Йога як фітнес. Чим саме це приваблює вінничан в місцевих спортклубах

Йога як фітнес. Чим саме це приваблює вінничан в місцевих спортклубах
Аліна Мінкова (праворуч) демонструє асани своїм ученицям

Йога нині популярна у всьому світі.  Нею займаються знаменитості, а вони-то знають, що роблять.

 

 

 

 

Філософія Стародавньої Індії

Парадокс, але з усіх фітнес-програм йогу найменше можна віднести до фітнесу. Всі сучасні фітнес-програми спрямовані на підтримку тіла в тонусі. Іншими словами, це фізкультура. А йога - це філософія, що зародилася в Стародавній Індії тисячі років тому. Це гармонійний розвиток Тіла, Духа і Розуму, результатом якого має стати перехід на новий щабель буття.

– Більшість людей, коли чують про йогу, одразу згадують про релігію. Але це в першу чергу філософія з гарними принципами. Йдеться про гармонізацію тіла і розуму, моральні закони тощо, – каже інструктор з йоги Аліна Мінкова. – Найголовніше для йогів – це свідомість. Думки і фізичне самопочуття не можна відділити, вони розвиваються в комплексі.

Відео дня

Але вінницькі йоги-початківці переважно не занурюються в глибини індійської філософії. Учні опановують ту область, яка спрямована на розвиток унікальних здібностей тіла. Інакше кажучи, це перша сходинка в розвитку людини як єдності Тіла, Духа і Розуму. Наступні щаблі долають одиниці, і вже точно не в фітнес-клубах. А ось досягти певних висот у володінні власним тілом під силу кожному. Для цього достатньо знайти кваліфікованого педагога.

У різних варіаціях

Кореспондент RIA завітав у новий спортклуб «Максимус», що в центрі міста. Йогою там займалися жінки різного віку і різного ступеня підготовленості. Тренування проходило під спокійну, комфортну музику.   

Після традиційного налаштування жінки під керівництвом Аліни Мінкової виконували дихальні практики. Далі – розминка. Вона включає до себе відпрацювання вправ і зв'язків між ними, що допомагає розігріти тіло, всі групи м’язів. Основна частина завжди будується за якимось загальним принципом. Приміром, задля відпрацювання плечових чи тазостегнових суглобів, що включає асани (іншими словами, вправи чи пози) на розтяжку, гнучкість і силу. Цього разу займалися зміцненням корпусу і пресу.

За одне заняття учениці виконують кілька десятків асан. Деякі з них повторюються, інші – ні.

– Я демонструю асани в різних варіаціях – від простих до складних. Адже на тренування нерідко приходять новачки. Тому максимально намагаюся розтлумачити механізм виконання вправ, щоб кожен міг знайти для себе прийнятний варіант, – каже Аліна Мінкова.

Інструктор наголошує, що не треба порівнювати себе з тим, хто тренується поруч. Важливо розуміти, що для всього є свій час і у кожного – свій шлях у йозі.

– Йога – це індивідуальна практика. Не треба ганятися за якомога швидшим опануванням складних асан і насилувати своє тіло. У всіх людей різна гнучкість від природи, і це не завжди залежить від віку і часу занять, – продовжує Аліна Мінкова. – Але бажано займатися регулярно, хоча б тричі на тиждень. А також повторювати вправи вдома – приміром, розминатися зранку.

Зменшилася вага, покращилося здоров’я

28-річна Ольга Поташник ніколи не займалася жодним видом спорту. Але рік тому вирішила спробувати свої сили у йозі – для здоров’я.

–  Мене турбувала біль в хребті, а тепер вона значно зменшилася. Також покращилася гнучкість, – поділилася Ольга Поташник.

 47-річна Лариса Блащук займається йогою лише три тижні. Жінка виготовляє іграшки в стилі хенд-мейд (ручна робота). Переважно працює сидячи, але організм вимагає руху.

– Тому відвідую заняття з йоги (а також фітнесу). Подобається, як побудовані заняття: спочатку дихальна гімнастика і лише потім розтяжки для різних груп м’язів, – каже Лариса Блащук. – Після тренувань іноді болять навіть ті м’язи, про існування яких не підозрювала. Але потім наступає релакс – організм відновлюється після навантажень.

43-річна юрисконсульт Оксана Діброва у йозі близько двох років.

