Як знахар Заїка завіз у Вінницю чуму. Розповідь історика про 19 епідемій у місті

Як знахар Заїка завіз у Вінницю чуму. Розповідь історика про 19 епідемій у місті
Розповідь про епідемії у Вінниці, яких нараховують 19, не для людей зі слабкими нервами
  • 19 разів чума косила жителів Вінниці.
  • Найдавніший запис про епідемію датується 1510 роком
  • Найбільшу кількість вінничан чорна  смерть забрала у 1770 році — тоді померло тисяча людей при загальній кількості населення менше чотирьох тисяч.
  • Про ці та інші факти епідемій у Вінниці розповів в он-лайн лекції історик Олександр Федоришен.
  • Попереджаємо: окремі епізоди не для людей зі слабкою психікою.

Лекцію «Історія епідемій у Вінниці» можна було слухати на ФБ-сторінці Центру історії Вінниці. Керівник організації Олександр Федоришен на початку розмови попередив, що у такому форматі уперше виступає з лекцією. Втім, йому все вдалося. Цікаві факти, гарна манера їх викладу сприяли тому, що виступ хотілося дослухати до його завершення.

Лекція почалася о 18-й вчорашнього дня. На ранок 3 квітня набрала 5,3 тисячі переглядів.

Треба зауважити: озвучені окремі факти з не для людей зі слабкою психікою.

Відео дня

Прив’язував труп  до коня і возив по селу

Найбільше вінничан забрала епідемія 1770 року. Тоді від «чорної смерті», так називали чуму, померло тисяча жителів міста, з них 700 християн і 300 євреїв. Прийшла біда з Браїлова. Точніше, її заніс у місто знахар на прізвище Заїка.

Лектор уточнив, що у ті часи «проганяти» хворобу намагалися знахарі. Лікарів у місті не було. Що могли зробити знахарі?  

Один з них на прізвище Заїка вразив своєю безглуздістю. Вдався до такого, що суперечить логіці здорового глузду. Налякані смертями люди, як мовиться, хапалися за соломинку. Тому не заперечували навіть проти таких дій.

Заїка, дізнавшись про чуму у селищі Браїлів, подався з Вінниці до цього населеного пункту.

За спогадами, що збереглися в архівних записах, наказав надати йому білого коня. Ще одне прохання – підібрати 12 хлопчиків, які були єдиними синами в родині.

Що робив він далі, про таке навіть страшно писати. Говорив, щоб викопали тіло померлого від чуми. Труп  прив’язували до коня і тягали по селу. Слідом за конем бігли ті 12 хлопчиків. Такою була вказівка знахаря.

—Це призводило місцевих не тільки до психологічного шоку, —  говорить Федоришен. — Найстрашніше, у такий спосіб зараза поширювалася по селу.

Добре, що знайшлися тверезі голови, які зупинили оргію знахаря. Переляканий Заїка втік з Браїлова на тому білому коні. Ще й прихопив з собою деякі речі. Повернувшись до Вінниці, роздав їх рідним і знайомим.

Це призвело до поширення чуми у нашому місті.

Моторошно було слухати про факти, коли людей нікому було поховати. Тіла померлих валялися у полях навколо міста. На них накидалися зграї собак…

З деякими знахарями вчиняли також жорстоко. Але вже не собаки, а люди.

Одного спалили, іншу—  втопили

Доля декого із знахарів закінчувалася трагічно. Лектор навів  випадок, що стався у Тиврові  у 1772 році.

Тоді громада звинуватила знахаря у поширенні чуми. І не тільки. Його ще й запідозрили у тому, що п’є кров з мертвих.

Вердикт громади був надзвичайно суворий: знахаря спочатку вбили, а потім тіло спалили.

Лектор висловив припущення, що така само доля, мабуть, спіткала і згаданого раніше знахаря на прізвище Заїка.

У селі Мурафа втопили в річці бабу-знахарку. Причому, тільки за другим разом. Зав’язали у мішок з камінням і кинули в річку. Вважали, що в такий спосіб можуть позбутися зарази.

