Аварія на Сабарівській ГЕС. Як майже 40 років тому у Вінниці сталася техногенна катастрофа

Аварія на Сабарівській ГЕС. Як майже 40 років тому у Вінниці сталася техногенна катастрофа
Наслідки аварії на Сабарівській ГЕС
  • Усі ми стали свідками чергового злочину росіян — підриву Каховської гідроелектростанції. Внаслідок цього затоплено чимало населених пунктів півдня країни, а можливі негативні наслідки цього складно навіть уявити. 
  • У нашому місті також колись сталася аварія, пов'язана з гідроелектростанцією. Тогочасні наслідки аварії непорівнянні з сьогоднішніми, однак й про них нам забувати не варто. 

«Цієї ночі о 02.50 російські терористи здійснили внутрішній підрив конструкцій Каховської ГЕС. У зоні підтоплення близько 80 населених пунктів», — з такими ранковими новинами прокинулася сьогодні Україна. Відомо, що внаслідок підриву машинної зали зсередини станцію повністю зруйновано і вона відновленню не підлягає. У мережі можна побачити відео, як з води стирчать лише верхівки затоплених споруд ГЕС.

У соцмережах можна побачити й інші свідчення чергового російського злочину. До прикладу, затоплену Нову Каховку, заповнені водою вулиці Херсона, чийсь будинок, що його несе стрімка течія, евакуацію місцевих жителів, порятунок залишених домашніх тварин та чимало іншого. 

Про наслідки техногенної катастрофи, яку спричинили окупанти говорити зарано, але вже очевидно, що вони будуть невтішними й довготривалими. На момент написання цієї публікації, на щастя, повідомлень про людські жертви не надходило. 

Відео дня

«Росія підірвала бомбу масового екологічного ураження. Це найбільша рукотворна екологічна катастрофа в Європі за десятки років», — в одному з сьогоднішніх звернень повідомив президент Володимир Зеленський. 

На катастрофу відреагувала й вінницька місцева влада. Міський голова написав, що для надання допомоги постраждалим залучатимуть всі доступні ресурси: «Вінниця готова прихистити мешканців з територій, де росіяни спричинили це екологічне лихо», — пише Сергій Моргунов. Деякі волонтерські організації повідомили про збір гуманітарної допомоги постраждалим. 

А чи знали ви, що й наше місто свого часу стикалося з техногенною катастрофою, спричиненою аварією на Сабарівській гідроелектростанції? Масштаби, звісно, були значно меншими, та й мали ми тоді зворотну ситуацію: наше місто не затопило, а навпаки — Південний Буг обмілів.

Наша велика річка зміліла

Це сталося серпневого ранку 1984 року. Очевидці пригадували, як дорогою на роботу, їхнім очам відкрилася незвичайна картинка: проїжджаючи Центральний міст, вінничани з подивом виявили, що повноводна річка кудись зникла. Точніше зміліла настільки, що подекуди перетворилася на маленький «потічок». 

Біля причалу поруч Центрального мосту, що від нього сьогодні відходять прогулянкові теплоходи, води не було зовсім, окрім невеликої калюжі, біля якої бавилися діти. Колись широкий Буг місцеві могли переходити вбрід. А ще збереглося чимало спогадів про риболовлю руками. Щоправда, цій справі чомусь активно перешкоджали тодішні міліціонери. 

У мережі можна знайти декілька світлин, які яскраво демонструють стан тодішніх справ. До прикладу, у різних частинах річки замість води бачимо суходіл, такі собі острівці посеред Бугу. Скрізь «роїться» дітлашня та дорослі. Чи рибу лапають, або ж вийшли туди, щоб вже напевно переконатися, що ніякий це не сон і велика річка справді кудись поділася. 

«Ми з товаришем їхали у справах із Замостя в центр. Коли проїжджали через центральний міст, мало з трамваю не випали: Бугу не було. На мілині стояли люди: хто збирав рибу, хто так бродив, інші щось шукали у намулі. Ми метнулися додому за фотоапаратами й у дві камери швиденько пробіглись по набережній. Води насправді було більше ніж на фотографіях, але видно було, що вона швидко тікає», — згадував вінничанин Сергій Кравцов.

То що ж сталося того літнього дня?  

Причиною зникнення води стала аварія на Сабарівській гідроелектростанції. За основною версією, не витримало зношене обладнання ГЕС. За словами свідків, лопнуло застаріле кріплення, що утримувало один із восьми щитів греблі. За різними даними, вага такого щита коливалася від кількох до десятків тонн. Подейкували, що течія віднесла цю конструкцію на кілька сотень метрів. 

«У той час Сабарівська ГЕС була підпорядкована тепловим мережам. Я працював там слюсарем. Зранку, пам'ятаю, прийшов на роботу і бачу: нема Бугу. Водонапірна вежа зупинилася, люди бігають. Але паніки не було, всі тішилися: о, Бугу нема, Бугу нема. На мосту стояло купа народу і показували пальцями униз. Збереглось річище річки посередині та невеликі калюжі. На мілині лежали риба, раки. Нас, пацанів, керівництво заставило живу рибу збирати й кидати у річище. Люди набирали кілограмами та несли додому», — зі спогадів вінничанина Юрія Деця.

Пробоїну вдалося закрити того самого дня. Відомо, що на ГЕС з'їхалося міське, обласне та партійне керівництво. На місце доставили чимало одиниць спецтехніки. Пробоїну засипали брилами, камінням, блоками. За свідченнями очевидців, течія була настільки стрімкою, що 3-4-тонні бетонні блоки вода з легкістю змивала. Довелося чекати доки зійде вода, і вже потім засипали отвір. 

Через аварію зійшло два мільйони кубів води, що дорівнює приблизно 15 кілометрам річки. Винним в аварії визнали одного з майстрів станції. Саме він мав відповідати за стан та експлуатацію обладнання

До речі, існують й конспірологічні теорії щодо причин аварії. За однією з них, у Південний Буг потрапила велика кількість небезпечних хімічних речовин. Після цього, мовляв, впродовж кількох днів містяни відчували сильний неприємний присмак води з-під крану. Аби очистити річку влада нібито й наважилася на імітацію аварії на Сабарівській ГЕС. 
 

Читайте також:

«Більшістю можна користуватися»: за два дні у Вінниці перевірили понад 1200 найпростіших укриттів

Суд над митрополитом УПЦ МП Іонафаном: у Вінниці почали розгляд справи

Слідкуйте за новинами Вінниці у Telegram.

Коментарі (1)
  • Новини Вінниці на 20хвилин

    Завжди свіжа та перевірена інформація на нашому Телеграм-каналі 👉 https://t.me/+i-ok5yoWHO0xNTQ6

keyboard_arrow_up