«Зараз для вірусу в Україні просто рай», — вінничанин пише поради, як поводитись в карантин

«Зараз для вірусу в Україні просто рай», — вінничанин пише поради, як поводитись в карантин
Валерій Сиверчук працював хірургом, був начмедом польового госпіталю на війні, а тепер — ресторатор
  • Як не заразитися коронавірусом, чи варто скуповувати продукти та як вберегти старших, — про це все вінничанин Валерій Сиверчук написав пости у соцмережі.

  • У дописах чоловік розповідає про своє ставлення до ситуації з коронавірусом та дає поради, як вберегтись від зараження. 

Днями вінничанин Валерій Сиверчук поділився своїми міркуваннями та поради щодо найбільш обговорюваної теми — коронавірусу. Вінничанин у кількох постах у соцмережі Facebook написав власні рекомендації і бачення щодо ситуації з вірусом.

Чому ми маємо йому довіряти? Чоловік пояснив, що у нього за плечима вже 47 років, з яких шість років — він був студентом медичного вузу, десять років — працював лікарем-хірургом. Ще десять років — турагентом, один рік — начмедом польового мобільного госпіталю на війні, яку чомусь називали АТО, як каже вінничанин. А зараз вже чотири роки є ресторатором.

«Вірус зачепив на сьогодні всі сфери життя. Так що, щоб не бути сумбурним, постараюся зробити кілька постів по кожному з аспектів, — пише вінничанин. — Чи хочу я просто помудрувати на ці теми? Точно ні, у мене є чим зайнятися і свій час я дуже ціную, тому викладу свої думки тільки в практичних порадах. Що мене спонукало до написання цих постів? Тільки одне. Можливо, якщо все піде за найгіршим сценарієм, то ці пости хоч комусь допоможуть зберегти життя, а це вже немало. Слава Богу, він поки береже Україну і у нас поки начебто сценарій оптимістичний, але ситуація може розгорнутися діаметрально протилежно в будь-який момент», — пише вінничанин. 

Відео дня

Далі — подаємо поради від Валерія Сиверчука

Як підготуватись до приходу вірусу та чи варто скуповувати ліки і продукти?

«Думаю, що турбуватися через коронавірус потрібно 100% і проблема дуже серйозна. Але тему точно потрібно розбити на два варіанти: план А ми таки стримаємо вірус. І план Б: вірус стримати не вдасться і Україна перетвориться в Італію №2.»

Чи можна підготуватися до приходу вірусу? Так, без сумніву. Потрібно вже сьогодні бути готовим до його приходу. При правильному підході можна підготувати і своє тіло, і своє житло, і навіть майже гарантовано пережити епідемію», — пише Валерій. 

Також чоловік пише, що потрібно скуповувати продукти, сіль та сірники. Але, пояснює, не тому, що їх не буде, а тому що стояння в черзі під час епідемії в магазині зовсім не найкращий варіант. Запастися продуктами потрібно для того, щоб якщо вірус таки прийде «на повен зріст», то не потрібно піддавати себе додатковою небезпекою — походами за кілограмом ковбаси або улюбленого оселедця, — пише Валерій. 

Також вінничанин пояснює, що потрібно подбати й про запас ліків. 

«Потрібно купити місячний запас ліків, якими ви зазвичай користуєтеся: знеболювальні, краплі в ніс, жарознижуючі. Крім того, по можливості, замовити маски, хоча б 10-20 штук. Якщо також у вас є якісь спеціальні ліки, які ви приймаєте, то купіть ці ліки про запас також на два місяці мінімум, — пише чоловік. — Це все не для того, щоб лікувати коронавірус, а для того щоб не наражати себе на небезпеку в чергах в аптеку, якщо справжня епідемія докотиться до України.»

Натомість пояснює, що ліків проти коронавіруса немає і навряд чи їх винайдуть найближчим часом. Все що ви можете сьогодні зробити: підвищити опірність вашого організму. 

