«Найкращий засіб — звичайне мило»: як і чим варто мити руки, розповідає лікар

«Найкращий засіб — звичайне мило»: як і чим варто мити руки, розповідає лікар
Фото: AllaSerebrina/Depositphotos
  • Мікроби та бактерії, що потрапляють на наші руки можуть стати причиною захворювання. Навіть на коронавірус.
  • Попросили лікаря розказати, як правильно і як часто потрібно мити руки, які засоби при цьому використовувати, як сушити руки і як користуватися антисептиками.

Офіційно Вінниця йде на карантин. Людей просять залишатися вдома і не виходити без крайньої необхідності. Якщо вже доводиться кудись виходити, медики радять дотримуватися елементарних заходів безпеки, серед яких регулярне та правильне миття рук. Ми поговорили з лікарем-педіатром Андрієм Шиманським про те, як це правильно робити.


Андрій Шиманський

Чому миття рук зараз особливо важливе?

— Сьогодні в Україні доволі прикра ситуація з інфекційним контролем та вакцинацією. Це стосується грипу та кору в першу чергу. Також, звісно, зараз існує реальна загроза коронавірусної інфекції — тому миття рук та використання санітайзерів — на сьогоднішній день, одні з найважливіших хороших звичок.

Відео дня
v class="embed-responsive embed-responsive-16by9">

Миття рук було важливим завжди, не лише зараз. Це найпростіший та один з найдієвіших методів профілактики багатьох інфекцій. Уявіть, важливість миття рук була доведена близько 170 років тому, і це відкриття щоденно рятує тисячі життів.

Як правильно і як довго потрібно мити руки?

— Руки потрібно мити під теплою проточною водою з милом. Миття рук повинно тривати не менше 40-60 секунд. Для зручності — це тривалість пісні Happy Birthday проспіваної два рази. Зверніть увагу на постер нижче. Саме в такій послідовності потрібно мити руки, щоб вимити всі важкодоступні частини: ділянки між пальцями, кисть, нігті, заглиблення долоні.

Чим варто витирати руки?

— Почнемо з того, чим не варто витирати: це багаторазовими рушниками у громадських місцях. Ідеальний засіб — одноразові паперові рушники. Використання сушилок теж допускається, але їх краще уникати, адже з потоком повітря на чисті руки можуть потрапити віруси, бактерії і гриби. 

Після того, як ми висушили руки одноразовим рушником — ним же ми закриваємо кран та відкриваємо двері. Не контактуйте чистими руками з поверхнями вбиральні.

Як часто потрібно мити руки?

— Чим більше — тим краще. Звісно, що в межах розумного. Руки варто мити:

  • до та після приготування чи вживання їжі;
  • після туалету;
  • після громадського транспорту;
  • після кашлю чи висякування носа;
  • до та після заміни підгузників;
  • після контакту зі сміттям;
  • після контакту з хворим.

Пам’ятайте, якщо у вас є схильність до сухості шкіри — після миття рук нанесіть на них зволожуючий засіб.

Які засоби краще використовувати для миття рук?

— Найкращий засіб — звичайне мило. У громадських місцях перевагу надавайте рідкому милу. FDA (Управління продовольства і медикаментів — авт.) заборонило використання мил з додаванням антибіотиків, — це не показало своїх переваг, проте є ризики алергічних реакцій та розвитку резистентних бактерій.

Як правильно користуватися антисептиками?

— За можливістю варто надавати перевагу миттю рук з милом. Проте, якщо такої змоги немає — використайте спиртовмісний антисептик. Рекомендована концентрація спирту — 60-90%. Завжди увагу звертайте на склад. 

Нанесіть кількість антисептику розміром з 50 копійок. Ретельно розітріть між долонями, обов’язково обробіть тильну поверхню долонь та ділянку між пальцями.

Чи потрібно дезінфікувати смартфон і комп’ютер?

