На місці літаків-кінотеатрів тепер церкви та пустирі. Вінниця, яка є тільки на фото

На місці літаків-кінотеатрів тепер церкви та пустирі. Вінниця, яка є тільки на фото
  • На вулицях міста були три «списаних» лайнерів, які у різний час виконували функцію кінозалів та пам’яток.
  • Утім, в перші роки незалежності України, їх розпиляли та здали на брухт.
  • Розповідаємо, де були літаки, які втратило наше місто.

На сайті «Вінницький трамвай» автор Олег Матюхов виклав детальну історію трьох літаків-пам’ятників, які стояли у середмісті та на околицях Вінниці до 90-х років. Надаємо коротку розповідь його матеріалу з сучасними фото тих локацій, де колись стояли літаки.

ІЛ-14

Перший пасажирський літак, який масово випускали в СРСР. У 1950-1960 роках він виконував на внутрішніх та міжнародних рейсах. Модифікації ІЛ-14 мали 14 та 18 місць для пасажирів; крейсерська швидкість — не більше 350 кілометрів на годину.

Відео дня

Списаний літак знаходився у подвір’ї біля Будинку офіцерів, виглядаючи «носом» на проспект Коцюбинського. Ззовні у салон вів трап. За інформацією вінничанина Вадима Постернака в літаку діяв дитячий кінотеатр: бухгалтерка Будинку офіцерів у формі стюардеси продавала квитки на сеанси.

У 1980 роках кінотеатр почав занепадати. Спершу працював тільки по святах, потім його зовсім закрили. Довгий час стояв як авіа пам'ятник.

Кілька разів борт підпалювали. У 1991 році, після чергового підпалу, літак порізали на брухт та вивезли. Понад 12 тонн алюмінію просто зникли.

Нині на місці скверу, де стояв літак, будують православний храм Георгія Побідоносця. Попри те, що будівлю ще не завершили, у церкві вже проводять служби.

ТУ-104

На дитячому майданчику, що навпроти Центрального автовокзалу на Київській, стояв авіалайнер на 100 пасажирських місць ТУ-104А. Борт пропрацював з 1959 до 1979 років на авіалініях Узбекистану, Грузії, України. Після двадцяти років справної роботи був списаний, та переобладнаний під авіапам'ятник і дитячий кінотеатр.

У середині 80-х років кінотеатр закрили, прибрали сходи та зачинили вхід до літака. Утім, це не зупиняло молодь. Автор матеріалу Олег Матюхов писав, що це був літак дітей 80-х років!

«Усередині нічого не було, але це ж справжній літак! Була практично ціла кабіна пілотів — штурвали, панель приладів. Доводилося займати чергу, щоб сісти за штурвал. Хто хотів — вилазили через аварійні люки на крила літака. А хто сміливіший — підходив на край крила і качав його», — писав автор матеріалу.

Восени 1991 року авіапам'ятник ТУ-104 вивезли з Київської та порізали на брухт.

Зараз, на місці літака — засмічений пустир та греко-католицька Церква Покрова Богородиці.

АН-24

Борт АН-24РВ, який опинився у Вінниці в районі вулиці Чехова, з 1967 року літав у Вірменії, а потім в Україні. Був списаний у 1983 році та приблизно водночас встановлений як авіапам'ятник навпроти прохідної Авіаремонтного заводу (нині — це Вінницький авіаційний завод.)

Через те, що літак знаходився на околиці міста, він був просто пам’яткою та суміжних функцій не виконував. Стаціонарних трапів біля нього не було.

Утилізований в 1994-1995 році, його окремі частини довгий час валялися на вінницькому звалищі «Вторкольормет».

 

Зараз на тому місці, де стояв літак, зведений православий храм Святого Архістратига Божого Михаїла.

Вас може зацікавити матеріал про вінницькі літаки-«пенсіонери» та місця, де вони доживають свій вік.

Читайте також:

Фото в матеріалі: Влад Луженецький, «20хвилин», скріншот з мап Google.

Слідкуйте за новинами Вінниці у Telegram.

Коментарі (37)
  • Yuriy Savchuk

    Впав з крила цього літака. Не знав що крила качаються
  • Next

    Вася reply Next

    А де ж його узяти?
  • Андрей Зеленый

    К сожалению такая участь постигла всю авиацию Украины.
  • Варвара

    Я согласна, церковь - это зло, которое еще и живет за счет нас. Налоги не платят, антисанитарию разводят, теперь можно убить, ничего поп за определенную плату отпустит грех, еще и святым мучеником сделает.

    Next reply Варвара

keyboard_arrow_up