Замість Меморіалу Слави буде зелена галявина. Але таке рішення — тимчасове

Замість Меморіалу Слави буде зелена галявина. Але таке рішення — тимчасове
Фото: з архіву "20 хвилин"
  • Після демонтажу пам'ятників та перепоховання останків від колишнього Меморіалу Слави на Європейській площі нічого не лишилося. Зараз тут тільки розчищений клаптик землі, що на ньому висіють газон. Саму ж територію колишнього меморіалу готують до архітектурного конкурсу.

Процеси декомунізації і деколонізації пам'яті тривали у Вінниці з 2014-2015 років. Внаслідок цього нові назви отримала низка вулиць та площ нашого міста. Питання пам'ятників, якщо й порушувалося, то далі його обговорення справа не доходила, аж поки у 2022-му в Центральному парку не демонтували пам'ятник росіянину Максиму Горькому. 

Затим, у травні того ж таки року, у Вінниці зайнялися практичним переосмисленням простору на Європейській площі, а саме Меморіалу Слави. Спочатку під демонтаж потрапила скульптурна композиція з трьох чотириметрових чоловіків: червоноармійця, будьонівця та червоногвардійця. Два останні, як відомо з історії, заперечували українську державність та національну ідентичність.

За кілька місяців на об'єкті демонтували стіну пам’яті, що стояла напівколом і окреслювала межу Меморіалу Слави. У департаменті комунального господарства та благоустрою нам тоді розповіли, що стели з Європейської площі відреставрують та розмістять на Меморіалі Визволення (знаходиться на Київській). Тоді ж стало відомо, що цвинтар з Європейської площі також планують перевезти на Київську.

Відео дня

Під час свого нещодавнього виступу у Київській школі економіки головний архітектор Вінниці Євген Совінський розповів, що до 2022 року не було можливості демонтувати Меморіал слави, оскільки процес блокувала частина суспільства. Крім того, на розв'язання цього питання у місті не було політичної волі. Влітку 2022 року, каже він, вже і суспільство, і влада поставили питання, що необхідно розібратися із сенсами й змістом, які закладені в комплекс.

«Цікаво, що цей меморіал закінчив формуватися лише у 2015 році — тоді, коли вже відбувалися перші сценарії меморіалізації героїв АТО. Тоді до цього меморіалу докомпоновується український контекст — серйозна, як виявилося згодом, помилка. Поруч з будьонівцями був встановлений тризуб і відбувалися процесії, присвячені і "новим", і "старим" датам пам'яті. Добре, що там хоча б червоного стяга не було. Але вічний вогонь був», — казав під час свого виступу Совінський. 

Розповідаючи про оновлення місця пам'яті про Другу Світову, архітектор зазначив, що у Вінниці вдалося перенести контексти пам'яті про Другу світову на те місце, яке вже існувало, а саме на Меморіал визволення на вулиці Київській. Його доповнили близько 250 таблицями з 6500 імен, що були перенесені з Меморіалу слави. Вони уже реалізовані у вигляді лабіринту. Перше вшанування пам'яті там відбулося 8 травня цього року. 

«Територія ж колишнього Меморіалу слави зараз готується до архітектурного конкурсу на громадську територію. Тут ми не говоримо про відновлення традиції пам'яті, ми хочемо, щоб це місце заспокоїлося. Територію, яку займав меморіал, у результаті рекультивації займе газон і декілька, я припускаю, років, доки буде готуватися й проходити архітектурний конкурс, вона буде зеленою галявиною», — розповів Євген Совінський.

Відомо, що основним варіантом розвитку подій є повернення цьому місцю його первинного статусу — скверу для прогулянок та відпочинку вінничан.
 

Читайте також:

Де лікували вінничан? Життя міста після Другої світової війни описав у спогадах Ніл Крас

Аварія на Сабарівській ГЕС. Як майже 40 років тому у Вінниці сталася техногенна катастрофа

Слідкуйте за новинами Вінниці у Telegram.

Коментарі (4)
  • Віктор Піхур

    Всі ці конкурси ні що інше, як окозамилювання. Вже все сплановано і вирішено. Так само як було з цегляним заводом, таксопарком. Так само буде з тролейбусним парком ," Локомотивом" ,КТ, Росія
  • AK

    Нова війна, нові прізвища, нові герої. Меморіал потрібен новий. Компактніший, менш пафосний. Як там кримінальна справа просувається із пофарбованими чоботями?
  • Новини Вінниці на 20хвилин

    Завжди свіжа та перевірена інформація на нашому Телеграм-каналі 👉 https://t.me/+i-ok5yoWHO0xNTQ6

  • Анатолий Гордий

    место  пусто  не  бывает быть  очередному  трц  или  генделю  время  покажет    нужно  подождать

keyboard_arrow_up