Першу аптеку відкрили без дозволу

Лікарська справа у місті почала розвиватися тільки наприкінці 70-х років 18-го століття. До речі, в архівах збереглося прізвище одного з перших вінницьких докторів. Його прізвище Скальський. Однак про діяльність лікаря нічого не записано.

Зате є записи про відкриття першої аптеки, власником якої був приїжджий на прізвище Шепсель. Аптека з’явилася у 1782 році. Причому, без дозволу місцевої влади. Тому невдовзі її закрили. Аптекар виїхав в Умань. Згодом повернувся, отримав дозвіл і став працювати у Вінниці.

Їжу з монастиря подавали через вікно або трубу

У записах монастиря капуцинів збереглися свідчення про те, як монахи надавали місцевим допомогу у важкі часи. Насамперед готували харчі і подавали їх через вікно людям, які збиралися біля обителі.В іншому записі йдеться про те, що приготовлену їжу подавали через трубу.

Свій внесок у порятунок людей робили також монахи ієзуїтського монастиря.

Олександр Федоришен повідомив, що у своїй лекції використав матеріали літопису Вінницького монастиря капуцинів, публікації у виданні «Подільські єпархіальні відомості». Окремі факти почерпнув з наукового нарису «Доземська медицина Вінниці та околиць». Скористався працями відомих дослідників історії краю у минулому – Валентина Отамановського та священика Івана Шиповича.

 

Слідкуйте за новинами Вінниці у Telegram.

Коментарі (4)
  • Наташа Ильницкая-Гусак

    Центр історії Вінниці, як знайти?
  • Игорь Кретов

    Для чого сайту авторизація користувача, щоб читати текст повністю?

    Вячеслав Малявин reply Игорь Кретов

    Игорь Кретов они уже достали этой х...й!!
  • Олександр Антіпов

    от таке почитаєм і може тоді залишимось вдома а не по вулиці шастати
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Вінниці за сьогодні
11:17 Знищили 13 з 13 ворожих ударних дронів. Цієї ночі на Вінниччині працювала ППО 10:36 Сталося аварійне відключення води на 16 вулицях та одному мікрорайоні. Адреси 10:07 У Вінниці знеструмили шість вулиць: адреси, де немає світла та причина відключення 09:20 ДІЛА — лабораторна діагностика в ім’я здоров’я кожної людини (Новини компаній) Від читача 09:16 Вчитель з Вінниці став фіналістом премії «Ранкові зорі» 09:11 Вінниця проводжає на вічний спочинок військового Сергія Плаксюка 08:26 Сьогодні вітаємо Івана та Віктора. Історія, заборони та прикмети 18 квітня 21:01 Все цвіте та буяє: світлини заквітчаного Подільського зоопарку photo_camera 20:14 Вінничан запрошують на два майстер-класи до Великодня 19:51 Дорожня розмітка за 4 мільйони зійшла разом зі снігом. За скільки намалюють нову? play_circle_filled photo_camera 19:02 Погода у Вінницькій області різко погіршиться 18:33 «Небо. Я без нього жити не зможу». Вінниця попрощалась із 23-річним льотчиком, загиблим у бою play_circle_filled photo_camera 18:14 ДТП на перехресті: до лікарні потрапила 27-річна пасажирка авто 18:05 У них квартири значно дорожчі, ніж у нас. Про що говорила вінничанка у Португалії на єврофорумі 17:38 Бершадський воїн творить красу з військового заліза photo_camera 17:17 У Вінниці впродовж дня не роздаватимуть повісток. Це пов'язано з проведенням рекрутингового заходу play_circle_filled 17:07 На Вінниччині висаджують 1000 саджанців волоських горіхів photo_camera 17:06 «А чи знаєте ви Вінницю?» — на творчій зустрічі нагадали цікаві факти про рідне місто 16:40 Конференц-зали та коворкінги у Вінниці: де орендувати та за скільки? (партнерський проєкт) 16:37 Засудили зека, який молотком забив до смерті іншого ув'язненого. Як це сталося?
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Вінниці Ваші відгуки про послуги у Вінниці
keyboard_arrow_up