«Корисна програма»: 5 причин включити сало в щоденне меню (Пресслужба "Інтер")

«Корисна програма»: 5 причин включити сало в щоденне меню (Пресслужба "Інтер")

На телеканалі «Інтер» вийшов випуск «Корисної програми», присвячений салу. Цей універсальний продукт давно став українським національним надбанням. Його запікають, коптять, солять, смажать, додають в різні страви і роблять святкові закуски. При цьому фахівці запевняють: сало в раціоні не тільки смачно, але і корисно. У студії ток-шоу ведучий Олександр Лук'яненко і експерти програми з'ясували, як правильно вибирати сало і в чому його користь для нашого здоров'я.

«Страви з сала дуже корисні, якщо їм не зловживати. Сало містить біологічно активні речовини, жиророзчинні вітаміни і антиоксиданти. Допустима щоденна доза - 40-50 грамів в першій половині дня», - розповідає лікар-гастроентеролог Галина Несговорова.

За словами експерта, існує як мінімум 5 причин додавати сало в свій раціон:

1. Заповнює нестачу вітамінів.

Сало - багате джерело вітамінів А, D, Е і каротину. Тому допомагає заповнювати вітамінні резерви організму, які до зими зменшуються.

2. Захищає від інфаркту та інсульту.

Лецитин, що входить до складу свинячого сала, позитивно впливає на серцево-судинну систему: зменшує кількість шкідливого холестерину в судинах і стимулює вироблення крові. Сало містить рідкісну арахідонову кислоту, яка покращує роботу головного мозку, серця, нирок і запобігає виникненню холестеринових бляшок.

3. Зміцнює імунітет.

Сало насичує організм цінними жирними кислотами, які беруть участь в обміні холестерину і виводять токсини з організму. Це робить організм більш стійким до вірусів.

4. Зігріває в мороз.

У холодну пору року організм вимагає більше жирної їжі, тому взимку перед виходом з дому варто ситно поїсти. Їжа дає організму енергію, велика частина якої йде на обігрів. Сало - дуже калорійний продукт, який якраз вгамує цей голод. На 1 г жиру припадає 9 ккал енергії, завдяки чому сало прекрасно зігріває в мороз.

5. Корисно при смаженні.

На відміну від звичайного рослинного масла, на сковороді сало не утворює канцерогенів. Саме тому при смаженні краще використовувати смалець, а не соняшникову олію. Також треба знати, що сало - унікальний продукт. Коли ми з'їдаємо трохи сала, то поліненасичені жирні кислоти, які містяться в ньому, заважають всмоктуванню і сприяють виведенню шкідливого холестерину, що потрапляє в наш організм з трансжирами, маргарином, неякісним вершковим маслом, продуктами промислового виробництва.

Якщо ви вирішили побалувати себе і близьких смачною стравою з сала, важливо звертати увагу на його якість. 

«При виборі сала в першу чергу дивіться на його колір, - стверджує технолог Євген Андрієнко. - Він повинен бути білим з ніжно-рожевим відтінком. Продукт сірого або жовтого кольору говорить про те, що сало старе і несвіже. У смачного і якісного сала - м'яка шкурка, чисто вискоблено, без щетини. Крім того, свіже сало легко протикається навіть сірником. І пам'ятайте: оптимальна товщина сала - 3-5 сантиметрів».

Як приготувати сало в домашніх умовах, знає зоряний експерт «Корисної програми» Наталя Фаліон. 

«Я людина сільська, тому сало завжди присутнє в моєму раціоні, - зізнається солістка і керівник групи «Лісапетний батальйон». - Звичайно, зараз сама не вирощую свиней, але знаю, у кого його купувати. У нашому селі сало - справжній делікатес. Для приготування «генеральського» сала вибираємо найсвіжіше і якісне, з м'ясними прожилками і м'якою шкіркою. Натираємо сіллю і чорним перцем, а потім загортаємо в марлю і підвішуємо. Через тиждень при температурі 30 градусів сало буде готово. Їжте із задоволенням!»

Коментарі
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Вінниці за сьогодні
17:19 Жителька Тульчина систематично торгувала амфетаміном та робила «закладки» 17:05 Днями хлопчик переніс клінічну смерть. Який стан Іванка та Іванни після ДТП під Турбовом? play_circle_filled stars 16:27 З інтернату втекло двоє хлопців 13 та 15 років. Знайшли їх у сусідньому районі 15:25 ТОП-5 вінницьких шкіл, де найкраще склали ЗНО у 2020 році Від читача 11:38 Еверест дорожчає і "підмочує" репутацію 14:06 Дев'ять годин без світла. Кого на наступному тижні торкнуться планові відключення? 13:14 У Вінниці знайшли мотоцикл, який викрали торік у Німеччині 12:27 За останню добу захворіли 12 медиків. Дані про COVID-19 по Вінниці та районах 11:15 Забирали навіть подушки. Історія Надії Корольової з Гнівані, яка пережила Голодомор у 33 році play_circle_filled photo_camera 10:18 Важливе за вчора. Найцікавіші новини 26 вересня, які ви могли пропустити 09:50 Три смерті та 116 нових хворих на Вінниччині. Яка ситуація з COVID-19 в Україні та світі? play_circle_filled 09:34 Вінницю підтопила злива. На Вишеньці «плавають» машини photo_camera 08:15 Сьогодні Всесвітній день туризму та іменини в Івана. Історія та прикмети 27 вересня play_circle_filled 21:01 Завтра Воздвиження Хреста Господнього: прикмети та що не можна робити в це свято play_circle_filled 20:07 Пориви вітру до 20 м/с, град та зливи. Десять областей у «жовтій» зоні погодних умов 19:00 ВІН І ВОНА: Правила сексу для чоловіків і жінок stars 18:25 «Добре здоров'я на Інтері»: як попередити рак молочної залози? (Пресслужба «Інтер») play_circle_filled photo_camera
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Вінниці Ваші відгуки про послуги у Вінниці
keyboard_arrow_up