Як за 10 мільйонів гривень переробили Меморіал Визволення у Вінниці

Як за 10 мільйонів гривень переробили Меморіал Визволення у Вінниці
  • Цієї весни завершили ремонтні роботи Меморіалу Визволення. Це від початку був меморіал, створений на честь загиблих радянських військових. 
  • Тому сюди перенесли Меморіал Слави з Європейської площі. А саме останки вінничан, загиблих у Другій світовій війні, та таблиці зі стіни пам’яті. 
  • Як зараз виглядає оновлена меморіальна зона на Київській, на яку витратили понад 10 мільйонів гривень

Меморіал Визволення оточений невеликою огорожею, яка відділяє меморіальну зону від зупинки громадського транспорту. 

Праворуч (якщо стояти обличчям до меморіалу) помітні гранітні стовпи — на них розмістили відреставровані таблички зі стели пам’яті, що була на Європейській площі. Під кожною з цих табличок стоїть невелика металева поличка, куди можна поставити квіти та лампадки.

Покриття під ними — плитка зі спеціальними отворами, через які пробивається газонна трава. На наш погляд, не дуже зручне рішення: у цих отворах легко застрягти у взутті на підборах.

Відео дня

Крім того, біля цих стовпів влаштували систему освітлення та відеонагляду. На решті території також помітні зміни: нове озеленення, а також нові «підселені» могили. Декілька з них — «свіжі»: на могильній плиті написано, що тут у 2023 році відбулося колективне перепоховання решток 21 радянських солдатів. На жаль, дослідникам не вдалося встановити їх імена.

Думки вінничан щодо оновленого Меморіалу

Тим часом між рядами з меморіальних стовпів ходять вінничани поважного віку. В руках тримають букети квітів та вчитуються в прізвища полеглих солдатів, щоб знайти своїх родичів та близьких. 

— Я прийшла до свого батька. Його звали Федот Петрович. Він у Вінниці народився, був радянським солдатом разом зі своїм братом. Загинув на Івано-Франківщині. На жаль, не вдалося знайти його ім'я на Меморіалі, — каже вінничанка Євгенія.

Разом з нею прийшла її подруга, Галина. Вона схвально відгукується про оновлення Меморіалу Визволення.

— Звісно, зручним було попереднє місце, де був Меморіал. Я живу на П'ятничанах і мені було близько до центру, а тепер далеко їхати. Але, в цілому, я задоволена тим, як тут все зробили. Дуже впорядковано, гарно та чисто, — каже Галина.

— Спочатку коли дізналася, що прибирають таблички зі скверу Козицького (Європейської площі - авт.), то мені стало сумно. Адже там стільки людей вшановано, стільки загиблих, — додала Євгенія. — Але, коли я сьогодні прийшла сюди, то мені стало добре на душі: я побачила, що їх гідно вшанували. Тут гарне місце, чистенько.

А от двоє чоловіків — Микола та Володимир — обурюються тим, що вінницька влада прибрала Меморіал Слави з середмістя.

— Навіщо це взагалі зробили? Навіщо було турбувати покійників? І чому не було громадських обговорень щодо цієї ініціативи? Мене обурює таке ставлення влади до вінничан, — каже Микола. — А те, що пам'ятник з трьома солдатами вивезли на ставку Гітлера — то це взагалі сюр. Було так все гарно зроблено — солдати, захисників вітчизни. А що залишилося?

— Ці люди загинули, для того, щоб ми жили. І я негативно ставлюсь до того, що меморіальну зону забрали з центра міста. Вона мала там залишитися. Не треба було ворушити кістки та пам'ять героїв, — додав Володимир.

Натомість вінничанка Лідія поставилася із розумінням до перенесення поховань з середмістя до локації на Водоканалі.

— Зазвичай, на всіх міських гуляннях, які відбувалися в центрі, люди стояли на могилах, щоб подивитися концерт. Як можна на кістках танцювати? — каже Лідія. — Зараз обрали місце краще, на мою думку: тут спокійніше, гарно впорядкували меморіальну зону. 

Хоча вона критикувала вінницьку владу в тому, що їх — ветеранів праці, війни та дітей війни — ніхто не запросив на відкриття оновленого Меморіалу Визволення.

