"Зелений агресор" припікає Вінницю

"Зелений агресор" припікає Вінницю
Ця гарна на вигляд рослина з великим листям і з кетягами білого суцвіття дуже підступна. Зірвавши її або просто пройшовши крізь зарості, ви ризикуєте потрапити в реанімацію

До зелених паразитів, на зразок "прокляття астматиків" - амброзії, у Вінниці додався цьогоріч ще один - борщівник. Якщо раніше він діставав лише дачників, то цього літа став "окуповувати" вже й місто.
"Я бачила борщівник навіть коло трамвайних колій біля "Книжки", - каже одна з працівниць станції юних натуралістів.
Отож, "гарячий борщ" уже підстерігає кожного, кому раптом заманеться торкнутися його. Поки що від контакту з борщівником застерігають лише лікарі. "Не рвіть, не торкайтеся, обминайте десятою дорогою, якщо не хочете опинитись у реанімації".
Тим часом ні станція захисту рослин, ні карантинна інспекція, за словами їхніх керівників, не мають до цього зілля жодного стосунку.
Між тим, із цією рослиною важко боротися. Вона невибаглива і росте будь-де.
"Накрилися від дощу листком - і два тижні відлежали в лікарні"
Досить торкнутися рослини руками, як через півтори години вони почнуть горіти, набрякати, на них з'являються пухирі, які затим чорніють.
- Мої знайомі були в лісі на відпочинку, - каже працівниця станції юних натуралістів. - Коли почався дощ, зірвали великий листок, накрили голову, а потім два тижні відлежали в лікарні.
В обласному шкірвендиспансері лікарі кажуть, що пацієнти щоліта звертаються з опіками борщівником.
- Таким хворим ставимо діагноз «фіто дерматит», - пояснила лікар Людмила Володимирівна. - Опіки борщівником бувають настільки глибокими, що пацієнт опиняється у реанімації.

Найбільші посіви "борщу" були у Вінницьких Хуторах
У той час, коли лікарі застерігають берегтися від борщівника, аграрії, навпаки, пропагують цю рослину. На сайті "Аграрний сектор України" під рубрикою "Технології, що приносять гроші", є оголошення з пропозицією вирощувати борщівник. Тут же подано опис технології його вирощування.
Фахівці найперше звертають увагу на високу врожайність зеленої маси. Її можна збирати до 500 центнерів із гектара. Таку масу або згодовують свіжою, або силосують.
- У нашому регіоні сибірський борщівник, або, як його ще називають, борщівник Сосновського, вирощували у середині 80-х років, - каже колишній заступник начальника обласного управління сільського господарства Володимир Франков. - Я тоді працював головним агрономом Вінницького району. Поля уздовж траси на Немирів найбільше засівали борщівником. Його скошували до цвітіння, бо потім культура вже була непридатна для згодовування.
Із часом вирощування борщівника для компостування на фуражний корм відпало само по собі. Кажуть, молоко ніби було гірке, а рослина пішла собі завойовувати все нові й нові території.
До речі, згадку про цю культуру у Вінницьких Хуторах пов’язують ще з одним епізодом. Якось двоє увечері вскочили в гречку, точніше у борщівник. А на ранок на тілі з’явилися підозрілі пухирі. "Грішники" підозрювали, що це від "кохання". Пішли до лікаря й у всьому зізналися. Той лише усміхнувся. Бо насправді сліди на тілі були від контакту з борщівником.
До речі, водіям, коли подорожують автотрасами, теж потрібно бути уважнішими, коли вибігають "у кущики".

Сибірський борщівник - рослина висотою до двох метрів. Схожа на пальму із суцвіттям, як у дикої моркви. Ця рослина особливо небезпечна у період квітування: кінець червня - липень. Опіки, які людина отримує від контакту з ним, доволі глибокі, і лікують їх значно довше, ніж звичайні, бо виникає некроз поверхні шкіри на місці контакту з цією рослиною. У людини може підвищуватися температура, її нудить, морозить. Окрім того, виникають різні алергічні реакції. Якщо людина має астму, то сибірський борщівник може спровокувати приступ задухи. Лікування опіків від цієї рослини складне і тривале, людина втрачає працездатність десь на 1,5-2 тижні.

Відео дня

 

 

 

 

 

Слідкуйте за новинами Вінниці у Telegram.

Коментарі
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Вінниці за сьогодні
17:24 До Небесного легіону приєднався Віталій Лукіянчук з Сальника 16:23 Внаслідок нічної атаки на Вінниччині є пошкодження енергетичної інфраструктури 16:00 Афіша Вінниці. Де і як відпочити дітям і дорослим на вихідних 30 та 31 березня 15:19 Вінничанину загрожує штраф за засмічення берега річки Дьогтянець play_circle_filled Від читача 13:19 «Мистецтво вільних людей»: на Вінниччині проведуть безкоштовний майстер-клас із петриківського розпису для дітей та дорослих 15:15 Porsche, Mercedes, Range Rover: як виглядають та скільки коштують найдорожчі автівки Вінниці photo_camera 14:24 У поліції показали уламки ворожого дрона, що вибухнув біля будинку на Вінниччині photo_camera 14:11 Поранених воїнів із порушенням зору у Вінниці запрошують на безкоштовні тренування із дзюдо 13:21 На блок-посту в Гайсині затримали водія, у якого було 150 патронів photo_camera 13:00 Цех 9, Токайо, Етно чари - нові заклади, що відкрились у Вінниці в 2023 (партнерський проєкт) 12:19 У Вінниці зіткнулись три автівки, постраждали водії та дворічна дитина photo_camera 11:50 Запрошуємо на відкриття персональної виставки керамічних робіт ветерана Івана Шостака 11:17 Без води та світла. Де у Вінниці 29 березня відключатимуть послуги 11:00 Чому вивчати англійську з дитинства актуально як ніколи (Новини компаній) 10:36 В останню путь проводжатимуть вінничанина Романа Стрільчука 10:12 Минулої ночі ворог застосував 99 засобів повітряного нападу: деталі нічної атаки 08:53 Ворожий безпілотник здетонував біля житлового будинку на Вінниччині 08:30 Що таке вініри? Де їх встановити у Вінниці (партнерський проєкт) 08:17 Сьогодні відзначають День фокусника. Історія, заборони та прикмети 29 березня 21:11 В Україні планують закрити майже всі сільські школи
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Вінниці Ваші відгуки про послуги у Вінниці
keyboard_arrow_up