«Вінницькі зубри» відроджуються на професійному рівні

«Вінницькі зубри» відроджуються на професійному рівні

«Вінницькі зубри» – досить відомий бренд у вінницькому та українському спорті. Ця чоловіча баскетбольна команда двічі здобувала срібні медалі і одного разу – бронзу вищої ліги чемпіонату України. Збирала повні зали глядачів. І навіть здобувала право на перехід до суперліги. Але цього не сталося через брак фінансування. 

Через безгрошів’я  п’ять років тому «зубри» зникли з баскетбольної мапи країни. Хоча команда залишалася, але вона обмежувалася виступами у неофіційних турнірах, переважно місцевих.

Але нещодавно стало відомо, що «Вінницькі зубри» цієї осені поновлюються на професійному рівні! Команда стартує в першій лізі чемпіонату України. Подробицями поділилися граючий головний тренер «зубрів», майстер спорту Микола Здирка і директор Вінницької баскетбольної СДЮСШОР Олександр Аносов.

Амбітні плани

Відео дня

Як повідомив Микола Здирка, клуб фінансуватиметься поки що за рахунок коштів Вінницької міської ради і міського спорткомітету. Водночас керівники «зубрів» шукатимуть спонсорів.

Стартують змагання чемпіонату України з баскетболу на початку жовтня. Планується, що в першій лізі гратимуть 28 команд. Вони будуть розбиті на чотири групи. Загалом «Вінницькі зубри» мають зіграти понад 20 матчів. Домашні ігри вони збираються проводити на майданчику Вінницького медуніверситету. 

– Плануємо виграти першу лігу і здобути путівку до вищої! Без таких амбіцій немає сенсу навіть заявлятися. А чи зможемо підвищитися в класі, залежатиме від рівня фінансування, – сказав Микола Здирка. 

Гратимуть переважно студенти

У складі «Вінницьких зубрів», окрім Миколи Здирки, лише один гравець з досвідом виступів у чемпіонатах країни. Це Денис Яцик. Інші – місцеві молоді спортсмени. Іногородніх баскетболістів поки залучати не планують.

 – Ми вже тренуємося майже в тому складі, в якому дебютуємо в першій лізі. Плануємо зібрати 16 спортсменів, хоча до заявки на кожну гру чемпіонату України можна подавати лише дюжину виконавців, – продовжує Микола Здирка.

Усі гравці майбутньої команди майстрів мали практику у чемпіонаті міста – у складі команд «Вінницькі зубри», технічного коледжу, аграрного і медичного університетів. Тобто гратимуть переважно студенти, колишні вихованці міської СДЮСШОР з баскетболу.

Перемоги у домашніх турнірах

Протягом п’яти років без команди майстрів «Зубри» регулярно брали участь у місцевих різдвяних турнірах, меморіалах Сергія Бєлобородова (свого колишнього головного тренера - авт.) і Бориса Когана (тренера із баскетболу). Майже всі виграли, окрім одного. Тоді поступилися першим місцем одеситам, які практично в тому ж складі виступали в суперлізі.      

Вболівальники незабаром зможуть оцінити силу «Вінницьких зубрів» на домашньому контрольному турнірі. Він відбудеться у вересні. 

– Час відновити славетні традиції чоловічого баскетболу! Наші молоді вихованці рвуться у «бій». Можливо, також варто повернути до «зубрів» й когось зі старого складу, –  коментує  Олександр Аносов. – «Вінницькі зубри» – чемпіони міста у аматорській лізі. Тому їм конче необхідно спробувати свої сили на всеукраїнській арені.

Як нагадує пан Аносов, останніми роками вихованці вінницької СДЮСШОР з баскетболу знаходили себе в професійних клубах інших регіонів. Це, приміром, Августін Казанчук, який виступав у командах вищої ліги і суперліги.

