Що не дає вам добре спати: емоції, зайві кілограми, проблеми з серцем чи алкоголь? Пояснюють лікарі

Що не дає вам добре спати: емоції, зайві кілограми, проблеми з серцем чи алкоголь? Пояснюють лікарі
  • З чим у вас асоціюється сон? Для когось це можливість нормально відпочити, а дехто скрегоче зубами та підскакує на ліжку.
  • Ще варіанти: можна дивитись кошмарний серіал щоночі замість відпочивати, або хропіти так, що стіни дрижать.
  • Психіатр і лор пояснюють читачам 20minut.ua, де норма, а де причини для хвилювання.

Існує дуже багато симптомів порушення сну, і всі вони можуть мати кілька факторів. Як психологічних, так і фізіологічних. За словами психіатра Ольги Чайки, сон — це маркер стабільності нервової системи і перший дзвіночок, що щось не так в організмі.

Проблеми зі сном це завжди наслідок чогось, і, як правило, один з симптомів, тому що зазвичай в людини є ще купа, на які вона просто не зважає.

Найпопулярнішими проблемами сну є: безсоння (сонливість), кошмари, хропіння, нічне апное, бруксизм, синдром неспокійних ніг. 

Відео дня

Безсоння

Причини:

  • Стрес, він викликає перезбудження в організмі.
  • В 40% безсоння супроводжує психічні захворювання.
  • Прийом деяких медикаментів.
  • Соматичне захворювання (хронічний больовий синдром).
  • Неправильний спосіб життя (алкоголь, куріння, нічний спосіб життя).

— Якщо є якась напруга, від гарних новин чи від поганих, нервова система на взводі, і вона не може розслабитися, — розповідає Ольга Чайка. — Тобто в більшості випадків безсоння спостерігається через психоемоційне перевантаження. Будь то зі знаком «+» чи «-». Хоча безсоння може бути і органічного характеру, наприклад інфекційне захворювання, яке впливає конкретно на сон. Але частіше всього це пов’язано з емоціями. Варто пригадати, коли в вас намічаються або пройшли якісь дуже гарні події (весілля, приємні новини по роботі в почуттях) — довго не можеш заснути. Лежиш згадуєш, як було добре, в принципі маєш такий припіднятий емоційний стан, що розслабитись просто не можеш. Також впливають на нас і погані новини.

За словами психіатра, в цілому безсоння чи порушення сну може траплятися до трьох разів на місяць, і це норма. Також це може бути не дуже гарний переривчастий сон. І лікувати це не потрібно. Але коли таке повторюється щоночі, чи більше ніж чотири ночі на тиждень, відповідно тут можна встановити діагноз — безсоння. Якої воно етіології, чому воно виникло? Потрібно розбиратися.

— Якщо це просто порушення сну — ніс не закладений, немає ніякого захворювання, нічого екстраординарного в житті не відбувається, інфекції немає — тоді можна звернутись або до невропатолога, або до психіатра, — говорить Ольга Чайка.

Сонливість 

Причини:

  • Недостача нічного сну.
  • Захворювання (психічного, неврологічного, ендокринологічного характеру).

— Сонливість протягом дня просто так не виникає, і теж може бути як психологічного, так і органічного характеру, — говорить психіатр. — Людина елементарно може не досипати вночі. Але це може бути і через ряд фізичних захворювань, наприклад — дисфункції щитоподібної залози. Сонливість може виникати через прийом якихось лікарських препаратів, і не обов’язково це повинні бути якісь психотропні препарати.

Нічне апное і храп

Причини:

  • Куріння, алкоголь чи прийом седативних препаратів.
  • Анатомічні особливості носоглотки.
  • Ожиріння.

— Апное — затримка дихання під час сну, цей синдром обструктивного синдрому сну, він пов’язаний з фізіологічними проблемами організму, — розповідає лор Юрій Отморський. — В дітей це — аденоїди. До речі нічне апное у дітей, а також храп дуже часто призводить до проблем з сечовидільною системою.

Тобто у дітей з’являється нічний енурез. Як це пов’язано?

— Через психологічні порушення за рахунок постійної гіпоксії, — говорить лор. — Енурез — це один із проявів важкого перебігу синдрому обструктивного розладу сну. Тобто коли дитина навіть вдень не може нормально дихати носом, ходить з відкритим ротом, гугнявить, а вночі відбуваються затримки дихання тобто апное, також храп, то дуже часто в таких дітей проблеми з енурезом.

За словами лора, в дорослих причиною хропіння та нічного апное може бути ціла купа причин. І в першу чергу треба відзначити порушення в роботі серцево-судинної системи. Причиною храпу також можуть бути слабкість м’язів м’якого піднебіння.

— Навіть робиться така операція для дорослих з храпом, називається фарингопалатопластика, коли роблять пластику склепіння глотки і піднебіння, видаляють мигдалини, роблять це все разом, — говорить Юрій Отморський. — Ще лікарі підрізають язичок, бо бувають ситуації, коли в людини дуже довгий язичок і він постійно подразнює корінь язика, що теж може спровокувати хропіння. Така операція робиться комплексно.

— Якщо з храпом в дітей частіше розбирається лор-лікар, то з храпом дорослих має розбиратися кілька спеціалістів, — говорить лор. — Це і сомнолог, і лор, і кардіолог, і дуже часто — дієтолог. Бо надмірна вага дуже сильно збільшує вірогідність хропіння і нічного апное.

