«Радію, що я не там!» В масках і натовпом заробітчани переходять пішки кордон з Польщею

«Радію, що я не там!» В масках і натовпом заробітчани переходять пішки кордон з Польщею
  • Українці штурмували кордон з Польщею. Сотні наших громадян хотіли повернутися додому.
  • Черги утворилися шалені й дехто не витримував: люди сварилися, билися та грозилися спалити митницю.
  • Ми знайшли вінничанку, я могла бути в тому натовпі, але вирішила не повертатися додому й тепер радіє. 

Ситуація на кордоні

В черзі стояли ті українці, які не мають власного транспорту. Вони знали, що кордон мають закривати та хотіли чим швидше потрапити додому.

Мережею розлетілися фото та відео ситуація, яка склалася на кордоні 27 березня.

— Громадяни прибули в основному без власного транспорту й намагаються перетнути кордон пішки, щоб повернутися на Батьківщину, — повідомляли у Держприкордонслужбі України.

Відео дня

Видання «Оглядач» розписало, що було на кожному пункті пропуску:

  • У пункті пропуску «Краковець» о 17.00 почали пропуск на пішому напрямку, де за 1 годину пропустили 160 осіб.
  • У пункті пропуску «Ягодин» були залучені 20 автобусів, наданих органами місцевої влади Волинської та Рівненської областей. Пропустили 5,6 тис. осіб, черга, як інформує Держприкордонслужба, відсутня.
  • У пункті пропуску «Рава-Руська» залучено 3 автобуси, наданих органами місцевої влади Львівської області. Було пропущено через ПП 3729 осіб, черга (станом на 18.00) – 50 осіб.

Тим часом, «Страна» у Telegram пише, що ситуація загострюється.

— Люди йдуть тисячами й бояться, що не встигнуть. Кричать, що прорвуться силою і спалять митницю, якщо їх не пропустять додому після закриття кордону, — йшлося у повідомленні.

Що робити тим хто не встиг?

Українські дипломати у Польщі повідомили, українці, які не встигнуть потрапити додому до закриття кордонів, зможуть це зробити через автомобільні пункти пропуску.

— Прикордонники дали добро, надалі після 00.00, якщо українці надалі будуть на кордоні – на розмежувальній лінії – вони будуть допущені до України. Їх будуть приймати, звичайно. Ми таку відповідь отримали. Підтвердження є і з польською, і з української прикордонної служби, – говорить Василь Павлюк, консул України у Любліні, пише 5 канал.

Скільки людей уже повернулося на Батьківщину?

На Батьківщину українці поверталися не лише пішки: добиралися і потягами, і літаками. За тиждень до України приїхали 11 евакуаційних поїздів. Більшість із Польщі. 

За даними МЗС, 109 тисяч 448 громадян повернулися в Україну станом на вечір 27 березня.

— На карантині за кордоном перебуває 161 громадянин України. Найбільше у Польщі — 107 українців, — пише Українська правда.

Не розкажемо нічого, бо боїмося

Серед тих, хто перетинав кордон є і вінничани. Ми знайшли їх, але вони не хочуть нічого коментувати.

— Ми читали, що пишуть наші про заробітчан. Боїмося, — зазначили нам у коментарі.

Також додають, що усі стояли один коло одного, маски були не всіх.

— Лізли всі один на одного. З Борисполя дали безкоштовні автобуси, а нам що робити, — додали заробітчани.

Історія вінничанки, яка поїхала до Польщі на заробітки

Тим часом, одна заробітчанка з Польщі розповіла нам, як вона хотіла повертатися додому та чому передумала.

Жінку звати Олеся, вона з Вінницької області. Розповідає, що приїхала до Польщі на 3 місяці. Працювала на заводі. Віза підійшла до завершення і вона мала повертатися додому.

— Зателефонувала сестрі, кажу, що збираюся їхати. Вона мене збивала, дома діти, куди ти вернешся. Я й сама за це хвилювалася, але віза уже через пару днів буде не дійсною, — каже Олеся.

Заспокоїв її польський роботодавець. Усім заробітчанам, які працюють у них на заводі, продовжують візу ще на два місяці (саме на стільки у Польщі оголосили карантин).

— Людям запропонували залишитися та продовжити візи. Видали картки, де вказано, хто ми, місце роботи та проживання, — додає Олеся.

Так жінка і не поїхала додому. Нині каже нам, що побачивши, що твориться на кордоні, радіє. 

— Стояла б і я в тому полі. Добралися до кордону вартує чимало коштів, а в нас перевірники ще більше деруть, — каже Олеся. — Поїхала дітям заробити грошей, потратила б усе на дорогу додому.

...

