У Вінниці вже можна отримати третю дозу вакцини проти COVID. Пояснюємо, як це зробити

У Вінниці вже можна отримати третю дозу вакцини проти COVID. Пояснюємо, як це зробити
  • Чи можна вже зараз записатися на третю дозу у вінницькій поліклініці або центрі масової вакцинації? Яка вакцина для цього найкраща? Що буде написано в сертифікаті? Знаходимо відповіді на всі ці питання.

Міністр охорони здоров'я Віктор Ляшко підписав наказ про введення бустерної дози вакцини від коронавірусу для усіх дорослих, хто хоче вакцинуватися. Вступило у дію це нововведення з 6 січня.

Зараз у Міністерстві охорони здоров'я закликають українців якнайшвидше вакцинуватися третьою дозою. Як читаємо на сайті МОЗ: «Оптимальний термін ревакцинації: від 6 до 9 місяців після завершення повного курсу вакцинації незалежно від того, якою вакциною щепилася людина».

Для чого робити бустерну дозу? Робити бустерну дозу треба, що захистити себе від коронавірусу, адже ефективність вакцини з часом зменшується, як зазначають у МОЗ. А також її ефективність менша зі штамом «Омікрон».

Відео дня

Натомість введення бустерної дози наближає ефективність вакцин до 90% у попереджені тяжких перебігів хвороби, коли вам потрібна госпіталізація. 

Чи вже можна вакцинуватися бустерною дозою у Вінниці? Ми поспілкувалися з заступницею директора Департаменту охорони здоров’я та реабілітації Вінницької ОДА Тетяною Бондаренко. Саме вона курує роботу Центрів масової вакцинації у нашому місті та області. 

— У Вінниці бустерна вакцинація розпочалася ще в грудні, коли МОЗ дозволило робити бустерну дозу медичним працівникам, згодом для літніх людей, — коментує Тетяна Бондаренко. — Нині, коли Міністерство дозволило бустерну дозу для всіх старших 18 років, ми вакцинуємо всіх охочих. Для цього потрібно лише, щоб пройшло не менше шести місяців після другої дози. Процедура така ж сама, як з першими двома дозами. 

Тобто, вам потрібно записатися до найближчого центру вакцинації або ж звернутися до свого сімейного лікаря. А ті вінничани, які не можуть самостійно дійти до пункту вакцинації, можуть викликати мобільну бригаду додому.

Як пояснює фахівчиня, рішення про введення бустерної дози прийняли на основі закордонних та українських у тому числі досліджень. Останні показують, що після 5-6 місяців після другої дози напруга імунітету знижується. Для того, щоб його підтримати ще на певний проміжок часу і збільшити захист від ускладнень, треба зробити бустерну дозу. 

— Бустерну дозу рекомендується ввести мРНК-вакцинами (Pfizer або Moderna), незалежно від того, які перші дві вакцини, — говорить спеціалістка. — На Вінниччині бустерну дозу уже отримали 790 вінничан.

За словами Тетяни Бондаренко, у Вінниці є у наявності всі вакцини, окрім AstraZeneca.

Схеми поєднання вакцин такі ж самі, як і між першою та другою дозами. Ось, як вони виглядають:

Нещодавно ці схеми змінили, тож тепер CoronaVac можна поєднувати з векторними (AstraZeneca) та мРНК-вакцинами (Moderna або Comirnaty від Pfizer-BioNTech). А після Moderna або Pfizer тепер можна застосовувати вакцину AstraZeneca.

Відповіді на поширені питання

Ми переглянули коментарі людей під дописом про нововведення на сторінці МОЗ, та зібрали для вас відповіді на всі найпоширеніші запитання. 

Існує ще додаткова доза вакцини. Що це таке?

Додаткова доза це НЕ бустерна. Додаткова доза необхідна лише тим людям, чия імунна система могла не сформувати належний захист після двох доз вакцини проти COVID-19. Тобто, людям з онкологією, ВІЛ-позитивним статусом, після трансплантації органів тощо. Повний перелік людей, кому рекомендована додаткова доза, ви можете прочитати ТУТ

Скільки в Україні вакцинувалися принаймні однією дозою?

За рік, що минув в нашій країні зробили майже 28,5 мільйонів щеплень. З них одну дозу отримали понад 14, 7 мільйонів, а це 47% дорослого населення.

Який буде ковід-сертифікат?

Як дізнаємося в МОЗ, COVID-сертифікат для щеплених бустерною дозою з'явиться наприкінці січня. Генерація сертифікату буде така ж, як і після першої чи другої дози. 

«Єдиною відмінністю є термін дії нового документа — він буде чинним 270 днів, рахуючи від дати останнього щеплення проти COVID-19», — читаємо. 

Бустерна доза відкриє більше дверей для подорожей?

Так, насамперед через те, що у вас буде продовжений термін дії сертифікату. Крім того, якщо, до прикладу, ви вакцинувалися двома дозами CoronaVac, а бустерну зробите мРНК-вакцину, то більше країн будуть вам відкриті для в'їзду. Адже з CoronaVac доволі малий перелік країн, куди можна поїхати. 

Чи треба мати бустер для відвідування театрів, проїзду в потягах тощо?

Наразі в МОЗ не оголошували про такі зміни. 

Читайте також:

Від трансплантації нирки до протезування аорти: про досягнення вінницьких медиків за 2021 рік

Антибіотики лише за електронним рецептом: все, що треба про це знати
 

Слідкуйте за новинами Вінниці у Telegram.

Коментарі (8)
  • Николай Мисюра

    Тож було дві і все ти безсмертний! А що тепер щопівроку ширятись іначе гаплик!?
  • Анжела Ткачук

    Скільки доз потрібно ширнути так шоб навЄрняка ?
  • Виталий Подгурский

    Давайте антивакцинатори, ваш вихід)))
  • Олександр Колодій

    Пішла жара...)))) Яка!
    забота про людей. !!!!!

keyboard_arrow_up