Аварії на АЕС і ядерна зброя: яка загроза буде саме для Вінниці? Це важливо знати!

Аварії на АЕС і ядерна зброя: яка загроза буде саме для Вінниці? Це важливо знати!
  • Аварії на яких українських АЕС найбільш небезпечні для вінничан?
  • Чи «виживе» область, яким має бути укриття і чи загрожує нам евакуація при застосуванні рф тактичної ядерної зброї?
  • Та чи залишиться небезпека, якщо ППО вчасно зіб’є ядерну ракету?
  • Все про можливі небезпеки для Вінниччини і алгоритм дій кожного з нас розказав фахівець головного управління ДСНС України у Вінницькій області Олег Семенов

За чотири місяці повномасштабної війни, весь світ остаточно зрозумів, що від рашистів можна чекати чого завгодно. Ядерні небезпеки ніхто не виключає.

Та, як зазначає фахівець головного управління ДСНС України у Вінницькій області Олег Семенов, який займається саме напрямком радіаційного та хімічного захисту, якщо заздалегідь знати, як діяти у кожній небезпечній ситуації, ризики кожен із нас може звести до мінімуму.

При аваріях на АЕС Вінниця відчує помірний вплив

У березні всі бачили кадри штурму та обстрілів у місті Енергодар, де знаходиться Запорізька АЕС, яка найбільша у Європі, і задумались над тим, які можливі наслідки.

Відео дня

Стосовно саме цієї події, запевняють у ДСНС Вінницької області, на сьогоднішній день радіаційний фон у межах норми і на території Енергодару та Запорізької області, і тим більше — на Вінниччині.

— Насправді більшу небезпеку для вінничан і жителів Вінницької області може становити не Запорізька АЕС, а значно ближчі до нас Хмельницька та Південноукраїнська АЕС, що розташована у Миколаївській області, — говорить Олег Семенов. — Ці АЕС дещо менші за потужностями, ніж Запорізька, і будуть становити меншу загрозу. Ну і головне — треба розуміти, що насправді, щоб зруйнувати АЕС до рівня аварії у Чорнобилі, треба докласти значних зусиль, навіть маючи важке озброєння. Випадково чи спеціально зруйнувати реактор і його фізичний захист, щоб була серйозна аварія — доволі важко. Звичайною гранатою це зробити неможливо. І я щиро надіюся, що рашисти все-таки розуміють, що таке радіація, адже також багато років проживали у країні, яка ліквідовувала аварію на ЧАЕС.

І все ж, якщо АЕС зазнає руйнувань, що нам загрожує?

— Масштаби радіаційної аварії залежатимуть від багатьох факторів: чи буде АЕС зруйнована повністю чи частково, чи буде викид в атмосферу радіоактивного матеріалу, чи буде зруйнована безпосередньо та активна зона, у якій відбувається ядерний синтез. І головний фактор, що вплине на безпеку вінничан — метеоумови, а саме — напрям вітру, який розносить хмару токсичних, радіоактивних речовин, що потрапляють у атмосферу після руйнування оболонки реактора.

Міста Нетішин і Южноукраїнськ, де знаходяться найближчі до нас Хмельницька і Південноукраїнська АЕС, розташовані на досить значній відстані від Вінниці, тож, як зазначає Олег Семенов, навіть за найгіршого сценарію, їхній вплив буде доволі обмежений на населення Вінницької області, але він все-таки буде. Як же діяти у такій ситуації?

— Найперше — потрібно, як і в будь-якій ситуації, дослухатися до інформації, яка надходить від органів влади. Саме вони повідомлять про кожен подальший крок, чи буде евакуація, звідки і куди саме, — звертає увагу Олег Семенов. — На Вінниччині вже звикли до сигналів повітряної тривоги і багато людей їх ігнорують. З одного боку, це добре і значить, що наші Збройні сили дуже класно працюють. Але потрібно постійно бути поінформованим про те, яка саме загроза є на даний момент. Кожен із нас має мати надійне джерело інформації: не групу свого ОСББ у вайбері, а офіційні телеграм-канали керівництва міста і області, а на випадок втрати мобільного зв’язку — обов’язково FM-радіоприймач на батарейках.

