Важливе за тиждень. Найцікавіші новини від 30 березня до 6 квітня, які ви могли пропустити

Важливе за тиждень. Найцікавіші новини від 30 березня до 6 квітня, які ви могли пропустити
  • Зібрали найбільш ґрунтовні та цікаві матеріали, які ми написали протягом минулого тижня.
  • Щоб не пропустити важливе, прогляньте ТОП опублікованого на «20 хвилин» від 30 березня до сьогодні.

Понеділок, 30 березня

Чому на блокпостах Вінниці немає медогляду та дезінфекції авто

Міська комісія з питань надзвичайних ситуацій ухвалила рішення про створення контрольно-пропускних пунктів навколо міста. Чиновники доручили силовикам, медикам та рятувальниками зробити блокпости, де всім, хто в’їжджає або виїжджає у Вінницю, будуть міряти температуру, проводити медогляд та робити дезінфекцію авто. У Нацполіції повідомили, що працюватимуть тільки три в’їзди та виїзди у місто з Хмельницького, Немирівського шосе та Київської. Усі інші «ворота» Вінниці закривають. І на зазначених блокпостах будуть робити температурний скринінг та дезінфекцію авто. 

Відео дня

Навколо Вінниці створили кілька контрольно-пропускних пунктів. На них мають контролювати проїзд, здійснювати медогляд і дезінфекцію машин. Але у перший день роботи КПП, єдине, що було зроблено — це перекриття всіх в’їздів та виїздів у Вінницю, крім трьох. Пояснюємо, чому медоглядів немає і що робить влада, аби забезпечити дієвий контроль на КПП. Читати далі...
 

Вівторок, 31 березня

Верховна Рада відкрила ринок землі. Мораторій скасують у 2021 році. Як голосували вінницькі?

Верховна Рада ухвалила законопроект, який відкриває ринок землі. Це рішення підтримали 259 народних депутатів. І за рішенням законодавців, землю почнуть продавати з червня 2021 року.  

Документ займає шість сторінок, був ухвалений в першому читанні, а до другого читання — мав понад чотири тисячі правок, які депутати розглядали всю зиму. Усе змінилося у ніч з 30 на 31 березня. На розгляд депутатам запропонували проголосувати за законопроект в другому читанні та в цілому. Це рішення підтримали 259 нардепів.

Голосували так: Слуга народу — 206 голосів, Європейська солідарність — 23, Голос — 13, депутатська група «Довіра» — 12, Позафракційні — 5, ОПЗЖ — 0, Батьківщина — 0, депутатська група «За майбутнє» — 0.

Які умови, скільки дадуть гектарів в одні руки та як голосували вінницькі нардепи? Читати далі...
 

Середа, 1 квітня

Міст, який з’єднає Замостя і Тяжилів. Опублікували план дій для його будівництва

На минулому засіданні виконкому, 26 березня, ухвалили рішення про проведення заходів для будівництва вантового мосту між вулицями Ватутіна та Янгеля. Цим рішенням склали план дій, в якому є підготовка документації, обрахунок вартості мосту, викуп ділянок, на яких буде шляхопровід та багато іншого. Однак, у плані немає термінів виконання. Та враховуючи заяву міського голови Сергія Моргунова — будівництво шляхопроводу зараз не на часі.

Про будівництво мосту через залізничні колії, який з’єднає вулиці Янгеля та Ватутіна говорять щонайменше два роки. Ще в жовтні 2018-го в мерії поділилися намірами побудувати підвісний міст, довжина якого складатиме 550 метрів. 

Згодом архітектори склали проект детального плану, на якому зазначили, що міст матиме довжину вже 627 метрів. А якщо рахувати з дорогою від Янгеля до Ватутіна — це 1126 метрів. Сам міст матиме чотири смуги руху для транспорту, а на одному з тротуарів — буде й велодоріжка.

Оскільки проектний план займає територію ділянок та будівель, які не у комунальній власності, то міська влада планує їх вилучити / викупити. Декілька будівель пропонують знести, бо вони знаходяться на місці, де проектується шляхопровід. Такі наміри погодили минулої весни на громадських слуханнях: 43 учасники слухань були «За», один — проти. Читати далі...
 

