Апеляційний суд задовольнив скаргу УПЦ МП у справі Симеона. Розповідаємо про суть позову

Апеляційний суд задовольнив скаргу УПЦ МП у справі Симеона. Розповідаємо про суть позову
Митрополит Симеон. Фото з сайту orthodox.vinnica.ua
  • У вівторок, 5 лютого, Вінницький апеляційний суд став на сторону Київської Митрополії Української Православної церкви (Московського патріархату) у цивільній справі за позовом Володимира Шостацького (Симеона).
  • Коротко пояснюємо про судову справу.

Якщо відкрити реєстр юридичних осіб, то можна знайти релігійну організацію «УПРАВЛІННЯ ВІННИЦЬКОЇ ЄПАРХІЇ УКРАЇНСЬКОЇ ПРАВОСЛАВНОЇ ЦЕРКВИ». Вона заснована в 1991 році Київською митрополією УПЦ (Московського патріархату).

Станом на 6 лютого 2019 року, в реєстрі написано, що очільником цієї організації, юридично, є Володимир Шостацький — митрополит Симеон.

Після того, як Симеон перейшов з православної церкви Московського патріархату до Помісної церкви України, очільник Київської митрополії УПЦ МП Онуфрій позбавив його права керувати єпархією.

Відео дня

І Симеон пішов до суду. Заявляє, що його намагання не означають повернення до УПЦ МП. Ось як він пояснив своє рішення судитися:

— Чому я пішов до суду? Тому що Указ, підписаний митрополитом Онуфрієм, можна трактувати як покарання за ухилення від моїх обов’язків. Крім цього, поставлені під сумнів мої людські якості, такі як порядність і честь, — роз’яснює Симеон. — Я не розкольник і не дозволю себе так іменувати! Моя позовна заява — це крок захисту людської гідності та честі. Люди й держави можуть сваритися і псувати стосунки, а потім знову сходитися й робити щось спільне. Честь — інше. Відновити її майже неможливо. Про повернення до УПЦ МП не йдеться».

Відповідачем у справі є Київська митрополія на чолі з Онуфрієм.

Митрополит Варсонофій, призначений Онуфрієм, повідомив, що не може офіційно зареєструватися на посаді, оскільки суд прийняв справу до розгляду.

  • 28 грудня 2018 року суддя Вінницького міського суду Сергій Федчишен відкрив провадження в цивільній справі.

  • Того ж дня суддя ухвалив рішення про забезпечення позову в справі Симеона про поновлення на роботі info.

Забезпечення позову — це заходи, які можуть вживатися судом для охорони інтересів позивача. Тобто цією ухвалою було заборонено вносити зміни в реєстр юридичних осіб щодо керівника Вінницької єпархії на користь Варсонофія.

Зміни не можна було вносити доти, поки не буде винесено остаточне рішення про у справі про поновлення Симеона.

Тоді Київська митрополія вирішила оскаржити цю ухвалу в апеляції. І Вінницький апеляційний суд задовольнив цю скаргу.

«Скасовано ухвалу Вінницького міського суду від 28 грудня 2018 року про забезпечення цього позову. Також суд відмовив позивачу у задоволенні забезпечення позову», - йдеться в повідомленні прес-служби суду.

Про мотивацію такого рішення в суді обіцяють повідомити пізніше, коли буде виготовлено повний текст постанови.

Керівник прес-служби Вінницької єпархії Православної церкви України протодиякон Владислав Демченко сказав, що ця апеляція не заслуговує на підвищену увагу, адже є основна справа, яка ще розглядається.

На сайті Вінницької єпархії УПЦ (МП) написано, що апеляційне рішення знімає заборону на державну реєстрацію Варсонофія як керуючого Вінницькою єпархією.

Зате на офіційному сайті Московського патріархату Варсонофія вже записали як керуючого Вінницькою єпархією.

Нагадаємо, 30 січня 2019 року мало відбутися слухання у міському суді у справі Симеона про поновлення, але суддя захворів, тому засідання перенесли.

Слідкуйте за новинами Вінниці у Telegram.

Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Вінниці за сьогодні
21:11 В Україні планують закрити майже всі сільські школи 20:17 У Козятині чоловік осквернив Меморіал полеглим воїнам 19:46 Під час спільного застілля донька побила батька сокирою 19:15 Екстремальна їзда на даху Range Rover: як поліція покарала «каскадерів» photo_camera Від читача 00:11 Учні з Вінниці здобули призове місце на Таборі підприємництва у Львові 18:27 «Патрульний мало не зашпортнувся з TruСАМ у руках». За що поліцейські покарали подружжя військових офіцерів? 18:21 До яких лікарів можна звернутися без електронного направлення? 17:58 Зібрали 66 тисяч гривень на ЗСУ. В техколеджі відбувся благодійний бал в стилі 60 – 70 років photo_camera 17:23 Родинам полеглих військових у Вінниці вручили державні нагороди, присвоєні захисникам посмертно photo_camera 16:46 ТОП 3 ідеї, як відсвяткувати день народження сучасного підлітка у Вінниці (партнерський проєкт) 16:19 Сьогодні у Вінниці завершують опалювальний сезон 15:30 Що таке шале? Про затишні будиночки на природі та хто їх будує (Новини компаній) 15:21 З палаючої квартири на вулиці Дачній у Вінниці врятували чоловіка 15:15 Власна справа від 100 тисяч гривень: який готовий бізнес можна придбати у Вінниці photo_camera 14:24 Чемпіон підняв гирю 220 разів. В області визначили найкращих спортсменів серед аграріїв 14:14 У лабораторії виготовляли кілограм амфетаміну на місяць і збували через мережу клієнтів у Вінниці play_circle_filled photo_camera 13:20 Напівфабрикати: шкода чи користь? (партнерський проєкт) 13:16 Внаслідок масштабного обстрілу 22 березня пошкоджені всі енергоблоки на Ладижинській ТЕС 12:57 Чому «Долина» має забрати водомати з Вінниці? Отримали пояснення від мерії 12:12 Судитимуть ділків, які пропонували «посприяти» отримати посаду ректора медуніверситету
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Вінниці Ваші відгуки про послуги у Вінниці
keyboard_arrow_up