Вибухам на калинівському арсеналі — чотири роки. Як це було і чи знайшли винних

Вибухам на калинівському арсеналі — чотири роки. Як це було і чи знайшли винних
  • Вночі 26 вересня 2017 року сталася пожежа на складах боєприпасів 48 арсеналу.
  • Вогонь перекинувся на снаряди, яких за орієнтовними підрахунками вибухнуло 32-40 тисяч тонн! Збитки - понад 5,9 млрд грн, потрощені будинки місцевих жителів
  • Згадуємо події тієї ночі, як змінилося життя місцевих жителів, що були в зоні ураження та що встановило слідство за 4 роки розслідування.

Перший потужний вибух на складах пролунав приблизно о 22 годині. І це було так, що багатоповерхівки у Вінниці, за 20 кілометрів від складів, колихнуло як при землетрусі. Ніхто не знав, що сталося. Через кілька хвилин у Фейсбуці вже почали з’являтися перші повідомлення: «Вибухають склади боєприпасів під Калинівкою».

Найжахливіша ніч

З Калинівки почали вивозити людей: тисячі мешканців Вінниці поїхали до калинівчан та жителів сусідніх сіл, аби вивезти з «пекла» людей. Потік автобусів та машин йшов на зустріч вибухам, нажаханих розривами снарядів людей забирали з підвалів та погребів.

І попри побиті будинки, зруйнований арсенал та тисячі одиниць боєприпасів, які вибухнули в повітря, усі люди залишилися живими.

Відео дня

Ту карколомну ніч, 26 вересня 2017 року, люди провели за межами рідних домівок. Більшість привезли до Вінниці, де влаштували в спортивних залах кількох шкіл.

Протягом кількох днів ще лунали поодинокі вибухи боєприпасів. Жителі сіл біля арсеналу поступово стали повертатися додому.

Унаслідок розльоту снарядів та уламків навколо було зруйновано 13, пошкоджено 1437 будинків, три заклади охорони здоров’я, вісім закладів освіти, вісім адмінбудівель.

Подружжю Ковальчуків повертатися було нікуди — їх дім був спалений вщент. Їх евакуювали до Козятина. Але стареньким з Павлівки пощастило: скоро вони отримали новий будинок, куплений за бюджетні кошти.

Перша річниця

Минув рік, а в селах, які найбільше постраждали від вибухів, досі були помітні сліди трагедії. Деякі будівлі стояли не відбудованими та в них не хотіли повертатися через страх, який принесла та ніч на 48 арсеналі.

На ліквідацію наслідків було виділено 100 мільйонів гривень. З них встигли освоїти лише половину, а точніше 47 мільйонів. Решта повернулися у бюджет. Купили шість будинків. Руйнації ж зазнали понад тисячі й люди очікували на компенсації за будівельні матеріали біля одного мільйона гривень.

На першу річницю катастрофи ми збирали історії «випадкового» героїзму волонтерів, пожежників та простих вінничан, які не змогли сидіти по домівках, поки поряд сталося лихо.

Друга річниця 

За два тижні до другої річниці страшної пожежі в Калинівці на Вінниччині знову сталися вибухи на артскладах. Перші пролунали близько 11 ранку. Вони були потужними. Місцеві знову почали хапати документи та забирати дітей із дитсадків. 

— Дітей по домах порозвозили: хто велосипедом, хто на машині, — розповідала жителька Павлівки Ніна Довгополюк.

— Зібрала речі, паспорт, трошки грошей. Щоб було все під руками, коли почнеться евакуація, — розповідає її односельчанка Тетяна.

Як стало відомо, зайнялася суха трава на території військової частини. Через це здетонувало до 10 боєприпасів.

Місцеві жителі досі налякані та пам’ятають, як посеред ночі тікали, покидаючи свої оселі. З 16 вересня 2019 року під Калинівкою на 48-у арсеналі мали відновити планові підриви боєприпасів, які не підлягають транспортуванню. Зазначали, що такої території залишилося 4%. Остаточно розміновувати територію арсеналу завершили у кінці 2019 року.