«З аптеки ви можете купити хіба що полівітаміни, бо зараз у всіх людей авітаміноз, який якраз цю опірність знижує, — пише Валерій. — Чи варто купувати імуномодулятори? Однозначно, ні. Ця тема взагалі сумнівна, бо як вплинуть ці ліки на саме ваш імунітет, тим більше протягом тривалого часу взагалі ніхто не знає. Що ще? Все, що зміцнює організм: повноцінна їжа, сон, прогулянки, позитивний настрій. У міцний організм вірус або не проникне або захворювання не закінчиться летально, навіть якщо зараження таки відбулося.»

Як коронавірус може проникнути в тіло і як цього максимально уникнути?

«Давайте спочатку зрозуміємо класику інфекційного процесу, яка діє для будь-яких мікроорганізмів: заразитесь ви або ні, залежить тільки від двох чинників: концентрації вірусів та стану вашого тіла. Як пояснює Валерій, небагато захворювань, які можуть ініціюватися одним мікробом. Найчастіше доза, яка заражає, складається або сотень або тисяч мікроорганізмів, щоб «проламати» наш захист.  

«Проте не менш важливий фактор — це стан вашого тіла. Якщо воно «підготовлено», а доза вірусів мала, то захворювання не розвивається. Якщо доза велика, а тіло все одно готове: захворювання протікатиме в легкій або середньої тяжкості формі, але без летального результату.», — пише вінничанин. 

Чоловік пояснює, що заразитися короновірусом можна тільки через слизові, тобто через слизові оболонки носо-і ротоглотки та очей. 

За словами автора посту, в 90% випадків зараження відбувається повітряно-крапельним шляхом, коли хворий чхає, кашляє, розмовляє або просто дихає. З хворих легенів мікрокапелькі зі збудником надходять в повітря, а звідти у ваші ніс, рот чи очі. А в решту 10% випадків ці крапельки потрапляють на предмети: стіл, ручки дверей, тощо. І вірус на цих предметах може залишатися живим 4-6 годин. Якщо здорова людина торкнеться цих предметів, а потім понесе ці руки, не помивши, в рот, наприклад, то також можливе зараження. Чоловік каже, що можна заразитись і через рукостискання, і через обійми. Також наголошує на важливості миття рук. 

«Мити руки можна і потрібно, але більшість заражень в світі відбуваються не через руки. Це покращує шанси, але ніяк не гарантує від зараження. Який найголовніший елемент щоб не заразитися? Виключити контакт з можливими носіями і хворими», — пише чоловік. 

Для цього, за словами автора посту, потрібно уникати щільного контакту з усіма людьми, особливо в закритих приміщеннях без вентиляції: громадський транспорт, культові споруди, магазини, аптеки, тощо. 

Як уберегти старших людей?

«Вихід є тільки один, але він фактично 100% гарантує, що ваші батьки залишаться живі. Давайте знову повернемося до теми, що епідемії в Україні поки що немає, але вона може прийти дуже швидко, буквально за пару днів.», — пише Валерій. Чоловік пояснив покроково, що потрібно робити, якщо у вас є батьки, яким за 60. Першим, що радить зробити — це перевести старших на строгий карантин. За словами вінничанина, врятувати старших людей можна фактично тільки одним способом — не дати їм заразитися. 

«В ідеалі потрібно відвезти старших у село, передмістя, на дачу, де можна вийти за стіни і при цьому не контактувати ні з ким з людей. Якщо у вас немає такого будиночка на природі, то доведеться зробити обсервацію в квартирі», — пише Валерій. 

Також, за словами автора посту, потрібно їх захистити і від вас самих, якщо ви продовжуєте відвідувати місто. Тобто, і ваші контакти з улюбленими батьками повинні бути зведені до мінімуму. Бо, як каже Валерій, і ви можете запросто стати джерелом інфекції, навіть не знаючи цього. 

В якій країні краще зустрічати коронавірус?

Чоловік пише, якби його застала епідемія коронавируса, то в нього є два варіанта, де б він хотів йому зустріти. Це або Єгипет чи інша арабська країна, або Швейцарія. 

