Як вінничанам записатися на вакцинацію від COVID-19? Покрокова інструкція

Як вінничанам записатися на вакцинацію від COVID-19? Покрокова інструкція
Записатися на вакцинацію через «Дію» нам вдалося усього за 1 хвилину
  • З 1 березня можна стати в чергу на безкоштовну вакцинацію від ковіду онлайн, через портал «Дія».
  • Записатися на щеплення можна і через контакт центр МОЗ за номером 0-800-60-20-19 або у свого сімейного лікаря.
  • Ми спробували зареєструватися у лист очікування через «Дію» і склали покрокову інструкцію.

Вакцинація на Вінниччині розпочалася 24 лютого. Наразі щеплюють медиків, які працюють з ковідними пацієнтами, і станом на 28 лютого перші дози препарату отримали 80 людей.

Від учора почали приймати заявки на вакцинацію від всіх українців. Ми розповімо, як це можна зробити онлайн, та склали алгоритм дій.

Як записатись через «Дію»

Крок 1. Встановлюємо мобільний додаток «Дія» на смартфон або заходимо на портал «Дія»

Відео дня

Сайт/мобільний додаток потребує від користувача авторизації — через банкінг або електронний підпис (КЕП), за допомогою якого система отримує підтвердження вашої особи.

Якщо ви ще не зареєстровані, то доведеться створити свій особистий кабінет. А для цього доведеться ввести ваші персональні дані: адреса, серія та номер паспорту, ПІБ тощо. Щоб все це заповнити доведеться витратити 5-7 хвилин.

Крок 2. Далі в розділі «Послуги» обираємо пункт «Запис до листа очікування вакцинації від COVID-19».

Крок 3. Вам потрібно буде обрати зі списку свою сферу діяльності. Оскільки «журналіст» немає у переліку, то обираємо пункт внизу листа — «нічого з цього переліку».

Цікаво те, що якщо оберете, що ви військовослужбовець або соцпрацівник чи медик, то система вас не запише в чергу. З’явиться повідомлення, що вам не потрібно записуватись, бо «роботодавець або керівник установи внесе вас у список та повідомить про час і дату вакцинації».

Крок 4. Після застосунок попросить обрати місце, де ви хотіли б зробити щеплення: зі списку обираємо Вінницьку область та місто Вінниця.

Крок 5. На цьому все. «Дякуємо! Ви записані до листа очікування, — повідомила «Дія». — Як тільки вакцина стане доступною для вашого етапу — ми надішлемо сповіщення».

Також система зазначила, що після цього сповіщення зможу вибрати зручну дату, час та пункт щеплення. Загалом, вдалося усього за 1 хвилину зареєструватися у листі очікування на щеплення.

Однак у «Дії» реєструють саме в лист очікування на вакцину.

«Громадянам, які будуть в електронній черзі, запропонують записатись до пункту щеплення, обравши конкретну дату та час візиту відповідно до етапу, який визначено Дорожньою картою по вакцинації», — повідомив міністр цифрової трансформації Михайло Федоров

Як ще можна записатись?

Щоб записатись у лист очікування на безкоштовне щеплення від COVID-19 можна зателефонувати за номером 0 800 60 20 19. Це Національний контакт-центр МОЗ, де оператор попросить зазначити вас свої дані: ПІБ, адресу, ваш номер платника податків тощо. Відтак по телефону ви можете зазначити місце, де захочете вакцинуватися.

Також поставити в чергу на вакцинацію може і сімейний лікар, з яким у вас підписана декларація.

Коли і чим вакцинуватимуть?

Наразі в Україні доступна тільки одна вакцина — CoviShield, яку виробляють в Індії за ліцензією AstraZeneca. 

На державному ресурсі «Вакцинація від COVID-19» повідомляють, що цей препарат має ефективність від 63%, для повноцінної імунізації одній людині потрібно вводити дві дози, з інтервалом 28 днів.

Вакцина схвалена для екстреного використання в країнах ЄС, Великобританії, Індії. Нещодавно стало відомо, що Канада замовила два мільйони доз CoviShield для вакцинації своїх громадян.

