У Вінниці презентували 10 турецьких автобусів на газу і два нових маршрути

У Вінниці презентували 10 турецьких автобусів на газу і два нових маршрути
  • Відтепер містом курсуватимуть нові автобуси Otokar. Вони більш екологічні за своїх попередників, салони оснащені кондиціонерами та USB-портами для підзарядки гаджетів. Пояснюємо, коли вони з’являться на маршрутах та на яких саме.

Активні розмови про придбання нових турецьких автобусів велися з минулого року, однак через пандемію вони з’явились у нашому місті лише тепер. Нові автобуси придбані в лізинг на п’ять років. Бюджету вони обійдуться приблизно в 90 мільйонів гривень. Позику на їх купівлю місту надав «Укргазбанк». Сьогодні, 8 вересня, їх офіційно презентували на площі Василя Стуса. 

За характеристиками нові автобуси схожі на своїх муніципальних попередників, наприклад, місткістю (28 сидячих + одне місце для маломобільних пасажирів) та фірмовими кольорами (чорний, жовтий, зелений). Однак мають й суттєві відмінності. 

— Важливою відмінністю цього транспорту від інших автобусів великої місткості у нашому місті є те, що вони працюють на газу. Газоподібне паливо набагато менше шкодить довкіллю, аніж дизель і бензин, — пояснює технічний директор «Вінницької транспортної компанії» Олександр Нечаєв. — Автобуси обладнані внутрішніми та зовнішніми камерами відеоспостереження, паркувальним радаром для полегшення маневрів водіїв, пасками безпеки для маломобільних людей та USB-портами для зарядки гаджетів. У кабіні водія та в салоні є кондиціонери. Таке у вінницькому громадському транспорті вперше. 

Відео дня

Директор «ВТК» Михайло Луценко розповів на презентації, що нові автобуси не планують розподіляти на різні маршрути, навпаки вирішили створити один новий маршрут, а інший видозмінити.

— П’ять автобусів курсуватимуть на маршруті №32 Сабарів — Залізничний вокзал. Однак автобуси проїжджатимуть через вулицю Зодчих, що на Поділлі, — говорить Михайло Луценко. — Також у місті з’явиться автобусний маршрут №4 Лугова — Барське шосе. Маршрут простягатиметься через залізничний вокзал, Соборну і Хмельницьке шосе. Ми хочемо розвивати цей напрямок руху. Зараз на ньому є тролейбуси, трамваї і автобуси на газу. У майбутньому, можливо, будуть електробуси. 

Михайло Луценко

На маршрутах нові автобуси можна буде побачити вже від завтра, 9 вересня. За словами керівництва «Вінницької транспортної компанії», їх водіям буде не складно пересісти за кермо турецьких автобусів. Водій автобуса Петро Загребельний із цими словами погоджується. 

— Ми їздили на різних автобусах, тому нам не звикати, — говорить Петро. — Відчутно, що ця машина якісна. Різниця з «Богданом» є, хоча й вітчизняні автобуси непогані. 

Петро Загребельний

Водій зізнається, що в отакарах чимало різної електроніки, тому він ще не встиг вивчити функцію усіх кнопок на панелі приладів. Серед переваг називає кондиціонер, опалювач салону, паски-безпеки для водія та крісло-пілот, що робитиме кермування транспортом більш комфортними. 

Інший водій Микола Сухотський вперше сів за кермо турецького автобуса лише сьогодні зранку, проте одразу, каже, помітив різницю.

— Він однозначно більш комфортний, затишний. Для водія у ньому створені всі умови. У «Богданах» такого немає, — говорить Микола. — Як воно в усьому іншому, стане зрозуміло пізніше, коли поїздимо побільше. 

 

Читайте також:

Довіртесь штучному інтелекту та рятуйте життя. Де і навіщо у Вінниці встановлять дефібрилятори

Повернення вінницького кінотеатру «Росія». Що тут було і що пропонують робити далі?

Слідкуйте за новинами Вінниці у Telegram.

Коментарі (30)
  • vik n

    Я аж пукнув от счастья.и счастлив за тюркив
  • Читач73

    дебилы ,пишу в который раз  пустите  транспорт на  люмпенский маршрут  с Луговой.после  22,30 нереально выбраться.оттуда   хотя в  лживом расписании ВТТУ написано что  4 идет на вишенку еще в 23,15 по моему. на вишенку не могу  доехать,  какого  хрена  пани МОРГунов, за  що я вам плачу 8 гривень.чтобы я 1,5 часа  ждал посл.десятку.я понимаю  що у вас мерс  премиум  класса-и купили вы  його на  зарпоату ,и вам  глыбоко носраты на ваших подданых  но  зачем  этот  дешевый пиар.с транспортом  большая  лажа.

    Ols Kat reply Читач73

    Езжайте на такси. Это государство для богатых.

    Читач73 reply Ols Kat

    дай  денег я поеду.

    Ols Kat reply Читач73

    я тоже не богатый
  • Олександр Гречанюк

    Все добре автобус  4 по маршруту Барське-Лугова курсуватиме раз в годину,коли 17а раз в 15 хв
  • Руслан Зборовский

    Насправді чудова новина. Але все ж таки чому ЛАЗ не випускає свої, наші власні автобуси?!!

    Андрей Сомсиков reply Руслан Зборовский

    Непевно тому, що ЛАЗ вже декілька років, як розібраний на металобрухт...

    Читач41 reply Андрей Сомсиков

    ЛАЗ був дійсно Г! Ви багато бачите ЛАЗів? Вони їздять тільки на підміні і на службовій розвозці. Навіть капремонт не врятував. А великі Богдани всі їздять.

keyboard_arrow_up