Від трансплантації нирки до протезування аорти: про досягнення вінницьких медиків за 2021 рік

Від трансплантації нирки до протезування аорти: про досягнення вінницьких медиків за 2021 рік
  • Головною темою 2021 був COVID-19.
  • Завдяки йому, ми кілька разів змінювали санепідем колір, зустрічали першу партію вакцин, і спостерігали дію вакцинаторської кампанії.
  • Тим часом вінницькі лікарі проводили унікальні операції й перші трансплантації.

Початок року що минув, дав поштовх для розвитку цілому напрямку нашої медицини. Уряд підтримав постанову МОЗ «Про застосування трансплантації анатомічних матеріалів людині». Протягом року в Україні провели понад 300 трансплантацій, на сьогодні в країні діють 26 центрів трансплантації, яким витрати за операції повністю покриваються за рахунок коштів державного бюджету.

У Вінниці перші трансплантацію провели наприкінці року. А саме 11 грудня, на базі лікарні ім. Пирогова, відбулася перша трансплантація нирки. Операція тривала майже три години і вона пройшла успішно. Донором органа стала матір і реципієнт її рідний син. На даний час пацієнти почувають себе добре.

Відзначимо, що на базі обласної клінічної лікарні ім. Пирогова розгорнуто відділення для трансплантації нирки. Лікарня уклала угоду з МОЗ України — це дозволило запустити процес створення трансплантологічної служби в області, підкріпивши його і фінансовою підтримкою держави.

Відео дня

Протезування аорти

За 2021 рік у лікарні ім. Пирогова провели три унікальні операції — протезування висхідного відділу аорти при розриві висхідного відділу аорти з її тотальним розшаруванням.

Унікальність цих операцій полягає в тому, що пацієнти знаходяться до 40 хвилин охолодженими до 18–20 градусів при зупиненому серці та апараті штучного кровообігу. Усі втручання виконувались в ургентному порядку. Раніше ці пацієнти були приречені, адже транспортувати їх у провідні установи було неможливо через їх стан. Дані успіхи стали можливими завдяки підтримці колег з Інституту серцево-судинної хірургії ім. Амосова.

Та взагалі завдяки підтримці Інституту серцево-судинної хірургії ім. Амосова у Вінницькій «пироговці» фахівці проводять найскладніші операції, які включають усю кардіохірургічну допомогу пацієнтам. Це всі види шунтуючих операцій при ішемічній хворобі серця, комбіновані оперативні втручання при вадах серця.

У наших операційних проводилися унікальні операції при тромбоемболії легеневої артерії, причому тромбоемболії в породіль, а також — вагітним жінкам; при інфекційному ендокардиті, при дуже складних порушеннях ритму серця з постановкою кардіодефібриляторів.

З початку 2021 року в області започаткували Телемедицину

У рамках проекту «Планова телемедицина» на базі лікарні ім. Пирогова та обласної дитячої лікарні створили регіональний центр планових телемедичних консультацій. Центр розташований на першому поверсі хірургічного корпусу лікарні, обладнаний технікою, консультації надають лікарі в робочий час. Така послуга доступна для всіх мешканців області. У центрі, диспетчери опрацьовують заявки, які потрапляють з усієї області, як із первинного так і вторинного рівня надання медичної допомоги, тобто відбувається диспетчеризація всіх направлень.

Основне завдання диспетчера — бути координатором між замовником консультації та надавачем. Консультації надають фахівці обласної лікарні ім. М. Пирогова та дитячої обласної лікарні. Отримана заявка опрацьовується лікарем та формується висновок.

Телемедична програма налагоджена таким чином, що лікар може надати консультацію як із робочого місця, так і з мобільного телефону. Якщо лікар зайнятий, він може відмовитися від виклику та перенаправити консультацію на іншого лікаря.

Ще один момент: зазвичай, якщо це віковий пацієнт, або маленька дитина, потрібна консультація одночасно двох або трьох спеціалістів. У рамках телемедицини, пацієнту не потрібно ходити по поліклініці, сидіти в черзі та шукати цих спеціалістів, витрачати не один день на консультації. Адже фахівці можуть провести консиліум, поспілкуватись із пацієнтом у телемедичному режимі та визначитися з діагнозом. Зробити висновок, можливо потрібні ще додаткові обстеження, або госпіталізація. І на основі цього формувати чіткий маршрут пацієнта, аби він не ходив і шукав сам, і не марнував час і здоров’я.

Лікування остеоартрозу стовбуровими клітинами

У травматологічному відділенні обласної лікарні ім. Пирогова одними з перших в Україні почали лікувати остеоартроз за допомогою ін’єкції стовбурових клітин. За словами доктора медичних наук, лікаря-травматолога Вадима Луцишина, це ефективний метод лікування остеоартрозів суглобів, наслідків травм, особливо, коли пошкоджений хрящ.

За словами Вадима Луцишина, стовбурові клітини беруться з жирової тканини передньої черевної стінки або внутрішньої поверхні стегна конкретного пацієнта.