Кошмари

Причини:

  • Стрес.
  • Недосипання.
  • Зловживання психоактивними речовинами.
  • Психічні захворювання, ПТСР.

— Сни і кошмари в тому числі ми бачимо лише в період поверхневого сну, коли ще не повністю заснули, щось десь чуємо і можемо реагувати, — розповідає психіатр Ольга Чайка. — Тут працює не свідомість, а більше підсвідомість з уявою, яка малює різні картинки. Коли ми в фазі глибокого сну — снів немає, тому що нервова система відпочиває. Відбувається це так — ми лягаємо відпочивати, потрапляємо в фазу поверхневого сну, потім глибокого, десь о другій-третій годині ночі знову підіймаємось у фазу поверхневого сну, потім знову опускаємось в глибокий сон.

Якщо людині часто сняться кошмари, це означає, що вона не входить у фазу глибокого сну, скоріш за все через нервову напругу, або вони можуть бути побічним ефектом прийому ліків.

— Кошмари також можна віднести до лор проблем, — говорить Юрій Отморський. — Бо якщо ми маємо розлади сну наприклад в дітей через аденоїди, таким дітям часто сняться кошмари. Адже вони нормально не дихають носом, немає достатньої кількості кисню, це має досить суттєве значення.

Бруксизм (скреготіння зубами уві сні)

Причини:

  • Стрес.
  • Соматичні захворюванняє
  • Анатомічні особливості суглоба, який з’єднує нижню щелепу і череп.

Раніше, коли дитина (чи дорослий) скреготіла уві сні зубами, говорили — глисти спати не дають. За словами лікаря, це ніхто так досі і не підтвердив.

— Просто є скроневий нижньощелепний суглоб, який відповідає за те, що в нас може відкриватись рот і там також є м’язи. Тож коли ми перебуваємо у напрузі, коли ми постійно думаємо, куди йти, що робити, як робити, напружуються всі м’язи в тому числі лицеві, — розповідає Ольга Чайка. — Людина у стресі вся напружена і наче скута. Бруксизм — це виражене напруження м’язів лицевої області.

Як каже лікарка, коли таке виникає після психотравмуючої події, лікарі одразу бачать причинно-наслідковий зв’язок і дають пацієнту або антидепресанти, або препарати з прегабаліном. Тобто роблять все, щоб людина могла розслабитись. Розслабляється повністю організм і відповідно м’язи.

За словами лора Юрія Отморського, бруксизм може бути пов’язаний з аденоїдами, тобто це треба перевірити, а також це може бути проблемою стоматологічного характеру. 

Синдром неспокійних ніг, здригання уві сні

Причини: 

  1. Нейропатії.
  2. Дефіцит заліза.
  3. Хвороба Паркінсона.

— Коли людина відходить до сну, в перші моменти засипання, здригання — це норма, — говорить психіатр Ольга Чайка. — Це рефлекторне і не потребує лікування. Якщо людина здригається і просинається серед ночі, щось її вибиває зі сну. Сон був поверховий і людина могла здригнутися від якоїсь раптової думки або від кошмару. При чому людина може навіть не пам’ятати, що це був кошмар, настільки сильне буде випадання зі сну. В цьому випадку можна говорити про психоемоційну природу цього явища.

За словами психіатра, в залежності від анамнезу і симптомів, лікуванням цих станів може займатись невролог, психіатр, психолог або сімейний лікар, Сімейний лікар може рекомендувати змінити режим сну або загальний спосіб життя, режим прийому ліків. Якщо такі рекомендації не допомогли, пацієнта направляють до вузького спеціаліста.

Як це перевіряють лікарі?

Як розповідає Ольга Чайка, лікарі починають виключати ті фактори, які можна перевірити.

— Наприклад, якщо людина скрегоче зубами уві сні — і людина каже нічого такого в мене у житті не відбувається — все ок. То такого пацієнта відправляють або до стоматолога, або до невропатолога, — говорить лікар. — Якщо ці спеціалісти по своєму направленню нічого не знаходять, тоді потрібно дивитись глибше — коли це почалося, як почалося. Можливо, людина не пов’язує появу бурскизму, наприклад, зі звільненням з роботи пів року тому. Ціль лікаря виключити органічні фактори, потім вже можна колупати причину, коли це з’явилося, після чого, і що з цим робити.

— Так само з сонливістю, якщо це прямо ізольована скарга, просто людина приходить і каже: я сплю на ходу, хоча немає тривоги, настрій в нормі, в мене все добре, я просто постійно відчуваю сонливість, — говорить Ольга чайка. — Звісно, ми не починаємо копирсатись в глибокому дитинстві, або в тому, що там в людини відбувається в житті, ми відправляємо такого пацієнта до сімейного лікаря або до ендокрінолога, щоб виключити захворювання, які можуть викликати сонливість — тому що це зазвичай симптоми. Якщо ми беремо психоемоційну сферу, то вони ніколи не йдуть ізольовано. Ніколи не прийде людина з тривожно обсесивним синдромом і не скаже: в мене безсоння і більше нічого немає, це завжди один зі симптомів.

 

Читайте також:

Хворі на епілепсію та розлади психіки можуть отримати ліки безкоштовно

Ніяких тобі макаронів, хліба і пива. Як наша журналістка місяць дотримувалася безглютенової дієти

 

Слідкуйте за новинами Вінниці у Telegram.

Коментарі

keyboard_arrow_up