Підліток із зайвою вагою. Що можуть зробити батьки та чого точно не варто робити?

Підліток із зайвою вагою. Що можуть зробити батьки та чого точно не варто робити?
  • Щорічно в Україні фіксується від 17 до 20 тисяч нових випадків ожиріння дітей.
  • В нашій області зайву вагу має кожна четверта дитина підліткового віку.
  • Як правило такі діти мають батьків з ожирінням і проблеми з психікою.
  • Гастроентеролог і психолог розповідають, як допомогти таким дітям.

— Ромі 15 років, він вчиться в дев’ятому класі, має 175 см росту і 110 кг ваги, — розповідає мама хлопчика Вікторія. — Син дуже соромиться свого тіла, влітку жодного разу не ходив з друзями в басейн, одягався в сорочки з довгими рукавами, а в шортах я вже не пам’ятаю, коли його бачила.

За словами мами, Роман постійно сидить на якихось дієтах. Сам собі щось готує, тримається в такому режимі кілька неділь, втрачає 2-3 кг, потім зривається і все починається знову. Така ж сама ситуація в хлопця зі спортом — кілька занять, перерва на тижні, повтор.

— Якесь замкнене коло, при тому що медичних проблем в сина немає, він просто хоче позбутись зайвої ваги, а нічого не виходить, — говорить Вікторія. — Зайва вага почала з’являтись в Романа зо три роки тому, але найбільше він набрав за останній рік.

Відео дня

Дитяче ожиріння — світова проблема

За словами гастроентеролога Анастасії Конопліцької сьогодні в світі, на ожиріння та надлишкову вагу страждає від 17 до 30 % дитячого населення. Щоб зрозуміти масштаби зростання, варто сказати, що таких дітей стало в десять раз більше, ніж 40 років тому.

— В Україні, за останні 10 років кількість дітей з ожирінням та надлишковою вагою зросла в 2,5 рази і щорічно фіксується від 17 до 20 тисяч нових випадків ожиріння дітей, — розповідає лікар. — Тобто ця проблема дуже актуальна.

З чим це пов’язано?

— Напевне з тим, що світ змінив інтенсивність життя. Ми поспішаємо, ми навантаженні, і ми менше часу приділяємо культурі харчування, — говорить гастроентеролог. — Намагаємося вживати більше вже готової продукції, або напівфабрикатів. А серед дітей популярними останні роки стали фастфуд. Це зручно, тому що на приготування їжі не потрібно витрачати багато часу, але це формує спотворену культуру споживання їжі і впливає на здоров’я родини.

За словами лікаря цей процес відбувається поступово з раннього дитинства і з піком на шкільний (підлітковий) вік. Саме підлітки мають найбільший відсоток надлишкової маси та ожиріння. І факторів тут може бути кілька. Розпочинається статеве дорослішання, відповідно гормони просто шаленіють і організм потребує великої кількості їжі. Але, діти в цьому віці віддають перевагу не дуже корисній їжі. Лягають спати підлітки теж не о десятій, і добре якщо не сидять до ранку за компом. А ще пандемія, он-лайн навчання і практично сидячо-жувальний спосіб життя останній рік.

Конкретні поради?

— Немає конкретних порад, є принципи, які потрібно застосовувати в сім’ї, де є дитина з ожирінням, тому що як правило, в такій сім’ї проблеми з вагою не тільки в дитини, — говорить Анастасія Конопліцька. — І перш за все, до таких батьків, потрібно донести потребу бути толерантними до своїх дітей, а по-друге, змінюватися потрібно всім членам родини.

Починати, за словами лікаря, можна зі змін споживчого кошика родини. Є продукти, які бажано повністю виключити з свого раціону, але це, як правило неможливо, тому хоча б мінімізувати їх. Наприклад легкозасвоювані вуглеводи. Це продукти, які варто їсти в маленькій кількості, але діти використовують їх у перекусах, швидко насичуються, і відмовляються від основного прийому їжі.

— Тому має обов’язково бути сніданок, обід, вечеря, і два перекуси, — говорить гастроентеролог. — Також має бути вдосталь простої води, на що як правило батьки не звертають увагу, і підлітки замінюють просту воду чаєм, кавою, солодкими напоями.

Діти мають споживати саме ту кількість поживних речовин, які будуть покривати їх потреби згідно віку. Порушення добового співвідношення потреб і їжі, у більшості випадків є причиною надлишкової ваги.

Тарілка харчування

Лікар радить змінювати культуру харчування використовуючи «тарілку здорового харчування» яка була розроблена МОЗом. Це готова структуризація споживчих продуктів, якими ми можемо сформувати співвідношення продуктів в нашому раціоні, і це не дієта, це норма.

