Як Оводов відкрив для Вінниці вікно в Європу. Один кілограм легенд про рідне місто

Як Оводов відкрив для Вінниці вікно в Європу. Один кілограм легенд про рідне місто
20 років Михайло Пащенко збирав легенди про Вінницю
  • «Легенди та історії Вінниці» - книгу з такою назвою презентуватимуть 6 листопада у міськраді
  • У ній 500 сторінок, а її вага – один кілограм
  • Книга уже є у міських бібліотеках – стверджує її автор вінницький письменник Михайло Пащенко
  • Де він зібрав стільки легенд?

На запитання, скільки загалом у творі легенд, пан Михайло, усміхнувшись, відповідає:

-Не знаю, бо не рахував.

-Де ж ви їх назбирали?

Відео дня

-Скрізь і всюди! – каже письменник. - Найперше, у книгах і пресі, де друкувалися окремі з них. Найбільше  – з розповідей від людей. Чув їх від вчителів, науковців, вінничан, які виїхали з міста і нині проживають за кордоном. У них велика ностальгія. Такі люди згадують про місто найменші подробиці. Є також легенди, що їх розповідали на Старому місці тамтешні ворожки. Колись давно вони там проживали.

Надрукували за кошти громади

Матеріал для книги Пащенко збирав приблизно 20 років. Сам задум виник ще замолоду. Спонукало його до такої роботи перебування у Львові, де в університеті імені Івана Франка опановував журналістику.

-Мене приємно вражало те, що у Львові існує багато розповідей про місто, - каже співрозмовник. – Там ви можете почути, наприклад, що в такому-то кафе чи ресторані колись бувала відома людина. І тут же її портрет. Розповіді про неї. Згадки про те, в який час і чому він навідувався до міста Лева.

А чому у нас такого нема? Неодноразово задумувався пан Михайло. Під час таких роздумів у нього, як мовиться, руки свербіли зібрати усі легенди, усі цікаві розповіді про рідну Вінницю і надрукувати їх в одній книзі.

Нарешті, це йому вдалося. Щоправда, з виданням зібраного матеріалу виявилося все не так просто.

На друк книги потрібні були кошти. Це болюча тема для кожної творчої людини. Роль прохача дуже незавидна.

Словом, ніхто з підприємливих людей не дав грошей на видання книги.

-Всі погоджувалися, що справа гарна, цікава, кожен, з ким спілкувався, говорив, що хотів би тримати в руках таку книгу, дехто навіть обіцяв підтримати фінансово, але коли доходило до діла, знаходилися причини, аби відмовити, - каже письменник.

Якось Пащенко прочитав про конкурс міськради «Бюджет громадських ініціатив». Подав свою пропозицію. На жаль, вона не знайшла підтримки. Та він не опустив рук і дочекався наступного конкурсу.

Врешті-решт, на книгу «Легенди і розповіді про Вінницю» дали грошей з міського бюджету. Проект Пащенка став одним з переможців конкурсу «Бюджет громадських ініціатив-2019».

Книга вийшла накладом одна тисяча примірників.

Її першу презентацію провели у міській бібліотеці №1 за активної участі керівника бібліотеки Ольги Вергун.

-Недавно мені зателефонували з міськради і повідомили, що запланована презентація книги у приміщенні міської влади, - повідомив Михайло Пащенко. – Запросили прийти 6 листопада. Приємно дізнатися, що книга зацікавила не тільки простих читачів, а й «батьків» нашого міста.

Звідки назва – один Бог знає, річка Бог

На запитання, яка з легенд найбільше подобається самому автору, пан Михайло каже, що йому дуже хотілося б знати достеменне походження назви нашого міста.

-У книзі є декілька варіантів, - говорить письменник. – всі вони цікаві, кожен виглядає правдоподібно. Наприклад, історик Микола Кибалюк посилається на конкретні історичні джерела, але..

Мабуть, один Бог знає, хто і чому назвав саме так наше місто. Бог – річка, нинішня назва якої  Південний Буг, очевидець і свідок заснування Вінниці. На дні річки треба шукати народження міста. У даному випадку – річки Часу.

Передмову до солідного видання написав доктор історичних наук професор Сергій Гальчак.

-У наших легендах дивовижний світ пізнання й переосмислення, - влучно висловився історик.

Оводов відкрив для Вінниці вікно у Європу

-З усіх описаних героїв книги чи не найбільше вразила біографія Миколи Оводова, - розповідає Михайло Пащенко. – він дуже багато зробив для Вінниці. Перші європейські штрихи у провінційному містечку зроблені за його безпосередньої участі.

