«Канонада в Калинівці. 4 роки після вибухів складів» — Венедиктова розповіла про підривний пристрій

«Канонада в Калинівці. 4 роки після вибухів складів» — Венедиктова розповіла про підривний пристрій
  • В Україні за п'ять років сталося п'ять вибухів на складах боєприпасів.
  • Один із них — у нас в області у місті Калинівка на складах боєприпасів 48 арсеналу у вересні 2017 року.
  • Причиною вибухів боєприпасів у Калинівці назвали встановлення підривного пристрою.

Про це на своїй сторінці у Фейсбук написала Генеральний прокурор України Ірина Венедіктова.

«Чотири роки тому прогриміли вибухи боєприпасів на складах та майданчиках відкритого зберігання 48 арсеналу у Калинівці Вінницької області. Збитки — понад 5,9 млрд грн внаслідок знищення боєприпасів, а також завдана шкода — пошкоджені об’єкти військової частини, будівлі місцевих мешканців, — пише Венедіктова у себе на фб. — Версія вчинення вибуху на 48 арсеналі шляхом проникнення сторонньої особи на територію частини та встановлення підривного пристрою підтверджується здобутими доказами та висновками вже одержаних та долучених до матеріалів провадження судових експертиз, протоколами проведених негласних слідчих (розшукових) дій, допитів свідків та оглядів».

За її словами, з урахуванням особливого періоду в державі та ведення бойових дій на тимчасово окупованих територіях України, особлива увага приділяється збиранню доказів вчинення підпалів та вибухів на українських складах диверсійно-розвідувальними групами РФ або терористичними організаціями «ДНР» та «ЛНР».

Відео дня

— З цією метою прокурори і слідчі також використовують передбачені кримінальним процесуальним законом заходи міжнародного співробітництва. Наразі очікується відповідь від компетентних органів Чеської Республіки щодо вибухів на складах із боєприпасами, що мали місце в жовтні та грудні 2014 року у населеному пункті Врбетице, — зазначає Генеральний прокурор.

Венедіктова також додає, що продовжується розслідування причин пожеж та вибухів боєприпасів упродовж 2015-2018 років на інших військових складах зберігання боєприпасів, зокрема, складі ракетно-артилерійського озброєння сектору «А» у м. Сватове, 65 арсеналі у м. Балаклія та 6 арсеналі у м. Ічня

Займання на стратегічних складах боєприпасів 48 арсеналу ЗСУ під Калинівкою, нагадаємо, відбулося 26 вересня 2017 року. У зону ураження потрапили населені пункти у радіусі п'яти кілометрів. 

Місцевих жителів довелося евакуювати. Вони тікали залишаючи усе. Тоді потерпіли були налякані та не знали, чи буде куди їм повертатися. Одна жінка розповіла нашим журналістам, що залишила худобу. Вона хвилювалася, що три дні не може дати тваринам їсти.

Зазначимо, що 48-й арсенал був одним з найбільших в Україні. Внаслідок пожежі вибухнуло 32-40 тисяч тонн снарядів, в основному — танкові 125 мм снаряди.

Про надзвичайну ситуацію у Калинівці читайте у наших матеріалах за посиланням.

 

Читайте також:

Вибухи у Калинівці: показали фото місця пожежі, які зробили з гелікоптера

Вибухи у Калинівці: за два роки розмінували близько 96% ураженої площі

Слідкуйте за новинами Вінниці у Telegram.

Коментарі (1)

keyboard_arrow_up