Важливе за тиждень. Найцікавіші новини від 23 по 30 березня, які ви могли пропустити

Важливе за тиждень. Найцікавіші новини від 23 по 30 березня, які ви могли пропустити
  • Зібрали найбільш ґрунтовні та цікаві матеріали, які ми написали протягом минулого тижня.
  • Щоб не пропустити важливе, прогляньте ТОП опублікованого на «20 хвилин» від 23 березня до сьогодні.

Понеділок, 23 березня

За мить до розв’язки. Кілька гучних судових процесів перетворилися на закриті справи

Без слухачів продовжують слухати невідкладні справи у Вінницькому міському суді. На засідання пускають тільки учасників процесу, а журналістам через карантинні заходи — не можна. Одразу в кількох резонансних судових процесах у найближчий час мали початися допити підсудних. Вони минуть без репортерів, які розповідали більше, ніж напишуть потім в реєстрі.

Відео дня

На сайті Вінницького міського суду в перший день запровадження жорстких карантинних обмежень, 17 березня, з’явилося повідомлення про особливий режим роботи, який залежить від ситуації в країні і «може бути продовжений у разі потреби».

Так співпало, що карантин і його обмеження збіглися із завершенням одразу кількох судових процесів, які висвітлювали журналісти 20minut.ua. Йдеться про розгляд гучних злочинів, які мали місце у Вінниці й призвели до людських смертей. Судові процеси в цих серйозних справах — тривалі. Один з них, наприклад, затягнувся майже на три роки. Другий іде другий рік. Тільки у третій справі, про яку нагадаємо нижче, тривалість суду над обвинуваченим вимірюється кількома місяцями.

Підсудні в більшості випадків — відмовилися від висунутих їм звинувачень і свідчити мали наприкінці процесу. Якраз на найближчі судові засідання були заплановані допити людей, котрі досі мовчали. Такий собі фінальний акорд в справах, за якими спостерігав 20minut.ua. Тепер, через карантин, не почуємо, що казатимуть суду у своє виправдання ті, кому загрожує довічне позбавлення волі. Читати далі…
 

Вівторок, 24 березня

Блокпости під Вінницею — це підготовка до надзвичайного стану. Кого зупиняють для перевірки?

Вночі на в’їздах-виїздах з міста встановили бетонні блоки і заборонні знаки. В соцмережах вінничани почали ставити питання: як тепер їздити до батьків у село та чому, коли почалась війна, блокпостів не було. Але вранці поїхати з Вінниці чи заїхати в місто на власному транспорті можна було без проблем. Пости поліції і нацгвардійців виявилися контрольно-пропускними пунктами. Як вони працюють і кого зупиняють?

На випадок введення надзвичайного стану, який призведе до повної заборони пересування власним транспортом, поліція розвезла на дороги бетонні блоки і приготувала блок-пости. Але зміни правового стану не відбулося, тому пости називають контрольно-пропускними пунктами. Працюють на в’їздах-виїздах з міста поліцейські разом з нацгвардійцями.

У Фейсбуці з’явилися публікації з фотографіями бетонних плит і заборонних знаків. На них видно, що дорогу загородили для проїзду. Поперек натягнули обмежувальну стрічку. Люди вирішили, що поліція нікого не випустить з Вінниці. І в місто не пустить. Читати далі…
 

Середа, 25 березня

«У приміщенні проводили дезінфекцію»: як працює пологовий, де у медсестри виявили коронавірус

У Вінниці перший підтверджений випадок коронавірусу. За нашими джерелами, жінка, яка захворіла, працює у пологовому. Ми побували на місці й дізнались, що відбувається у медзакладі. Виявилося, його не зачинили на карантин.

У фейсбук вінничанин написав, що захворіла працювала медсестрою у пологовому. Ми запитали епідеміолога Степана Томіна, чи це правда, але він відмовився відповідати на це питання, щоб не розголошувати конфіденційну інформацію. Наше джерело серед працівників пологового будинку повідомило, що вранці їх не випускали з нічної зміни, поки не провели дезінфекцію.

