«Хай подають до суду за наклеп». Вінницькі активісти знайшли зв’язки між обленерго і криптофермою

«Хай подають до суду за наклеп». Вінницькі активісти знайшли зв’язки між обленерго і криптофермою
Більше години голова осередку «Центурія» Андрій Вербецький наводив факти і підозри змови енергетиків з «майнерами». Радник гендиректора «Вінницяобленерго» Олексій Гаврилов назвав це розслідування «набором слів, які не мають реального підгрунтя» / Фото з фейсбук-сторінки Андрія Вербецького
  • Сторони, які начебто не мають стосунку до вінницької криптоферми, дали дві прес-конференції по цій справі. 
  • Спочатку гендиректор обленерго Андрій Поліщук заявив про непричетність до майнінгу і відсутність крадіжок електроенергії. 
  • Потім — голова осередку ГО «Центурія» Андрій Вербецький оприлюднив зібрані докази можливої змови енергетиків та майнерів. Даємо тези з його виступу.

Майже місяць минув після заяви СБУ про закриття найбільшої криптоферми в Україні, яка була в промзоні Вінниці. У компанії «ММІ Інжиніринг» забрали майно на майже 30 млн грн, бо нібито «крали електроенергію». 

Слідчі не дають нових подробиць. Але раз за разом цю справу повертають у інфопростір її потенційні фігуранти. Свою версію подій розповів власник складу, де були обшуки. Згодом дали пояснення юристи, що захищають власників так званої «майнінг-ферми». Гендиректор обленерго спростував причетність енергетиків до будь-якої незаконної діяльності.

Голова осередку ГО «Центурія» Андрій Вербецький 3 серпня оприлюднив докази ймовірної змови власників криптоферми та посадовців обленерго.

Відео дня

Зв’язок між енергетиками і майнерами

Андрій Вербецький розпочав виступ з викриття зв’язків обленерго і «майнінг фермою».

Так, за відомостями з держреєстру речових прав на майно, 23/50 частки приміщення на вулиці Енергетичній, де діяла криптоферма, належать фірмі «Альфа-Енерджі» (здавали в оренду склад «майнерам» - ред.). Серед засновників фірми є помічник гендиректорка обленерго Андрій Поліщука — Станіслав Перевалов (1, 2). Решта складу належить товариству «Вінницяобленерго».

Фото зі сторінки «Дорожній контроль Вінниця»

Тоді як у обленерго говорили, що ці склади продали кілька років тому й ніякого відношення до них не мають.

— Пан Поліщук на своїй прес-конференції заявляв, що компанія «ММІ Інжиніринг» — це київська фірма, яка привела в Україну інвестиції та сплачує податки в місцевий бюджет, — говорить Вербецький. — За інформацією від податкової служби, фірма зареєстрована в Києві та нічого не сплачує у вінницьку казну. А раніше фірма мала місцеве «коріння» — її засновником був вінничанин Максим Маєвський. І ця людина, за нашою інформацією, навчалась у ВНТУ, де зараз викладає Андрій Поліщук і його батько.

Споживання — 563 тисячі кВт на місяць!

Вербецький розповів про підрахунки споживання «майнінг-ферми», за яку товариство «ММІ Інжиніринг» могло не сплачувати по рахункам.

— Спілкувався з людьми, в яких майнінг ферми на 200 відеокарт. Це немаленькі криптоферми. Так от, за нашими розрахунками, одна відеокарта споживає, в середньому, 240 Вт. Якщо перемножити це споживання на півтисячі відеокарт, а потім на 24 години за добу і помножити на 30 діб, то вийде 86 тисяч кіловат*годин в місяць, — каже Вербецький.

Приставка PlayStation 4 Slim, за його словами, споживає 165 Вт на годину. Помноживши це на 3800 консолей — виходить 451 тисяча кіловат*годин на місяць.

— Система охолодження, яка там працювала цілодобово, споживає 3 кВт на годину. На складі було 12 вентиляторів. Разом вони споживали 25 тисяч кіловат*годин в місяць, , — стверджує голова вінницького осередку «Центурія». — Все підсумовуємо — 563 тисяч кіловат*годин на місяць споживало це підприємство на місяць. І це мінімум!

Платіжки, які продемонстрував Вербецький спочатку прес-конференції, вказують, що фактичне споживання підприємства «ММІ Інжиніринг» склало 88 тисяч кіловат*годин на місяць. За такий обсяг було сплачено 186 тисяч гривень.

Фото зі сторінки «Дорожній контроль Вінниця»

— НКРЕКП постановляє (постанова №910 від 17.10.2005 року), що якщо споживання електроенергії більше 50 тисяч кіловат*годин на місяць, то це підприємство зобов’язано мати АСКОЕ або ЛУЗОД — дистанційні системи обліку, задля унеможливлення крадіжок електроенергії. За нашою інформацією, на складі, де діяла ботоферма і криптоферма, таких приладів не було. Бо там, де потрібно красти — АСКОЕ не встановлюють, — говорить Андрій Вербецький.