«Я б хотів зустріти коронавірус в арабських країнах тому, що вірус дуже не стійкий у зовнішньому середовищі і його здатність заражати сильно залежить від довкілля. Чим вище температура навколишнього середовища і нижча вологість, тим менше шансів заразитися від людини до людини. Ідеальна температура для інфікування вірусом: від 3 до 8 градусів тепла і відносна вологість 45% і вище. Подивіться за вікно і що ви там бачите? Отож, зараз для вірусу в Україні просто рай», — пише Валерій. 

За словами вінничани, у нього, в турагенції, кілька туристів на початку епідемії взяли тур до Єгипту і відразу пояснили, що не збираються повертатися допоки ситуація в Україні не налагодиться. 

«Варіант країни типу Швейцарії я також розглядаю, тому, що рівень усвідомленості у суспільства там вищий. Упевнений, що якщо у Швейцарії скажуть всім сидіти вдома 30 днів і не відкривати нікому двері, то так і зробить 100% населення», — пише чоловік. 

Валерій каже, якщо епідемія добереться до України і до Вінниці, то дуже багато буде залежати від наших злагоджених дій і вміння підкорятися карантинним нормам. 

Що робити прямо зараз, поки ще епідемії немає? 

Валерій рекомендує пити воду, бо, каже, вірус завжди проникає через слизові і дуже важливо, щоб ці оболонки не були сухі. Радить також покращити своє харчування. 

«Харчуйтесь повноцінно, цей період точно не для дієт. Звісно, дотримуватись посту, або ні, вирішувати вам. Основний посил: з вірусом в нашому організмі борються антитіла — білки і складні білки, — пише вінничанин. — Якщо організм не отримує достатньо білка, то він не зможе побудувати антитіла. Вони містяться в м'ясі, рибі і морепродуктах, також це бобові і горіхи.»

В свій раціон, щоб підвищити імунітет, Валерій радить додати все, що несе природні вітаміни. Це може бути черемша, цитрусові, щавель, заморожені ягоди, зелена цибуля і інша зелень. Також радить вживати полівітаміни. Бо, каже, зараз у фруктах і овочах дуже низький вміст вітамінів і просто неможливо отримати добову необхідну дозу вітамінів з тієї їжі, що у нас на столі. 

«Не менш важливо, ніж повноцінне харчування, достатнє пиття і прийом полівітамінів — гарне психічне здоров'я. Імунна система здорово пов'язана з нашою нервовою системою. Киньте справи, що вам роблять «нерви». Зосередьтеся на тому, що вам подобається, не забувайте про прогулянки, не відмовляйте собі з дрібних радощах. Натомість спілкуйтеся з приємними людьми та не переохолоджуйтесь.

Чоловік вважає, що поки в Україні немає епідемії. Тому він ходить в заклади громадського харчування, перукарні, аптеки і навіть іноді їздить у громадському транспорті. Вважає на даний момент це безпечним. 

Чи потрібні маски і наскільки вони захищають?

За словами Валерія насправді маски — це найпростіший з усіх засобів стримування вірусу. Якщо завтра можна було б усіх забезпечити масками і заборонити з'являтися поза домом без маски, то шанси у епідемії впали б на кілька порядків. 

Чоловік пояснює, що навіть незважаючи на те, що пори в масці набагато більше розмірів вірусу, але останній не літає в повітрі, а присутній в мокротинні, яке виділяє хворий з кашлем, чханням або при розмові. За словами вінничанина, маски в рази зменшують проникнення віруса в організм.

«Наша країна виявилася не готова до такого повороту подій і маски купити навіть в аптеках зараз проблематично, а в інтернеті за них «деруть десять шкур». Правда ніхто не відміняв старої саморобної ватно-марлевої пов'язки, яку я робив ще в школі на уроках праці, — пише Валерій. — Їх варто одягати, особливо якщо часто катаєтеся в громадському транспорті або все-таки продовжуєте ходити до церкви чи інші людні місця.»

Сам чоловік поки маску не носить, оскільки, каже, активно моніторить стан справ по вірусу і розуміє, що у нас поки епідемії немає. Але, каже, якщо тільки епідемія таки почнеться, то без маски в місто не вийде.

Що робити, якщо вірус все-таки прорвався у ваше місто? 

