Скільки вінничан вже вакцинувалися від COVID-19 і ще 7 питань про щеплення

Скільки вінничан вже вакцинувалися від COVID-19 і ще 7 питань про щеплення
фото — РБК
  • У Вінницю привезли першу партію вакцини від коронавірусу ще наприкінці лютого, першими щепилися лікарі. Наразі вакцинують вже не тільки медиків, а й пенсіонерів, вчителів та правоохоронців. 
  • Ми поспілкувались із парою вінничан-пенсіонерів, які вже вакцинувалися. А також нагадуємо вам відповіді на найпоширеніші питання про вакцинацію.

Наприкінці зими у різні куточки нашої країни доправили британсько-шведську AstraZeneca. Одразу після прибуття у Вінниці розпочалося щеплення. Першою 24 лютого вакцинувалася лікарка-терапевтка Людмила Бойко. Вона входить до складу мобільної бригади медиків, задача яких вакцинувати вінничан. 

Вже зараз у всіх українських містах триває вакцинація. Щеплення роблять медикам, військовим, людям, які перебувають у будинках-інтернатах і персоналу таких закладів. Почали робити й пенсіонерам, вчителям та громадським діячам, які записалися в залишкову чергу. 

Одним з таких, хто вже отримав щеплення від коронавірусу став 76-річний Василь Кахно. Вінничанин розповідає, що провакцинувався разом з 80-річною дружиною. Спершу щепили її, а за деякий час і його. 

Відео дня

— Знаєте, жити і постійно думати, що я заражуся коронавірусом і помру — це не правильно. Вакцинація — єдиний розумний вихід. Тепер я не переживаю постійно, що захворію. Стало спокійніше, — каже Василь Кахно. — У мене старша донька працює лікаркою, то вона активно заохочувала нас з дружиною вакцинуватися. Ми вже люди у віці, але, на щастя, не хворіли на коронавірус. А після вакцинації, сподіваюсь, і не захворіємо. Принаймні, легший перебіг хвороби нам гарантований. 

За словами вінничанина, у чергу на вакцинацію їх записав сімейний лікар і коли вакцина з’явилася, то подзвонив до пари вінничан. 

— Ми дуже вдячні своєму сімейному лікарю Махновецькому, добре, що він про нас потурбувався, — каже чоловік. — Зараз пройшов тиждень після щеплення і я почуваю себе добре. Мій стан одразу після вакцинації теж був нормальний. Абсолютно ніякого дискомфорту, температури чи болю. 

Вінничанин Василь Кахно

Скільки людей вже вакцинувалося?

12 770 — саме стільки жителів нашої області станом на 4 квітня вже вакцинувалися. Всі вони зробили це вакциною AstraZeneca. А у сусідній Хмельницькій області, до слова, вже двоє людей отримали другу дозу вакцини. 

Загалом в Україні наразі вакцинувалися 291 824 людей. Слідкувати за динамікою можна ТУТ. 

Данні РНБО за 4 квітня 

Чим і як вакцинують?

Для того, щоб повноцінно імунізуватися від COVID-19, необхідно отримати дві дози вакцини. Україна отримала першу партію з 500 тисяч доз вакцини AstraZeneca/Covishield, виробленої в Індії під локальною назвою Covishield та придбаної державним коштом 23 лютого. Як пояснили нам на гарячій лінії МОЗ, поки лише ця вакцина доступна українцям. 

За словами працівниці гарячої лінії МОЗ, вакцини Sinovac Biotech, придбана за державні кошти, надійшла в Україну 25 березня. І вже найближчим часом буде використовуватися.

Україна також очікує отримати Novavax та Pfizer-BioNTech. Детальніше можна прочитати ТУТ. 

До слова, всі вакцини AstraZeneca проти COVID-19, незалежно від країни виробництва, є взаємозамінними. Про це повідомило Міністерство охорони здоров’я України.

«Людям, яким зробили перше щеплення проти COVID-19 вакциною AstraZeneca/Covishield, виготовленою індійським Інститутом сироватки крові, можна робити друге щеплення вакциною AstraZeneca, виробленою на інших виробничих майданчиках», — заявили в МОЗ.

Наскільки ефективні вакцини?

  • Вакцина Pfizer-BioNTech — у Канаді вона показала 95% ефективності у захисті від COVID-19 серед осіб віком від 16 років. 
  • Вакцина AstraZeneca (Covishield) — ефективність цієї вакцини варіюється від 63% у захисті від симптоматичного COVID-19 осіб від 18 років.
  • Вакцина Sinovac Biotech — за наявними дослідженнями станом на 25 березня 2021 року ефективність вакцини становить 83,5% після щеплення двома дозами.
  • Вакцина Novavax — попередня ефективність цієї вакцини - 96%. Під час третього етапу випробувань вакцини у Великій Британії її ефективність склала 89%.

Усі ці дані ми дізналися з офіційного інформаційного порталу з питань вакцинації проти COVID-19 - vaccination.covid19.gov.ua.

Який графік вакцинації? 

На початку лютого в МОЗ затвердили Дорожню карту вакцинації, за якою визначили черговість та пріоритетні групи, хто отримає щеплення безплатно. 

