«Були проблеми з донорським серцем»: чому скасували першу у Вінниці пересадку цього органу

«Були проблеми з донорським серцем»: чому скасували першу у Вінниці пересадку цього органу
Під час першого у Вінниці вилучення донорських органів. Фото за 28 вересня 2021 року
  • Другий пацієнт-вінничанин став донором чотирьох органів. Нирки та печінку одразу відправили до реципієнтів в інші міста, а серце мали пересадити у Вінниці. Невдовзі операцію скасували. Що стало причиною?

Можна сказати, що днем народження трансплантології у Вінниці є 28 вересня 2021 року. Саме цього дня у нашому місті вперше офіційно констатували смерть головного мозку пацієнта, а вже за декілька годин, за згодою родичів, медики зробили забір чотирьох його органів: двох нирок, печінки та серця. Останнє до столичної лікарні доставляли гелікоптером. Детально про цю героїчну історію ми розповідали раніше

Впродовж наступних кількох місяців тему трансплантації у Вінниці не піднімали. Хоча, після першої пересадки, у коментарі для 20minut.ua фахівці Вінницької обласної клінічної лікарні імені Пирогова запевнили, що й вони ось-ось розпочнуть практикувати цю галузь медицини. 

Це сталося 11 грудня. Того дня на базі лікарні імені Пирогова провели першу трансплантацію: хлопчику пересадили нирки. Доноркою стала мама пацієнта. Операція пройшла успішно.  

Відео дня

Днями Вінниця знову привернула до себе увагу через пересаджування органів. Донором став 44-річний чоловік, якого після інсульту, на жаль, не вдалося врятувати. Забір двох його нирок, печінки та серця провели у лікарні імені Ющенка. 

— Пацієнт поступив одразу у важкому стані, без свідомості. У нього був геморагічний інсульт. Чоловік менш як добу пробув у реанімації, перш ніж ми констатували смерть мозку, — розповідає завідувач реанімаційного відділення лікарні імені Ющенка Олег Бороденко. — Я поговорив з його рідними, вони одразу дали згоду на забір органів. 

Нирки вінничанина доправили до Львова та Києва. Печінку також до Львова. Олег Бороденко говорить, що цей орган довелося розділити, адже реципієнткою стала однорічна дівчинка. 

Окрема увага була прикута до донорського серця. Його планували пересадити у Вінницькій обласній клінічній лікарні імені Пирогова. Операція мала б стати першою у своєму роді у нашому регіоні. Але невдовзі після забору директор медзакладу Олександр Жупанов повідомив журналістам, що трансплантацію серця скасували. Причину такого рішення називати відмовився. 

Пізніше з’явилося відповідне повідомлення від департаменту охорони здоров’я та реабілітації Вінницької ОДА: «Пересадка серця, яке вчора вилучили у донора, на жаль, не відбулася. Операцію мали проводити медики з Національного інституту серцевої та судинної хірургії імені Амосова. Вони й приймали рішення».

У коментарі для 20minut.ua завідувач реанімаційного відділення лікарні імені Ющенка Олег Бороденко сказав, що серце донора не було повністю здоровим. 

— У донора була гіпертонічна хвороба. Але я не можу сказати напевне, що саме стало причиною скасування трансплантації, — говорить лікар. 

Заступник директора з організації хірургічної допомоги лікарні імені Пирогова Ярослав Хребтій відмовився давати розлогий коментар з приводу ситуації. Але дав зрозуміти, що причина скасування операції полягала в особливостях донорського органу. 

— Не вдалося пересадити, тому що були проблеми з самим серцем. Були питання під час забору, тому прийняли рішення не пересаджувати його, — говорить Ярослав Хребтій. — Коли у нас буде успішна трансплантація, ми обов'язково детально про неї розкажемо. Вінниця готова робити подібні операції!

Олег Бороденко також розповів, що більше забору органів, окрім двох описаних у цій публікації, у лікарні імені Ющенка не проводилося. Були пацієнти, що їх органи можна було вилучити та пересадити реципієнтам, але рідні пацієнтів не давали згоди на забір.

Раніше, нагадаємо, журналісти 20minut.ua запитали у вінничан їхню позицію на донорство після смерті та чи погодилися б вони дати згоду на пересадку. Відповіді записали на відео:

Про те, як можна стати донором, що для цього потрібно та про ставлення священнослужителів різних конфесій до трансплантації органів, читайте у цих матеріалах:  

 

Читайте також:

У Вінниці вже можна отримати третю дозу вакцини проти COVID. Пояснюємо, як це зробити

Перевірте календар щеплень. У Вінниці зараз вакцинують від поліомієліту дітей до шести років

Слідкуйте за новинами Вінниці у Telegram.