Нагадаємо, віднедавна у Вінниці для розрізнення видів небезпеки, для системи оповіщення розроблено три окремі сигнали: якщо почуєте із рупорів звук церковних дзвонів — це хімічна небезпека, дзвін набат — радіаційна небезпека, гудок потяга — сигнал евакуації з міста.

Одразу після таких сповіщень потрібно вмикати телевізор або радіо — вінницьку хвилю 101,8 FM «Місто над Бугом».

— Коли почули сигнал і уточнили, що саме за небезпека, одразу шукайте укриття. У разі радіаційної небезпеки, воно має бути не просто заглибленим, а — ізольованим! — наголошує Олег Семенов. — Ще з уроків географії всі пам’ятають, що рух повітря різний на різних висотах, тому навіть попри значну відстань між Вінницею і найближчими АЕС, частина забрудненого радіоактивного матеріалу все-таки до нас дійде. Відтак — головна задача — ізолювати себе від впливу довкілля. Під час аварії радіоактивні елементи будуть випадати у вигляді опадів на ту поверхню, над якою будуть пролітати. Основна загроза при цьому — радіоактивний йод, який потрапляє в організм здебільшого через органи дихання і може спричинити небезпечні наслідки для організму. Із плюсів — радіоактивний йод короткоживучий, найбільшу загрозу становить у перші 80 годин, а потім розкладається і небезпека спадає. Але є й інші елементи, які «живуть» довше і становлять небезпеку у вигляді зовнішнього опромінення та при потраплянні всередину організму. Тому якщо підтверджена інформація про радіаційну небезпеку, повторюсь — шукайте ізольоване укриття і виключіть вживання води з відкритих водойм та харчових продуктів, які не були в герметичній упаковці. Наприклад, яблука й картопля, які були на відкритому повітрі або навіть вдома, вже можуть бути радіоактивно забрудненими.

Щодо евакуації, як говорить Олег Семенов, якщо вона і буде для жителів Вінницької області, то, швидше за все, буде не довготривалою, а тимчасовою.

— За прогнозами, наша область може бути забруднена такою кількістю радіоактивного матеріалу, з яким можна боротися. Тож рішення про потребу евакуації залежатиме від масштабів аварії та погодних умов, які будуть у той момент.

Фахівець головного управління ДСНС України у Вінницькій області Олег Семенов зазначає: «При аваріях на найближчих до нас АЕС, навіть за найгіршого сценарію, вплив на населення Вінниччини буде обмежений, а евакуація — тимчасова»

Що робити, якщо рф застосує ядерну зброю?

Значно більшу небезпеку за аварії на АЕС становить загроза застосування ядерної зброї, яка у рашистів є і у великій кількості — як стратегічна, так і тактична.

— Маємо надію, що рашисти все-таки не застосують найбільш потужну стратегічну ядерну зброю, адже це однозначно буде початок Третьої світової війни і обов’язковий удар у відповідь від інших ядерних держав, тобто — загальнопланетне самогубство. Ймовірність виживання планети, не говорячи вже про людство, при цьому мінімальна, — говорить Олег Семенов. — Щодо тактичної ядерної зброї, яка є у рази менш потужною за стратегічну, можуть бути різні способи її «доставки». Від звичайного артилерійського снаряду і ракети до авіаційної бомби. На жаль, коли «летить», розпізнати, чи несе саме цей снаряд хімічну чи радіаційну небезпеку, неможливо. Один і той самий носій може бути як звичайним боєприпасом, так і хімічним чи ядерним. Тому і не можна нехтувати жодним сигналом повітряної тривоги та одразу йти в укриття. Вплив факторів ядерного вибуху: ударної хвилі, світлового випромінювання, проникаючої радіації, радіоактивного забруднення місцевості та електромагнітного імпульсу — будуть залежати від віддаленості місця вибуху та метеоумов. Звичайно, перебуваючи у епіцентрі, зробити щось дуже важко, але чим далі від епіцентру вибуху — тим ситуація буде покращуватися.