Через два роки після вибухів, господарям 184 домоволодінь ще не відшкодовано завдані вибухами збитки. Як зазначив виданню kalynivka.city, сільський голова Павлівки Віктор Кособуцький, загальна сума відшкодування складає майже два мільйони гривень.

Третя річниця

Знаковим на третій рік після вибухів стало повідомлення, що слідство так і не знайшло причину займання складів. 

Тимчасова слідча комісія при Верховній Раді була створена в листопаді 2019 року, провела три засідання, займалася збором і аналізом інформації, щоб встановити причини вибухів на п’яти складах в Ічні, Калинівці, Балаклії, Сватовому, Кривому Розі. У опублікованому звіті є інформація про калинівський арсенал. 

Так, як йдеться в документі, вінницьке управління СБУ проводило своє розслідування обставин пожежі в Калинівці ще з 26 вересня 2017 року. Однак, результати приголомшливі: 

«Комісією з’ясовано, що протягом майже 2,5 річного досудового розслідування слідчими достовірно не встановлено не тільки причини, але й обставини самої події. Винні особи до відповідальності не притягнуті, що викликає сумніви в об’єктивності дій правоохоронців», — пишуть у звіті.

Крім того, начальник головної інспекції Міноборони повідомив, що на 48 арсеналі є суттєві порушення обліку та порядку зберігання боєприпасів.

«Навіть на час проведення засідання Комісії (06.03.2020) не підтверджена фактична наявність боєприпасів на суму близько пів мільярда — 480 мільйонів 94 тисячі гривень згідно з їх балансовою вартістю. Вказані факти взагалі залишились поза увагою слідчих слідчого відділу УСБУ у Вінницькій області та відповідних процесуальних прокурорів», — йдеться в документі. 

Отож, тимчасова комісія, яка діє при Верховній Раді, вирішила продовжили розслідування обставин пожежі на території 48 арсеналу. Їм дали на це ще шість місяців, і цей строк спливає у листопаді 2020 року.

Винним в пожежі визнали майора військової служби правопорядку. За інформацією військової прокуратури, 26 вересня 2017 року старший офіцер майор Б. неналежно виконував службові обов'язки з контролю пропускного режиму, через що працівники приватного підприємства із забороненими легкозаймистими речовинами потрапили на територію, де зберігалися боєприпаси до танкових гармат. Калинівський райсуд Вінницької області наклав на майора штраф у 2465 гривень.

Згодом, Генпрокуратура засекретила п’ять судових рішень, які стосувалися розслідування вибухів в Калинівці.

Четверта річниця

Цьогорічна річниця могла взагалі бути забутою, якби не генпрокурорка України Ірина Венедиктова. Вона у своєму фейсбуку назвала основну версію слідства, за якою сталися вибухи на калинівському арсеналі.

Так, за її словами, вибух на 48 арсеналі стався через диверсію та встановлення підривного пристрою. І це «підтверджується здобутими доказами та висновками судових експертиз, протоколами допитів свідків, слідчих дій».

Про те, хто був підривником, Венедиктова не повідомила.

 

Читайте також:

«Ось так виглядає ад!» — фотограф зняв моменти вибуху і Калинівку

Земля дрижить під ногами. Репортаж із «зони ураження» під Калинівкою

Евакуація людей та вибухи: минуло три роки, як у Калинівці горів арсенал

Слідкуйте за новинами Вінниці у Telegram.

Коментарі (18)
  • Читач41

    Це все продєлки Путіна!! БЕЗ Росії тут не обійшлось 100%!
  • Aleksandr Kozlovskyi

    А що шукати як пика винуватця у кожному місті з сивою шивелюрою висить
  • Kostyuk Viktor

    Пам‘ятаю цей день,якраз тоді служив у армії у Калинівці.
  • Павло Тарнавський

    Ганьба міністру оборони у відставку

keyboard_arrow_up