«Нема чого коментувати»

— Всю інформацію, яку ми зібрали, передамо правоохоронцям. Більш того, у нас є матеріали для двох громадських розслідувань, які вказують на зловживання від пана Андрія Поліщука, — заявляє голова осередку «Центурія». — Ми знаємо, що пан Поліщук намагається домовитись зі слідством, але ми будемо звертатись до Генпрокуратури, Офісу президента та РНБО, щоб справу не «зам’яли».

Андрій Вербецький / Фото Віталія Павловського

На питання журналіста чи не побоюється Вербецький суду «за наклеп», голова вінницького осередку «Центурії» відповів, що готовий до цього.

— Я звертаюсь до пана Андрія Поліщука подати в суд. Надати документи договору, надати схему підключення (підприємства «ММІ Інжиніринг» до електромереж - ред.) в судовому порядку. Якщо він, справді, такий чесний, як заявляє, — підсумував громадський активіст.

Радник гендиректора «Вінницяобленерго» Олексій Гаврилов пробував дати відповідь на розслідування Вербецького. Однак, перебиваючи один одного на підвищених тонах, люди просто розійшлись. Вже за межами приміщення Гаврилов прокоментував журналістам ті підозри і факти, які виявили активісти.

Олексій Гаврилов / Фото Віталія Павловського

— Як тут можна коментувати факти, які під собою не мають жодного обгрунтування? Це був набір слів. Андрій Поліщук зараз у відпустці. І відповіді на ці звинувачення ви навряд чи від нього почуєте, — каже Олексій Гаврилов. — Бо відповідати на подібні речі, керівнику найбільшого підприємства в області, це марна трата робочого часу. Я буду радити йому не звертати увагу. Правоохоронці проводять слідство. Ми всіляко їм сприяємо.

Хронологія розвитку подій

Нагадуємо з чого розпочалась справа про вінницьку криптоферму та як вона розвивається у публічному просторі.

СБУ 8 липня заявило про «закриття найбільшої в Україні криптоферми», яка крала електроенергію. Під час обшуку вилучили 3800 консолей, півтисячі відеокарт, півсотні процесорів, чорнову бухгалтерію. Збитки попередньо оцінили на 5-7 млн грн щомісяця. У прес-анонсі повідомили, що встановлюють коло фігурантів оборудки, в тому числі й серед посадовців «Вінницяобленерго».

Обленерго 9 липня заявило про свою непричетність до роботи криптоферми та спростовує факти крадіжки електроенергії. Мовляв, це підтвердили фахівці Держенергонагляду — незалежного регулятора, який непідзвітний «Вінницяобленерго».

Активісти ГО «Дорожній контроль» 12 липня оприлюднили документи, в яких йдеться, що власником криптоферми є «ММІ Інжиніринг». І ця компанія нібито не має жодного стосунку до криптовалюти, бо «займається оцифруванням реальних спортивних подій для трансляції на Playstation».

Активісти вінницького крила ГО «Центурія» провели пікет обленерго 13 липня. Вони звинувачують гендиректора вінницьких енергетиків Андрія Поліщука в змові з організаторами оборудки.

Журналісти сайту Delo.ua висунули версію, що 3800 консолей, які вилучили СБУ, використовували не для майнінгу криптовалюти, а для прокачки ботів у популярному футбольному симуляторі FIFA.

«Саме цим, скоріше за все, займались у Вінниці — штучний інтелект на консолях награвав потрібну кількість годин і валюти, а потім аккаунт продавався на спеціальних онлайн-магазинах», — йшлося в їхньому матеріалі.

Юристи, що захищають у суді компанію «ММІ Інжиніринг», розказали, що силовики закрили IT-фірму, яка розробляє програми і тренує «ботів». Вони нарікають на незаконні дії силовиків, бо у компанії, яка немає стосунку до розслідування вилучили техніки на 30 мільйонів гривень!

Генеральний директор «Вінницяобленерго» Андрій Поліщук 20 липня спростував причетність енергетиків до будь-яких протизаконних дій. Він заявив, що з мереж обленерго неможливо викрасти електрики на 5-7 млн грн, адже підстанцій такої потужності у Вінниці немає.

Правоохоронці нових подробиць не дають: поки справу не передали до суду, діє таємниця слідства.

 

Читайте також:

«Готові виплатити СБУ сім мільйонів». У обленерго розказали про «крадіжки» електрики на майнінг-фермі

«Суд не дозволяв забирати обладнання». Нові подробиці справи про вінницьку криптоферму

«Даю $1000 за інформацію про хулігана». Активісту розбили вікно машини через допис у Фейсбуку

Слідкуйте за новинами Вінниці у Telegram.

Коментарі (2)
  • Lesya Bolshihovskaya

    Подивилася. Наговорили багато і дурного. Жодних доказів. Не зароблять вони таким чином грошей.  Хіба що грамоту від контори
  • valentin vilchynskyy

    В Вінниці жодної кримінальної справи які дотичні до  чиновників не довели до суду

keyboard_arrow_up