— Ми маємо розуміти, що за день нічого не зміниться, це тривалий процес, який має перейти у звичку. І просто заборонити шкідливе неможливо, тому що це може сприяти навпаки збільшенню ваги, — розповідає Анастасія Конопліцька. — Наприклад, можна поступово прибирати об’єм спожитого (макарони не кожного дня, а двічі на тиждень). Залучати дітей до приготування їжі, обираючи щось і корисне і смачне. А ще виділити час для фізичних навантаження, і зменшити час за гаджетами.

Також гастроентеролог радить не їсти за дві години до сну. Перед сном наш метаболізм сповільнюється, і можна придбати собі порушення роботи кишечника, це сприяє порушенню випорожнення, зайвій вазі, закрепам. А підлітки вже соромляться про це розповідати і можуть жити роками страждаючи від цього.

Загроза з майбутнього

— В дитинстві зайва вага і ожиріння, в дорослому віці це серцево судинні, ендокринні захворювання (цукровий діабет), ураження опорно-рухового апарату (надмірна вага буде давати надмірне навантаження на суглоби), — говорить лікар. — Повернення до нормальної ваги, це комплексний процес, який може тривати кілька місяців, чи кілька років. Інколи такі діти потребують консультації дитячого ендокринолога, тому що саме в цьому віці в них йде переналаштування гормонального фону, яке може підвищувати потребу в певних продуктах, і як наслідок може розвинутись метаболічний синдром з надлишковою вагою. Тому потрібно виключити всі метаболічні проблеми, але все ж таки переважна більшість це буде елементарне ожиріння, яке пов’язане з порушенням культури харчування.

Добре, що з 15 грудня діти йдуть в школу, вони почнуть більше рухатись.

Виключити всі медичні проблеми

За словами дитячого психолога Mental Clinic, Дани Рудич, дитину з зайвою вагою потрібно обстежити на рахунок медичних проблем (здати аналізи крові, сечі, можливо гормони). Якщо ж ми маємо справу з розладом харчової поведінки, варто визначити, що це за тип розладу.

— Є спеціальне тестування, (голландский опросник пищевого поведения) там 30 питань, за якими можна зрозуміти як дитина їсть: на емоціях, чи вона їжею щось заповнює, — говорить психолог. — Варто також звернути увагу на те що відбувається в сім’ї. Тому що можливо все дозвілля родина проходить навколо їжі, от і маємо результат. Наприклад прогулянки, походи в магазин, в парк, кіно, все відбувається з необмінними перекусами. Який фон спілкування в сім’ї, і чи можете ви якось проводити час не залучаючи до цього їжу.

Довіра в сім’ї

— Чи може дитина довіряти батькам, розповісти, поділитися добрим чи поганим, посміятися?,- запитує психолог. — Чи дитина все переживає в собі, вона замкнута, тому йде на кухню відкриває холодильник і починає їсти. І всі переживання, які вона має в собі починає переживати/пережовувати з їжею. В народі кажуть — заїдає проблему. Хоча це не дуже вірно, тому що дитина не заїдає проблему — не позбавляється її за допомогою їжі, а вона просто думає про все на світі і їсть. Хоча насправді може бути не голодна, але розуміє, що зараз мене ці чіпси чи бутерброд порадують.

Психолог радить батькам бути уважними до дитини з зайвою вагою і не соромити за це.
На зразок: «Подивись, на кого ти схожа», або «Досить їсти ці булки, ти вже сама як булка». Батьки так говорять а дитина не справляється її стає дуже складно, тому що підліток і так сам на сам з проблемами, і їсти не можна — що робити?

— Такі діти, їх видно — вони одягають мішкуватий одяг, щоб тіло не було видно, зачастую вони сутулі, коси на обличчі, дивляться з під лоба, — розповідає Дана Рудич. — Взагалі стараються не зустрічатися ні з ким поглядами, тому що очікують одразу що їх будуть соромити, чи насміхатися. Таких дітей потрібно не соромити, а розмовляти з ними, пропонувати разом чимось зайнятися. Бо є такі батьки, які самі мають зайву вагу, але то їх не турбує, вони це вважають цілком нормальним станом, мотивуючи це віком, втомою а дитину за це цкують, типу «в твоєму віці я була/був стрункий та гнучкий».

Компульсивний тип переїдання

— Коли в дитини є емоції, але вони не проявляються, а залишаються так би мовити в тілі. Хоча вони можуть бути агресивними, але інших почуттів немає. Такі діти не прийняті, їх мало чують, не розуміють, і вони йдуть в їжу, — розповідає психолог. — Вони накидаються на їжу, і з’їдають все що бачать. Тому що їжа це — агресивний фактор. Ми кусаємо, жуємо, гриземо, і таким чином проявляємо агресію.

Як це відбувається в дитини при компульсивному розладі харчування? Чим більше таких компульсій — щось мені не подобається, я протестую, але я цього не виявляю, і можливо навіть не усвідомлюю, що мені це потрібно — я просто їм, кусаю, гризу. І таким методом я борюся з цим, але таким чином я собі роблю гірше.

