Що потрібно знати про імунітет людини? Розповідає вінницька лікарка Ольга Бондарчук

Що потрібно знати про імунітет людини? Розповідає вінницька лікарка Ольга Бондарчук
  • Лікарка-імунолог Ольга Бондарчук пояснила, що таке імунітет, відповіла на кілька цікавих питань та поділилась корисними порадами.
  • Розмова відбулась у рамках марафону здоров’я від Вінницького обласного молодіжного центру «Квадрат». 
  • Подібні «здорові» лекції триватимуть до 10 квітня.

Взагалі, імунітет — це спосіб захисту організму від живих тіл і речовин, які несуть на собі генетично чужорідну інформацію. За словами спікерки, це основна функція імунної системи.

— Імунітет ми можемо мати з народження, вроджений, тобто той, який отримали від батьків,  і набутий — який формується у процесі життєдіяльності дитини, коли вона зустрічається з великою кількістю різних чужорідних чинників, мікробів, вірусів, бактерій — і таким чином вчить імунну систему, як правильно на них реагувати, — розповідає кандидатка медичних наук, лікарка-імунолог, алерголог Ольга Бондарчук. — Тобто, для людини імунітет — це все! Якщо він слабкий, то немає нормального захисту організму й може формуватися імунна патологія.

Відео дня

Чи у всіх людей однаковий імунітет?

Ольга Бондарчук наголошує, що всі люди унікальні, тому й імунітет у них різний.

— Кожна людина індивідуальна, і є дуже багато факторів, які впливають на імунітет конкретної людини, — говорить вона. — Це спадковість, зовнішнє середовище, в якому живе дитина, стресові ситуації, харчування, фізичні вправи і наявність свіжого повітря.

Особливу увагу лікарка звертає саме на харчування і додає, що сьогодні воно у багатьох неправильне, не збалансоване й не повноцінне.

Крім того, на її думку, з кожним роком людський імунітет слабшає, тому важливо приділяти цій проблемі достатньо уваги. 

А що таке колективний імунітет?

— Колективний імунітет — це такий стан несприйнятливості популяції людей до певних інфекцій, — пояснює Ольга Бондарчук. — Колективний імунітет буде нормальним, якщо до 95% населення буде вакциноване. 

Поруч з цим вона згадує таке поняття, як напруженість імунітету.

— Тобто кожна конкретна людина має мати свій індивідуальний імунітет. І тоді вся популяція матиме напруженість, — продовжує розповідати вінницька лікарка-імунолог. — Для чого вона нам? Для того, щоб була імунна відповідь на введення конкретного антигену. 

Якщо не буде нормальної відповіді, то навіть попри вакцинацію, поствакцинальний імунітет буде слабким. Саме тому вакцинуватись проти хвороб мають всі. 

— До 95% людей, — нагадує вона.

Коли слід звернутися до лікаря-імунолога?

Ольга Бондарчук зазначає, що  імунолог діагностує і лікує так звану імунну патологію. І направлення до нього, у разі потреби, дасть сімейний лікар.

Проте звернутися до фахівця можна й самостійно, якщо щось тривожать. Передумовою візиту до імунолога можуть бути:

  • імунодефіцит;
  • рецидивуючі інфекції;
  • часті пневмонії, бронхіти, отити, фарингіти.

— Тобто те, що повторюється часто або коли інфекція перебігає атипово, з ускладненнями, — додає спікерка. — Також, коли є якісь незрозумілі захворювання з порушеннями, до прикладу, кишківника чи туберкульоз...Загалом, пацієнт з будь-якою патологією може проконсультуватися в імунолога, якщо на те є бажання сімейного лікаря.

Що робити при ГРВІ?

Взагалі, за словами лікарки, ГРВІ — це інфекція, яку імунна система може сама побороти, тільки для цього потрібні спеціальні умови.

— Коли в людини підвищилась температура, є нежить, покашлювання, загальна слабкість — людина має самоізолюватися, — називає вона першу вимогу. — По друге, людина має зайняти положення в ліжку: лежати протягом перших двох-трьох днів при відкритій кватирці й пити багато води. 

Саме такий нескладний алгоритм дій дасть можливість імунній системі впоратися самостійно.

— Ніякі стимулятори не потрібні, — запевняє Ольга Бондарчук. —  На мою думку, імунотропні препарати має призначати лише лікар, сімейний або ж імунолог.

Як впливає ритм життя та імунітет?

Перше, про що говорить лікарка-імунолог — це важливість здорового способу життя. Усі безумовно знають про це, але справді мало людей його дотримуються.

— Потрібно мати повноцінний сон, при чому ця повноцінність у всіх може бути різною: комусь достатньо п’яти годин, а комусь восьми. Та в середньому сон має тривати сім-вісім годин, — пояснює вона. — Потім харчування — збалансоване жирами, вуглеводами й білками. Дуже важливо наголосити, що жири теж мають місце у раціоні, хоч дехто від них відмовляється. Мені здається, що  їсти потрібно все, але потроху.

Згадує вона також про помірні фізичні навантаження і додає, що в пригоді може стати біг підтюпцем або спортивна ходьба. А взагалі для підтримки імунітету важливо проводити на свіжому повітрі не менше двох годин щодня.

Крім того, варто загартовуватися і мінімізувати стрес у повсякденному житті.

— Організм людини — це самовідновлювальна система, тому ми маємо себе чути й відчувати кожен орган, — переконана Ольга Бондарчук. — Ось тоді організм працюватиме на віддачу й регуляторна система забезпечуватиме нормальний стан.