Проте вінницький пологовий будинок №2 працює у штатному режимі. Принаймні такі висновки можна зробити з зовнішньої картинки: у дворі дві родини чекають, поки народять їхні рідні, з іншого боку бачимо людей з букетами квітів, які фотографуються на тлі пологового і збираються їхати додому. Читати далі…
 

Четвер, 26 березня

«Ви, люди, просто дикі»: скандальний вінничанин записав відео з інфекційної лікарні

Хлопець, який тиждень тому повернувся з Польщі і дав журналістам скандальне інтерв'ю, записав нове відео. Цього разу з лікарні, куди його госпіталізували разом з дружиною.

Нагадаємо, що 20 березня з Польщі прибув спецпотяг з українцями. Серед них було кілька вінничан. Після виходу з вокзалу до них підійшли журналісти столичних видань. На питання: «Чому ви без масок?» вінничанин Євген Томчук відповів, що, на його думку, хвороба становить загрозу здоров'ю літніх людей, а не молоді, тому він не збирається себе сильно в чомусь обмежувати. 

Його заява викликала бурхливу реакцію в суспільстві. На адресу хлопця надійшло чимало образ та погроз. З ним провели профілактичні бесіди працівники поліції та СБУ. Ми також говорили з Євгеном Томчуком. В інтерв'ю нашому виданню хлопець сказав, що його неправильно зрозуміли, що він дотримується режиму карантину і що про ситуацію, яка склалася навколо нього, він не шкодує. 

Нещодавно на його фб-сторінці з'явилося нове відео. В ньому хлопець розповідає, що знаходиться в інфекційному відділенні лікарні, куди його разом з дружиною госпіталізували 21 березня. Читати далі…
 

П’ятниця, 27 березня

Що по чому: скільки коштують овочі та фрукти на ринку «Привокзальний»

На період карантину влада обмежила роботу продовольчих ринків: з 23 березня вони працюють з 10 до 14.00. Роздивились, як змінились ціни на ринку «Привокзальний» у період карантину та склали їх в інтерактивну картинку.

В той день, 26 березня, на вінницьких ринках було людно. Про те, як там торгують та скуповуються, ми розповіли в окремому репортажі. Більшість відвідувачів та продавців у медичних масках. Працювали не всі продуктові лотки. В оптові магазинчики біля ринку пускають по кілька відвідувачів.

То які ціни? Лимони на «Привокзальному» продають по 70 - 90 гривень за кілограм. Огірки херсонські віддають по 70 гривень, уманські — по 50 гривень за кілограм. Десяток яєць коштує 13 - 14 гривень, столовий буряк — 8,50 - 9,50 гривень за кілограм.  Ціни на продукти на «Привокзальному» зібрали в інтерактивну картинку. Читати далі…
 

Субота, 28 березня

«Радію, що я не там!» В масках і натовпом заробітчани переходять пішки кордон з Польщею

Українці штурмували кордон з Польщею. Сотні наших громадян хотіли повернутися додому. Черги утворилися шалені й дехто не витримував: люди сварилися, билися та грозилися спалити митницю. Ми знайшли вінничанку, я могла бути в тому натовпі, але вирішила не повертатися додому й тепер радіє. 

В черзі стояли ті українці, які не мають власного транспорту. Вони знали, що кордон мають закривати та хотіли чим швидше потрапити додому. Мережею розлетілися фото та відео ситуація, яка склалася на кордоні 27 березня.

Видання «Оглядач» розписало, що було на кожному пункті пропуску. Тим часом, «Страна» у Telegram пише, що ситуація загострюється: «Люди йдуть тисячами й бояться, що не встигнуть. Кричать, що прорвуться силою і спалять митницю, якщо їх не пропустять додому після закриття кордону».