Дитина сама не впорається

За словами психолога, без батьків дитина собі не допоможе. Тому звертайте увагу на дзвіночки: «я їсти не буду», «я туди не піду бо товста», «на море не поїду бо в мене там випирає», це говорить про те що дитина почала комплексувати.

— Якщо дитина почала якусь дієту, важливо підтримати, тобто сказати «те що ти прагнеш то добре, і давай ми будемо це робити як слід і правильно», — говорить Дана Рудич. — Запропонуйте дитині здати аналізи, відведіть до дієтолога він допоможе підібрати збалансований раціон. І до психолога, щоб зрозуміти, що відбувається в дитини в голові.

Не варто говорити — «перестань, все в тебе нормально, переростеш». Не залишайте дитину сам на сам, вона не може самостійно піти до лікарів. Проте запросто може піти на якийсь марафон схуднення. От тут можуть бути наслідки, тому що в дитини елементарно може бути високий рівень цукру в крові, і все що вона робила на марафоні, аукнеться потім величезними медичними проблемами. Тому батьки повинні бути поруч, адже саме для того вони і є.
 

Читайте також:

Як працювати за комп’ютером, щоб не зіпсувати зір? Корисні поради лікаря-офтальмолога

У Вінниці працюють мобільні команди, які допомагають психічно хворим

Слідкуйте за новинами Вінниці у Telegram.

Коментарі (8)
  • Олег Каськов

    Коментарі все про їжу та про їжу... А ви зверніть увагу,скільки ваші діти сидять за комп'ютером,в телефонах. Тай популярність електросамокатів теж не на користь-замість того,щоб пройти пішки або покрутити педалі,людина краще постоїть на електросамокаті. І так з дня в день.
  • Наташа Калинина

    Ожиріння бідних. Торти, сосиски та подібне, стало за ціною, доступнішою нормальних продуктів, бо зроблені з помиїв. І справді, як?

    Наташа Калинина reply Наташа Калинина

    Михаил Иванов, ну, коли люди задумуються про наслідки - то взагалі окрема тема. Доречі, останні декілька років газ дуже чадить, люди труяться стоячи біля плит. Так що... не знаю, що ще добавити. Хочеться всім нам побажати мирного неба. А все інше - то дрібниці.

    Михаил Иванович reply Наташа Калинина

    Наташа Калинина ну , все одно ж ота дуже сумнівна економія потім вилізе боком у вигляді дорого лікування болячок. Та й по факту там якась економія виходить лише зимою . Я розумію , звичайно , що коли є можливість взяти два кілограми сардельок по ціні кіла м'яса , то дехто все ж візьме сарделі... Але що  ж там у них всередині?

    Наташа Калинина reply Наташа Калинина

    Михаил Иванов, салату треба багато, щоб наїстися, а шматочком торта запихався... і він пів дня цеглою в шлунку стоїть - ситно)  йдеш по маркету: там з полки кільку в томаті взяв, там печиво по акціі. Готувати не треба, тобто витрачати газову або електроенергію. Так і виходить, що дешевше.

    Михаил Иванович reply Наташа Калинина

    От не знаю , кілограм помідор /огірків / баклажан 20-50 грн. , м'ясо 100-150 , при великому бажанні можна і з міннімумом хімії купити . Про кабачки , фрукти і ягоди взагалі промовчу. Зараз сезон. Скільки коштує торт ? 150+ , більш менш нормальний від 300-400 . Печиво , цукерки також набагато дорожче коштує , ніж те саме авокадо . Тут справа в іншому - корисне не завжди смачне ( я , наприклад , те саме авокадо ненавиджу) , і корисне ще треба вміти  приготувати смачно для дітей. Це дорослі можуть сирою морквою і кульбабою запихатися попри усе , дітям цього не поясниш

    Наташа Калинина reply Наташа Калинина

    Наташа Мазур, так. Тим паче, що до корисної каші, наприклад, треба ще щось, бо стане в горлі від сухості, або не буде відчуття ситості, а той самий салат зробити - зараз дуже дорого. По-друге, колись солодощі та напівфабрикати з'являлися тільки святкових столах, а зараз... через ту саму доступність, всілякий непотріб знаходить місце в майже повсякденному продуктовому кошику

    Наташа Мазур reply Наташа Калинина

    Наташа Калинина цілком згодна з вами. Маю сина підлітка, займається спортом, з харчування давно виключив продукти, які не приносять організму користі.Змінився стан шкіри і волосся ..  Вміст мого гаманця теж змінився при поході в магазин...все корисне дуже дороге...акції в основному відсутні...а сосиски , торти, печиво за зниженими цінами завжди є...

keyboard_arrow_up