Коментарі (13)
  • Nina Mezhybovska

    Комусь за великі гроші віддали серце

    Маічка Падалко reply Nina Mezhybovska

    Тобто в нас підприємці мають хворіти, лікуватися за свій рахунок і сплачувати податки. А приїжджі з сіл ( а їх АЖ 6000 000 в навколишніх селах) мають отримувати сім !! бюджетів міста чи області собі в карман і забрати наші роботи ( наші майнові паї ) . Користуватися нашим ГОРОДСЬКИМ бюджетом. І всіма благами міста .

    Маічка Падалко reply Nina Mezhybovska

    Бюджет , держава то не річ, не обьект А це каса, взаємопомочі. ОБЩАК Тобто щоб взяти, потрібно положити.І в тому самому грошовому еквіваленті

    Маічка Падалко reply Nina Mezhybovska

    Жінки молоді сидять дома, податків неплотять. Народжують дітей . А це все гроші!!! Нехай порахують ск коштує утримання роддома з зарплатами медиків, з оплатою комунальних в місяць на кожного новонароджуваного. А 40 000 грн, що дають при народжені дитини. ??? А пакунок малюка ??! А субсидія і виплати до трьох років на дитину ??? А утримання дитячих педіатрів з комунальними міських поліклінік. Це ж все гроші. ( Це десь до 10 000 грн на міс на кожну дитину ) То які такі податки батьки плотять чи платили до того???? НІЯКІ ПОДАТКИ БАТЬКИ  НЕПЛАТИЛИ. А дитсадок, школа з доплатою до харчування з міського бюджету . Тільки за електрику! кожна школа плотить 200 000 грн в міс. А отопленя , їдальня, утримання вчителів . В міс на дитину ДЕРЖАВА витрачає десь  8000 грн. А батьки ПОДАТКІВ ск? оплачують ??))) На яку суму ?))) А лікарняні ?))) Лиши вийшла мама з дитиною на роботу , 2-3 дні поробила , і неділю на ОПЛОЧУВАНОМУ лікарняному. І стаж!! ще йде !)) Тобто ДЕРЖАВА ПЛОТИТЬ ГРОШІ . А не батьки податки.

    Маічка Падалко reply Nina Mezhybovska

    Якщо порахувати ПАЇ. Одні отримують по чотири - шість шт на рило , а інші нуль. А це 15000*4=100 000 грн . В карман. Дармових грошей. НЕОБКЛАДЕНИХ НАЛОГОМ. Як презент, халява, Джек пот. При тому , що ВСІ НАДРА ЗЕМЛІ по конституції общі. І якщо , порахувати , що при кожному селі 250 000 га землі. І помножити кількість сіл, на 250000 га на паї, і помножити на 15000 грн за гектар, то отримаємо суму в СІМ БЮДЖЕТІВ ОБЛАСТІ, . ТО де гроші ??? Тобто комусь осідає в кишені сім бюджетів міста , а інші мають поповнювати бюджет НАЛОГАМИ, ЯК НАПР ПІДПРИЄМЦІ, . Тобто бюджет Хмельниччини 3,2 млрд грн, а хтось на паї отримує 22,4 млд грн. І хоче , щоб ПІДПРИЄМЦІ водії возили їх дітей задурно, і ще і платили налоги !)))

    Маічка Падалко reply Nina Mezhybovska

    Ninel Ninelka То скільки то серце коштує ????
    В нас в місті Хмельницьку базарників заражали вірусом, що визиває пролабс клапана . А також вірусом, що вспухають ноги чи коліна. Заміна клапана в нас 15  000 + ціна клапана. Є що клацає . То він дишевший. Після того щомісяця на ліках, щоб прижився . Примерно 1500-2000 грн. Цей клан стоятиме максимум 5-10 років. А далі потрібна нова операція . То це так для базарників і людей, що проживають в центрі міста . Тому що ближче до приміщень, в центрі, які депутати здають 40-60 тис грн в міс під аптеку. Взяти напр гречани . Чи раково . То там ангари, склади. То звісно, як там люди можуть хворіти ??)))

    Nina Mezhybovska reply Nina Mezhybovska

    Валентина Божко зваліть, я з вами діалог не веду

    Валентина Божко reply Nina Mezhybovska

    Маічка Падалко , та це ж не до мене питання.

    Маічка Падалко reply Nina Mezhybovska

    Валентина Божко Великі ГРОШІ це скільки ????

    Валентина Божко reply Nina Mezhybovska

    Ninel Ninelka Не беріть гріха на душу
  • Олег Косарик

    То чому ж скасували операцію?

    Олег Косарик reply Олег Косарик

    Раиса Коваль дякую за відповідь!

    Коваль Раїса reply Олег Косарик

    Олег Косарик В статті сказано про це - проблема з донорським серцем, яке було не зовсім здоровим.

keyboard_arrow_up