«Корисна програма»: 5 причин включити сало в щоденне меню (Пресслужба "Інтер")

«Корисна програма»: 5 причин включити сало в щоденне меню (Пресслужба "Інтер")

На телеканалі «Інтер» вийшов випуск «Корисної програми», присвячений салу. Цей універсальний продукт давно став українським національним надбанням. Його запікають, коптять, солять, смажать, додають в різні страви і роблять святкові закуски. При цьому фахівці запевняють: сало в раціоні не тільки смачно, але і корисно. У студії ток-шоу ведучий Олександр Лук'яненко і експерти програми з'ясували, як правильно вибирати сало і в чому його користь для нашого здоров'я.

«Страви з сала дуже корисні, якщо їм не зловживати. Сало містить біологічно активні речовини, жиророзчинні вітаміни і антиоксиданти. Допустима щоденна доза - 40-50 грамів в першій половині дня», - розповідає лікар-гастроентеролог Галина Несговорова.

За словами експерта, існує як мінімум 5 причин додавати сало в свій раціон:

1. Заповнює нестачу вітамінів.

Відео дня

Сало - багате джерело вітамінів А, D, Е і каротину. Тому допомагає заповнювати вітамінні резерви організму, які до зими зменшуються.

2. Захищає від інфаркту та інсульту.

Лецитин, що входить до складу свинячого сала, позитивно впливає на серцево-судинну систему: зменшує кількість шкідливого холестерину в судинах і стимулює вироблення крові. Сало містить рідкісну арахідонову кислоту, яка покращує роботу головного мозку, серця, нирок і запобігає виникненню холестеринових бляшок.

3. Зміцнює імунітет.

Сало насичує організм цінними жирними кислотами, які беруть участь в обміні холестерину і виводять токсини з організму. Це робить організм більш стійким до вірусів.

4. Зігріває в мороз.

У холодну пору року організм вимагає більше жирної їжі, тому взимку перед виходом з дому варто ситно поїсти. Їжа дає організму енергію, велика частина якої йде на обігрів. Сало - дуже калорійний продукт, який якраз вгамує цей голод. На 1 г жиру припадає 9 ккал енергії, завдяки чому сало прекрасно зігріває в мороз.

5. Корисно при смаженні.

На відміну від звичайного рослинного масла, на сковороді сало не утворює канцерогенів. Саме тому при смаженні краще використовувати смалець, а не соняшникову олію. Також треба знати, що сало - унікальний продукт. Коли ми з'їдаємо трохи сала, то поліненасичені жирні кислоти, які містяться в ньому, заважають всмоктуванню і сприяють виведенню шкідливого холестерину, що потрапляє в наш організм з трансжирами, маргарином, неякісним вершковим маслом, продуктами промислового виробництва.

Якщо ви вирішили побалувати себе і близьких смачною стравою з сала, важливо звертати увагу на його якість. 

«При виборі сала в першу чергу дивіться на його колір, - стверджує технолог Євген Андрієнко. - Він повинен бути білим з ніжно-рожевим відтінком. Продукт сірого або жовтого кольору говорить про те, що сало старе і несвіже. У смачного і якісного сала - м'яка шкурка, чисто вискоблено, без щетини. Крім того, свіже сало легко протикається навіть сірником. І пам'ятайте: оптимальна товщина сала - 3-5 сантиметрів».

Як приготувати сало в домашніх умовах, знає зоряний експерт «Корисної програми» Наталя Фаліон. 

«Я людина сільська, тому сало завжди присутнє в моєму раціоні, - зізнається солістка і керівник групи «Лісапетний батальйон». - Звичайно, зараз сама не вирощую свиней, але знаю, у кого його купувати. У нашому селі сало - справжній делікатес. Для приготування «генеральського» сала вибираємо найсвіжіше і якісне, з м'ясними прожилками і м'якою шкіркою. Натираємо сіллю і чорним перцем, а потім загортаємо в марлю і підвішуємо. Через тиждень при температурі 30 градусів сало буде готово. Їжте із задоволенням!»

Коментарі
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Вінниці за сьогодні
12:24 Аномальна спека та негода: повний метеопрогноз для Вінниччини play_circle_filled 11:50 «За шість днів наша команда ліквідувала 97 окупантів» (Соціальна реклама) 11:44 Неповнолітній диверсант: на Вінниччині засудили підлітка за підпал на замовлення ворога 10:30 Азовцю Назарію «Грєнці» Гринцевичу з Вінниці присвоять звання Героя України Від читача 15:10 Кінологічний центр — не розкіш, а потреба ! 09:21 Оперативна інформація для вінничан: де і чому не буде світла та води 8 липня 09:10 ТОП-5 приватних шкіл Вінниці, куди мріють потрапити батьки та діти (партнерський проєкт) 08:13 Вакансії в супермаркеті «Грош», ресторані "Домашня редакція" та 76 актуальних пропозицій роботи у Вінниці 08:12 Сьогодні 8 липня: Яке свято, хто іменинник та головні прикмети дня 21:01 Відключення води 8 липня: кого торкнеться та як підготуватись 20:02 Як подати мотиваційний лист під час вступу до вишу: покрокова інструкція 19:19 «Бентлі» за понад 10 мільйонів та інші люксові авто: найдорожчі машини, які продають у Вінниці photo_camera 18:15 Заклади Вінниці, що мають дитячу кімнату - справжній відпочинок дітям та батькам (партнерський проєкт) 18:13 Вінницький ТЦК спростовує інформацію про зміну адрес 17:31 Найспортивнішу родину Вінниччини визначили у Липовці 17:15 У Вінниці збільшилась кількість дитячих травм через водіння самокатів і скутерів play_circle_filled photo_camera 17:02 «Вовки» і «Вовчиці» виграли всі матчі в домашньому турі чемпіонату України з флаг-футболу 16:06 На Вінниччині затримали чоловіків, що «продавали» виїзд за кордон за $7000 photo_camera 14:40 «Мелемо на кам’яних жорнах і печемо на заквасках»: у Липовці відроджують культуру українського хліба 14:18 На Шимка водій збив жінку на пішохідному переході: потерпілу госпіталізували
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Вінниці Ваші відгуки про послуги у Вінниці
keyboard_arrow_up