«Блискавки» зберегли склад

Але не «зубрами» єдиними живе вінницький баскетбол. Жіноча команда «Вінницькі блискавки» торік посіла п’яте місце у суперлізі чемпіонату України, а перед цим була бронзовою в елітному дивізіоні.

– Склад нам вдалося зберегти. Уходить (у один із закордонних клубів) лише Тетяна Юркевичус. Проте залишилися Тетяна Лисенко, Лариса Стаднік та інші лідери. Прагнемо дозаявити високу Оксану Степанюк, яка повернулася до Вінниці після сезону в Казахстані, – каже тренер Олександр Аносов.

Приймають й першачків

Майбутніх зірок вінницького баскетболу виховують у міській спеціалізованій СДЮСШОР, що на вул.. Пирогова, 4. Туди приймають всіх охочих шкільного віку, навіть першачків. 

– Новачки потрапляють під прес навантажень. Хтось витримує, хтось ні – кидає заняття. Це нормально, – каже директор школи Олександр Аносов

Стрітбол і  «три на три»

У спортшколі розвивається баскетбол «три на три» – також олімпійський вид спорту. Це гра на одне кільце. Причому як у залі, так і просто неба: у парку, на пляжі, у дворі.

У Вінниці користується популярністю й стрітбол – вуличний баскетбол. Майданчики з сучасним покриттям є на території медколеджу, шкіл № 18 і № 10. Там можуть грати всі охочі. 

– У міські змагання зі звичайного баскетболу, стрітболу і баскетболу «три на три» приймаємо всі бажаючі команди, без обмежень, – звертає увагу Олександр Аносов.       

 

 

 

Слідкуйте за новинами Вінниці у Telegram.

Коментарі
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Вінниці за сьогодні
13:16 Внаслідок масштабного обстрілу 22 березня постраждали всі енергоблоки на Ладижинській ТЕС 12:57 Чому «Долина» має забрати водомати з Вінниці? Отримали пояснення від мерії 12:12 Судитимуть ділків, які пропонували «посприяти» отримати посаду ректора медуніверситету 12:06 «Дуже вчасно! Дуже красиво й потужно!» Чим вразив концерт-реконструкція у Вінниці? play_circle_filled photo_camera Від читача 00:11 Учні з Вінниці здобули призове місце на Таборі підприємництва у Львові 11:22 Уряд уточнив перелік ВПО, які отримуватимуть допомогу на проживання. Що нового? 10:21 Де у Вінниці 28 березня не буде світла, гарячої та холодної води. Адреси 09:36 Вночі ворог застосовував стратегічну і тактичну авіацію, атакував кількома хвилями дронів 09:11 «На щиті» повернувся додому Андрій Цвях. Сьогодні Героя проводжатимуть в останню путь 09:00 Охорона та безпека під час війни: вінницькі охоронні фірми, сигналізація та відеонагляд (партнерський проєкт) 08:17 Сьогодні відзначають Всесвітній день історика. Історія, заборони та прикмети 28 березня 21:11 Чоловік здійснив 38 транзакцій і перевів собі з карти знайомого понад 255 тисяч 20:18 В один день на Вінниччині сталось одразу чотири автопригоди, в одній з них загинув пішохід photo_camera 19:45 Не лише комуналка. Які пільги має родина учасника бойових дій 19:19 Сварка через свійську тварину ледь не закінчилася трагедією 18:53 «Дочка у снах кличе тата, а в мене від того серце розривається». Жінка просить підтримати петицію 18:23 З нагоди річниці створення Нацгвардії відзначили військовослужбовців Вінниччини photo_camera 17:33 Тяжилівського різника волосся забрали в Дніпро. Що про це кажуть мами постраждалих дівчаток? 17:30 Куди віддати дитину: гуртки Вінниці, студії та позашкільні заняття (партнерський проєкт) 17:21 До 14-ти років ув'язнення засудили «прокурора» з окупованої Луганщини
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Вінниці Ваші відгуки про послуги у Вінниці
keyboard_arrow_up