«Без зайвої потреби не виходити з квартири або будинку. Ідеальний варіант — це взагалі не виходити нікуди, але для цього потрібен запас їжі, води і ліків, — пише вінничанин. — Місто буде оголошено зоною жорсткого карантину і всі виїзди і в'їзди повинні бути перекриті.

Найгірше, що можна зробити в цій ситуації: це правдами чи неправдами вирватися з вогнища зараження. Навіть, якщо вам не шкода оточуючих і у вас немає розуміння, що можете поширити вірус, то подумайте про себе. Адже прориваючись з карантинного міста, шанс «нахапатися» вірусу в рази більший, ніж сидячи в своєму практично «стерильному» будинку або квартирі»

На вулицю Валерій рекомендує виходити тільки в масці. Одноразові маски радить викидати при поверненні з міста, а багаторазові можна прати і прасувати праскою.

«Введіть в будинку журнал початку обсервації і записуйте всі зміни температури і самопочуття кожного, хто знаходиться в цьому будинку або квартирі. Якщо у будинку є старі або може і не дуже літні, але хворі іншими захворюваннями люди, то зробіть для них подвійний карантин. 

Також чоловік радить, якщо ви працюєте і можете кинути цю роботу на час, то так і зробіть. 

«Якщо ж ви таки вирішили, що не можете не ходити на роботу, і хочете убезпечити родину: живіть в цей період окремо, якщо можливо. Можна жити на роботі або в окремій від сім'ї квартирі або відвезти родину в село, що взагалі ідеально», — пише Валерій. 

 

Читайте також:

Які пункти пропуску закриють на Вінниччині через карантин і як тепер добиратись

Щоб не «здичавіти» на карантині. Зібрали корисні заняття, які можна робити вдома
 

Слідкуйте за новинами Вінниці у Telegram.

Коментарі (53)
  • Жека Делов

    А як бути з грошима, іх хтось дезінфікує.
  • Світлана Сакало

    Дякуємо за такі змістові поради .
  • Людмила Скачек

    Спасибо. Очень доходчиво
  • Наталья Трофименко

    Но у нас уже 19
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Вінниці за сьогодні
13:21 На блок-посту в Гайсині затримали водія, у якого було 150 патронів photo_camera 12:19 У Вінниці зіткнулись три автівки, постраждали водії та дворічна дитина photo_camera 11:50 Запрошуємо на відкриття персональної виставки керамічних робіт ветерана Івана Шостака 11:17 Без води та світла. Де у Вінниці 29 березня відключатимуть послуги Від читача 13:19 «Мистецтво вільних людей»: на Вінниччині проведуть безкоштовний майстер-клас із петриківського розпису для дітей та дорослих 11:00 Чому вивчати англійську з дитинства актуально як ніколи (Новини компаній) 10:36 В останню путь проводжатимуть вінничанина Романа Стрільчука 10:12 Минулої ночі ворог застосував 99 засобів повітряного нападу: деталі нічної атаки 08:53 Ворожий безпілотник здетонував біля житлового будинку на Вінниччині 08:30 Що таке вініри? Де їх встановити у Вінниці (партнерський проєкт) 08:17 Сьогодні відзначають День фокусника. Історія, заборони та прикмети 29 березня 21:11 В Україні планують закрити майже всі сільські школи 20:17 У Козятині чоловік осквернив Меморіал полеглим воїнам 19:46 Під час спільного застілля донька побила батька сокирою 19:15 Екстремальна їзда на даху Range Rover: як поліція покарала «каскадерів» photo_camera 18:27 «Патрульний мало не зашпортнувся з TruСАМ у руках». За що поліцейські покарали подружжя військових офіцерів? 18:21 До яких лікарів можна звернутися без електронного направлення? 17:58 Зібрали 66 тисяч гривень на ЗСУ. В техколеджі відбувся благодійний бал в стилі 60 – 70 років photo_camera 17:23 Родинам полеглих військових у Вінниці вручили державні нагороди, присвоєні захисникам посмертно photo_camera 16:46 ТОП 3 ідеї, як відсвяткувати день народження сучасного підлітка у Вінниці (партнерський проєкт)
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Вінниці Ваші відгуки про послуги у Вінниці
keyboard_arrow_up