– За цей час схудла на шість кілограм, суглоби і м’язи стали більш рухливими, спина більше не турбує, – наголошує Оксана Діброва. – На роботі я мало рухаюся, через що починають боліти суглоби і хребет. А йога допомагає проробити навіть найменші м’язи, що дає лікувальний ефект.

Олена Агафонова каже, що після заняття йогою в тілі з’являється легкість, навіть дихати легше. Мовляв, відчуваєш себе вільніше і взагалі краще.

– Під час виконання асан я не боюся отримати травму. Адже все потрібно робити плавно і поступово. В залежності від того, як власне тіло дозволяє розтягуватися,  –  розповідає Олена Агафонова.

Займаються й просто неба

Заняття з йоги у Вінниці відбуваються в СК «Максимус» (вул.Оводова, 22, тел. 067-390-97-13, інструктор Аліна Мінкова), СК «Planet Fitness»  (вул. 600-річчя, 19, тел 093-25-95-999), СК «Fitness Time» (у ТРЦ «Скай-парк», вул. Соборна, 24, тел. 067-300-53-38) і СК «Аквамарин» (вул. Острозького, 55, тел. 096-237-1000, 61-73-89).

Займаються й просто неба. Це можна побачити у Вінниці, приміром, під час відзначення Міжнародного дня йоги (21 червня).  

– Коли потеплішає, збираємося проводити деякі тренування на свіжому повітрі. Приміром, на набережній чи березі ріки, на галявині в Лісопарку. Для цього достатньо взяти з собою йога-килимки і спортивний одяг, – інформує Аліна Мінкова.

Навіть для вагітних

Заняття індійською гімнастикою допомагають покращити гнучкість, силу, витривалість. За допомогою асан, які є досить інтенсивними фізичними вправами, можна схуднути.

В нашому місті переважно йогою займаються дівчата і жінки. Існують групи для дітей та людей похилого віку. Для всіх категорій – індивідуальний підхід.  

Індійську гімнастику опановують навіть вагітні. Для них існує перелік асан, які заборонено виконувати. Це варіюється від терміну вагітності.

– Якщо жінка займалася йогою до вагітності, це один рівень навантажень. Якщо ж вагітна пробує виконувати асани «з нуля», практика будується по-іншому, – каже Аліна Мінкова.      

Слідкуйте за новинами Вінниці у Telegram.

Коментарі
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Вінниці за сьогодні
21:28 «Це поставить хрест на Буші». Власники екосадиб проти створення кар'єру у заповіднику photo_camera 21:01 Судитимуть браконьєрів, які хотіли поласувати рибкою за 174 тисяч гривень 20:25 «Це конкуренти поширюють чутки, що нас уже нема». Інститут землеустрою продовжує працювати 20:03 Вінниччина готується до сильного вітру: оголосили жовтий рівень небезпеки Від читача 20:06 У Вінниці чутно вибухи 19:40 Будівельні та ремонті послуги по дому. Актуальні оголошення від вінницьких компаній 19:17 Суддя з Тульчина наїхав на поліцейського. Покарання винесли лише одному — копу 18:06 У Могилів-Подільському районі під колесами автомобіля Toyota загинула жінка 17:32 Скотомогильник площею у дві тисячі квадратів виявили у Барській громаді 17:03 ТОП-5 пам'яток Вінниці для незабутнього вікенду та подорожі крізь епохи 16:37 Екс-голова лісового управління Бондар вийшов з-під варти за два мільйони гривень застави 16:20 Допоможуть у тяжку хвилину: ритуальні послуги та товари, кафе та обіди на замовлення (партнерський проєкт) 16:11 На Келецькій п'яний та «під кайфом» водій потрапив у ДТП 15:15 Музиканту Джанго, який публічно підтримує росію, вінницькі СБУшники оголосили підозру 14:50 Ветерани та ВПО можуть скористатись безкоштовною послугою переїзду в Україні (Новини компаній) 14:13 Війна — не завада любові: історія сапера зі Жмеринки Івана та його коханої Яни photo_camera 14:10 Де поставити зубні імпланти у Вінниці? Огляд кращих стоматологій Вінниці (партнерський проєкт) 13:19 Зникла 82-річна Лілія Марценюк з Вінниці. Допоможіть розшукати жінку 12:20 Військові чекають ваші книги! У Вінниці розпочався збір «Літературний донат» photo_camera 12:06 Загиблі мирні люди, зруйновані лікарні та багатоповерхівки: про 784-й день війни
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Вінниці Ваші відгуки про послуги у Вінниці
keyboard_arrow_up