Вінницький храм, який біля Будинку офіцерів, є копією церкви в Криму

Вінницький храм, який біля Будинку офіцерів, є копією церкви в Криму
Храм Георгія Побідоносця, що на Замості, належить релігійній громаді УПЦ МП / Фото: @0432sda via Instagram
  • Храм, що розташований на проспекті Коцюбинського, є «близнюком» Фороської церкви Воскресіння Хрестова, яка знаходиться у тимчасово окупованому Криму. 
  • Його головний купол, вагою шість тонн, встановлювали в 2015-му монтажники з Донбасу.
  • А в радянські часи там, де зараз стоїть культова споруда, був дитячий кінотеатр в літаку.

Храм на честь великомученика Георгія Побідоносця почали будувати в 2008 році, у візантійському стилі. Про це пишуть на інстаграм-сторінці «Агенції просторового розвитку». 

«Цьому стилю властива хрестово-купольна конструкція. Суть її в тому, що основні приміщення виглядають в плані як хрест, а над центральною частиною підноситься купол, символізуючий небо. Купол влаштований не на стіни, а на колони. Таким чином приміщення краще освітлюється природним світлом, а сама конструкція виглядає легшою. Вівтар розташовується в північній апсиді, вхід зі східної сторони», — йдеться в повідомленні.

Водночас вінницький храм є копією Фороської церкви Воскресіння Хрестова у Криму. Подивіться як вони схожі: ліворуч храм у Вінниці, праворуч — церква в Криму.

Відео дня

Крім того автор допису розповідає, що в архітектурі храму присутній російський стиль. А саме наявність критого входу-ганку, декілька «маківок» — декоративний елемент, який розміщується на барабані (опорна конструкція - авт.).

А в мережі знайшли інформацію, що головний купол культової споруди має вагу шість тонн і є третім в Україні, який побудували за унікальною технологією.

«Купол та хрести робили в Краматорську. Потім, в 2015 році, бригада монтажників з Донбасу встановлювала купол на храмі у Вінниці. До речі, це третій купол в Україні, який було зроблено за особливою технологією. Перший такий купол, вагою 40 тон, встановлений в Донецьку, другий — в Горлівці», — пишуть на сайті shukach.com.

У радянські часи на місці храму стояв літак. Щоправда, недовго: 

«У середині 1980-х рр. у парку внутрішнього подвір’я Будинку офіцерів було встановлено радянський літак ІЛ-14, в якому діяв дитячий кінотеатр, — йдеться в дописі «Агенція просторового розвитку». — Але вже наприкінці 80-х кінотеатр почав занепадати. Спершу працював тільки у вихідні і святкові дні, потім його зовсім закрили. Довгий час стояв як авіапам’ятник. Кілька разів борт підпалювали. У 1991 році після чергового підпалу літак порізали на брухт та вивезли».

Схожа доля спіткала ще два літаки-кінотеатри. Про це в матеріалі: На місці літаків-кінотеатрів тепер церкви та пустирі. Вінниця, яка є тільки на фото

 

Читайте також:

Було-стало. Вісім фото про те, як змінився центр Вінниці за десятки років

«Вхід у минуле»: куди ведуть старі двері на вулиці Соборній. Тест на уважність

Унікальні фото Вінниці, яким не менше 100 років, зберігаються в музеї Санкт-Петербурга

Слідкуйте за новинами Вінниці у Telegram.

Коментарі (139)
  • Ирина Головченко

    Я не шкодую, що саме в даному місці знаходиться храм. Крім того, вдячна Богу, що маю можливість відвідувати його.
  • Viktoria Chaikovcka

    Вона не є копією , кримське є копія! А, взагалі-то кримська була іншою.

    AK reply Viktoria Chaikovcka

    Це називається типовий проект. Не шукайте зраду там, де її немає.
  • Ярослав Мандзюк

    Данная статья - типичная заказуха для розжигания конфликта.

    AK reply Ярослав Мандзюк

    Бойкотування карантину, приховування зброї, ведення антиукраїнської пропаганди, пропаганда російських поглядів щодо державності України, популяризація неканонічної створеної Сталіним церкви? Ви, із тих, хто, вважаєте, що пломбір був "вкусний"?
  • Наталья Горошко

    Прочитав комментарии поняла, что в бога вы не верите. Вы ритуалы исполняете
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Вінниці за сьогодні
20:44 Вінницькі гімнастки підкорили Грузію. Привезли 21 нагороду з «Keti Cup Tbilisi» photo_camera 20:29 Родичі та бізнес-партнери у вінницьких МСЕК: знайшли багато цікавого в деклараціях членів комісій 19:35 «Ми гідно робимо свою роботу». Про історію та випробування війною Ладижинської ТЕС 18:45 Класична, сирна, шоколадна. Знані вінничани діляться рецептами великодньої паски та хліба photo_camera Від читача 13:03 EPAM Україна та ГО «Загартовані серця» передали Силам оборони 100 автомобілів 18:10 Оригінальні автозапчастини від провідних виробників тепер доступні для вінничан (Новини компаній) 18:09 У Вінниці виділять 21 мільйон гривень на потреби Захисників та Захисниць 17:48 Шукає ту, яку ніколи не цілував. Вони обоє із Джурина: хвилююча історія двох наших земляків 17:32 Як вінничанам з хронічними захворюваннями безплатно отримати ліки 17:00 Афіша Вінниці. Де і як відпочити дітям і дорослим на вихідних 27 та 28 квітня 16:35 Охорона та безпека під час війни: вінницькі охоронні фірми, сигналізація та відеонагляд (партнерський проєкт) 16:33 В останні дні квітня на вулицях біля Київського мосту обмежать рух. Яка причина та скільки це триватиме 14:45 З’явився білий бенгальський тигр. Чим ще здивує Подільский зоопарк у новому сезоні? photo_camera 13:45 У Вінниці чоловік з сокирою накинувся на контролера обленерго 13:32 «Колосівські» тхеквондисти здобули дві бронзи на турнірі «Hereya open» в Болгарії 13:20 Де смачно пообідати на Вишенці: огляд бізнес-ланчі і не тільки (партнерський проєкт) 12:45 За вбивство продавця трактора хмільничанин сидітиме 15 років 12:21 «Коли в темну пору йшли по траві, іскри сипалися з-під ніг». Спогади про аварію в Чорнобилі photo_camera 12:00 Адреси, де у Вінниці 26 квітня тимчасово не буде світла чи води 12:00 Як знайти роботу в Польщі: поради для українців (Новини компаній)
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Вінниці Ваші відгуки про послуги у Вінниці
keyboard_arrow_up