«Корисна програма»: 5 причин включити сало в щоденне меню (Пресслужба "Інтер")

«Корисна програма»: 5 причин включити сало в щоденне меню (Пресслужба "Інтер")

На телеканалі «Інтер» вийшов випуск «Корисної програми», присвячений салу. Цей універсальний продукт давно став українським національним надбанням. Його запікають, коптять, солять, смажать, додають в різні страви і роблять святкові закуски. При цьому фахівці запевняють: сало в раціоні не тільки смачно, але і корисно. У студії ток-шоу ведучий Олександр Лук'яненко і експерти програми з'ясували, як правильно вибирати сало і в чому його користь для нашого здоров'я.

«Страви з сала дуже корисні, якщо їм не зловживати. Сало містить біологічно активні речовини, жиророзчинні вітаміни і антиоксиданти. Допустима щоденна доза - 40-50 грамів в першій половині дня», - розповідає лікар-гастроентеролог Галина Несговорова.

За словами експерта, існує як мінімум 5 причин додавати сало в свій раціон:

1. Заповнює нестачу вітамінів.

Сало - багате джерело вітамінів А, D, Е і каротину. Тому допомагає заповнювати вітамінні резерви організму, які до зими зменшуються.

2. Захищає від інфаркту та інсульту.

Лецитин, що входить до складу свинячого сала, позитивно впливає на серцево-судинну систему: зменшує кількість шкідливого холестерину в судинах і стимулює вироблення крові. Сало містить рідкісну арахідонову кислоту, яка покращує роботу головного мозку, серця, нирок і запобігає виникненню холестеринових бляшок.

3. Зміцнює імунітет.

Сало насичує організм цінними жирними кислотами, які беруть участь в обміні холестерину і виводять токсини з організму. Це робить організм більш стійким до вірусів.

4. Зігріває в мороз.

У холодну пору року організм вимагає більше жирної їжі, тому взимку перед виходом з дому варто ситно поїсти. Їжа дає організму енергію, велика частина якої йде на обігрів. Сало - дуже калорійний продукт, який якраз вгамує цей голод. На 1 г жиру припадає 9 ккал енергії, завдяки чому сало прекрасно зігріває в мороз.

5. Корисно при смаженні.

На відміну від звичайного рослинного масла, на сковороді сало не утворює канцерогенів. Саме тому при смаженні краще використовувати смалець, а не соняшникову олію. Також треба знати, що сало - унікальний продукт. Коли ми з'їдаємо трохи сала, то поліненасичені жирні кислоти, які містяться в ньому, заважають всмоктуванню і сприяють виведенню шкідливого холестерину, що потрапляє в наш організм з трансжирами, маргарином, неякісним вершковим маслом, продуктами промислового виробництва.

Якщо ви вирішили побалувати себе і близьких смачною стравою з сала, важливо звертати увагу на його якість. 

«При виборі сала в першу чергу дивіться на його колір, - стверджує технолог Євген Андрієнко. - Він повинен бути білим з ніжно-рожевим відтінком. Продукт сірого або жовтого кольору говорить про те, що сало старе і несвіже. У смачного і якісного сала - м'яка шкурка, чисто вискоблено, без щетини. Крім того, свіже сало легко протикається навіть сірником. І пам'ятайте: оптимальна товщина сала - 3-5 сантиметрів».

Як приготувати сало в домашніх умовах, знає зоряний експерт «Корисної програми» Наталя Фаліон. 

«Я людина сільська, тому сало завжди присутнє в моєму раціоні, - зізнається солістка і керівник групи «Лісапетний батальйон». - Звичайно, зараз сама не вирощую свиней, але знаю, у кого його купувати. У нашому селі сало - справжній делікатес. Для приготування «генеральського» сала вибираємо найсвіжіше і якісне, з м'ясними прожилками і м'якою шкіркою. Натираємо сіллю і чорним перцем, а потім загортаємо в марлю і підвішуємо. Через тиждень при температурі 30 градусів сало буде готово. Їжте із задоволенням!»

Коментарі
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні

Новини Вінниці за сьогодні

21:00 Буде сонячно, якщо не набіжать тумани. Прогноз погоди на 6 грудня 19:01 «Найважче у цій справі — байдужість людей» Вінничанин Олег Рудик став волонтером після служби в АТО 19:00 Транспортні петиції: встановити Wi-Fi на зупинках, оновити розклад та перевірити світлофори stars 17:32 Цієї ночі відновлять подачу води на 14 вулиць, де послугу відключили на три дні Від читача 16:24 Охоронна археологічна служба України дасть бій "чорним археологам" 17:18 До Вінницької міської громади хоче приєднатися два села — Писарівка та Щітки 17:17 «Вишенька теплоенерго» хочуть ліквідувати. Що мало робити це підприємство? 16:44 Не звільнили, а скоротили. На чому спіймали заступника начальника сервісного центру МВС? play_circle_filled 16:37 «Закінчиться війна — тоді куплю телефон». Учень передав бійцям понад 4000 гривень stars 16:35 У Вінниці розказуватимуть, як протидіяти насильству та проведуть флешмоб play_circle_filled 15:51 Куди у Вінниці можна зайти з собакою? Кав’ярні, транспорт, крамниці. Ми перевірили play_circle_filled photo_camera stars 15:29 Туристи з Вінниці заблукали у Карпатах. Шукали їх до пізньої ночі photo_camera stars 14:35 На відремонтованій вулиці Данила Нечая встановили три острівці безпеки 13:35 Порятунок тварин: собака на кризі у Вороновиці та кіт на вивісці у Вінниці photo_camera 12:35 Новий стадіон для школи 33: коли закінчать реконструкцію та що там буде 11:34 У ямпільського журналіста депутатка забрала фотоапарат. Відкрили кримінальне провадження 11:23 Ліквідація витоку та аварія на тепломережі. Перелік адрес, де немає води 11:05 Чи стало складніше бізнесу після скасування мораторію на перевірку? Опитування 10:38 Збив та завіз додому. Оприлюднили відео ДТП на Хмельницькому шосе play_circle_filled 09:35 Курс валют у Вінниці від НБУ на сьогодні, 5 грудня
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Афіша та квитки на Moemisto.ua Афіша:
keyboard_arrow_up