Симеон кличе захистити Спасо-Преображенський собор від Московського патріархату

Симеон кличе захистити Спасо-Преображенський собор від Московського патріархату
  • Митрополит Вінницький і Барський Симеон звернувся щодо можливих провокацій навколо Спасо-Преображенського собору ПЦУ.
  • Вірян Православної Церкви України закликають до спільної молитви і запрошують до Спасо-Преображенського собору в неділю, 14 липня на 16-ту годину.

Про це повідомляють на сайті «Вінницька та Барська єпархія ПЦУ».

— В грудні минулого року громада Спасо-Преображенського кафедрального собору м. Вінниці приєдналася до Православної Церкви України. Це було добровільне рішення, яке підтримала більшість соборного духовенства і вірян. У соборі йде активне духовне життя. Щоденно проходять богослужіння. У святкові і недільні дні служиться по дві-три літургії і храм переповнений, співають дорослий і дитячий хори, ведуться заняття недільної школи. Щодня десятки людей приходять на катехізичні бесіди. Сотні людей за останні пів року прийняли хрещення у нашому храмі. Люди розуміють Євангеліє і молитви, які читають рідною мовою, — розповідає митрополит Симеон.

Відео дня
v class="embed-responsive embed-responsive-16by9">

За його словами, таке духовне життя не подобається ворогу роду людського – дияволу. І знаряддям своєї боротьби і помсти він обрав наших братів, які з тих чи інших причин не захотіли підтримати Православну Церкву України, а залишилися у єдності із Московським патріархатом.

— З самого початку активісти з Московського патріархату не полишають спроб захопити Преображеський собор. Декілька разів вони збиралися біля могили митрополита Макарія для молитви, але кожного разу це було більше схоже не на молитву, а на акцію протесту. Людям, які приходили до храму, роздавали плакати, як на політичних заходах, — зазначає священик.  —Нещодавно на сайті Вінницької єпархії УПЦ Московського патріархату з’явилося повідомлення про те, що активісти щонеділі будуть звершувати біля собору молебні і акафісти. Це ще один крок, який робить Московський патріархат в цілому по Україні і зокрема у Вінниці, щоби дестабілізувати релігійну ситуацію. Це ще один прояв гібридної війни, яка ведеться проти України на усіх фронтах, у тому числі на релігійному.

Як повідомляє митрополит Вінницький і Барський, редставники Московського патріархату не приховують своєї мети. Вони хочуть забрати собор у Православної Церкви України. Для чого? Для того, щоби в Преображенському соборі не звучала українська мова, щоби з амвону проклинали до десятого коліна тих з вас, хто прагне Української Церкви, щоби в соборі провідували не Христову віру, а ідеологію так званого "руського міра".

— Але ми з вами не дамо їм зробити цього. У нашому соборі звучатиме українська мова. І Отче наш ми будемо промовляти українською. Ми будемо молитися за Богом бережену Україну нашу, за владу, військо і народ її, за воїнів, які загинули і тих, які сьогодні захищають цілісність і незалежність нашої Держави. У нашому соборі не буде проповіді "руського міра", а буде слово про Христа і Його вчення. В нашому соборі ніхто і нікого не буде називати розкольником. Бо ми всі – православні українці – брати і сестри у Христі! — закликає він.

Праотець закликає усіх вірян Православної Церкви України, які живуть у Вінниці і за її межами і є патріотами своєї Української Церкви і українського Спасо-Преображенського собору, стати на захист нашої святині.

—  Прошу вас, дорогі брати і сестри, долучитися до молитви, яку ми будемо звершувати в соборі цієї неділі, 14 липня, о 16-ій годині. Наша молитва з надією на Бога і наша духовна єдність повинні показати усім, хто свідомо чи несвідомо бореться проти Церкви Христової і проти Української Церкви, що з нами Бог. Рано чи пізно, але Православна Церква в Україні буде єдиною, але вже зараз кожен з нас має зробити свій вибір: чи залишитися в історії її гонителем, чи патріотом, — повідомляє Симеон.

Варто додати, у Вінниці понад тридцять храмів Московського патріархату.

Нагадаємо, на початку травня під Собором зібрались віряни з МП.

— Спасо-Преображенський собор незаконно захвачений новою церковною структурою. Ми через юридичні процеси намагаємося його повернути, — зазначив тоді архієпископ УПЦ Московького патріархату Варсонофій.

Читайте також:

«Дайте болгарку!» Віряни МП вимагали в губернатора припинити рейдерство

Слідкуйте за новинами Вінниці у Telegram.