Чи потрібно пити вітаміни?

До імунотропних вітамінів, як розповіла лікарка, належать вітаміни:

  • А;
  • Е; 
  • РР;
  • С.

До імунотропних мікроелементів:

  • залізо;
  • цинк;
  • мідь;
  • кобальт. 

Також не варто забувати про важливість вітаміну Д.

— Постійно приймати такі вітаміни й мікроелементи не потрібно, тому що ми отримуємо їх з продуктами харчування, — говорить Ольга Бондарчук. — Єдине, ми маємо знати, скільки потрібно з’їсти продуктів, щоб отримати необхідну кількість міліграм вітамінів. Якщо ви не впевнені, що у вас повноцінне, раціональне й збалансоване харчування, то можна пити вітаміни додатково. 

Але краще, щоб вони були природного походження, а не синтетичного. 

— Синтетичні комплекси вітамінів можуть транзитом проходити через кишківник і не всмоктуватись, — додає вона. 

Якщо ж ви все-таки вирішили попити вітаміни, то добре це робити у критичні періоди для імунної системи — це періоди переходу з зими у весну та з осені в зиму. 

Імунолог також зазначає, що всі продукти, які щодня вживаємо багаті на такі необхідні вітаміни.

— Вітамін Д міститься майже в усіх продуктах: у молоці, творозі, сирі й м’ясі. Вітаміну А багато у ягодах, яблуках і моркві, — перераховує вона. — А, до прикладу, заліза й вітаміну В12 достатньо у м’ясі.

Єдиний вітамін, за словами лікарки, який не виробляється в організмі, але є дуже потрібним для всіх процесів — вітамін С.

— Тому можна їсти квашену капусту й різні ягоди. 

Детальніше послухати про імунітет можна тут.

Додамо, що щодня до 10 квітня на facebook-сторінці Вінницького обласного молодіжного центру «Квадрат» відбуватимуться інші корисні лекції.

Усі вони безкоштовні, а трансляції будуть зберігатися, щоб було зручно їх переглядати:

  • 7 квітня о 18:30 –  Педіатрія та дитяча імунологія з кандидаткою медичних наук, лікаркою, дитячою кардіологинею Ольгою Зборовською;
  • 8 квітня о 18:30 – Репродуктивне здоров’я жінки з лікарем-гінекологом, онкологом Максимом Паненко;
  • 9 квітня о 20:30 – Спорт та здоров’я з тренером, майстром спорту Русланом Кобялко;
  • 10 квітня о 16:00 – йога зі Студією практичної йоги (Юрій Чепелюк, Вікторія Царенко).

У матеріалі використані ілюстративні зображення

 

Читайте також: 

«Спортивна» петиція: вінничанин просить відремонтувати спортивні майданчики міста

Як культура та спорт можуть вижити під час карантину? Пропозиціями ділиться Діана Подолянчук

Слідкуйте за новинами Вінниці у Telegram.

Коментарі (3)
  • Николай Гуменюк

    Лiкарка...? Ещё бы докторша написали.

    Ols Kat reply Николай Гуменюк

    украинское правописание постоянно меняют, наверное так уже правильно
  • Ols Kat

    Витамин А в рыбьем жире. А в морковке каротин
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Вінниці за сьогодні
12:10 Лабораторія ДІЛА - не лише про дослідження, а про турботу до команди, благодійність та підтримку госпіталів (новини компаній) 12:02 Окупанти втратили ще 870 солдатів та два засоби ППО — Генштаб ЗСУ 11:01 У Вінниці знеструмили 10 вулиць: адреси, де немає світла та причина відключення 11:00 Що таке вініри? Де їх встановити у Вінниці (партнерський проєкт) Від читача 15:02 Skills4Recovery та JA Ukraine провели ярмарок молодіжного підприємництва Junior EXPO-2024 10:10 «Ця картина — не порнографія». Чому через роботу вінницького художника спалахнув скандал photo_camera 09:35 Мікрорайон Слов'янка та ще п'ять вулиць без води. АДРЕСИ 09:05 Наші оборонці вночі знищили ворожий бомбардувальник, 15 ракет та 14 ударних безпілотників 08:40 Вентиляція та димовідведення: як обрати оптимальне обладнання для вашого будинку (Новини компаній) 08:29 Сьогодні вітаємо Івана та Єгора. Історія, заборони та прикмети 19 квітня 21:28 «Це поставить хрест на Буші». Власники екосадиб проти створення кар'єру у заповіднику photo_camera 21:01 Судитимуть браконьєрів, які хотіли поласувати рибкою за 174 тисяч гривень 20:25 «Це конкуренти поширюють чутки, що нас уже нема». Інститут землеустрою продовжує працювати 20:03 Вінниччина готується до сильного вітру: оголосили жовтий рівень небезпеки 19:40 Будівельні та ремонті послуги по дому. Актуальні оголошення від вінницьких компаній 19:17 Суддя з Тульчина наїхав на поліцейського. Покарання винесли лише одному — копу 18:06 У Могилів-Подільському районі під колесами автомобіля Toyota загинула жінка 17:32 Скотомогильник площею у дві тисячі квадратів виявили у Барській громаді 17:03 ТОП-5 пам'яток Вінниці для незабутнього вікенду та подорожі крізь епохи 16:37 Екс-голова лісового управління Бондар вийшов з-під варти за два мільйони гривень застави
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Вінниці Ваші відгуки про послуги у Вінниці
keyboard_arrow_up