Ніяких тобі макаронів, хліба і пива. Як наша журналістка місяць дотримувалася безглютенової дієти

Ніяких тобі макаронів, хліба і пива. Як наша журналістка місяць дотримувалася безглютенової дієти
  • Що таке ця безглютенова дієта і кому вона потрібна? Наскільки важко відмовити від глютену в раціоні? І чи дорого харчуватися таким чином? 
  • Все це розповідаємо з власного досвіду нашої журналістки і дізнаємося думку експертки. 

В один сонячний осінній день мені призначили безглютенову дієту, і, коли я розібралася, де є глютен, день направду припинив бути таким сонячним. 

Глютен або клейковина — запасний білок. Він міститься в зернах злаків - пшениці, ячменю, жита та всіх похідних продуктах, включно з булочками, батонами та пивом. Також глютен додають до ковбасних виробів, молочних продуктів, різних соусів (кетчупу та майонезу). Він надає цим продуктам густоти та в‘язкості, тримає вологу та в деяких випадках не дає засохнути. (Інформація МОЗ)

Дієту призначила мені лікарка-дерматологиня через захворювання шкіри. Звісно, її рекомендації формувалися, як «безглютенова дієта. Обмежити вживання: …», але оскільки розв'язати свої проблеми я була налаштована рішуче, то обмеження прийшли тотальні. Додаю, що робила я це, поєднуючи з іншими формами лікування, як то вітаміни й тощо.

Здоровим людям звертати увагу на глютен — взагалі не варто, він добре засвоюється організмом.

Відео дня

Попри те, що глютен нешкідливий, ця дієта — популярний метод схуднення, і тут трішки навіть включаються маркетингові штучки. Товари з безглютеновим складом важче знайти на полицях, а там, де знаходиш, — ціна відверто «кусається». 

До прикладу, безглютенове печиво на кшталт «Марія» коштує орієнтовно 80 гривень за упаковку в 400 грамів. Протеїновий батончик вам обійдеться у 40-50 гривень, якщо він без глютену. За органічне молоко без лактози та глютену доведеться віддати 60 гривень за літр. 

Така дієта включає дуже ретельний підбір продуктів у свій раціон. Впродовж цього місяця кожен похід в магазин супроводжувався вивченням етикеток та складу продуктів. Тож, ось перелік продуктів, у яких міститься глютен. Від них довелося відмовитися:

Чому на безглютеновій дієті худнуть? Бо люди починають стежити за своїм харчуванням і відмовляться від «швидких вуглеводів». Булочки, сосиски та пиво, мабуть, ще нікому на користь не пішли. Але чи варто так радикально відмовлятися від глютену? Про це ми ще запитаємо лікарку. 

Я ж худнути аж ніяк не хотіла, а навпаки засмутилася, коли побачила мінус на вагах. За місяць схудла на два кілограми. Тож, як не крути, а дієта далась взнаки. 

Щодо морального стану, то впродовж першого тижня було справді складно. Крім того, я фізично відчувала голод. Мені хотілося все кинути і побігти в магазин за булочкою чи цукерками. Проходячи повз пекарні, я щораз дратувалася на себе і стримувала порив перетнути поріг цього магазину. 

В супермаркетах я швидко минала стелажі з улюбленими товарами і йшла тільки за необхідними продуктами. Звичайно, мене тішить те, що я почала їсти більше фруктів, овочів і припинила споживати багато мучного й солодощів. Очевидно, що мій організм радіє таким змінам, адже за цей місяць я нормалізувала травлення. 

Ще одна проблема — відсутність безглютенових страв у вінницьких закладах. На час мого експерименту припав День народження подруги, і на святкуванні я обмежувалася чаєм, адже з меню більше нічого для мене не знайшлося. 

Якщо ти й питаєш у продавців чи офіціантів про глютен у страві — ніхто не знає. Складнощів ще додавало те, що мені не можна було їсти не тільки глютен, а й смажену, жирну, копчену їжу та молочні продукти. 

Зустрічі з друзями перших два тижні були справжнім випробовуванням моєї сили волі, адже зазвичай під час посиденьок хтось захоче замовити піцу, суші чи піти в магазин за чіпсами. 

