Вінниці можуть передати 70 трамваїв зі швейцарського Цюриха. Що це будуть за вагони?

Вінниці можуть передати 70 трамваїв зі швейцарського Цюриха. Що це будуть за вагони?
Вагони Tram 2000 були виготовлені наприкінці 1980-х років у Швейцарії. Після поставки 35 таких вагонів у 2022 році, Цюрих може передати Вінниці ще таку ж кількість рейкового транспорту
  • У місті перебуває делегація зі Швейцарії. З посадовцями міськради обговорять технічні питання угоди про передачу чергової партії трамваїв.
  • Так, у 2022 році Вінниця отримає 35 вагонів з Цюриха. Таку ж кількість може отримати після реалізації першої частини угоди.
  • Що це будуть за трамваї? В якому стані? Скільки за них заплатять?

До Вінниці знову приїхала делегація зі Швейцарії. Про це передає Вінницька міська рада.

Координаторка проектів Програми співробітництва Посольства Швейцарії в Україні Анна Кузнєцова нагадала, що з трамваїв стартувала співпраця Швейцарії та Вінниці 15 років тому.

— Тоді Вінниця отримала 116 вагонів. Завдяки цьому місто змогло зекономити в еквіваленті один мільйон швейцарських франків. Це в тому числі дозволило Вінниці провести реформу транспорту і замінити частину маршруток на більш зручний транспорт, — каже Анна Кузнєцова. — Сьогодні ми зібрались для того, щоб обговорити наш наступний проект — постачання 30-35 трамваїв. Ми сподіваємось, що це також буде сприяти подальшому вдосконаленню системи громадського транспорту у Вінниці.

Відео дня
У 2007 році перші швейцарські трамваї привезли до Вінниці залізницею / Фото: depo.vn.ua

У серпні, нагадаємо, швейцарці дали «добро» на те, що у 2022 році наше місто отримає 35 вагонів з Цюриха.

У листопаді, під час відвідин міста, делегація з Цюрихської транспортної компанії (VBZ) сказали про можливість передачі ще 35 вагонів. Рішення про передачу другої партії вагонів Tram2000 буде прийматись після проведення оцінки ефективності реалізації 1-ї частини нової Угоди. Відтак Вінниця може отримати 70 трамваїв типу Tram2000.

Що відомо про «нові» вживані трамваї

Вагони Tram 2000 були виготовлені наприкінці 1980-х років у Швейцарії. Трамвай без низькопідлогової вставки має 21,4 метра довжину, 2,2 метра ширину, 50 сидячих і 54 стоячих місць.

Вагон із «низькою підлогою», який пристосований для перевезення людей на візках, має такі параметри: 28 метрів довжина, 2,2 метра ширина, 68 сидячих та 75 стоячих місць.

В салоні великі вікна, менше хромованих вставок та більше пластикових панелей помаранчевого кольору. Сидіння з м'якою оббивкою. Двері ширші, ніж у «Міражів» та «Карпфенів», які вже їздять по Вінниці. Також в салоні дублюється вказівник маршруту, а на екранах пишуть назву зупинки і час прибуття до неї.

А завдяки м’якій підвісці трамваї мають плавний хід, що робить проїзд для пасажирів більш комфортним.

Скільки заплатимо за вагони

Наприкінці 2020-го вінницька мерія та уряд Швейцарії підписали угоду про передачу трамваїв. Тоді ж говорили, що Вінниця отримає трамваї, яким по 40-50 років, але ця техніка регулярно проходила капітальний ремонт за швейцарськими стандартами.

Міський голова Сергій Моргунов та посол Швейцарії в Україні Клод Вільд на підписанні Меморандуму про передачу трамваїв / Фото: vmr.gov.ua

Меморандумом передбачене надання запчастин, матеріалів, обладнання, консультаційних послуг та допомоги у навчанні персоналу «Вінницької транспортної компанії», аналогічно тому, як це відбувалося під час першої передачі цюрихських трамваїв у 2006-2011 роках.

Загальний бюджет проекту складає 3,55 мільйона швейцарських франків (102 млн грн за нинішнім курсом НБУ - авт.). З цієї суми внесок швейцарської організації SECO — 3,2 млн, компанії VBZ — 50 тисяч, а Вінницької міської ради — 300 тисяч швейцарських франків. Вінницька мерія витратить свій внесок на адаптацію цюрихських трамваїв до українських стандартів, введення їх в експлуатацію та підготовку депо для обслуговування цих вагонів.

Майбутні «вінницькі трамваї» оцінював вінничанин Валерій Старжинський, про що в матеріалі: «Без старих трамваїв Цюрих вже не той». Вінничанин розказав, на чому швейцарці їздять зараз.

 

Читайте також:

«Скупчення людей на вході та виході»: чи змінили у Вінниці правила проїзду в транспорті

«Маршрутками катайтесь і не скигліть». Чому вінничани незадоволені роботою громадського транспорту?

У Вінниці презентували 10 турецьких автобусів на газу і два нових маршрути

Слідкуйте за новинами Вінниці у Telegram.

Коментарі (2)
  • Іра Сверділ

    Красива ВІННИЦЯ 🇺🇦Новими трамваями🙂🙂🙂Ірина. живу У ВІННИЦІ.
  • Ols Kat

    їздити ними можна буде лише громадянам при наявностi сертифiката про вакцинацiю або свiжого ПЛР-теста

keyboard_arrow_up