Суд над митрополитом УПЦ МП Іонафаном: у Вінниці почали розгляд справи

Суд над митрополитом УПЦ МП Іонафаном: у Вінниці почали розгляд справи
  • Митрополит Іонафан, керуючий Тульчинською єпархією УПЦ, отримав повістку з’явитися 5 червня 2023 року на засідання Вінницького міського суду.
  • Раніше СБУ вручило йому підозру у держзраді, а президент України призупинив українське громадянство митрополита. Надалі він може бути депортований.

Про розгляд справи сповістила інформаційна служба Тульчинської єпархії УПЦ.

«Митрополит Іонафан (Єлецьких, 1949 р.н.), керуючий Тульчинською єпархією УПЦ, отримав поштову повістку з’явитися 5 червня 2023 року на засідання Вінницького міського суду, який ініціює розгляд проти нього кримінальної «справи», порушеної в результаті обшуків слідчими Вінницької СБУ. За словами митрополита Іонафана, обшуки були проведені з порушенням затвердженої процедури. Зокрема, конкретне місце виявлення слідчим і вилучення у нього так званих «речових доказів» не було зафіксовано на відеокамеру, не були запрошені обвинувачений і незалежні свідки. Несподівана поява так званих «речових доказів» для їх протоколювання в гостьовій кімнаті («вітальні») ставить перед архієреєм питання до прокурора судового засідання», — йдеться у повідомленні.

У заяві також вказано, що Іонафан не шукав в інтернеті листівок з антиукраїнськими текстами, не відтворював їх, не зберігав і не поширював серед духовенства та не шукав спільників по всій Вінницькій області для допомоги російській армії.

Відео дня

Справа митрополита Іонафана

Слідчі обласного управління СБУ, нагадаємо, провели обшуки в митрополита Тульчинського і Брацлавського УПЦ московського патріархату Іонафана (в миру — Анатолій Єлецьких). Деталі у матеріалі: «Що знайшли, розповімо пізніше». СБУ провела обшуки у священика, якого благословив московський піп.

З наших джерел, саме йому й повідомили про підозру на початку листопада за статтею 161 Кримінального кодексу України (порушення рівноправності громадян залежно від їх расової, національної, регіональної належності, релігійних переконань, інвалідності та за іншими ознаками).

18 листопада, повідомила про нові підозри митрополиту. Додали обвинувачення ще за трьома статтями.

 

Читайте також:

Митрополит Іонафан розпалював релігійну ворожнечу: СБУ повідомила про підозру

«Що знайшли, розповімо пізніше». СБУ провела обшуки у священика, якого благословив московський піп

Нові підозри митрополиту: СБУ викрила чергові факти підривної діяльності очільника єпархії

Слідкуйте за новинами Вінниці у Telegram.

Коментарі (1)
  • Новини Вінниці на 20хвилин

    Завжди свіжа та перевірена інформація на нашому Телеграм-каналі 👉 https://t.me/+i-ok5yoWHO0xNTQ6

keyboard_arrow_up