—  Я розумію, що зараз війна і не до свят. Але це неправильно, робити таке замовчування. Треба було запросити нас, — каже Лідія. — Ми звикли, що 9 травня треба піти вшановувати загиблих у страшній війні. Нині ми чекаємо другу перемогу, коли Україна переможе цю страшну орду. І доведуть нашу країну до того, чого ми прагнемо — до квітучої України.

Перепоховали 106 вінничан

Оновлення Меморіалу Визволення, нагадаємо, коштувало громаді Вінниці 10 мільйонів 52 тисячі гривень. Підрядником робіт було підприємство «Агропродсоюз».

Крім капітальних робіт на Європейській площі, проводили ще й ексгумацію поховань.

Роботи виконували спеціалісти львівського меморіально-пошукового центру «Доля», повідомили на facebook-сторінці Вінницької міської ради.

Загалом фахівцям вдалося віднайти 106 останків, похованих або перепохованих на цій території протягом 1920-1975 років.

«З цих 106 виявлених останків лише чверть відноситься до періоду Другої світової війни, — сказав керівник центру «Доля» Володимир Харчук. — Цікавим фактом стало те, що нами було виявлено раніше необліковане поховання 21-го червоноармійця. Воно було знайдене в тому місці, де ми очікували виявити діячів більшовицького перевороту. На це вказували могильні плити. Наразі ми опрацьовуємо результати досліджень, зокрема віднайдений супровідний матеріал для створення детального інформаційного звіту про колишню зону поховань на Європейській площі».

А на місці, де дослідники розраховували віднайти поховання 73 червоноармійців періоду Другої світової війни, жодних могил не виявилось. 

«Фахівцями «Музею Вінниці» були ретельно досліджені поіменні списки з плит та звірені з архівними документами. Виявилося, що більшість з них були пацієнтами місцевих польових військових шпиталів та згодом поховані на щонайменше чотирьох вінницьких цвинтарях у 1944-1945 роках. Залишається загадкою, чому плити з іменами цих людей встановили на меморіалі в 1970-х роках, а перепоховання не здійснили», — сказав директор Музею Вінниці Олександр Федоришен.

Що тепер буде з Європейською площею?

Останки полеглих вінничан були перепоховані на Меморіалі Визволення 4 травня. У церемонії взяли участь представники Православної церкви України. Зокрема, це учасники Другої світової війни: льотчик-штурмовик, майор Іван Могильчак, підполковник Наум Нікітін. 

Поруч з ними перепоховали діячів вінницького антинацистського Руху Опору Тараса Кузьміна, Павла Мельника та Ларису Ратушну. Прах підпільника Юрія Курія за бажанням родини отримає останній спочинок на Центральному кладовищі.

Тоді як на території колишнього Меморіалу Слави на Європейській площі наразі завершуються роботи з облаштування тимчасового благоустрою. 

У мерії пишуть, що подальша доля цієї ділянки буде вирішена за результатами відкритого архітектурного конкурсу. Основним варіантом розвитку подій є повернення цьому місцю його первинного статусу — скверу для прогулянок та відпочинку вінничан.

Раніше, нагадаємо, вінницькі історики розповіли, хто похований на Європейській площі.

 

Читайте також:

Село було в оренді за 48 тисяч злотих. Історія виникнення мікрорайону Пирогове

Про сморід від трупів у парку, НКВС і катування: що ми знайшли в архівах визвольного руху

П'ять років тому над Калинівкою гриміла канонада — вибухали боєприпаси. Спогади очевидця

Слідкуйте за новинами Вінниці у Telegram.

Коментарі (3)
  • Читач34

    "на всіх міських гуляннях, які відбувалися в центрі, люди стояли на могилах, щоб подивитися концерт. Зараз обрали місце краще". А може, гуляння перенести ближе до башти треба було Або на Пушкіна. Або в парк. Місць мало? Або навколо могил переносну огорожу
  • Читач34

    Які приємні бабусі. Останні з отих "божих одуванчиків"! І як же негарно вчинили з пам'яттю про Подвиг їхніх батьків. Задвинули на задворки.

    Люди, чому Ви допустили Цей ВАНДАЛІЗМ?
  • Анатолий Гордий

    а   почему  не  трц?

keyboard_arrow_up