Співрозмовник каже, коли згадує Оводова, вважає, що його не сповна пошановано нинішнім поколінням.

-Архітектора Григорія Артинова знаємо і шануємо, вшановуємо, є меморіальна дошка, є пам’ятник, - говорить Пащенко. – Артинов талановитий архітектор. Ніде правди діти. Талант Оводова не менший. До речі, це він запропонував Артинова на посаду архітектора міста. Це з його ініціативи споруджені знані дотепер споруди, зокрема, вежа і готель «Савой». Однак прізвище Оводова згадується не так часто.

У книзі розповідається, як саме з’явилася ідея будівництва вежі і готелю «Савой».

-Оводов сам їздив у Європу набиратися, як нині кажуть, досвіду, і брав з собою міських урядників, - говорить Пащенко. – Це він відкрив для нашого міста, тоді маленького провінційного, вікно у Європу. Наприклад, після поїздки до Великобританії почали будувати готель «Савой» в англійському силі. Архітектуру водонапірної башти запозичили у Франції.  

...Хто і коли очолював Вінницю? Розповіді пр. міських голів Вінниці - від Оводова до Моргунова. Як і чому головна бібліотека за одну ніч втратила свою назву? Була імені Миколи Гоголя – стала «Тімірязівкою». Розповіді про всі назви вулиць міста. Що напророкувала Вінниці Ванга? Розповіді про ці та багато інших легенд й історій знайдете у новій  книзі.

Його книги видані тиражем понад 600 тисяч примірників

Книга Михайла Пащенка  «Легенди та історії Вінниці» 20-та у його творчості.

Він автор низки відомих романів і повістей. У свій час особливо популярними серед читачів були твори романи «Корупція», «Ключ до мерії», «Полювання на журналістів». За книгу «В редакцію не повернувся» удостоєний обласної премії імені Гришина.

Найиражнішою стала книга Пащенка для дітей – «Диво-сон». Вона надрукована накладом у 500 тисяч примірників.

Слідкуйте за новинами Вінниці у Telegram.

Коментарі
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Вінниці за сьогодні
15:15 Отримав поранення під Ізюмом та в Бахмуті. Історія бійця з позивним «Лєба» photo_camera 14:09 П'яний та «під кайфом» водій потрапив у ДТП на Келецькій photo_camera 13:17 Знаний футболіст підтримав Ромчика, який дивом вижив після обстрілу по Вінниці photo_camera 12:42 Чи можна отримати відстрочку від мобілізації, якщо близький родич загинув чи зник безвісти? Від читача 19:06 Молодь Вінниччини ярмаркувала у Хмельницькому 11:42 За розстріл поліцейських розшукують військових батька та сина. Відео з нагрудної камери копа play_circle_filled 10:58 На фронті відбулося більше ста зіткнень: Генштаб розповів, де вчора було «гаряче» 09:30 Шукають двох чоловіків на темно-зеленій Suzuki, які вночі розстріляли поліцейських на Вінниччині play_circle_filled photo_camera 09:16 Ціною свого життя врятував пораненого побратима. Вінниця прощається з Олександром Яремчуком 08:24 Сьогодні вітаємо Олександра та Гаврила. Історія, заборони та прикмети 20 квітня 21:01 Створимо живий коридор для Героя! До Вінниці «на щиті» повертається Олександр Яремчук play_circle_filled 20:14 Орденом нагородили молодого бойового медика Нацгвардії Богдана Гижу з Козятина 20:02 «Він навчив мене бути щасливою, але не сказав, як жити без нього». Розповідь дружини полеглого бійця 19:33 Дев'ять днів у Вінниці за рядом адрес не буде газу. Список будинків 19:25 Онови дані в ТЦК або станеш ухилянтом. До чого ще зобовʼязує новий закон про мобілізацію? 18:02 На Вінниччині вирує негода: рятувальники прибирають повалені вітром дерева photo_camera 18:00 Кращі клінінгові компанії та хімчистки Вінниці: де і як замовити? (партнерський проєкт) 17:01 Справа на мільйон. Заступника мера Гнівані знову звинувачують у розкраданні бюджетних коштів 16:00 Афіша Вінниці. Де і як відпочити дітям і дорослим на вихідних 20 та 21 квітня
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Вінниці Ваші відгуки про послуги у Вінниці
keyboard_arrow_up