Цей день, 5 вересня: яке сьогодні свято та чого не можна робити

Цей день, 5 вересня: яке сьогодні свято та чого не можна робити

Про що 5 вересня "говорять" птахи, і чому цього дня треба остерігатися рудих чоловіків

У церкві 5 вересня вшановують пам'ять святого Луппа Солунського, який раніше був рабом Димитрія Солунського. Перед стратою останній доручив Луппу роздати все своє майно бідним людям. Після смерті Димитрія Лупп взяв собі закривавлену ризу пана, а також його перстень. Саме ці реліквії згодом допомогли йому зробити безліч різних чудес. У підсумку Лупп і сам став мучеником за проповіді. Його засудив до смерті імператор Максиміліан.  

У народі святого Луппа представляли здоровим рудим чоловіком, який ходить селом і плескає мужиків і баб по спині, змушує їх землі кланятися. "Стукне Луп бабу — та в ліс за ягодами бігти, стукне мужика — той в поле, прибирати овес". За традицією, вважалося, що в цей день бувають перші заморозки. Після морозів треба було ходити за брусницею і журавлиною.

У цей день дивилися, як відлітають журавлі. Вважалося, що якщо на Луппа журавлі на південь потягнулися, зима буде рання. Якщо журавлі летять низько, то зима має бути тепла, а якщо високо — то холодна. Журавлі летять низько, швидко, "мовчки" — чекай швидкого негоди.

Відео дня

Селяни, які були вільні від роботи, брали кошики і вирушали на пошуки брусниці. В основному, цим займалися жінки і діти. Зазвичай брусницю шукали в лісах і на болотах. У народі її дуже поважали за цілющі властивості. Наприклад, знали про те, що брусниця допомагає впоратися з проявами туберкульозу, застуди. З листя брусниці варили спеціальний чай, який використовувався для лікування хвороб печінки і кишечника.

За ступенем зрілості брусниці визначали, наскільки поспів овес, і чи можна його прибирати. Якщо ягоди налилися соком, то можна приступати до збору вівса.

Чого не можна робити 5 вересня

Якщо ви сьогодні знайдете гроші, не забирайте їх собі, а киньте у водойму. Так багатство до вас прийде і гроші помножаться. Якщо підете в ліс, не слухайте дідка, який просить допомогти йому, особливо якщо він шукає козуб. Це може виявитися Лісовик, а ви більше не повернетеся додому. Не сперечайтеся сьогодні ні з ким, тому що так з вас можуть висмоктати енергію вампіри.

Народні прикмети на 5 вересня

З ранку немає морозу – до кінця вересня погода буде теплою.

Журавлі рушили в теплі краї – зима настане рано.

Якщо журавлиний клин летить низько – зима буде теплою, а якщо високо – до частих морозів.

Якщо журавлі летять мовчки, низько і швидко, значить скоро настануть непогожі дні.

Брусниця дозріла, значить і овес вже можна прибирати.

Як Калина (11 серпня) закалинить, так і Луппа залупить – ранок буде.

Народжені 5 вересня проживуть довге і плідне життя. Носити їм слід опал. 

Слідкуйте за новинами Вінниці у Telegram.

Коментарі
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Вінниці за сьогодні
20:44 Вінницькі гімнастки підкорили Грузію. Привезли 21 нагороду з «Keti Cup Tbilisi» photo_camera 20:29 Родичі та бізнес-партнери у вінницьких МСЕК: знайшли багато цікавого в деклараціях членів комісій 19:35 «Ми гідно робимо свою роботу». Про історію та випробування війною Ладижинської ТЕС 18:45 Класична, сирна, шоколадна. Знані вінничани діляться рецептами великодньої паски та хліба photo_camera Від читача 13:03 EPAM Україна та ГО «Загартовані серця» передали Силам оборони 100 автомобілів 18:10 Оригінальні автозапчастини від провідних виробників тепер доступні для вінничан (Новини компаній) 18:09 У Вінниці виділять 21 мільйон гривень на потреби Захисників та Захисниць 17:48 Шукає ту, яку ніколи не цілував. Вони обоє із Джурина: хвилююча історія двох наших земляків 17:32 Як вінничанам з хронічними захворюваннями безплатно отримати ліки 17:00 Афіша Вінниці. Де і як відпочити дітям і дорослим на вихідних 27 та 28 квітня 16:35 Охорона та безпека під час війни: вінницькі охоронні фірми, сигналізація та відеонагляд (партнерський проєкт) 16:33 В останні дні квітня на вулицях біля Київського мосту обмежать рух. Яка причина та скільки це триватиме 14:45 З’явився білий бенгальський тигр. Чим ще здивує Подільский зоопарк у новому сезоні? photo_camera 13:45 У Вінниці чоловік з сокирою накинувся на контролера обленерго 13:32 «Колосівські» тхеквондисти здобули дві бронзи на турнірі «Hereya open» в Болгарії 13:20 Де смачно пообідати на Вишенці: огляд бізнес-ланчі і не тільки (партнерський проєкт) 12:45 За вбивство продавця трактора хмільничанин сидітиме 15 років 12:21 «Коли в темну пору йшли по траві, іскри сипалися з-під ніг». Спогади про аварію в Чорнобилі photo_camera 12:00 Адреси, де у Вінниці 26 квітня тимчасово не буде світла чи води 12:00 Як знайти роботу в Польщі: поради для українців (Новини компаній)
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Вінниці Ваші відгуки про послуги у Вінниці
keyboard_arrow_up