Подорожі за кордон під час пандемії: що потрібно знати вінничанам про страхування

Подорожі за кордон під час пандемії: що потрібно знати вінничанам про страхування
  • Як можна себе убезпечити під час подорожей в умовах пандемії коронавірусу?
  • Розповімо, які види страхових полісів для подорожі за кордон існують, які витрати туриста компенсує той чи інший поліс.

Що, якщо я або хтось з моїх близьких захворіє на ковід за кордоном? А якщо я буду змушений перебувати на самоізоляції в іншій країні? Що буде з моїм зворотним квитком і хто оплатить незаплановане проживання та харчування? Раптом країна, куди я збираюся у відпустку, закриє свої кордони, або я захворію перед вильотом — як я зможу компенсувати свої витрати?

Ці та інші питання виникають у кожного туриста, коли він збирається за кордон в умовах пандемії. Хвилюватися не слід, запевняють менеджери з туризму. Адже щоразу, збираючись в закордонну подорож і вибираючи тур у свого агента, ви купуєте поліс туристичного страхування. 

На додаток до покриття ризиків, передбачених цим полісом, туроператори тепер разом зі своїми страховими партнерами пропонують ще два види страхування фінансових ризиків, пов’язаних з COVID-19: скасування подорожі або хворобу під час мандрівки.

Відео дня

Якщо кордони закрили

Що робити, якщо на руках куплені квитки на авіарейс, чи оплачена турпутівка, а кордони для українців через нову хвилю зараження коронавірусом закрили?

— Викуплені тури ми пропонуватимемо клієнтам перебронювати на інші дати, — розповідає туроператор Олена Морозова.— Це дозволить їм зберегти свої гроші, а нам — не порушити закон. Якщо ж клієнт відмовиться від оплаченої путівки, то ми повернемо передоплату, але не всю, а за вирахуванням грошей, які ми вже витратили на організацію відпочинку клієнта. Пандемія, епідемія, масове захворювання — це форс-мажорна обставина, і туроператор має право не повертати гроші за оплачені тури, але ми не відмовляємось від своїх зобов'яинь та знайдемо для наших клієнтів новий варіант поїздки.

Страхування  від невильоту

Страхування від невильоту компенсує вартість скасованого туру та інші витрати, якщо:

  •  виникли події, що не дозволяють здійснити поїздку (виклик до суду, проблеми із здоров'ям туриста в тому числі COVID -19, невидача візи, стихійні лиха, запізнення на рейс, страйки);
  •  рейс затримався більш ніж на 2 години;
  •  змінилися терміни перебування за кордоном;
  •  неможливо скористатися зворотнім рейсом через перебування на самоізоляції (через хворобу або його контактування з хворим);
  •  страховий поліс передбачає покриття витрат туристів по заявці, якщо такі туристи перебували у близькому контакті, де хочаб у одного діагностований COVID-19.

— З такою страховкою неможливість вирушити у подорож передбачає повну компенсацію туру (в рамках страхової суми),— каже директор турагенції Олександр Лінько. — А якщо подорож відбулася, але через необхідність самоізоляції ви пропустили зворотний рейс, цей поліс покриє вартість зворотного квитка. Така страховка від невильоту коштує від 10-ти у.о, страхова сума — до 75 000 грн.

Страхування від COVID-19

Для відшкодування витрат, пов’язаних із можливим потраплянням у надзвичайні ситуації за межами України, страхові компанії наполегливо рекомендують перед поїздкою за кордон оформити повне медичне страхування, що у тому числі покриватиме лікування від COVID-19, та страхування від нещасних випадків.

— Вартість такого полісу починається від 30 у.о., все залежить від туроператора і країни, до якою ви прямуєте, — говорить страховий агент Віталій Візнюк. — До прикладу, під час подорожі до Таїланду страхова сума має бути не меншою ніж на 50 тисяч доларів. Ці кошти перекриватимуть всі витрати на лікування коронавірусу, перебування в країні під час лікування, вартість квитка на зворотню дорогу.

 COVID-19 під час подорожі

У разі появи симптомів респіраторного захворювання, характерних для COVID-19, слід подорожуючим  невідкладно звертатися до медичних закладів країни перебування для проведення тестування та, у разі підтвердження, визначення необхідного курсу лікування.

Відповідно до чинних протиепідемічних вимог, встановлених практично в кожній країні світу, у разі виявлення у вас COVID-19, проходження самоізоляції є обов’язковим. Слід дотримуватися вказівок компетентних органів країни перебування та в жодному випадку не порушувати встановлений карантинний режим та самовільно не залишати місця ізоляції. Обов'язково зв'яжіться зі своїм туроператором та, у разі виникших із хворобою проблем, повідомте про них по телефону посольства чи консульства Украхни, або наберіть номер гарячої лінії МОЗ.

Якщо у вас наявний страховий поліс,  він перекриє такі витрати:

  • Легкий перебіг хвороби. Послуги лікаря, обстеження для підтвердження хвороби, препарати для амбулаторного лікування легкої форми та інші медичні призначення, пов’язані з діагностикою та лікуванням коронавірусної хвороби, підтверджені рахунками компетентного лікаря/установи, компенсуються страховою компанією.
  • Ускладнений перебіг захворювання. Стаціонарне лікування ускладненої форми коронавірусної хвороби в більшості країн проходить в спеціалізованих інфекційних клініках, забезпечується державою і не передбачає медичної компенсації від страхової компанії. При цьому додаткові витрати на лікування, які можуть бути підтверджені рахунками, покриваються страховою компанією.
  • Перебування на самоізоляції. Якщо турист захворів сам або був у контакті з хворим і повинен проходити самоізоляцію, його витрати на проживання і харчування протягом цього часу компенсації з боку страхової компанії не підлягають. При цьому медичні препарати, призначені для лікування та підтверджені документально, компенсуються.
  • Зворотний квиток. Якщо час лікування або самоізоляції через хворобу туриста вийшов за рамки запланованої поїздки і він пропустив свій зворотний виліт, вартість його нового квитка буде компенсована. 

Додаткова інформація

Якщо ви плануєте поїздку за кордон у справах або відпочинок, турагенти рекомендують обов’язково перевірити режим в’їзду і документи, які вам знадобляться. 

Сертифікат ПЛР-тесту має бути виданий лабораторією, зареєстрованою в Україні відповідно до чинного законодавства, та має містити печатку лабораторії, підпис лікаря та/або QR-код, а також переклад на визначену країною призначення іноземну мову, зазвичай англійську.

Якщо у вас наявний паспорт вакцинації, може бути таке, що від вас ще попроять сертифікат ПЛР-тесту. Наразі не існує єдиного алгоритму, у кожній країні існують свої правила в’їзду. 

Перед поїздкою за кордон обов'язково перевірте актуальну інформацію щодо правил перетину кордону на порталі Міністерства закордонних справ або у свого турагента.

 

Читайте також:

Покупатися в чані. Популярні місця для зимового релаксу в Вінниці та за містом

«Багато неочікуваних яскравих поворотів». Астропсихолог дає прогноз на 2022 рік

Слідкуйте за новинами Вінниці у Telegram.

Коментарі (1)

keyboard_arrow_up