Перевірте календар щеплень. У Вінниці зараз вакцинують від поліомієліту дітей до шести років

Перевірте календар щеплень. У Вінниці зараз вакцинують від поліомієліту дітей до шести років
  • До обов’язкового календаря щеплень в Україні входить вакцинація проти десяти інфекцій, в тому числі від поліомієліту.
  • Після спалаху цієї хвороби на Рівненщині й Закарпатті восени 2021 року тепер вакцинують усіх не імунізованих дітей.
  • На Вінниччині це планують зробити впродовж січня.

Після спалаху поліомієліту на Україні, всі діти віком від шести місяців до шести років, які не отримали потрібні щеплення вчасно або отримали їх із порушенням календаря профілактичних щеплень, тепер будуть вакциновані в обов'язковому порядку.

План щеплення дітей затверджений наказом МОЗ України від 30.12.2021 № 2922. Документ розроблений у консультації з національними та міжнародними експертами у відповідь на виявлення вірусу у 20-ти дітей на Рівненщині й Закарпатті восени 2021 року.

— Я закликаю батьків негайно перевірити, чи зробили вони всі щеплення своїм дітям, — про це заявив Ігор Кузін, головний державний санітарний лікар. — Якщо є порушення календаря щеплень або пропущені вакцинації, потрібно звернутися до педіатра чи сімейного лікаря та зробити щеплення. Адже поліомієліт загрожує величезній кількості невакцинованих та не повністю вакцинованих дітей невиліковним паралічем і навіть смертю. Єдиним і безальтернативним захистом від хвороби є щеплення.

Відео дня

Вакцинація у Вінниці стартувала

Вакцинацію на Вінниччині мають розпочати наприкінці січня 2022 року.

— Кожна дитина віком до шести років має отримати дві дози вакцини, — розповіла Тетяна Бондаренко, заступник директора Департаменту охорони здоров'я та реабілітації ОДА. — Наразі ми складаємо списки невакцинованих дітей та пояснюємо батькам небезпеку хвороби. Перше щеплення проводитиметься ін'єкційно (ІПВ), другу імунізацію плануємо на березень — у вигляді крапель.

В Україні вакцинація від поліомієліту входить у перелік обов’язкових гарантованих державою щеплень. Їх можна зробити у державних медичних закладах безоплатно. Вакцини, які використовують державні й приватні клініки, безпечні, зареєстровані та дозволені для використання в Україні.

В сімейних амбулаторіях нашого міста вже завершують щеплення проти поліомієліту.

— В нашій амбулаторії, що в мікрорайоні Тяжилів, вакцинацію почали після новорічних свят, на сьогодні переважна більшість наших маленький пацієнтів щеплені, — говорить Юрій Тарануха, лікар Вінницького центру первинної медико-санітарної допомоги №1. — Процедура є обов'язковою, ускладнень і протипоказань немає. Єдине, що імунізація під час захворювання дитини на ГРВІ не проводяться. Вакцини для пацієнтів безкоштовні. Хоча є випадки, що батьки пишуть відмови від щеплення дітей.

Також лікарі рекомендують батькам дітей від шести місяців до шести років, які пропустили одне або обидва щеплення, рекомендовано звернутись до педіатра чи сімейного лікаря, аби отримати свій захист від поліомієліту. 

Симптоми і перебіг хвороби

Поліомієліт — це гостре інфекційне захворювання, пояснюють лікарі. Поліовірус поширюється від людини до людини повітряно крапельним шляхом, найчастіше — через брудні руки, заражену їжу та воду. Найбільш сприйнятливі до вірусу поліомієліту діти у віці до п’яти років. Перебіг хвороби характеризується ураженням ЦНС, виникненням паралічів, може призвести до смерті.

Інкубаційний період після зараження людини поліовірусом може тривати від чотирьох до 35 днів, після чого може розвинутися поліомієліт. При цьому прояви хвороби можуть бути різними:

  • Жодних симптомів — без будь-яких проявів хвороба протікає у понад 70% випадків, що робить її особливо небезпечною для оточення.
  • Грипоподібні симптоми — лихоманка, головний біль, біль у животі й горлі, нудота і блювання — протягом кількох днів може проявлятися один чи кілька з них. За такої форми хвороби, яка виникає у 25% випадків, вірус розповсюджується найактивніше, залишаючись непомітним через схожість з симптомами грипу.
  • Рухові розлади — сильний біль у вражених м’язах і рухові розлади аж до повного паралічу, який може розвинутися за кілька годин. Параліч може вразити ноги, руки, плечі, груди, живіт, обличчя.

При одужанні після поліомієліту функція вражених хворобою нервів і м’язів не відновлюється. На сьогодні не існує спеціального противірусного лікування поліомієліту.

Загалом, до обов'язкового календаря щеплень в Україні входить вакцинація проти десяти інфекцій: гепатиту В, туберкульозу, кору, паротиту, краснухи, дифтерії правця, кашлюку, хіб-інфекції. Всі вакцини, внесені до календаря, закуповує держава. Їх можна отримати у педіатра чи сімейного лікаря, з яким укладено договір.

Читайте також:

Подорожі за кордон під час пандемії: що потрібно знати вінничанам про страхування

Покупатися в чані. Популярні місця для зимового релаксу в Вінниці та за містом

Слідкуйте за новинами Вінниці у Telegram.

Коментарі

keyboard_arrow_up