Четвер, 2 квітня

Спецперепустки у громадському транспорті перестали перевіряти. Ми перевірили

На період карантину у Вінниці запровадили систему спецперепусток для проїзду у громадському транспорті. Після п’яти днів нововведення, перепустки на вході до транспорту перевіряти перестали. Виявилось, що для того щоб зараз зайти в салон достатньо мати, для годиться, будь-який аркуш паперу.

Журналіст склав свою перепустку текстом всередину, так щоб на ній не було видно ні тексту, ні печатки. За кілька поїздок водії жодного разу не попросили розгорнути перепустку. Достатньо просто тримати аркуш в руках на вході до транспорту. Читати далі...
 

П'ятниця, 3 квітня

Як знахар Заїка завіз у Вінницю чуму. Розповідь історика про 19 епідемій у місті
Як знахар Заїка завіз у Вінницю чуму. Розповідь історика про 19 епідемій у місті

19 разів чума косила жителів Вінниці. Найдавніший запис про епідемію датується 1510 роком. Найбільшу кількість вінничан чорна  смерть забрала у 1770 році — тоді померло тисяча людей при загальній кількості населення менше чотирьох тисяч.

Лекцію «Історія епідемій у Вінниці» можна було слухати на ФБ-сторінці Центру історії Вінниці. Керівник організації Олександр Федоришен на початку розмови попередив, що у такому форматі уперше виступає з лекцією. Втім, йому все вдалося. Цікаві факти, гарна манера їх викладу сприяли тому, що виступ хотілося дослухати до його завершення.

Лекція почалася о 18-й вчорашнього дня. На ранок 3 квітня набрала 5,3 тисячі переглядів. Треба зауважити: озвучені окремі факти з не для людей зі слабкою психікою. Читати далі...
 

Субота, 4 квітня

Конфлікт інтересів? Головою міського суду стала дружина першого заступника прокурора області

Конфлікт інтересів? Головою міського суду стала дружина першого заступника прокурора області

Суддю-криміналістку Ганну Гайду обрали головувати у Вінницькому міському суді. Прізвище обраної на таємному голосуванні не просто співзвучне з відомим в прокурорських колах. Підвищення отримала дружина першого заступника прокурора області, який раніше очолював прокуратуру міста. Про впливову родину, ймовірний конфлікт інтересів та легенди відомої у Вінниці сім'ї. Її посада не з тих, на які призначають.

На зборах суддів обирають голову таємним голосуванням. І днями стало відомо, що 1 квітня головувати Вінницьким міським судом, за більшості голосів суддів, що там працюють, обрали Ганну Гайду. Суддю з порівняно невеликим стажем, яка раніше була також заступником голови суду.

З біографічних даних, які доступні в мережі про 36-річну новопризначену керівницю, можна дізнатися небагато. Що вона почала кар’єру у Вінницькому міському суді в 2012-му році. І що була в 2016-2017 роках заступницею голови того ж Вінницького міського. Одружена. Має доньку. От і вся надана громадськості офіційно інформація.

А сторінка у Фейсбуці, яку можна знайти, знаючи дівоче прізвище Ганни Гайду, скаже дещо більше. Тут є її фото не у мантії, так би мовити, позаслужбові. Акаунт говорить, що вчилася суддя в 17-тій гімназії. Серед її публікацій можна знайти навіть дещо схоже на родинне дерево: колаж з двох фото, на якому вона та її матір — Світлана Василюк, багаторічна очільниця Департаменту інформаційної діяльності та комунікацій з громадськістю облдержадміністрації. Читати далі...
 

Неділя, 5 квітня

«Протестуватись на COVID-19 — майже нереально». Скільки тестів є у Вінниці
У Вінницькій області зафіксували  75 випадків коронавірусу. Цифри по районах

Вінничанка Вероніка Бабич вчора, 4 квітня, шукала тести на коронавірус для своєї знайомої. Знайти їх вдалось лише у приватній клініці.  Що кажуть Вінницькому обласному лабораторному центрі МОЗ України? Скільки тестів є у Вінниці і чи можна їх зробити безкоштовно? 