  • Перший етап — медичні працівники, які працюють із пацієнтами з COVID-19, працівники закладів для людей похилого віку, військовослужбовці в ООС; 
  • Другий етап — медичні працівники, люди похилого віку 80+ та соціальні працівники; 
  • Третій етап — люди віком від 65 років, працівники критично важливих структур державної безпеки, вчителі та працівники сфери освіти; 
  • Четвертий етап — люди віком від 60 років, люди з хронічними захворюваннями, особи, що працюють та відбувають покарання в місцях обмеження волі; 
  • П’ятий етап — українці віком від 18 до 59 років, які не входять до зазначених цільових груп. 

Однак ця мапа не є остаточною. У МОЗ 1 березня постановили, що якщо є залишки вакцини, то можна поза чергою вакцинувати громадські діячів «з метою популяризації вакцинації».

Мені обов’язково це робити та чи маю я платити за вакцину?

Щеплення від коронавірусу добровільне та безплатне. Міністерство охорони здоров’я України та Всесвітня організація охорони здоров’я рекомендують зробити вакцинацію для того, щоб захистити своє життя та здоров’я, а також ваших близьких, які можуть бути в групі ризику. Деталі ви можете дізнатися у свого сімейного лікаря. 

Як записатися в чергу на вакцину? 

Отже, ви вже дізналися, що це за вакцина, як проходить щеплення та впевнились, що хочете вакцинуватися. Тож, наступний крок — запис. Записатися на щеплення можна через контакт центр МОЗ за номером 0-800-60-20-19, через портал «Дія» або у свого сімейного лікаря. Наш журналіст на собі випробував запис у чергу через «Дію». Процес у нього зайняв близько однієї хвилини. Детальну інструкцію можете прочитати ТУТ. 

Я чув (ла) про залишкову вакцинацію. Що це?

Чому взагалі виникла залишкова вакцинація? Якщо простими словами, то в одному флаконі AstraZeneca — 10 доз вакцини, і використати їх треба протягом шести годин після відкриття. Якщо вакцина залишається, щоб її нераціонально не використовувати, формують такі списки. 

Першочергово все одно рекомендується вакцинувати пріоритетні групи ризику з  наступного етапу. Але для популяризації вакцинації та, щоб не втрачати залишкові дози вакцини, Міністерство охорони здоров’я дозволило щеплювати цими залишковими дозами громадських діячів та лідерів суспільної думки. 

Зокрема: 

  • Ветеранів АТО/ООС; 
  • Народних депутатів України, керівників центральних органів виконавчої влади, обласних державних  адміністрацій, обласних рад, органів місцевого самоврядування, лідерів і представників релігійних  організацій; 
  • Видатних письменників, журналістів, спортсменів, музикантів, акторів, співаків, інших діячів сфери  культури, які старші 60 років. 

Заповнити форму на запис в нашій області можна ТУТ. Якщо в області з’явиться вільна доза вакцини, з вами зв’яжуться і скажуть, куди можна підійти зробити щеплення.

Читайте також: 

Як вінничанам записатися на вакцинацію від COVID-19? Покрокова інструкція

Україні виділяють мільйон доз вакцини від Pfizer. Як записатись на щеплення?

Слідкуйте за новинами Вінниці у Telegram.

Коментарі
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Вінниці за сьогодні
18:15 Субсидії на неопалювальний період: хто отримає автоматично, а кому треба переоформити 17:06 Оля Полякова долучилася до благодійного вечора, де зібрати сім мільйонів на потреби ЗСУ 16:10 Вакцина проти COVID від AstraZeneca може викликати тромби 15:10 Можливі зміни: дати останніх дзвоників та екзаменів у 2024 році Від читача 15:59 Командир батальйону полку ССО «Рейнджер» розповів про службу у спецпідрозділі 14:30 «Найголовніше, за що ми молимося — за нашу Перемогу». У храмах Вінниці відзначають Великдень play_circle_filled photo_camera 14:25 Українські майстри розписали 800 писанок і встановили рекорд photo_camera 13:13 Нові сектори з пенсійних питань для МВС у трьох областях: де їх знайти 12:34 Суд виніс вирок драгдилеру, який постачав наркотики до колонії 12:05 Вінниця чудотворна: розповідаємо про місця сили, де трапляються дива 11:17 Скасування ‎статусу обмежено придатний. Що потрібно знати призовникам 10:25 «Пироговський пікнік» у Вінниці буде з благодійністю, майстер-класами, фудкортом (ПРОГРАМА) photo_camera 10:11 Вигідно відкласти пенсію. Як українське законодавство стимулює працювати довше? 09:48 рф завдала 5 ракетних, 69 авіаударів і 74 обстріли з систем залпового вогню. Є жертви серед цивільних 09:34 Першокласники 15-го вінницького ліцею завітали до рятувальників photo_camera 09:07 Діти-переселенці отримали тисячу ортопедичних рюкзаків з канцтоварами 08:03 Сьогодні — Великдень. Історія, традиції та прикмети 5 травня 21:01 На Вінниччині випустили марку на честь 32-річчя прикордонного загону photo_camera 20:05 Вічна пам'ять Героям: 13 захисників з Вінниччини відзначили посмертно photo_camera 19:23 БК «Вінниця» виграв Першу лігу, а Юрія Шкондю визнали найкращим гравцем чемпіонату photo_camera
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Вінниці Ваші відгуки про послуги у Вінниці
keyboard_arrow_up