому таблетки з йодидом калію натщесерце (це варіант, коли потрібен терміновий захист).

Дозування йодиду калію чітко прописане для різних вікових груп: для новонароджених — 16 мг, для немовлят (від 1 місяця до 3 років) — 32 мг, для дітей від 3 до 12 років — 65 мг, для дітей старше 12 років і дорослих — 130 мг.

Лікар наголошує: прийом одноразовий! Цієї дози вистачає на 2 доби, а повторний прийом можливий тільки у разі оголошення такої потреби.

— Рішення, коли, кому і скільки приймати препарати калію йодиду, приймає не ОСББ, не бабуся, а місцеві органи виконавчої влади. На основі прогнозу радіоактивної обстановки, аналізу метеоумов та на підставі інформації, яку отримує від АЕС, МОЗ, ДСНС, місцева влада має проінформувати населення про кожен крок. Тут не може бути ніякої самодіяльності! Адже якщо, не дай Бог, щось трапиться на АЕС, не факт, що вже через годину радіація буде у Вінниці. Багато чого буде залежати від напрямку руху хмари радіоактивних речовин, які викинуті під час аварії на АЕС, характеру осадження, швидкості і напряму вітру, вологості, температури, опадів —  всі метеочинники будуть впливати. Згадайте: коли трапилася аварія на ЧАЕС, куди вітер подув? У першу чергу — на Білорусь і той Рудий ліс, де зараз рашки окопи рили. І лише потім, коли напрям вітру змінився, радіація дійшла і до нас, — нагадує Анатолій Паламарчук. — Ще один приклад, що не завжди варто одразу бігти приймати йод — коли трапилася аварія на Фукусімі. Коли перші ізотопи йоду зафіксували над США, там постало питання: приймати йод чи ні? І сказали: ні, тільки, якщо буде повідомлення. На щастя, та хмара, що йшла від Фукусіми у сторону США, благополучно осіла над океаном. Пройшло 90 днів (10 періодів напіврозпаду) і все — всі забули про радіоактивний йод. Тож повторюсь: потрібно уважно слухати сповіщення!

Маскування смаку для дітей і ризики для тих, кому за 40

Серед вікових категорій перші, кому після аварій і сповіщення терміново потрібно починати йодну профілактику: новонароджені, немовлята, діти, підлітки до 18 років, вагітні та жінки, що годують груддю.

— Даючи діткам, таблетки з йодом можна подрібнити і змішати з рідинами з невисоким вмістом жиру: молоком, шоколадним молоком, апельсиновим соком, солодкою газованою водою. А найкраще маскує смак калію йодиду — малиновий сироп, — ділиться Анатолій Паламарчук.

Дорослим же варто пам’ятати, що таблетки з йодом категорично несумісні з алкоголем, а для людей старше 40 років — не потрібні взагалі.

— Після 40 ризик розвитку раку щитовидної залози практично нульовий, тому приймати препарати калію йодиду не треба. Вони просто будуть зайві, а інколи — навіть можуть більше шкоди нанести. Якщо ще одноразовий прийом для старшої вікової групи допустимий, то від багаторазового точно треба утриматися, — зазначає лікар. — Існують також інші протипокази щодо призначення препаратів йоду: наявність захворювань щитоподібної залози (в першу чергу, підвищена функція — тиреотоксикоз),  токсична аденома, фурункульози, підвищена чутливість до йоду, герпетиформний дерматит Дюринга, васкуліт, кропив’янка, туберкульоз.

Пам’ятайте: передозування і отруєння йодом насправді не менш небезпечні! Серед типових побічних ефектів: головний біль, гнійничкові висипання на шкірі, набряки, нудота, блювання, проноси, кон’юктивіт, запалення слизових верхніх дихальних шляхів, гарячковий стан, біль у суглобах, сіалоаденіт, алергічні реакції.

Відповіді на ТОП-5 найпопулярніших запитань щодо йоду

1. Для чого організму щодня потрібен йод?

— Йод — мікроелемент, який необхідний для нормального синтезу гормонів щитовидної залози, які беруть участь у регуляції психіки, нервової , серцево-судинної і кістково-м’язової систем, шлунково-кишкового тракту, репродуктивної функції і злагодженої роботи щитоподібної залози.

На 94 % йод ми отримуємо із продуктів рослинного і тваринного походження і лише 6 % — з питної води і повітря. Загалом за все життя споживаємо 3-5 г йоду — менше чайної ложки.

Групи ризики, кому в першу черго треба слідкувати за споживанням достатньої кількості йоду: діти, підлітки, вагітні і жінки, які годують грудьми.

