«Корисна програма»: 5 причин включити сало в щоденне меню (Пресслужба "Інтер")

«Корисна програма»: 5 причин включити сало в щоденне меню (Пресслужба "Інтер")

На телеканалі «Інтер» вийшов випуск «Корисної програми», присвячений салу. Цей універсальний продукт давно став українським національним надбанням. Його запікають, коптять, солять, смажать, додають в різні страви і роблять святкові закуски. При цьому фахівці запевняють: сало в раціоні не тільки смачно, але і корисно. У студії ток-шоу ведучий Олександр Лук'яненко і експерти програми з'ясували, як правильно вибирати сало і в чому його користь для нашого здоров'я.

«Страви з сала дуже корисні, якщо їм не зловживати. Сало містить біологічно активні речовини, жиророзчинні вітаміни і антиоксиданти. Допустима щоденна доза - 40-50 грамів в першій половині дня», - розповідає лікар-гастроентеролог Галина Несговорова.

За словами експерта, існує як мінімум 5 причин додавати сало в свій раціон:

1. Заповнює нестачу вітамінів.

Відео дня

Сало - багате джерело вітамінів А, D, Е і каротину. Тому допомагає заповнювати вітамінні резерви організму, які до зими зменшуються.

2. Захищає від інфаркту та інсульту.

Лецитин, що входить до складу свинячого сала, позитивно впливає на серцево-судинну систему: зменшує кількість шкідливого холестерину в судинах і стимулює вироблення крові. Сало містить рідкісну арахідонову кислоту, яка покращує роботу головного мозку, серця, нирок і запобігає виникненню холестеринових бляшок.

3. Зміцнює імунітет.

Сало насичує організм цінними жирними кислотами, які беруть участь в обміні холестерину і виводять токсини з організму. Це робить організм більш стійким до вірусів.

4. Зігріває в мороз.

У холодну пору року організм вимагає більше жирної їжі, тому взимку перед виходом з дому варто ситно поїсти. Їжа дає організму енергію, велика частина якої йде на обігрів. Сало - дуже калорійний продукт, який якраз вгамує цей голод. На 1 г жиру припадає 9 ккал енергії, завдяки чому сало прекрасно зігріває в мороз.

5. Корисно при смаженні.

На відміну від звичайного рослинного масла, на сковороді сало не утворює канцерогенів. Саме тому при смаженні краще використовувати смалець, а не соняшникову олію. Також треба знати, що сало - унікальний продукт. Коли ми з'їдаємо трохи сала, то поліненасичені жирні кислоти, які містяться в ньому, заважають всмоктуванню і сприяють виведенню шкідливого холестерину, що потрапляє в наш організм з трансжирами, маргарином, неякісним вершковим маслом, продуктами промислового виробництва.

Якщо ви вирішили побалувати себе і близьких смачною стравою з сала, важливо звертати увагу на його якість. 

«При виборі сала в першу чергу дивіться на його колір, - стверджує технолог Євген Андрієнко. - Він повинен бути білим з ніжно-рожевим відтінком. Продукт сірого або жовтого кольору говорить про те, що сало старе і несвіже. У смачного і якісного сала - м'яка шкурка, чисто вискоблено, без щетини. Крім того, свіже сало легко протикається навіть сірником. І пам'ятайте: оптимальна товщина сала - 3-5 сантиметрів».

Як приготувати сало в домашніх умовах, знає зоряний експерт «Корисної програми» Наталя Фаліон. 

«Я людина сільська, тому сало завжди присутнє в моєму раціоні, - зізнається солістка і керівник групи «Лісапетний батальйон». - Звичайно, зараз сама не вирощую свиней, але знаю, у кого його купувати. У нашому селі сало - справжній делікатес. Для приготування «генеральського» сала вибираємо найсвіжіше і якісне, з м'ясними прожилками і м'якою шкіркою. Натираємо сіллю і чорним перцем, а потім загортаємо в марлю і підвішуємо. Через тиждень при температурі 30 градусів сало буде готово. Їжте із задоволенням!»

Коментарі
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Вінниці за сьогодні
21:00 ТОП важливих новин на «20 хвилин» від 30 червня по 7 липня, які ви могли пропустити 20:08 «Страх був лише за дітей»: історія кухарки Лариси, яка годує бійців 120-ї бригади ТрО 19:04 Палац Меринга у Старій Прилуці руйнується. Національну пам’ятку залишили без уваги і фінансування photo_camera 18:04 Не стало Віктора Насушного — досвідченого хірурга з Іллінців Від читача 15:10 Кінологічний центр — не розкіш, а потреба ! 17:34 Занедбана пам’ятка у Гущинцях: історія палацу княгині Абамелек на Вінниччині photo_camera 17:03 Етнолокація з душею: як на Вінниччині перетворили старий клуб на туристичну родзинку photo_camera 16:03 «Італійський брейнрот» атакує TikTok: бабусі в хороводах співають меми, а ШІ вигадує нових зірок інтернету play_circle_filled 16:00 HEARTBEAT LIVE: сольний концерт DOROFEEVA у Pirogov Sky 8 вересня (Новини компаній) 15:32 Як змінювалася Вінниця з 1796 по 1982 рік? Місто на історичних картах 15:12 У Вінниці організовують безкоштовний сплав на катамаранах для дітей Захисників 14:09 ТОП-5 оригінальних рецептів холодної кави, які варто спробувати вдома 13:31 Якби ви зустріли мера, що б ви у нього запитали? Ми запитали вінничан 13:04 У Гнівані відкрили модернізований дитсадок за підтримки ЄС play_circle_filled 11:56 На Хмельницькому шосе згорів легковик — відео. По області рятувальники ліквідували ще 15 пожеж play_circle_filled 11:34 «Квітки соняха»: у Вінниці відкривається група підтримки для тих, хто втратив рідних через війну 11:10 Б’ють по ТЦК: за тиждень — третій прицільний удар росії по центрах комплектування photo_camera 10:12 Вінничанка Лілія Бакар здобула срібло на Всесвітньому фестивалі української культури photo_camera 10:08 Укрзалізниця запускає «Паспорт мандрівника» для дітей — отримати можна у Вінниці play_circle_filled 09:42 «Нива» на останніх хвилинах контрольного поєдинку вирвала перемогу у «Буковини-2»
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Вінниці Ваші відгуки про послуги у Вінниці
keyboard_arrow_up