На початку лютого в МОЗ затвердили Дорожню карту вакцинації, за якою визначили черговість та пріоритетні групи, хто отримає щеплення безкоштовно. 

  • Перший етап — медичні працівники, які працюють із пацієнтами з COVID-19, працівники закладів для людей похилого віку, військовослужбовці в ООС;
  • Другий етап — медичні працівники, люди похилого віку 80+ та соціальні працівники;
  • Третій етап — люди віком від 65 років, працівники критично важливих структур державної безпеки, вчителі та працівники сфери освіти;
  • Четвертий етап — люди віком від 60 років, люди з хронічними захворюваннями, особи, що працюють та відбувають покарання в місцях обмеження волі;
  • П’ятий етап — українці віком від 18 до 59 років, які не входять до зазначених цільових груп.

Однак ця мапа не є остаточною. У МОЗ 1 березня постановили, що якщо є залишки вакцини, то можна поза чергою вакцинувати громадські діячів «з метою популяризації вакцинації».

Залишки вакцини можуть утворюватися, якщо буде багато відмов від вакцинації у пріоритетній групі або мало людей прийдуть на щеплення чи мобільна бригада не може використати весь флакон протягом шести годин (у одному флаконі десять доз препарату).

Вакцинація в Україні, нагадаємо, є добровільною.

Від редакції

Ми залишаємо цей матеріал у вільному доступі, щоб якомога більше людей дізналися цю перевірену нами інформацію. Підтримайте редакцію підпискою і ми зробимо для вас більше актуальних і корисних публікацій.

Читайте також:

«Прийшли, аби вберегти близьких»: як вінницькі медики вакцинуються від коронавірусу

Чи треба вакцинуватися тим, хто перехворів? Відповіді на важливі питання про COVID-щеплення

Інфекціоніст: Сподіваємось на вакцини від корони. Бо лікування ще не придумали

Слідкуйте за новинами Вінниці у Telegram.

Коментарі (9)
  • Елена Акчурина

    Не забракне вакцини на друге щеплення через 28 днів?
  • Olexandr

    Брехуни. заходиш в дію а там пише Запис до листа очікування вакцинації від covid-19 В розробці. !!!!!

    Валерий Чудновский reply Olexandr

    Брехуни?! Може спочатку оновите додаток "Дії" на смартфоні, перш ніж звинувачувати у брехні?
  • Светлана Винницкая

    Очередь, небось, на 10 лет вперед😂
  • Антон Мельник

    Визнаними у світі  вакцинами через деякий час в приватних клініках будемо вакцинуватися за власне бабло
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Вінниці за сьогодні
18:38 «Вінницький» ліфт встaновлять в одній із бaгaтоповерхівок містa 17:42 На Вінниччині до Реєстру корупціонерів за 2023 потрапили 169 осіб 17:07 П'ять вулиць у Вінниці назвуть іменами загиблих захисників 15:43 На фронті загинув Микола Калачик з Тульчинської громади Від читача 13:03 EPAM Україна та ГО «Загартовані серця» передали Силам оборони 100 автомобілів 15:20 Втрачена історія: закинуті садиби та палаци Вінниччини 14:25 Під час пожежі на Вінниччині травмувався власник будинку photo_camera 13:07 Вербна неділя: традиції та заборони, куди поставити освячену вербу 11:50 Вінницька торгово-промислова палата працюватиме в оновленій будівлі Пошти photo_camera 10:38 Вночі сили ППО збили над Вінниччиною ворожий безпілотник 10:05 Швидкий рецепт сирної паски від учасниці 13 сезону МастерШеф та ТМ Зерносвіт (партнерський проект) 10:00 Як ви ставитеся до норми про вилучення авто у законі про мобілізацію? Ми запитали вінничан 09:17 В Україні відзначають День працівників швидкої допомоги. Історія, заборони та прикмети 28 квітня 09:00 Напівфабрикати: шкода чи користь? (партнерський проєкт) 21:11 Церковний календар на травень 2024 року: дата Великодня та інших важливих релігійних свят 19:43 На Вінниччині три медзаклади надають безкоштовну допомогу передчасно народженим немовлятам
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Вінниці Ваші відгуки про послуги у Вінниці
keyboard_arrow_up