До речі, «ядерний гриб», який всі бачили у фільмах, буде лише при застосуванні стратегічної зброї. При тактичній — саме такого візуального ефекту не буде.

— Найбільшу небезпеку ядерна радіація становить у перші години і протягом двох діб. Тому найкращий варіант — одразу знайти укриття і на ці дві доби сховатися. Від проникаючої радіації найкраще захищає бетон, тому бомбосховище — ідеальний варіант, але і будь-яке заглиблення — це вже буде захист, єдине — його треба ущільнити. Якщо ховаєтеся у підвалі чи погребі свого будинку, одразу потурбуйтеся про максимальну герметизацію, льох обов’язково закрийте. У випадку якщо вам потрібно кудись переходити, захищайте органи дихання від радіоактивного йоду — звичайна марлева пов’язка, змочена водою, вже буде захистом. При цьому треба виходити на найкоротші маршрути від того місця, де ви знаходилися, до найближчого безпечного. Щодо води і негерметичних продуктів харчування — їх потрібно абсолютно виключити, адже можуть бути забруднені. Ну і основне — електромагнітний імпульс після ядерного вибуху знищить мобільний зв'язок, тому при собі в укритті варто мати радіоприймач на батарейках і слухати офіційну інформацію. Оцінивши ситуацію і ризики, у разі потреби місцева влада оголосить маршрут евакуації із забрудненої зони та чіткі дії. Плюс тактичної ядерної зброї у тому, що зона забруднення не буде величезною. Звичайно, все залежить від кількості і засобу ураження, який був застосований, але це точно не будуть сотні і тисячі кілометрів. Радіус, скоріше за все, охопить від декількох до десятків кілометрів, тобто — про знищення цілої області мова не йде. Ну і не забуваємо, що наші ЗСУ — круті, тож віримо, що небезпеку вдасться вчасно попередити.

А чи є загроза, якщо система ППО збила не звичайну ракету чи снаряд, а — ту, що несе радіаційну небезпеку? Тобто коли вони збиті, але не вибухнули.

— Так, викид радіоактивного матеріалу і забруднення певної території буде, але не у таких масштабах, як при ядерному вибуху. Тобто не всі вражаючі фактори будуть задіяні. При застосуванні ядерної зброї це ідеальний варіант — ми її збиваємо, а потім збираємо те, що від неї залишилося, — відзначає Олег Семенов. — Завдячуючи аварії на ЧАЕС у 1986 році, наша держава і служба ДСНС, добре знають, як діяти у таких випадках. Є чіткі, відпрацьовані алгоритми, про які знають всі органи влади. Крім того, завжди працює наша розвідка і при наказі про застосування ядерної  зброї, на якомусь етапі, можливо, буде витік і ми заздалегідь знатимемо про небезпеку і зможемо вжити всіх необхідних заходів для захисту населення. Тому головне, що мають запам’ятати всі люди — майте поблизу надійне укриття, не нехтуйте жодним сигналом повітряної тривоги, зберігайте спокій, майте надійне джерело інформації та чітко дотримуйтесь інструкцій місцевої влади, тоді шанси вберегтися із мінімальними наслідками гарантовані.

Читайте також:

Що робити, якщо Ви постраждали від згвалтування, пов'язаного з війною?

Четвертий місяць воєнного стану: які є обмеження на Вінниччині та які права не можна порушувати?

Герої тилу: про патріота з Німеччини, вчительок із Ямполя і надзвичайних вінничан

Слідкуйте за новинами Вінниці у Telegram.

Коментарі

keyboard_arrow_up