Вибухи на 48 арсеналі: 2,5 роки розслідування не дало результатів

Вибухи на 48 арсеналі: 2,5 роки розслідування не дало результатів
  • Пожежа на 48 арсеналі була у вересні 2017 року. Але, чому вона сталася — досі не встановили.
  • У Верховній Раді дорікають вінницькому СБУ, які не спромоглося встановити і причини, і обставини трагедії. 
  • Повз слідчих минув факт, що на складах арсеналу не вистачає боєприпасів майже на півмільярда гривень.

На сайті Верховної ради опублікували звіт тимчасової слідчої комісії з питань розслідування пожежі на військових складах протягом 2014-2018 років.

Комісія була створена в листопаді 2019 року, провела три засідання, займалася збором і аналізом інформації, щоб встановити причини вибухів на п’яти складах у Ічні, Калинівці, Балаклії, Сватовому, Кривому Розі. У опублікованому звіті є інформація про калинівський арсенал.

Так, як йдеться в документі, вінницьке управління СБУ проводило своє розслідування обставин пожежі в Калинівці ще з 26 вересня 2017 року. Однак, результати приголомшливі:

Відео дня

«Комісією з’ясовано, що протягом майже 2,5 річного досудового розслідування слідчими достовірно не встановлено не тільки причини, але і обставини самої події. Винні особи до відповідальності не притягнуті, що викликає сумніви в об’єктивності дій правоохоронців», — пишуть в звіті.

Крім того, начальник головної інспекції Міноборони повідомив, що на 48 арсеналі є суттєві порушення обліку та порядку зберігання боєприпасів.

«Навіть на час проведення засідання Комісії (06.03.2020) не підтверджена фактична наявність боєприпасів на суму близько півмільярда – 480 мільйонів 94 тисячі гривень згідно з їх балансовою вартістю. Вказані факти взагалі залишились поза увагою слідчих слідчого відділу УСБУ у Вінницькій області та відповідних процесуальних прокурорів», — йдеться в документі.

Отож, тимчасова комісія, яка діє при Верховній Раді, вирішила продовжили розслідування обставин пожежі на території 48 арсеналу. 

Але це рішення ще мають схвалити народні депутати на своєму засіданні. І зокрема, продовжити роботу тимчасової комісії ще на шість місяців.

Пожежа на стратегічних складах боєприпасів 48 арсеналу ЗСУ під Калинівкою сталася 26 вересня 2017 року. У зону ураження потрапили населені пункти у радіусі 5 кілометрів.

Станом на 2017 рік, 48-й арсенал був одним з найбільших в Україні. Внаслідок пожежі вибухнуло 32— 40 тис. тонн снарядів, в основному — танкові 125 мм снаряди.

Винним в пожежі визнали майора військової служби правопорядку. За інформацією військової прокуратури, 26 вересня 2017 року старший офіцер майор Б. неналежно виконував службові обов'язки з контролю пропускного режиму, через що працівники приватного підприємства із забороненими легкозаймистими речовинами потрапили на територію, де зберігалися боєприпаси до танкових гармат. Калинівський райсуд Вінницької області наклав на майора штраф у 2465 гривень.

Згодом, Генпрокуратура засекретила п’ять судових рішень, які стосувалися розслідування вибухів в Калинівці. Територія арсеналу досі розміновується. 

 

Читайте також:

Річниця вибухів під Калинівкою: волонтери, пожежні і їх історії «випадкового» героїзму

Як з калинівського «пекла» вручну штовхали дві залізничні платформи з озброєнням

Репортаж з-під Калинівки: «Гради» в городі і потрощені будівлі

Слідкуйте за новинами Вінниці у Telegram.

Коментарі (15)
  • Djin Vit

    А як гадаєте, звідки сепари отримують зброю, щоб убивати нашіх хлопців?

    Торон Туй reply Djin Vit

    Я знаю! Со склада в Калиновке.
  • Михайло Руденко

    Десь так, комусь мабуть це не вигідно розслідувати🤔
  • Людмила Свистун

    .Ці страшні дні не можу забути і досі.Бо надивилась на це  страхіття- досі спокійно спати  не можу
    Чоловік мій і я зним евакуюйовували людей автобусом.Цього передати словами неможливо.
  • Дима Бузин

    Позор
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Вінниці за сьогодні
21:11 В Україні планують закрити майже всі сільські школи 20:17 У Козятині чоловік осквернив Меморіал полеглим воїнам 19:46 Під час спільного застілля донька побила батька сокирою 19:15 Екстремальна їзда на даху Range Rover: як поліція покарала «каскадерів» photo_camera Від читача 00:11 Учні з Вінниці здобули призове місце на Таборі підприємництва у Львові 18:27 «Патрульний мало не зашпортнувся з TruСАМ у руках». За що поліцейські покарали подружжя військових офіцерів? 18:21 До яких лікарів можна звернутися без електронного направлення? 17:58 Зібрали 66 тисяч гривень на ЗСУ. В техколеджі відбувся благодійний бал в стилі 60 – 70 років photo_camera 17:23 Родинам полеглих військових у Вінниці вручили державні нагороди, присвоєні захисникам посмертно photo_camera 16:46 ТОП 3 ідеї, як відсвяткувати день народження сучасного підлітка у Вінниці (партнерський проєкт) 16:19 Сьогодні у Вінниці завершують опалювальний сезон 15:30 Що таке шале? Про затишні будиночки на природі та хто їх будує (Новини компаній) 15:21 З палаючої квартири на вулиці Дачній у Вінниці врятували чоловіка 15:15 Власна справа від 100 тисяч гривень: який готовий бізнес можна придбати у Вінниці photo_camera 14:24 Чемпіон підняв гирю 220 разів. В області визначили найкращих спортсменів серед аграріїв 14:14 У лабораторії виготовляли кілограм амфетаміну на місяць і збували через мережу клієнтів у Вінниці play_circle_filled photo_camera 13:20 Напівфабрикати: шкода чи користь? (партнерський проєкт) 13:16 Внаслідок масштабного обстрілу 22 березня пошкоджені всі енергоблоки на Ладижинській ТЕС 12:57 Чому «Долина» має забрати водомати з Вінниці? Отримали пояснення від мерії 12:12 Судитимуть ділків, які пропонували «посприяти» отримати посаду ректора медуніверситету
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Вінниці Ваші відгуки про послуги у Вінниці
keyboard_arrow_up