— Якщо даним пристроєм користуєтеся лише ви, то цілком вистачає звичайного регулярного прибирання. Використання антисептиків не є обов’язковим, але допустиме. 

Якщо це робочі пристрої, або з ними контактують інші люди — то, хоча б один раз на добу варто використовувати спеціальні антисептики.
 

Читайте також: 

Закрити не можна працювати. Чому у Вінниці до цих пір працюють кафе та ресторани

«Зараз для вірусу в Україні просто рай», — вінничанин пише поради, як поводитись в карантин 

Перукарні, ринки, ресторани і більшість магазинів. Що мають закрити з 17 березня у Вінниці

Як реагують на загрозу вірусу в найбільш людних місцях? Хроніки карантину

Засідання комісії з питань техногенної безпеки та надзвичайних ситуацій (ПРЯМА ТРАНСЛЯЦІЯ)

Брифінг щодо заходів на Вінниччині через епідемію коронавірусу (ПРЯМА ТРАНСЛЯЦІЯ)

 

Слідкуйте за новинами Вінниці у Telegram.

Коментарі (5)
  • Людмила Михальчук

    В аптеках спірту нема
  • Ирина Дорош

    Маску можна пошити,а антисептик виготовити в домашнix умовах.(спирт,перекис водню,г лiцерин)

    Альбіна Іващенко reply Ирина Дорош

    Ирина Дорош а гліцерин в аптекпх також відсутній
  • Наталия Савич

    Сьогодні пройшлась по аптеках по вулиці Київській.Антисептиків і масок немає.І це ми готові до пандемії?
  • Талья Оваль

    Спонсор показа Винницаводоканал и магазин "Шик и Блеск".
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Вінниці за сьогодні
12:10 Лабораторія ДІЛА - не лише про дослідження, а про турботу до команди, благодійність та підтримку госпіталів (новини компаній) 12:02 Окупанти втратили ще 870 солдатів та два засоби ППО — Генштаб ЗСУ 11:01 У Вінниці знеструмили 10 вулиць: адреси, де немає світла та причина відключення 11:00 Що таке вініри? Де їх встановити у Вінниці (партнерський проєкт) Від читача 15:02 Skills4Recovery та JA Ukraine провели ярмарок молодіжного підприємництва Junior EXPO-2024 10:10 «Ця картина — не порнографія». Чому через роботу вінницького художника спалахнув скандал photo_camera 09:35 Мікрорайон Слов'янка та ще п'ять вулиць без води. АДРЕСИ 09:05 Наші оборонці вночі знищили ворожий бомбардувальник, 15 ракет та 14 ударних безпілотників 08:40 Вентиляція та димовідведення: як обрати оптимальне обладнання для вашого будинку (Новини компаній) 08:29 Сьогодні вітаємо Івана та Єгора. Історія, заборони та прикмети 19 квітня 21:28 «Це поставить хрест на Буші». Власники екосадиб проти створення кар'єру у заповіднику photo_camera 21:01 Судитимуть браконьєрів, які хотіли поласувати рибкою за 174 тисяч гривень 20:25 «Це конкуренти поширюють чутки, що нас уже нема». Інститут землеустрою продовжує працювати 20:03 Вінниччина готується до сильного вітру: оголосили жовтий рівень небезпеки 19:40 Будівельні та ремонті послуги по дому. Актуальні оголошення від вінницьких компаній 19:17 Суддя з Тульчина наїхав на поліцейського. Покарання винесли лише одному — копу 18:06 У Могилів-Подільському районі під колесами автомобіля Toyota загинула жінка 17:32 Скотомогильник площею у дві тисячі квадратів виявили у Барській громаді 17:03 ТОП-5 пам'яток Вінниці для незабутнього вікенду та подорожі крізь епохи 16:37 Екс-голова лісового управління Бондар вийшов з-під варти за два мільйони гривень застави
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Вінниці Ваші відгуки про послуги у Вінниці
keyboard_arrow_up