«Забули забрати лічильники». На вінницькій «криптофермі» знову обшуки

«Забули забрати лічильники». На вінницькій «криптофермі» знову обшуки
За словами працівників ММІ Engineering, 6 серпня з 9:30 до них прийшла група невідомих осіб. Люди вимагали негайно пустити їх до приміщення, хоча на місці ще немає адвоката / Фото надали у юридичній фірмі Juscutum
  • СБУ проводить повторний обшук приміщень IT-компанії «ММІ Інжиніринг». За версією слідства, там діяла майнінг ферма, яка крала електроенергію. 
  • Під час першого обшуку забрали обладнання на суму близько 30 млн грн і всю документацію. Проте правоохоронці забули вилучили лічильники.
  • Юристи розцінюють цю ситуацію, як останню спробу знайти аргументи в справі, яка «розвалюється» в суді.

У Вінниці на території приміщень компанії «ММІ Інжиніринг» проходить повторний обшук. Цю фірму, нагадаємо, підозрюють у крадіжці електроенергії на суму 5-7 млн грн щомісяця.

Про те, що проводиться другий обшук, слідчі повідомили юристів фірми Juscutum, що захищає «ММІ Інжиніринг» в суді.

— При першому обшуку вони забули зняти лічильники. Справа ж пов’язана з крадіжкою електроенергії. Бо СБУ так захопилися вилученням майна, що забули про прилади обліку електроенергії. Тому вирішили повторно навідатися, — розповідає журналісту 20minut.ua адвокат Juscutum Максим Бойко.

Відео дня

Прийшли зранку ламати двері

За словами працівників ММІ Engineering, які знаходяться всередині цього приміщення, 6 серпня з 9:30 на території орендованого компанією офісу знаходиться група невідомих осіб.

Ці люди вимагають впустити до приміщення, на що перелякані працівники просять дочекатись адвоката. Але, судячи з настрою невідомих, вони планують зламувати двері, не чекаючи на законного представника компанії.

— Мене вони дочекатись не хочуть. Слідчі вже викликали ДСНС-ників, щоб зрізати двері та вийняти лічильники. Але я вже підїжджаю на місце, — повідомив журналісту адвокат Бойко.

Пізніше юристи компанії повідомили, що слідчі все ж зламали двері та зайшли у приміщення IT-фірми без присутності адвоката.

Речник вінницького управління СБУ Денис Закаблук підтвердив повторний обшук компанії «ММІ Інжиніринг».

— Наразі співробітники СБУ здійснюють оперативний супровід слідчих дій, які здійснюють представники слідчого управління Нацполіції на Енергетичній, 6а. Детальну інформацію буде повідомлено після надання слідчим дозволу на оприлюднення матеріалів досудового розслідування, — сказав Денис Закаблук.

На фото наслідки першого обшуку. Тоді слідчі вилучили 3800 гральних консолей, понад 500 відеокарт, півсотні процесорів, сервери та всю документацію підприємства.

От вам і «інвестиційні няні»!

У юридичній фірмі, яка захищає «майнерів», припускають, що такі дії слідчих — остання надія знайти аргументи у судовому спорі, у якому наразі сторона обвинувачення немає достатньої кількості доказів.

Цю версію підтверджує і те, що суд перенесли з 3 серпня на 18 серпня, із формулюванням «недостатності фактів зі сторони прокуратури». Судові засідання наразі тривають у Печерському районному суді Києва, який й давав дозвіл на обшуки.

«Раніше ситуація з розслідуванням і обшуками викликала у ММІ Engineering величезне розчарування діями правоохоронців. Представники компанії сподівались, що це просто непорозуміння. Але зараз IT-компанія та їх інвестор перебуває у стані шоку, — пишуть в прес-релізі юристи Juscutum. — Президент України Володимир Зеленський говорив про максимальне сприяння інвесторам і про «інвестиційних нянь». Однак, у випадку з «ММІ Інжиніринг», складається враження, що «твоя няня тебе не любить».

Хронологія розвитку подій

Нагадуємо з чого розпочалась справа про вінницьку криптоферму та як вона розвивається у публічному просторі.

СБУ 8 липня заявило про «закриття найбільшої в Україні криптоферми», яка крала електроенергію. Під час обшуку вилучили 3800 консолей, півтисячі відеокарт, півсотні процесорів, чорнову бухгалтерію. Збитки попередньо оцінили на 5-7 млн грн щомісяця. У прес-анонсі повідомили, що встановлюють коло фігурантів оборудки, в тому числі й серед посадовців «Вінницяобленерго».

Обленерго 9 липня заявило про свою непричетність до роботи криптоферми та спростовує факти крадіжки електроенергії. Мовляв, це підтвердили фахівці Держенергонагляду — незалежного регулятора, який непідзвітний «Вінницяобленерго».

Активісти ГО «Дорожній контроль» 12 липня оприлюднили документи, в яких йдеться, що власником криптоферми є «ММІ Інжиніринг». І ця компанія нібито не має жодного стосунку до криптовалюти, бо «займається оцифруванням реальних спортивних подій для трансляції на Playstation».

Активісти вінницького крила ГО «Центурія» провели пікет обленерго 13 липня. Вони звинувачують гендиректора вінницьких енергетиків Андрія Поліщука в змові з організаторами оборудки.

Журналісти сайту Delo.ua висунули версію, що 3800 консолей, які вилучили СБУ, використовували не для майнінгу криптовалюти, а для прокачки ботів у популярному футбольному симуляторі FIFA.

«Саме цим, скоріше за все, займались у Вінниці — штучний інтелект на консолях награвав потрібну кількість годин і валюти, а потім аккаунт продавався на спеціальних онлайн-магазинах», — йшлося в їхньому матеріалі.

Юристи, що захищають у суді компанію «ММІ Інжиніринг», розказали, що силовики закрили IT-фірму, яка розробляє програми і тренує «ботів». Вони нарікають на незаконні дії силовиків, бо у компанії, яка немає стосунку до розслідування вилучили техніки на 30 мільйонів гривень!

Генеральний директор «Вінницяобленерго» Андрій Поліщук 20 липня спростував причетність енергетиків до будь-яких протизаконних дій. Він заявив, що з мереж обленерго неможливо викрасти електрики на 5-7 млн грн, адже підстанцій такої потужності у Вінниці немає.

Голова осередку ГО «Центурія» Андрій Вербецький 3 серпня оприлюднив зібрані докази можливої змови енергетиків та майнерів. Він запрошував гендиректора обленерго Андрія Поліщука дати пояснення під запис поліграфу.

Правоохоронці нових подробиць не дають: поки справу не передали до суду, діє таємниця слідства.

 

Читайте також:

«Готові виплатити СБУ сім мільйонів». У обленерго розказали про «крадіжки» електрики на майнінг-фермі

«Суд не дозволяв забирати обладнання». Нові подробиці справи про вінницьку криптоферму

«Даю $1000 за інформацію про хулігана». Активісту розбили вікно машини через допис у Фейсбуку

Слідкуйте за новинами Вінниці у Telegram.

Коментарі (3)
  • Иван Маховский

    Правду мы никогда не узнаем
  • Читач68

    А що там кажуть кишенькові активісти дорожнього контролю? Цікаво почути їх авторитетну і незаангажовану думку.
  • Ols Kat

    И это правильно, счетчики тоже денег стоят, чего бы их тоже не отобрать

keyboard_arrow_up