Береться приблизно 40 мл жирової тканини, для цього на одну-дві хвилини пацієнту дається внутрішньовенно наркоз. Хоча це не дуже болюча процедура, тому для цього використовується також місцева анестезія. Потім завдяки подвійному центрифугуванню з жирововї тканини виділяють стовбурові клітини.

З 40 мл жирової тканини можна отримати 1,5 мл рідини, у якій містяться стовбурові клітини. Після того ці клітини водяться в порожнину суглоба пацієнта.

Лікар каже, що для того, аби таким чином вилікувати остеоартроз суглобів, навіть не потрібно лягати в лікарню. Тобто якщо ви вінничанин, то на все про все ви витратите кілька годин (на саму маніпуляцію та щоби вийшов наркоз). Якщо ви з району, то можна залишитися в лікарні на ніч.

— Взагалі остеоартроз суглобів лікувати важко, — говорить Вадим Луцишин. — Залежно від стадії захворювання. Їх є чотири. Третя (інколи) та четверта (точно) стадія остеоартрозу — є показом для заміни суглоба (протезування). Метод введення стовбурових клітин показаний при першій та другій стадії. І це може бути остаточним методом лікування (тобто на все життя людина убезпечить себе від остеоартрозу).

Авторська методика операцій

У вересні 2021 року, під час науково-практичної конференції для торакальних хірургів з усієї України свою авторську методику з хірургічного лікування онкопацієнтів представив кандидат медичних наук, завідувач торакального відділення Подільського регіонального центру онкології Сергій Притуляк.

Вона має назву — гібридна тунельна резекція шлунка. Метод менш травматичний за класичне видалення частини шлунка й більш ефективний, оскільки не критично впливає на функціональність органу.

Гібридні резекції шлунка — це поєднання ендоскопічних резекцій і лапароскопічних. Зазвичай операцію з видалення пухлин підслизового шару шлунка виконує дві бригади хірургів. Та якщо застосовувати нову методику, то таке оперативне втручання може зробити одна бригада. Її до українських умов, виключили використання деяких дороговартісних одноразових витратників, які зазвичай купують пацієнти. Однак найголовніше, після виконання такої операції зберігається онкологічний результат, не зменшується ефективність та доцільність самого процесу. Технічно їх можна впровадити в широке використання. Це стане економніше та ефективніше саме для українських пацієнтів та нашої держави загалом.

Електронні сервіси, які запрацювали у 2021 році

Сервіси які спрощують життя пацієнтам і діють не лише у Вінниці, але й по всій Україні.

  1. Електронний рецепт на «Доступні ліки». Він дозволяє отримувати безоплатно або з незначною доплатою лікарські засоби для лікування серцево-судинних захворювань, первинної та вторинної профілактики інфарктів та інсультів, лікування діабету ІІ типу та бронхіальної астми. Пацієнт може отримати такий рецепт по телефону.
  2. Електронне направлення — пацієнт самостійно обирає спеціалізований медзаклад, у якому хоче отримати послуги за Програмою медичних гарантій, незалежно від свого місця проживання чи реєстрації, або того, у якому районі чи місті працює лікар, який виписав це направлення. Пацієнт може звернутись у комунальний заклад або в приватну клініку чи до лікаря, який має власну практику, якщо вони уклали договори з НСЗУ на надання відповідних послуг. А НСЗУ перерахує кошти саме тому закладу, у який звернувся за допомогою пацієнт.
  3. Електронний медичний висновок про народження, а також сервіс єМалятко. Медичний висновок про народження дитини отримують пацієнтки в пологовому будинку після народження дитини. Це — електронний документ, який містить перелік відомостей про малюка та є підтвердженням його народження. Номер медвисновку складається з 16 латинських літер та цифр. Його надсилають батькам дитини в смс або за потреби роздруковують інформаційну пам’ятку про нього. Медичний висновок про народження дозволяє користуватись сервісом єМалятко.
  4. Є-лікарняний. Електронний медичний висновок про тимчасову непрацездатність. Тепер сімейний або лікуючий лікар пацієнта фіксує випадок тимчасової непрацездатності через створення в електронній системі охорони здоров’я медичного висновку про тимчасову непрацездатність. Після цього інформація автоматично передається до реєстру електронних листків непрацездатності Пенсійного фонду. Якщо пацієнт має право на відшкодування у зв’язку з непрацездатністю, то інформація передається далі — для здійснення відшкодувань до системи Фонду соціального страхування.
  5. COVID-сертифікати. Їх можна самостійно згенерувати в додатку Дія.


Читайте також:

Підліток із зайвою вагою. Що можуть зробити батьки, чого точно не варто робити?

Що не дає вам добре спати: емоції, зайві кілограми, проблеми з серцем чи алкоголь? Пояснюють лікарі

Слідкуйте за новинами Вінниці у Telegram.

Коментарі

keyboard_arrow_up