Від нормального йодного забезпечення дитячого організму, що постійно росте, залежить здатність до навчання, інтелектуальної праці і врешті-решт — майбутній інтелект у дорослому віці. При нестачі йоду після школи дітям важко отримати професію і достойний заробіток, у дорослих слабшає імунітет, погіршується пам'ять і працездатність.

Що стосується вагітних і молодих мам, то за статистикою, лише 1 % із них знають, що дефіцит йоду під час вагітності може призвести до розвитку незворотних змін розвитку головного мозку дитини. Саме тому при плануванні вагітності (як мінімум — за 3 місяці), під час всього періоду вагітності і грудного вигодовування лікарі радять вживати 200 мкг калію йодиду + 50 мкг вони мають добирати із їжі.

Завжди пам’ятайте: йододефіцитні захворювання можна попередити при нормальному споживанні йоду!

Норми щоденного споживання йоду у мирний час: для дітей від 0 до 6 років — 90 мкг, від 6 до 12 років — 120 мкг, старше 12 років і дорослих — 150 мкг, для вагітних і годуючих — 250 мкг.

Максимальні дози споживання: за європейськими мірками — 500 мкг, за японськими — 1000 мкг.

При ядерних катастрофах дозування у 1000 разів більші і вимірюються вже не у мікрограмах (мкг), а в міліграмах (мг)! Завжди на це зважайте!

2. Чи треба кожному проходити дослідження на йододефіцит?

— Ні, це марна витрата часу. Доведено дослідженнями, що вся територія України — йододефіцитна. Наша Вінницька область не виключення, відноситься до помірно вираженого йододефіциту. Нестача йоду спричинена тим, що у наших ґрунтах йод майже відсутній, типова для нас рослинна і тваринна їжа містить дуже мало йоду, ми мало їмо морську рибу і морепродукти й на додачу — нехтуємо найпростішим методом профілактики — за даними ЮНІСЕФ найменше серед усіх жителів Європи споживаємо йодовану сіль.

На жаль, в Україні досі не налагоджена масова профілактика за допомогою йодованої солі. Адже недостатньо вдома самому споживати йодовану сіль. Вона має використовуватися у промисловості, бути у всіх приготованих продуктах — тоді ми дійсно могли б отримувати необхідну кількість йоду.

3.  Які йодовмісні продукти варто вживати?

— Це, в першу чергу, морська риба, — говорить Анатолій Паламарчук. — Але коли мене питають, у якій рибі більше всього йоду, я завжди кажу: у свіжій! Ті стейки, які нам привозять, з трьома шарами льоду і тричі переморожені, сумніваюся, чи містять достатньо йоду. Так само як і свіжа червона риба, яку виловили не в океані, а по-нашому — у рибгоспі. Білок, інші поживні речовини вона має, а от йоду мало. Також невелику кількість йоду можна отримати з капусти, салатів, шпинату.

4. Чи дійсно не можна кип’ятити йодовану сіль?

— Колись сіль йодували йодидом калію й вона мала неприємний смак та запах. Таку сіль дійсно не можна було додавати у їжу вище 80 градусів. Бо йод випаровувався. Та сіль мала обмежений термін зберігання і, як пам’ятає старше покоління, продавалася у чорних упаковках.

Та сьогодні сіль йодують йодатом калію — це стійка сполука. Сучасна йодована сіль не має смаку і запаху і її можна додавати за будь-якого температурного режиму. Причому, і на початку, і під кінець приготування їжі — жодної різниці немає.

5. Чи треба давати йодні препарати домашнім тваринам у разі ядерних небезпек?

— Брати наші менші хворіють на багато тих самих хвороб, що і люди. Зокрема, не всі знають, що домашні улюбленці можуть страждати цукровим діабетом і також потребують інсулін, який для тварин, до речі, у рази дорожчий. Тож якщо дуже вже бажаєте захистити своїх улюбленців, при ядерних катастрофах можете дати їм дозування як новонародженій дитині.

 

Читайте також:

Аварії на АЕС і ядерна зброя: яка загроза буде саме для Вінниці? Це важливо знати!

Як поводитися під час обстрілів, хімічної атаки чи у паніці. Нагадуємо важливі правила

«Наше сховище лише для мешканців»: чи можуть не пустити до укриття під час повітряної тривоги?

З’явилася нова онлайн-мапа з найпростішими укриттями. Таких у Вінниці понад тисяча

Слідкуйте за новинами Вінниці у Telegram.

Коментарі

keyboard_arrow_up