Четвертий місяць воєнного стану: які є обмеження на Вінниччині та які права не можна порушувати?

Четвертий місяць воєнного стану: які є обмеження на Вінниччині та які права не можна порушувати?
  • Комендантська година, дотримання вимог світломаскування, скорочення, затримка та невиплата заробітних плат — це далеко не повний перелік обмежень, які вже спіткали нас через воєнний стан.
  • Нерідко люди скаржаться і на зухвале порушення їхніх прав і свобод навіть за впроваджених умов. Журналіст «20 хвилин» розпитав юриста, про що необхідно знати в таких випадках.

На період дії воєнного стану можуть обмежувати конституційні права і свободи людини. Про це йдеться в законі «Про правовий режим воєнного стану». В ньому зазначено, що тимчасово можуть підпадати під обмеження конституційні права та свободи людини і громадянина, а також права та законні інтереси юридичних осіб.

Разом із тим, на четвертому місяці війни з росією й досі виникає чимало питань. Перелік обмежень, що застосовуються і можуть бути застосовані, — прописаний і загальновідомий. Однак, чи знаєте ви, чого не можна порушувати і обмежувати навіть під час війни?

Які права не можуть обмежити

Насамперед, мова йде про положення статей основного закону за номерами 24, 25, 27, 28, 29, 40, 47, 51, 52, 55, 56, 57, 58, 59, 60, 61, 62:

Відео дня
  • Заборонено обмежувати людину за ознаками раси, кольору шкіри, політичних, релігійних та інших переконань, статі, етнічного та соціального походження, майнового стану, місця проживання, за мовними ознаками.
  • Неможливо позбавляти громадянства і права змінити громадянство України громадян. Заборонено виганяти за межі держави або видавати іншій.
  • Право на життя, право на повагу до гідності, право на свободу та особисту недоторканність залишається непорушним.
  • Право спрямовувати індивідуальні або колективні письмові звернення чи особисто звертатися до органів державної влади та місцевого самоврядування не обмежується.
  • Не підлягають обмеженню також права на житло, шлюб і рівні права та обов'язки в шлюбі та сім'ї.
  • Забезпечується рівність дітей у своїх правах незалежно від походження, а також від того, народжені вони в шлюбі або поза ним.
  • В Україні діє право на захист у суді та звернення за захистом до Омбудсмена.
  • Право на відшкодування коштом держави або органів місцевого самоврядування матеріальної та моральної шкоди, заподіяної незаконними рішеннями органів державної влади не обмежується. Зберігається безповоротність зворотної дії закону.
  • Громадяни не повинні виконувати явно злочинні розпорядження або накази.
  • Особи не притягуються двічі до юридичної відповідальності одного виду за одне і те саме правопорушення.
  • Діє також і презумпція невинуватості, право на захист і відмову свідчити або давати пояснення стосовно себе, членів сім'ї або близьких родичів у тому числі.
  • Гарантується дотримання таких стандартів, як мінімальна заробітна плата, мінімальний строк відпустки та час відпочинку між змінами на час залучення громадян до виконання трудової повинності та відшкодування вартості майна у разі його примусового відчуження.

Чи має місце порушення цих прав у Вінниці і як діяти людині, якщо це сталося, ми запитали у вінницької адвокатки Тетяни Геращенко.

Такі обмеження маємо зараз

Нині на території регіону, відповідно до розпоряджень голови Вінницької обласної військової адміністрації Сергія Борзова, діють наступні обмеження:

  • Заборонено перебувати на вулицях населених пунктів та у громадських місцях  без поважних причин чи дозволів на те під час комендантської години. Вона триває з 23 години до 5 ранку.
  • Також юридичним і фізичним особам необхідно дотримуватися режиму світломаскування. Насампер, на території області заборонено підсвічувати антени, вежі, будівлі, інші інженерні споруди або вмикати світло, яке привертає надмірну увагу.
  • Заборонено продаж алкогольних напоїв усіх видів працівникам правоохоронних органів, військовослужбовцям Збройних сил України, Національної гвардії України, територіальної оборони, інших військових формувань та особам зі зброєю.
  • Цивільним заборонені прогулянки лісами та пікніки. Перебувати в масивах можуть лише лісники, військові та представники ЗСУ.

 

Читайте також:

Коли спорт сильніший війни. Вінницькі ДЮСШ запрошують на безкоштовні тренування

Автографи на клубній футболці від «Манчестер-Сіті» та платівка «Статус Кво» 70-х років. Які лоти готують організатори аукціону для підтримки ЗСУ?

Озброєний і у шоломі: вінницька майстриня Наталя Дремлюга створила бойового гусака

Слідкуйте за новинами Вінниці у Telegram.

Коментарі

keyboard_arrow_up