Раціон безглютенової дієти може бути різноманітним та збалансованим, але на його складання та приготування потрібно витрачати більше часу. Ось продукти, які я їла, бо вони не містять глютену:

Крім того, є чимало замінників. Наприклад, пшеничне борошно я замінила на гречане. Смак доволі дивний, але звикнути можна. 

За цей місяць я повністю передивилася своє харчування, тепер стала уважніше дивитися, що я їм і навіщо. Хочеться дозволити собі молочну шоколадку чи улюблену булочку, але повернутися до свого харчування — аж ніяк.

Коментар експертки

Запитали дієтологиню-нутріціологиню Тетяну Фардиголу про шкоду чи то пак користь від безглютенової дієти. 

— В першу чергу потрібно відповісти на питання: чому взагалі дієти популярний інструмент для зниження ваги? А все тому, що вони дають швидкий результат. Тому це дуже популярний метод схуднення, особливо в молоді, бо більше в зрілому віці ти вже задумуєшся більше про здоров’я і наслідки, — каже дієтологиня. — А безглютенова дієта це ще й модно! 

За словами експертки, ця дієта прийшла до нас із закордону, раніше ніхто не чув і не знав, що є такий собі шкідливий глютен, який міститься в злаках (пшениця, жито, ячмінь). Відповідно, і в продуктах, які виготовляються з них. 

— Зараз про його шкоду говорять на кожному кроці, не розібравшись навіть в суті, він шкідливий лише для людей, які мають порушення, пов’язані з глютеном, для всіх інших він абсолютно безпечний, — говорить Тетяна Фардигола. — Для людей, які страждають непереносимістю глютену, така дієта є життєво необхідна! Їх здоров’я покращується після відмови від глютену. Але потрібно зазначити, що оскільки виключити ввесь глютен дуже важко, іноді й самі хворі допускають помилки у своїй дієті, тоді бувають рецидиви. 

Також, як пояснює спеціалістка, деякі виробники недобросовісні й часто не зазначають на етикетці, що у виробі є глютен. 

— Для людей, які не страждають непереносимістю глютену, така дієта допомагає знизити вагу, тому що тут відбувається відмова від шкідливих продуктів: свіжий білий хліб, печиво, солодощі, ковбаси, соуси тощо, — продовжує фахівчиня. —  Але відмова від цільнозернових продуктів і клітковини призводить до дефіциту вітамінів і поживних речовин (кальцій, білок, залізо, вітаміни групи В). А також призводить до одноманітності в раціоні. 

Як пояснює дієтологиня, глютен, якщо говорити по-простому, — це білок-клейковина, яка міститься в зернових і у виробах з них, він надає пластичності тісту. В білому хлібі це основна складова (до 80%).

— Глютен токсичний для людей, хворих на целіакію (генетичне захворювання), і викликає ушкодження слизової оболонки тонкої кишки. Групи ризику: діти до року і люди в віці 40-50 років. Він у таких людей викликає біль в животі, діарею, закрепи, — говорить дієтологиня. — Пошкоджена тонка кишка втрачає здатність висмоктувати в кров поживні речовини, це призводить до виснаження організму, не залежно від того, скільки їжі людина вживає. Якщо запустити хворобу і вчасно не застосувати дієту, може розвинутися синдром тотального порушення всмоктування, який несумісний з життям.

Наголосимо, перш ніж відмовитись від глютену, варто проконсультуватися з лікарем. У певних випадках, навіть, якщо у вас немає алергії на глютен, медик може призначити обмежити вживання їжі, яка містить в собі глютен. 

 

Читайте також:

Експеримент без соцмереж: наша журналістка тиждень ними не користувалася. А ви б змогли?

У близького — рак: як говорити, підтримувати і триматися самому. Поради онкопсихологів

Слідкуйте за новинами Вінниці у Telegram.

Коментарі (1)
  • Анатолій Гуцол
    Шкідливий глютен це вже в минулому, зараз лоха на суперфуди розводять

keyboard_arrow_up