Про те, що тестів на коронавірус у Вінниці немає написала допис у соцмережі Facebook Вероніка Бачич. Вона пише, що майже в усіх службах, в які жінка телефонувала, співрозмовники щоразу пропонували звернутися до інших медзакладів.

— У дружини мого знайомого у п’ятницю, 3 квітня, піднялась температура, її госпіталізували з двостороннім запаленням легенів. Але у лікарні тест на коронавірус їй не зробили, — розповідає Вероніка. — У суботу я подзвонила на обласну гарячу лінію протидії коронавірусу, але її працівники сказали, що такою інформацією не володіють. Кажуть, зателефонуйте на інший номер, який вказаний на сайті МОЗ. Читати далі...

 

Читайте також:

Свіжі дані по коронавірусу: в Україні вже 1251 хворих, у Вінницькій області — 75 випадків

Перемога над коронавірусом: матір та новонародженого малюка виписують з лікарні

Карантин через коронавірус: 23 вінничанина порушили самоізоляцію

Слідкуйте за новинами Вінниці у Telegram.

Коментарі (1)
  • Вано

    В Украине на 18:00 сегодняшнего дня лабораторно подтверждено 1308 случаев коронавируса. Уточненные данные будут завтра в 10:00.

    Это показатели Испании за 10 марта или Италии за 1 марта.

    Халатное отношение власти Винницы привело к тому, что Винница лидирует среди областных центов (не считая столицу).  Мало ограничить передвижение по городу. Сейчас все заражения происходят в рабочих коллективах, там нужно усиливать контроль.
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Вінниці за сьогодні
21:07 Вінничани можуть оформити пенсію дистанційно, без відвідування держустанови. Навіть з-за кордону 20:34 Батьки загиблого Героя подарували дитячий ігровий майданчик громаді на Вінниччині photo_camera 20:12 Зустріли траурний кортеж «На щиті»: чого не варто робити, яке може бути покарання 19:55 У Подільський зоопарк можна ходити безплатно. Хто має таку можливість та у які дні photo_camera Від читача 19:25 Допоможіть зібрати підписи петиції (посмертно) моєму чоловікові на звання Героя України 19:29 «По новому закону Зеленського можемо робити, що хочем!» У Тульчині силою мобілізували 21-річного 18:18 Наше місто тепер має свій ексклюзивний десерт — торт «Вінниця» 18:13 Військовий, який знищив з «Джавеліна» дев’ять ворожих цілей, став Почесним громадянином Якушинець 17:24 У Вінниці продезінфікували понад 400 колодязів у приватному секторі 16:16 Стали відомі дати, коли розпочнуться літні канікули у вінницьких школах 15:33 Називався пораненим військовослужбовцем та просив гроші на лікування. Шахрай отримав підозру 15:05 До сервісного центру на Ботанічній величезні черги. Чому і як це пов’язано з мобілізацією? photo_camera 14:39 Вінничанин хотів втекти за кордон за десять тисяч доларів. Чому не вийшло 14:27 Наукова лабораторія на Вінниччині: як школярі створюють роботів та спілкуються зі штучним інтелектом play_circle_filled photo_camera 14:20 Косметичні процедури навесні: поради, що зараз необхідно зробити (партнерський проєкт) 13:55 Вакцинація дорослих: що перевірити, коли йдете вакцинуватись від дифтерії і правця 12:28 Якими послугами служби зайнятості можуть скористатися ВПО 12:02 Втекли з частини зі зброєю та вбили патрульного: деталі та версії злочину в Гайсинському районі play_circle_filled photo_camera 12:00 Лабораторія ДІЛА - не лише про дослідження, а про турботу до команди, благодійність та підтримку госпіталів (новини компаній) 11:34 Почастішали випадки укусів кліщів. Як уберегтися?
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Вінниці Ваші відгуки про послуги у Вінниці
keyboard_arrow_up