 

Читайте також:

Коронавірус в Україні: 311 випадків захворювання та вісім смертей. Яка ситуація на Вінниччині

RIA зібрали понад 12 тисяч гривень для закупівлі медичного обладнання у вінницькі лікарні

Слідкуйте за новинами Вінниці у Telegram.

Коментарі (185)
  • Михаил

    своим коментарием хочу закрыть рот великим гуманистам ,которые сейчас верещат что заробитчаны тоже граждане Украины.именно благодаря таким же великим гуманистам которые в 2014 году верещали, что " мы все славяне, мы все один народ" мы потеряли крым и донбасс. А потом эти же гуманисты кидали камнями в проукраинских граждан и наших солдат на донбассе. Да не спорю,что они граждане,  но хочу напомнить что большая часть населения живет здесь в Украине ,да с небольшими зарплатами, но здесь. Сотни тысяч украинцев работают здесь учителями ,врачами ,нянечками ,продавцами , в сельском хозяйстве, и .... воюют на донбассе. По роду своей работы часто приходилось общатся именно с категорией заробитчан и именно к этой категории у меня неприязнь. именно эта категория с воплями "не ту страну назвали гондурасом" бежали за длинным баксом и евро на заработки в европу и америку, именно эта категория толпами (автобусами) драпала за кордон от мобилизации и толпами вывозила своих детей-призывников  на те же заработки не желая оборонять свое государство. А теперь когда Европа показала на двери и показала свое истинное лицо эти "патриоты" вспомнили что у них есть Украина? Не поздно ли? А где вы были в 2014? 2015? 2016? 2017? 2018?2019? Теперь они решили вернуться в тот самый Гондурас? Ведь уже не секрет, что вирус пришел к нам с туристами и заробитчанами. Сколько нужно трупов чтобы наши великие гуманисты поняли откуда ветер дует и откуда идет опасность? очень даже уверен (не дайБог)  если вирус начнет косить конкретно то эти самые гуманисты начнут убивать ради себя и своей безопасности тех же заробитчан
  • vasa defrar

    напалмом их!
  • арлн

    а ви представте ці ..патріоти.. ходять по селі спокійно кажемо про те щоб посиділи в дома а вони нах... посилають деякі вже тут на роботі.а ми іх жаліемо. іх перших за наші податки вилікують а нас куди потім.........

    арлн reply арлн

    а звідкиля прийшов до нас цей вірус  ніхто не розпалюе ненависть.

    Дмитро Еколог reply арлн

    правильно

    Lilia Lilia reply арлн

    Говнокоментатор і розпалювачі ненависті!!
  • Оксана Тихівська

    Ще довше будемо на карантині!
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Вінниці за сьогодні
09:20 Охорона та безпека під час війни: вінницькі охоронні фірми, сигналізація та відеонагляд (партнерський проєкт) 09:08 У трьох районах області знайшли уламки «шахедів». Один був у нездетонованому стані photo_camera 08:40 Робота у Вінниці: 94 свіжих вакансій від вінницьких компаній 08:37 Сьогодні вітаємо Дарію та Дмитра. Історія, заборони та прикмети 19 березня Від читача 18:58 смс для Анечки 21:01 «Вінниця у коміксах»: оголосили конкурс для дітей і молоді 20:05 Про «Щедрик»: у Вінниці покажуть матеріали із українських, чеських, канадських та американських архівів photo_camera 20:02 Командиру розвідгрупи з Вінниччини вручили орден 19:40 Сонячні електростанції: для чого вони вам, яка їх вартість та терміни окупності (Новини компаній) 19:01 Сміттєзвалище посеред кварталу: по вулиці Чайковського майже немає місця для виносу сміття 18:27 Помер колишній директор 23-го ліцею Григорій Поліщук 17:28 Вибори на посаду ректора Вінницького медуніверу: хто претендує photo_camera 17:26 ФК «ЯСКО» підтвердив звання чемпіона області з футзалу 16:20 «Сцену любощів знімали у холодній воді». Актор з Вінниці — про фільм «Перелесник» і не тільки 16:17 Прикордонники викрили 12 ухилянтів, які сиділи в старій будівлі та чекали коли втечуть до Молдови play_circle_filled 15:10 «Долину плюс» знову виганяють з Вінниці? Ми розбиралися, що сталося 14:51 Вінницькі прокурори повідомили про підозру жінці, яка здавала ворогу позиції ЗСУ 13:55 Куди вступити після 11 класу: огляд вищих навчальних закладів Вінниці (партнерський проєкт) 13:53 У Козятині нетверезий водій пропонував поліцейським 20 тисяч гривень 12:50 Вже можна записуватись на безоплатну комп’ютерну томографію в онкоцентр
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Вінниці Ваші відгуки про послуги у Вінниці
keyboard_arrow_up