Коментарі (140)
  • Andy

    Эта ахигея Симеона должна быть направлена  в Константинополь а не верянам так как это внутрицерковнве разборки, но Симеон политик а не церковник. Его стоны только раскалывают верян. Это вредит самой Украине
  • Andy

    Хитростью завладели с хитростью и жить.
  • Петро Поліщук

    БОГ один, і яка різниця в якому патріархаті я молюся.Кожна людина має право обирати  де йому молитися.Пани священники не робіть на вірі бізнес.Недаром кажуть-де більший прихід там більший дохід.Рівняйтесь на нашого БОГА і виконуйте заповіді.
  • Лидия Супрун

    Ми такий біль пережили, коли наш колишній владика Симеон нас  зрадив. Сиротами себе вічували.  Розумний, виважений, мудрий, умів з усіма ладнати. А з цього відео видно великі зміни які з ни відбулись. Він якийсь переляканий,  не видно завжди присущої йому цілостності. Відчуття втраченності  самого себе. Дуже сумно. Хай Господь збереже і помилує нашого колишнього владику і дарує своєю милість йому разум істини прийти.

    Лидия Супрун reply Лидия Супрун

    Светлана Щербатюк  Про це поговоріть із тими прихожанами яких вигнали з собору. А про законність томосу  ви думаю судите не вірно. Невже вам здається що такі Патріархи як Александрійський, Антиохійський, Ієрусалимський... не мають своєї думки. Тоді навіщо вам туди  прагнути?

    Светлана Щербатюк reply Лидия Супрун

    Лидия Супрун Наш владика не пішов в розкол, все законно, Вселенський Патріарх дав Томос! А те що РПЦ через УПЦ МП влаштував бойкот, то це інще питання! А харізма владики тут ні до чого! А захочеться мені в УПМ МП , то я піду тихенькодесь  в маленький храм, а не буду влаштовувати облави собору як ви!

    Лидия Супрун reply Лидия Супрун

    Жека Паламарчук Церква була створена лише один раз  Іісусом Христом.  Вам потрібна політична організація, будь ласка.

    Жека Паламарчук reply Лидия Супрун

    Лидия Супрун в чому вас ватників і запроданців зрадив? Що підримав створення Української церкви , без московських хазяїв які освячують танки і зброю щоб вбивали наших синів? тоді вам не в Україні слід жиди а в московії....

    Лидия Супрун reply Лидия Супрун

    Светлана Щербатюк Світлано ви ж розумна  і обізнана людина. До чого ця політика. Раніше ви не вірили що наш колишній владика  створить розкол . Але приліпившись до пастиря ві пішли туди разом з ним. А повинні були піти за Святою Соборною і Апостольською Церквою. Не змогли. Харизма нашого колишнього владики здомінувала над  істиною.

    Светлана Щербатюк reply Лидия Супрун

    Ви самі себе зрадили, будучи вірними московській церкві- це не значить вірність Христу! Ви хочете таке задушити Православну Церкву України, але рано чи пізно  Бог благословить і утвердить Незалежну, одну із 15 світових церков - Православну Церкву України!

    Орест Лютий reply Светлана Щербатюк

    Цілком з вами погоджуюсь, для багатьох прихильників МП незрозуміло, що все нагнітання нестабільності в Україні йде з Москви від Путіна і Кирила, засліплені моськовськими попами народ сліпо їм вірить, все це призводить до протистояння.
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Вінниці за сьогодні
21:28 «Це поставить хрест на Буші». Власники екосадиб проти створення кар'єру у заповіднику photo_camera 21:01 Судитимуть браконьєрів, які хотіли поласувати рибкою за 174 тисяч гривень 20:25 «Це конкуренти поширюють чутки, що нас уже нема». Інститут землеустрою продовжує працювати 20:03 Вінниччина готується до сильного вітру: оголосили жовтий рівень небезпеки Від читача 20:06 У Вінниці чутно вибухи 19:40 Будівельні та ремонті послуги по дому. Актуальні оголошення від вінницьких компаній 19:17 Суддя з Тульчина наїхав на поліцейського. Покарання винесли лише одному — копу 18:06 У Могилів-Подільському районі під колесами автомобіля Toyota загинула жінка 17:32 Скотомогильник площею у дві тисячі квадратів виявили у Барській громаді 17:03 ТОП-5 пам'яток Вінниці для незабутнього вікенду та подорожі крізь епохи 16:37 Екс-голова лісового управління Бондар вийшов з-під варти за два мільйони гривень застави 16:20 Допоможуть у тяжку хвилину: ритуальні послуги та товари, кафе та обіди на замовлення (партнерський проєкт) 16:11 На Келецькій п'яний та «під кайфом» водій потрапив у ДТП 15:15 Музиканту Джанго, який публічно підтримує росію, вінницькі СБУшники оголосили підозру 14:50 Ветерани та ВПО можуть скористатись безкоштовною послугою переїзду в Україні (Новини компаній) 14:13 Війна — не завада любові: історія сапера зі Жмеринки Івана та його коханої Яни photo_camera 14:10 Де поставити зубні імпланти у Вінниці? Огляд кращих стоматологій Вінниці (партнерський проєкт) 13:19 Зникла 82-річна Лілія Марценюк з Вінниці. Допоможіть розшукати жінку 12:20 Військові чекають ваші книги! У Вінниці розпочався збір «Літературний донат» photo_camera 12:06 Загиблі мирні люди, зруйновані лікарні та багатоповерхівки: про 784-й день війни
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Вінниці Ваші відгуки про послуги у Вінниці
keyboard_arrow_up