За даними МЗС, 109 тисяч 448 громадян повернулися в Україну станом на вечір 27 березня. Серед тих, хто перетинав кордон, є і вінничани. Ми знайшли їх, але вони не хочуть нічого коментувати. Тим часом, одна заробітчанка з Польщі розповіла нам, як вона хотіла повертатися додому та чому передумала. Читати далі…
 

Неділя, 23 березня

«Усе через п'яту точку!» На блокпостах немає лікарів та обіцяної дезинфекції

Журналіст об'їздив блокпости, які встановили навколо Вінниці. Він перевірив, яка там ситуація, кого пропускають та як перевіряють. Виявилося, немає на постах ніяких перевірок на температури, санобробок чи інших пересторог для прибулих в місто. А вінничани обурюються, що їх не випускають з міста. 

— У нас все робиться через п'яту точку! Так чому ж людям заборонений виїзд з самого міста на всіх дорогах окрім зазначених? Чому не робиться температурний скринінг, де представники медслужби на трьох головних в'їздах, де дезінфекція автомобілів? — пише Віталій Павловський у фейсбук.

Він додає, що в офіційному рішенні обмежені в'їзди у місто, а не виїзди. Також він питав на посту, чому не міряють температуру. «Мене не забезпечили необхідним обладнанням», — відповів поліцейський.

— Головне, що самі блокпости не готові і не виконують дії, передбачені рішенням чиновників! Ну, а люди вже страждають, — додає журналіст. Читати далі…

 

Читайте також:

Важливе за тиждень. Найцікавіші новини від 16 до 23 березня, які ви могли пропустити 

Важливе за тиждень. Найцікавіші новини від 9 до 16 березня, які ви могли пропустити 

Важливе за тиждень. Найцікавіші новини від 2 до 9 березня, які ви могли пропустити

 

Слідкуйте за новинами Вінниці у Telegram.

Коментарі
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Вінниці за сьогодні
10:00 Сьогодні день пам'яті Чорнобиля. Історія та прикмети 26 квітня 09:44 Чи знаєте історію Чорнобильської катастрофи? Тест від 20minut.ua 09:00 Конференц-зали та коворкінги у Вінниці: де орендувати та за скільки? (партнерський проєкт) 21:00 Поліція Вінниччини затримала двох наркоторговців: їм загрожує до 10 років ув'язнення Від читача 16:51 Кіберполіція запрошує долучитись до соціального проєкту BRAMA 20:08 «Жирна ціль»: Як військові з вінницьких міні-градів знищили генерала рашистів 20:00 Вінниччина готується до сильного вітру: оголосили жовтий рівень небезпеки 19:00 Воїнам з бригади «Червона калина» передали 20 FPV дронів 18:44 Тест: 10 каверзних питань з історії Вінниці, які змусять вас подумати 18:00 «На війні найважче – бачити дітей на лінії фронту». Історія поліцейського, який пішов на війну 17:40 Рецепт шоколадної паски з шоколадною глазур'ю від учасниці 13 сезону МастерШеф та ТМ Зерносвіт (партнерський проект) 17:00 Відпочинок та розвантаження: ветеранам та їх родинам влаштували екскурсію до зоопарку та кото-кафе 16:16 У Вінниці та області стрімко поширюється вітрянка. Що про це варто знати батькам 16:00 Що таке лікування зубів під мікроскопом та куди звернутися у Вінниці? (партнерський проєкт) 16:00 На Донеччині загинув 25-річний Владислав Сидорук із Дашківець 15:00 До Музею Вінниці передали ескізи малого та великого гербів міста. Їх створили у 1990-х роках 14:44 Ми порахували, скільки грошей у вінницьких нардепів. Огляд декларацій за 2023 рік 14:05 У Вінниці збирають пропозиції для Програми розвитку безбар’єрного простору громади 14:00 Цілує орден сина… Родинам полеглих Захисників вручили почесні нагороди 13:10 Куди вступити після 11 класу: огляд вищих навчальних закладів Вінниці (партнерський проєкт)
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Вінниці Ваші відгуки про послуги у Вінниці
keyboard_arrow_up